Как България бори престъпността

Мафията прониква дълбоко в ежедневието на българина и доставя всичко – от кокаин до строителни материали, пише "Файненшъл Таймс"
13 юни 2008 08:56,
31
Как България бори престъпността
Снимка: БГНЕС

Британският "Файненшъл Таймс" публикува обширен материал със заглавие „На границата на ЕС: Как България се бори с организираната престъпност“.

В статията се припомня убийството на писателя Георги Стоев, донесло сериозни главоболия за правителството, което се опитва да убеди ЕС, че се вземат мерки срещу организираната престъпност и ширещата се корупция.

Случаят с България повдига въпроси за цялостното разширяване на ЕС на изток. Според скептиците, ако настоящите членки не могат да покрият стандартите на блока, тогава ЕС трябва да преосмисли планираното присъединяване на други държави от бивша Югославия и Турция.

Двете най-чувствителни области за България и Румъния остават правосъдието и вътрешните работи.

През февруари Европейската комисия разкритикува и двете страни заради корупцията и специално България за организираната престъпност, пише изданието.

Сега Букурещ и София работят усърдно да подобрят законодателството и администрацията преди ЕК да публикува окончателния си мониторингов доклад през следващия месец.

Според данните на ООН обаче общото ниво на престъпност в България не е по-високо от това в останалите членки на ЕС.

Но организираната престъпност прониква дълбоко в ежедневния живот чрез сива икономика, която доставя всичко – от кокаин до строителни материали, освободени от ДДС. Около 30% от горивото по бензиностанциите идва незаконно от безмитни източници, твърди Българската асоциация за газ и петрол.

Дебеловрати мъже с къси прически, описващи себе си като „бизнесмени“ карат първокласни автомобили из София и прекарват нощите си в клубове с имена като Sin City /Град на греха/, пише автора на материала, според когото в основата на всички проблеми лежи трудния преход от комунизма.

С развитието и модернизирането на страната в ЕС, българите ще искат все по-високи стандарти в своето ежедневие. Дали ще ги получат е друг въпрос. Опитът с разкъсваната от корупция и престъпления южна Италия показва, че няма автоматична връзка между членството в ЕС и прозрачното общество, завършва "Файненшъл Таймс".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
Napalno vi podkrepym,evala.
9
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
мафия е имало и ще има винаги..идеята е да не ми се бъркат в личния живот и ние обикновенните хора да живеем добре
8
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
Проблема на Българската мафия е ,че тя не мисли за България. И иска да спечели пари от унищожаването и. И ако в останалия свят мафиотите инвестират парите си в държавата ,за да я направят по хубаво място за живеене, за да могат техните деца да живеят в един по-хубав свят - то нашите смятат ,когато вече всичко е сринато да се махнат в чужбина и тука сами да се оправяме сред руините на грохналата ни държава. Децата им от 6-7 годишни се изпращат в чужбина и учат там и никога няма да се върнат в България. А Мутрите взеха *** и ще го държат докато не затрупат градовете ни. Изсякоха горите ни Презастроиха курортите ни с гипс-картонени хотели дето първия по силен вятър ще ги разпертушини и всичко това се продава на хиляди евра за квадратен метър!!! И въпреки ,че Българина няма пари и сме в демографски срив все пак всеки месец се завършват 10000 апартамента в страната ни!! Май готвят всичко това за виетнамски и китайски общежития. Не е тайна ,Че ЕС ще прави от България Европейско гето, където ще настанява малцинствата си далеч от Големите и красиви Европейски градове. Чака ни невъзможно бъдеще.
7
0
 
2
 
! Отговори
xph преди 15 години
Пич когато в една нормална държава съществува законодателство и съдебна власт, които да служат на обществото (нещо което липсва в БГ) тогава нашите политици могат да парадират колко са велики. Дори и в една нормална държава тип UK , Italy, Sweden Germany и т.н.т. е нормално и под една или друга форма съществува "мафия", но по никакав начин тази мафия не пречи на обикновения гражданин. Тя е доста високо в обществото. Атук в БГ е явно че корупцията е завладяла всяка една точка в администрация, политици и каде ли не другаде. Недей да говориш глупости и да сравняваш тези неща.
6
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
Дори сравнени с Италия ние сме едно нищо. Въпреки мафията в Италия държавата се бори с нея ,докато в България държавата подпира мафията да не падне. Тия *** дебелаци с празни глави мислите ли ,че могат да движат бизнес? Естествено ,че не това са просто бушони, зад които седят стари ,плешиви, бивши номенклатури от ДС . Те са навсякъде и както в Русия в момента държавата е управлявана от КГБ така и тук. Просто дебелите остригани глави карат скъпи коли, красиви манекенки се изживяват като техни гаджета ,за да могат да карат Q7 нищо ,че въобще не може да го кара ,защото и е доста голям джипа ама нали трябва да е фукла. Amerikan dream - made in Bulgaria
5
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
Не се яжте бе.И двете страни са прави.2 е прав, че тяхните мутри / банкери и бизнесмени/ са дори по-долни и по-гадни от нашите! Но пък там нормалният човек живее многократно по-добре.
4
0
 
2
 
! Отговори
Nerealen преди 15 години
Двойка ти нормален ли си?!!!!! Италианците ли са ни виновни, че всички големи строителни фирми са мафиотски, че Техномаркетите и Технополисите и те са такива, че всички по-добри кафета и дискотеки са мутренски и нормален човек не може да пробие. Огледай се и виж, че почти всяка голяма търговска верига в тая държава е мафиотска или полумафиотска. Техните *** взимат такива помощи, щото има много други, които бачкат за доста повече, а при нас добра заплата е 1500-2500 лв.
3
0
 
2
 
! Отговори
Накуру Мигутури преди 15 години
Абе умник - "Британският "Файненшъл Таймс" публикува обширен материал със ...." очевидно става дума за британци, не за италианци..... ама за кухата ти лейка е все едно - важното е да напишеш нещо. Не си разбрал/а, че който се прави на по-хитър от другите все повече ядове има в цивилизования свят. ЕС не е за андрешковци и селски тарикати, които все мислят че правилата са за другите, а те ще минат метър.
2
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
Abe Italiancite li 6te mi govoriat za mafia be! Vsi4ko e za da ne im vzimame pari4kite na tupite evropeici - da ni hokat i da ne ni davat evrofondove. Ta da moze tehnite bokluci da vzimat socialni pomo6ti po 7-800 evro a na6te maikii ba6ti da sa s pensiipo 50!Da si e..at maikata po golemi bokluci sa ot nas!!!
1
0
 
2
 
! Отговори
tt преди 15 години
Също бих допълнил и млади жени на по 25-26 които също карат такива първокласни коли за по 120 000 лева.Има хора,които се скъсват от работа и изплащат коли за по 15 000 лева,но това са подробности.Да сме живи и здрави ще видим кога ще се "оправим" най-накрая,мн ми е интересно да го видя.Да видя как ще взимам по 20 - 30 Евро на час