Международна организация иска Първанов да отнеме награда на журналист

Обвиняват журналиста Калин Руменов, че пише расистки статии срещу ромите
29 юли 2008 12:16,
57
Международна организация иска Първанов да отнеме награда на журналист
Да видим дали Първанов ще мълчи? Снимка: БГНЕС

Центърът Симон Визентал, еврейска международна организация за борба с антисемитизма, призова българския президент Георги Първанов да оттегли награда, присъдена на журналист, автор на расистки статии срещу ромите.

Директорът на международния отдел на центъра Шимон Самюелс протестира срещу връчването на наградата „Черноризец Храбър” 2008 г. на Калин Руменов от вестник „Новинар”, който пишел „често расистки статии срещу ромската общност”, се казва в комюникето на организацията.

Ромската общност в България, която наброява около 700 000 души или 9% от общото население, живее в мизерия и неграмотност и е изолирана от останалото население, отбелязва АФП.

В статиите си Руменов пише, че ромите „се множат като овце” и могат да отблъснат чуждестранните инвестиции от България.

Според писмото на центъра Визентал, „този език напомня на 30-те и 40-те години на 20-и век, когато евреите и ромите бяха нарочени от нацистите за изтребление”.

Центърът поиска от президента да „осъди публично писанията на Руменов” и да му бъде отнета бързо наградата за най-добър млад журналист.

Мълчание от страна на българския президент „ще създаде впечатление за подкрепа и отговорност и от страна на държавата”, се казва в писмото на центъра Визентал.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Тук не става въпрос за насъскване - виждаме докъде води нашата "толерантност" - те си правят каквото си искат и живеят на наш гръб. Тук става въпрос за истината и за защита на нас - работещите хора, които поддържаме страната.
15
0
 
0
 
! Отговори
Az преди 15 години
Estestveno che shte narejda romite v statiite si. Te go zaslujavat napalno! V Italia veche tolkova propishtqha ot tqh che vzimat seriozni merki i hich ne im dreme ot EU i ot nqkakvi izmisleni organizacii. A toq evrein ne e losho da pochete malko za istoriata na svoia narod i da razbere che nie vinagi sme se otnasqli s tqh s uvajenie i kato ravni. Mai zabraviha che prez WWII gi spasihme ot lagerite.P.S. Izvinqvam se che pisha taka ama na rabota na PC-to nqmam kirilitsa.
14
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Тези които не уважават другите хора, не заслужават да бъдат наречени човеци! Засрамете се бе! Не виждате ли, че с расизма затъвате в собствените си л...! България, никога няма да стане нормална държава, докато има толкова много расисти!!!!Вместо да чистят името на българите, че не са мафиоти, наркотрафиканти, сводници и т.н., такива като този журналист допълнително петнят името на България!
13
0
 
0
 
! Отговори
sir Urien преди 15 години
Това си е чиста намеса във вътрешната ни политика от страна на еврейските завоеватели. Тия евреи да са чували за "свобода на словото"? А ако наша организация поиска сметка за масовото изселване на палистинците и дискриминацията към тях, каква ще бъде реакцията на Израел? Не са ли там палестинците "изолирани от останалото население"?Ами че щом такива неща се позволяват на тази организацийка, нека и ние да имаме тогава една такава - грижеща се за това българите в чужбина "да не живеят в мизерия" и да не бъдат "изолирани от останалото население".
12
0
 
0
 
! Отговори
Hooligan 14/88 преди 15 години
JUDEN RAUS!!!
11
0
 
0
 
! Отговори
Rokeriikata преди 15 години
...ми като раздава ордени и награди наляво и надясно така ще е,та нали трябва да се подмже...
10
0
 
0
 
! Отговори
скатания мишок преди 15 години
Значи,да казваш истината е расизъм,така ли?Много сръчно обяснение,няма що!Е,не си ОГРАНИЧЕН,а РАЗШИРЕН!Отзад,изглежда!Блазя ти!
9
0
 
0
 
! Отговори
Светла сила преди 15 години
Евреите стават все по-нагли.Президентьт на Бьлгария да не коленичи пред ***
8
0
 
0
 
! Отговори
c0ldblooded преди 15 години
Брях с каква скорост се модерират коментарите по тази новина... Кво не ви кефи като се казва истината за евреите ли?
7
0
 
0
 
! Отговори
Aha преди 15 години
Добре бе, те живеят по свое желание в мизерия и изолация !Пък и нали става дума за свободата на словото ? Какви са тия евреи дето ще се мешат във вътрешните дела на държавата ? Момчето а кадърно и си е заслужило приза и не е расизъм обективно да представяш фактите !
6
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Расистите се награждават, а нормалните хора емигрират! :-( На къде върви тази държава?
5
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ОТЧЕТЕНО ,КАТО ПРИБЪРЗАНО И ГРЕШНО ,ОЧАКВА СЕ И ТАМ ГОЦЕ ДА ДАВА ОБЯСНЕНИЯ .СТИГА КРИТО ПОКРИТО !!!!!!!!!!
4
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ти си много ограничен! Расизмът не решава, а напротив задълбочава етническите проблеми! Такива журналисти които насъскват различните етноси еди към друг не са за награда, а са за порицание!
3
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Цървулите от днес.бг пак сгафиха - ууу вижте се кви сте некадърни бе "Ромската общност в България, която наброява около 70 000 души или 9%" - проста сметка показва, че ако 70 000 души са 9% от населението на България то цялото население на България следва да е 770 000 души - ха ха ха !
2
0
 
0
 
! Отговори
кръчмаря преди 15 години
Ми да искат!Той ако почне да играе по свирката на всеки,егати президента!А дали е ИЗОБЩО президент,това е друг въпрос!
1
0
 
0
 
! Отговори
Best for the best преди 15 години
казва истината ,а не какво е угодну някому