Да се помни от поколенията след нас: 1362 двойки по история в СУ

Пълните шестици са едва 4
25 юли 2008 18:50, Красимир Ангелов
70
Да се помни от поколенията след нас: 1362 двойки по история в СУ
Снимка: БГНЕС

1362 са слабите оценки на изпита по история в Софийския университет, съобщиха от най -старото висше учебно заведение у нас.

Кандидатите имаха право да избират между две теми - „Външната политика на България в периода 1939-1944 година" и „Обществено-политическа дейност на Георги Сава Раковски".

Двойките са 58,83% от всичките оценки.

Отличните оценки са 86, като пълните шестици са едва 4.

До края на деня резултатите ще бъдат изнесени в Интернет и на „Стената на плача“.

С история в Софийския университет се кандидатства за 20 специалности, сред които и право.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Хайде сега, учителите били виновни - децат акато нямат потенциал и като не са ги научили на ред и отговорност през първите 7 години, никой няма как да ги направи грамотни - ако ще най-добрият учител.
68
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
А вие, дето плюете по децата с ниските оценки, вие каква оценка бихте изкарали? Спомняте ли си нещо от училище? По-грамотни ли сте? Или ей така обичате да пишете полу-грамотно по форумите (това, разбира се не се отнася до всички коментиращи), а имате едва завършено техникумче, за да не е без хич, а сега бачкате някаква нискоквалифицирана работа или въртите далаверки...
67
0
 
0
 
! Отговори
Deni преди 15 години
Виж, наясно съм за какво е дискусията , и че мисълта според теб е по-важна. Но правописът на родния си език да не знаеш, някак не ми се връзва с мисълта. Просто прави адски грозно впечатление и малко или много отвлича вниманието от мисълта. Аз не казвам че е глупав, този който не може да пише правилно, но за мен това е нещо недопустимо.
66
0
 
0
 
! Отговори
Tony преди 15 години
Въпреки че съм завършила средното си образование преди 1989 г., не бих казала, че и тогава беше по-различно по отношение на материала за научаване, разликата беше в наличието на дисциплина. Учебниците бяха толкова идеологически обременени, че бяха отврат, материята по отделните предмети беше представена сухо, скучно, без никаква връзка къде се прилагат тези теоретични познания в реалния живот. Изобщо не беше разрешено да се разсъждава и да се излага лично мнение, а само зубрене на съдържанието на учебника и на това, което е казал в повече учителя /някои си правеха този труд/. Високи оценки се пишеха тогава, когато изпееш дословно наученото наизуст /тогава изпитваха пред класа, и това вероятно имаше своите добри ползи,че ученика можеше да прецени колко умее да говори пред аудитория, сега май ги изпитват само писмено и ако трябва да кажат две думи пред публика, мъцат като /.Честно казано, добрата ми грамотност и ниво на култура никак не се дължат на средното образование, а на милионите книги и странична литература, благодарение на които се научих да анализирам и систематизирам информация, а не се превърнах в безмозъчно среднистче с прилежна дипломка, дето да кандидатства с научени наизуст темички /тогава се продаваха готови срещу немалки суми/ и за радост на мама и тати да стане висшист.Сега проблема на децата е, че не четат. Иначе системата на образованието е пълна отврат, по-безполезна и безсилна дори от онези схоластични времена.
65
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Не знам на какво основание проверяват писмените работи за правописни грешки. При положение че имаме налице диплома.Това е официален документ, в които пише че успешно е взет изпита по бълг. език( няма изискване за ниво като в английския език-писането е на нива .Винаги може да се напише едно иречение или абзац по правилно граматично и тн.)). Плюс това дискусията приключи вече с идеята че мисълта е по-важна от правописа. така че се съобразявай. нали се сещаш че форумите не търсят обективната истина с нея се занимава науката.Ние търсим формалната доказаната истина. СУ се провали.
64
0
 
0
 
! Отговори
Deni преди 15 години
Кирчо, Кирчо, цялата дискусия се завъртя около твоята уж "техническа" грешка на "Очудвам", вместо правилното "Учудвам" и ти пак не го научи как се пише! Поне недей да твърдиш, че грешката ти е случайна. Не знам къде и какво учиш, ама си си неграмотен!
63
0
 
0
 
! Отговори
добрич преди 15 години
жалко е нали? аз съм пресен още и знам с какви бонаци учих(не казвам че съм гений),ама според мен това е така,защото и в добрите университети не учат знаещите,а имащите.не казвам че и из между тях на умни,но пшовечето харчат на родителите си парите за "чалгия и трева"и т.н.
62
0
 
0
 
! Отговори
gfx преди 15 години
...докато в учебниците по "история" пише разни, псевдопростотии и дават успоредно теми, дето хората има доооооста нищожен шанс да се подготвят по тях, ще има и двойки :)Peace!
61
0
 
0
 
! Отговори
Samo minavam преди 15 години
VAE VICTIS -lat
60
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Според мен ДАНС трябва да разследва шестиците.Не може да разрешава само проблема на политиците. И ако открие нещо да постъпи както с всички останали конкурси в тази страна - да анулира изпита.
59
0
 
0
 
! Отговори
не се очудвам преди 15 години
Това са последстията от "риформата " в образованието.Глупави ,*** с големи претенции.И това е младоста на нацията.За никакъв *** не стават.Язък.
58
0
 
0
 
! Отговори
Proximus преди 15 години
мисля че buba , под "азбука" е искала да каже студентите да знаят поне основните неща от дисциплината по-която тя води. Не приемай всичко буквално
57
0
 
0
 
! Отговори
Фея преди 15 години
Не зная жена или мъж се крие зад това име /женско име, но окончанието "защо съм ги мъчил" е за м. р./, но това, което сте написали е потресаващо: карате студенти от университет да четат, че да знаят азбуката??? Надявам се, че се изразявате иронично.Моите наблюдения от завършващи студенти са, че повечето от тях са супер неграмотни и не могат да напишат свястни документи за кандидатстване за работа. Сякаш не са били 12 години в училище и още 4-5 години в университет.Толкова е скапана българската образователна система, че сякаш не съществува. Както всяка друга сфера от живота в България, впрочем.
56
0
 
0
 
! Отговори
do buba преди 15 години
ok be pi4,ami koy e vinoven,nali za tova vi pla6tat da gi y4ite,a ne da ne vlizate v 4as,
55
0
 
0
 
! Отговори
buba преди 15 години
хахаха, учителите виновни, айде сега...аз водя упражнения в унивеситет, карам децата да четат, не ги пускам лесно, т.е. искам от тях да знаят поне азбуката, а накрая получавам заплахи "защо съм ги мъчил" че ми стана смешно :))))
54
0
 
0
 
! Отговори
sss преди 15 години
и после учителите да не реват,че им са малки заплатите.Видя се на какво ги учат
53
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Umnite deca otivat da u4at v 4ujbina...tuka ostavat samo gamenite sred mujete i uli4nicite(da ne napisha i po-silna duma) sred jenite.....GOD SAVE BULGARIA!!!
52
0
 
0
 
! Отговори
Мунчо преди 15 години
Боже,а днес се навършват 1197 години от победата на Крум над Никифор Геник! Ама кой ли от кандидат-студентите го знае...
51
0
 
0
 
! Отговори
todor преди 15 години
младото поколение са абсолютни тъпуни :))
50
0
 
0
 
! Отговори
bubu преди 15 години
по-долу вместо 3 четете "преди 2 години*", натиснах "3" при бързото писане. Хайде със здраве