Как България бори престъпността

Мафията прониква дълбоко в ежедневието на българина и доставя всичко – от кокаин до строителни материали, пише "Файненшъл Таймс"
13 юни 2008 08:56,
31
Как България бори престъпността
Снимка: БГНЕС

Британският "Файненшъл Таймс" публикува обширен материал със заглавие „На границата на ЕС: Как България се бори с организираната престъпност“.

В статията се припомня убийството на писателя Георги Стоев, донесло сериозни главоболия за правителството, което се опитва да убеди ЕС, че се вземат мерки срещу организираната престъпност и ширещата се корупция.

Случаят с България повдига въпроси за цялостното разширяване на ЕС на изток. Според скептиците, ако настоящите членки не могат да покрият стандартите на блока, тогава ЕС трябва да преосмисли планираното присъединяване на други държави от бивша Югославия и Турция.

Двете най-чувствителни области за България и Румъния остават правосъдието и вътрешните работи.

През февруари Европейската комисия разкритикува и двете страни заради корупцията и специално България за организираната престъпност, пише изданието.

Сега Букурещ и София работят усърдно да подобрят законодателството и администрацията преди ЕК да публикува окончателния си мониторингов доклад през следващия месец.

Според данните на ООН обаче общото ниво на престъпност в България не е по-високо от това в останалите членки на ЕС.

Но организираната престъпност прониква дълбоко в ежедневния живот чрез сива икономика, която доставя всичко – от кокаин до строителни материали, освободени от ДДС. Около 30% от горивото по бензиностанциите идва незаконно от безмитни източници, твърди Българската асоциация за газ и петрол.

Дебеловрати мъже с къси прически, описващи себе си като „бизнесмени“ карат първокласни автомобили из София и прекарват нощите си в клубове с имена като Sin City /Град на греха/, пише автора на материала, според когото в основата на всички проблеми лежи трудния преход от комунизма.

С развитието и модернизирането на страната в ЕС, българите ще искат все по-високи стандарти в своето ежедневие. Дали ще ги получат е друг въпрос. Опитът с разкъсваната от корупция и престъпления южна Италия показва, че няма автоматична връзка между членството в ЕС и прозрачното общество, завършва "Файненшъл Таймс".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
Полицаите арестуват и бият футболни фенове, бият протестиращи работници и храбро ритат бабички продаващи незаконно магданоз. В същото време търговци на наркотици, *** биячи, изнасилвачи и убийци се разхождат на свобода, "държавници" си сторят замъци с парите на данъкоплатците а стада крастави *** размахват брадви из София, канят се да колят Българи, потрошават с камъни влакови композиции и на никой не му пука.Ето как.
29
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
v durjavata ni za sujelenie ima mnogo prosti mafiozi razli4ni v durjavata ni vkaraha teroristi daje . Tiq mafii ne zaslujavatyda jiveqt sred horata te prosto ne sa mafii razli4ni a sa pulni smotqnqci i prosti hora koito rucete im ne moje da hvane edna rabota pulni bokluci saa
28
0
 
2
 
! Отговори
банкер преди 15 години
Предложение до тези, дето ще оправят България!!!От както ИЗБУХНА демокрацията се съкратиха хиляди знайни и незнайни ВОЕННИ, повечето са пенсионери, некорумпирани, дисциплинирани, образовани, с малки пенсии и най вече изпълнителни.Трябва да се направят служби за контрол и събиране на данни, нещо като тайните служби, но явни, и по на следващ етап, да се дадат права и да глобяват, гарантирам че България ще се оправи./Сега ще възникнат мнения и въпроси, това е само кратко предложение, може би единствената възможност за мирно-военно положение с положителен резултат/
27
0
 
2
 
! Отговори
Vazmuten преди 15 години
Bulgarskya narod ako beshe normalen a ne tolkova prost mogeshe da se spravi sasmafiata i da giveem normalno,v kolko pkashti po selata ima oragie .Mogeshe da se izgoniat vsi4ki mutri ot bg .Vinagi sme bili muhlyovtzi i takiva shte si ostanem
26
0
 
2
 
! Отговори
случаен четец преди 15 години
Фактите са верни ,но няма анализа.Държавата ни е с население по-малко от среден европейски град.Абсурдно е да се твърди ,че има проблем и невъзможност да се пресекат процесите на повсеместна престъпност.Няма воля на управленците.Няма воля и на наблюдаващите.Иначе -промяната е възможна в рамките на не повече от 30 дни.Дори без извънредно законодателство и при пълно зачитане правата на почтените граждани.Но защо да го правят.Именно тези не гласуват и никога няма да гласуват за управляващите.Адругите са добри хора...
25
0
 
2
 
! Отговори
банкер преди 15 години
От както ИЗБУХНА демокрацията се съкратиха хиляди знайни и незнайни ВОЕННИ, повечето са пенсионери, некорумпирани, дисциплинирани, образовани, с малки пенсии и най вече изпълнителни.Трябва да се направят служби за контрол и събиране на данни, нещо като тайните служби, но явни, и по на следващ етап, да се дадат права и да глобяват, гарантирам че България ще се оправи./Сега ще възникнат мнения и въпроси, това е само кратко предложение, може би единствената възможност за мирно-военно положение с положителен резултат/
24
0
 
2
 
! Отговори
barbol преди 15 години
Много е ясно как. Като и се отдава!
23
0
 
2
 
! Отговори
зъбатия преди 15 години
аааре *** off!
22
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
гоните я с голо дупе по мад...те.Гарван гарвано око ни вади
21
0
 
2
 
! Отговори
комсомолец преди 15 години
А.... как се борим!!! А ми по социалистически!!! То бе борба то бе чудо от кумонисти станахме социалисти, седесари, царисти ,депесари абе се отбор демократи! Борим се кой как може! Власта си наша лесно не ще дадем! А за престъпноста наша борбата ще да е ваша!
20
0
 
2
 
! Отговори
пенсия преди 15 години
дойде време да съжаляваме за всичко преди 10 -ти. Еласи Тошо ,че без теб по-лошо.докогаааааааааа??????
19
0
 
2
 
! Отговори
s преди 15 години
А малки ли са малките тарикатски маркетингови трикове на суперите? Преди малко в ЦБА - Свобода(бившата ЕНА) си купих две кафяви млека на баба - промоция = 1,61. На касата ми ги таксуват по 90 стотинки на брой и касиерката ми се развика:" Ааа, ама това е било вчера, госпожо!" "Защо не сте махнали лепенката от рафта?" питам аз. "Ще я махнат колегите когато имат време." Един клиент на опашката добавя: "Утре, вдругиден..."Има закони, но няма никакъв контрол никъде - това е положението. Знам, че статията е за голямата мафия, но си позволих такъв ми ти коментар за дребните неща по магЪзините.
18
0
 
2
 
! Отговори
nnnn преди 15 години
ami ima edni deto vatrtjt biznes s katalizatori, to kolko apartamenti si kupiha kolko koli, i danazi ne se pla6at i firmata e neredovna ama lapat li lapat. i ni6o. to4no sa ot tia mazki deto karat skjpite koli
17
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
В Бг зора е да се додраска до висока позиция и от там да върви далаверата. Разни старци които в социализъма са точили лиги и са се чудили как да се мазнят в днешни дни макар и отминали отдавна пенсионата възраст 63 г. да седят на отговорни постове. Не може бивши затворници, спортисти и какви ли не да са в политиката. Не може доктор уши нос гърло да се занимава с енергетика. Не можееее това да е държава, не може това да е правосъдие, не може това да е живот. Дохода да е по малък от сметката за парно. *** сложени на шефски места за да не се нала самия шеф да си я издържа, на гърба на държавата е по добре. Тук е анархия.
16
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
a,be,ia da se mahame ottuk.......da si se boriat......begom kum belite durjavi.......
15
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
Още два месеца ще издържа някак си в този гнилоч. После - завинаги в бяла държава. Вие тук си борете мафията. Аз нямам време. Животът е кратък. Току виж докато я преборите съм станал на 80 години...
14
0
 
2
 
! Отговори
бай Пешо преди 15 години
Ами, като има пишещи "Как България бори престъпността" вместо "Как България СЕ бори С престъпността"
13
0
 
2
 
! Отговори
2х2=3.14 преди 15 години
Ами наужким,как иначе!:)))
12
0
 
2
 
! Отговори
MMMM преди 15 години
В ИТАЛИЯ ДЪРЖАВАТА СЕ БОРИ С МАФИЯТА! - ДОТУК ДОБРЕ, ОБАЧЕ КАК ДЪРЖАВАТА БЪЛГАРИЯ ДА СЕ ПРЕБОРИ С МАФИЯТА - КАК ЩЕ СЕ БОРИ САМА СЪС СЕБЕ СИ?
11
0
 
2
 
! Отговори
MAFIOT преди 15 години
ПРЕЗИДЕНТ+ПРЕМИЕР+ПАРЛАМЕНТ+МАФИЯ=БЪЛГАРИЯ