МВР: Младежите да не шофират нощем

И да имат задължителен знак "Млад водач" на предното и задното стъкло
14 юли 2008 18:22,
138
МВР: Младежите да не шофират нощем
Снимка: Булфото

Младежите да нямат право да управляват автомобил от 23 часа до 5 часа предлага Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата след заседание в МВР, съобщиха от вътрешното министерство.

От комисията предлагат на младите водачи да се забрани да превозват повече от двама пътници до 19 г., както и те задължително да шофират с придружител през първите шест месеца след придобиването на свидетелство.

Поставяне на задължителен знак "Млад водач" на предното и задното стъкло на автомобила и получаване от водачите от тази категория на 2/3 от максималния брой контролни точки, са сред предложенията на експертите.

Засилват се санкциите по отношение на неправоспособните водачи: освен предвидената глоба от 500 лв. за нарушението, ще бъде налагана и санкция спиране от движение на шофирания от нарушителя автомобил за три месеца.

Допълнително, който управлява спряно от движение МПС поради шофиране от неправоспособен, ще трябва да плати глоба от 1000 лв, а автомобилът ще бъде спрян от движение за още три месеца.

В тази връзка вътрешният министър Михаил Миков, който е и председател на комисията, е предложил спрямо неправоспособните водачи, които редовно управляват автомобил, да бъде прилагано наказание по механизма, действащ при налагането на санкции за футболно хулиганство.

Също по идея на Миков предстои уточняване на възможностите да се опрости процедурата за налагане на санкции, когато нарушението е документирано чрез видеоматериали.

Обсъдени са и нови възможности по отношение на нарушителите, които застрашават живота на останалите участници в движението. Те са застрашени от отнемане на свидетелството при неправилно изпреварване, при преминаване на ж.п. прелез при пусната бариера, при преминаване "на червено", при изпреварване на МПС на пешеходна пътека.

По време на заседанието е обсъден и докладът за пътнотранспортните произшествия, регистрирани по пътищата на страната през 2007г.

През 2007 г. в страната са регистрирани 92 232 пътнотранспортни произшествия, от които 8010 тежки. Загинали са 1006 и са ранени 9827 граждани.

В сравнение с 2006 г. е регистрирано известно намаление по всички показатели. Тежките пътно транспортни произшествия са с 2,56% по малко, убитите - с 3,54% и ранените - с 3,78%.

От началото на 2008 г. обстановката по пътищата се запазва напрегната и към момента загиналите са 500, тежките ПТП - 3925, ранени са 4867 души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
0
 
0
 
! Отговори
20 годишен , шофъор преди 15 години
Аз съм против ограничение като това , защото е вид дискриминация. Какво да правим , когато има такава забрана и някой приятел или роднина примерно спука гума някъде си по "прекрасните" ни пътища или се наложи по спешност да закараме някой до болница или друга здравна институция. Вярно е , че ние младите се държим нахално и ароганто на пътя , но не сме само ние. Лично аз , когато си взех книжката, карах като идот понякога. Но осъсзнах ( след няколко леки удара и ожулвания), че няма смисъл от глупости зад волана и трябва да бъда толерантен към другите, да мисля и да пазя себе си и останалите на платното.
96
0
 
0
 
! Отговори
Tyler Durdon преди 15 години
От 1980 година насам по пътищата загиват около 1000 човека годишно. Правете си изводите сами. За сметка на това ставаме все по-бедни (цените галопират, заплатите/пенсиите - не мърдат), по-прости и все повече *** братя трявба да хрантутим...Нека всеки от вас се замисли колко познати има, които са загинали в катастрофа и колко са зад граница ЗАВИНАГИ.Войната по пътищата...ХАХАХА
95
0
 
0
 
! Отговори
94-корекция преди 15 години
До 91 - Дай определение за мафиотска кола
94
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Дай определение за мафиотска кола
93
0
 
0
 
! Отговори
amerikan преди 15 години
Младежи и девойки до 21 год нямат право да получават алкохол в заведенията,
92
0
 
0
 
! Отговори
Rokeriikata преди 15 години
Наместо да ограничават млади шофьори,по-добре да стегнат ДАИ,щото раздават книжки на куцо,кьораво и сакато!Ама кинтите дето ги взимат за корупция ще секнат.......
91
0
 
0
 
! Отговори
Да-да преди 15 години
Статията ли е съшита с бели конци или предлаганите мерки са калпави? За какви ограничения иде реч - за млади (новоизлюпени) шофьори или за младежи в определена възраст?Освен това глоба от 500лв звучи несериозно. Спиране от движение за 3месеца - МАЛКО Е!!!!
90
0
 
0
 
! Отговори
Стига мазохизъм преди 15 години
Фактите са, че сме мазохисти.От много време усилията на КАТ, МВР и държавата като цяло са насочени към освобождаване на пътищата за мафиотските коли. Това е, останалото са приказки за наивници, а като гледам коментариите, наивниците са много. Вместо на час по лъжичка, по-добре КАТ направо да забрани движението на всякакви коли непринадлежащи на мафията.
89
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Освен подкрепа се иска и мислене!
88
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Podkrepqm KAT za novite pravila, mladite ne znaqt kak da shofirat i zatowa ima tolkova jertvi po putishtata !
87
0
 
0
 
! Отговори
michael преди 15 години
дайте да си признаем кой кара най-безотговорно. като махнем от списъка такситата, защото те оправия нямат и се мислят за големи шофери и често създават проблеми, но иначе ако не е такси, от дясно ще ме изпревари на една боя разстояние само някой 18-19 годишен новобранец с надута музика в колата. само че като стане белята, събитията не следват логиката на младостта, а на физиката. оказва се че колкото и голям мъж да си, кървиш като всички останали и плачеш като ученичка. вярно е че мерките са ***, както много неща в нашата държава, ама недейте да си измисляте частни случаи в които да мрънкате колко сте неоправдани. статистиката е красноречива - младите шофери се трепят най-често. нека всеки да се замисли и следващия път преди да изпреварите кола само за да си докажете колко сте "яки", си представете за секунда само какви ли последици може да има тази маневра ако не е на правилното място. забраните и знаците по пътищата не са сложени за да ни пречат и да ни карат да караме като . в тях винаги има заложен малко смисъл ...
86
0
 
0
 
! Отговори
пенчо питанката преди 15 години
Кви са тия нови правила???Всичко в КАТ и МВР е направено с цел корупция и увеличаване на подкупите -явно на другаря ВЛАХОВ МИКОВ не им стигат!!!първо що да има забрана за часовия пояс ???единственно стикерите стават като нормална мярка ако са безплатни!!!!и второ аз например не бях карал от 4 години и бях егати новобранеца и кво тия дето имат 1 годишен стаж карат по добре от мен -ама кой да знае!!!!!ИСТИНАТА Е ЧЕ НЯМАМЕ СЪОТВЕТНИТЕ ПЪТИЩА И МАРКИРОВКА !!!!ТОВА СА 70 НАСТО ОТ КАТАСТРОФИТЕ ПО ПЪТЯ!!!заради тая маркировка пред мен се удариха двама щото знака за отбивката го бяха сложили точно на самия завой при прав път който с 90 се кара нормално и човекът рече да не изпусне отбивката и се вряза в чакащата кола!!!!после веднага викат НЕСЪОБРАЗЕНА СКОРОСТ!??????????????????????????????
85
0
 
0
 
! Отговори
Мунчо преди 15 години
Поредната комунистическа олигофрения...
84
0
 
0
 
! Отговори
баща ти преди 15 години
мале..кой болен мозък успя да измъдри такова нещо, това ако го въведат ще ни се смее целия свят....ама парламента като прилича на дом за о.л.и.г.о.ф.р.е.н.и ....какво да искаш
83
0
 
0
 
! Отговори
чобан петко преди 15 години
Поредната дивотия!Ама то,като искаш много да направиш нещо,а не знаеш какво,правиш нещо друго!
82
0
 
0
 
! Отговори
Alfa_Romeo преди 15 години
Чудят се с какви глупости да се занимават,вместо да изградят една стабилна система и да намерят решение относно войната по пътищата те обмислят някакви абсурдни забрани,аз съм млад шофьор,нищо че съм на 25.И кво ще реша да изведа някоя мадама вечерта а на предната седалка придружител-баща ми например смех.........То сакатлъка може да стане и през деня,ако става на въпрос......
81
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
и няма да имате проблеми - не са КАТ виновни за три жертви дневно.
80
0
 
0
 
! Отговори
men преди 15 години
awe na 19 god. kaf soliden opit si imal we ti o6te si nqmal povedenie na pytq we
79
0
 
0
 
! Отговори
прост жител преди 15 години
Не се гледа реалната защита и у добство на участниците в движението, а пълненето на касичката ...Сега младите им били виновни ... Е мама им, кой съкрати изпитите и затвори полигоните и няма къде да се научат на някои по специфични маневри и директно ги пуска в морето от коли .... същите ... А сега просто какво сигурно е че ще има такива които искат да се научат и то в спокойно време - дай да събираме пари от тях .... А катаджията на улицата не мисли да те опази, а мисли с логиката на към джоба си ...Ако трябва да се осигури защита сума ти санкции трябва да отпаднат и да се гледа по строго към някои ....Не може да да е днакво дали ще прелетиш с 200 км/ч в безлюден участък, няма да си сложил колана с ясното съзнание че можеш да навредиш единствено на себе си .... и това наприме рискови изпълнения на някои места .... например изпреварване в завой или място където няма видимост ... ... от друга страна обръщането на внимание и на пешеходците, чиято култура на движение и пресичане драстично намалява ...По добре да се опитат да образоват и двете страни, отколкото да се приемат такива дивотии, които създават допълнително нервно напрежение ... а то самото по себе си основен фактор за всичките тея статистики ...В момента КАТ са една от най-вредно и малоумно действащите институции и не веднъж ( особено след всяка промяна на ЗДП и ППЗДП) се убеждавам че по *** от 14 годишна руса девойка и катаджия - именно това е РУС КАТАДЖИЯ ..........
78
0
 
0
 
! Отговори
6ofior преди 15 години
tva e tolkva tupo .... za6to ako nekoi e tapanar i ne moje da kara ili kara piqn az trea da sum poturpef6 .... kvo stava kto si na kupon i si na 18 i si edinstvenie kade ne si pil .... 6te spite v kolata nali .. pffff deba i tupi glupavi zakoni !!! i tiq kade sa gi izmislili sa o6te po tupi !!!!!!!!!!!!