Да живей, живей... средната класа у нас

20 на сто от българите се оказаха в тази социална прослойка - образовани млади, добре платени и аполитични
22 окт 2008 15:59,
87
Да живей, живей... средната класа у нас
Снимка: Getty Images/Gulliver Photos

Все по-отчетливо социолозите, политолозите и политиците привиждат средна класа у нас.

Днес на дискусията "Политическите сценарии в навечерието на изборната година", социологът Живко Георгиев обяви, че през последните две-три години у нас се формира градска средна класа.

По думите му новата прослойка обхваща около 18-20 на сто от активното население - образовани млади хора, с добре платени професии, които просперират заради лични качества и жизнени стратегии.

"Тази нова средна класа е най-зле представената група сред политическите партии, като част от нея през 2001 г. "залитна" по проекта на НДСВ", каза Георгиев.

Според него тази нова класа ще бъде "голям играч на парламентарните избори", като ще се намеси активно в правенето на българската история.

"ГЕРБ обаче не е проект, който допада на тази нова прослойка", посочи социологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Малиии "Ко шъ праим ся?" /заимствано от Фьодор Николаевич/ то съ появи ново класъ, бе.
26
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
A на баба ми с 0.23ст.Е това е супер
25
0
 
0
 
! Отговори
Среднист преди 15 години
Най-страшното за политиците е, че средната класа е независима и доста неуправляема. Напротив, умее да изисква политики с достатъчния финансов ресурс, с който разполага.Смятам, че над 150'000 лв. годишен доход те прави горд член на средната класа, но със сигурност не сме чак 10%...
24
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Прав е 21! Аз съм точно от това поколение, обаче като гледам на къде вървят нещата... ще видим средна класа през крив макарон.
23
0
 
0
 
! Отговори
Костов преди 15 години
18-20 % от активното население ? Хм, ами това прави около 750 000 души. И всички те млади, образовани, добре платени ? Едва ли. Виж, ако в "добре платени престижни професии" вкараме и майсторите на пица, т.нар. "пицари", плочкаджиите, водопроводчиците и автотенекеджиите, може и да се получи. Но, някак си не мога да си представя "средна класа", съставена от строителни занаятчии. Както пък се очертава срив на търсенето на строители, този "елит" хич не го виждам в бъдеще. Ако ли пък бъркам, ако наистина бъдещите силни политически играчи са точно тези хора ..... е, тогава може и да помисля за емиграция.
22
0
 
0
 
! Отговори
spass преди 15 години
БАБА ми вече също е от СРЕДНАТА КЛАСА, тъпите комунисти все пак и увеличиха пенсията с 1 лев!!!
21
0
 
1
 
! Отговори
Z преди 15 години
Няма средна класа има 25-35 годишни ,които се опитват да станат такава, изучили са се в български университети и сега работят по банки, застрахователи,търговски и други фирми. Знаят поне 1 чужд език и наистина много искат да са средна класа. Няма как да стене те са от пребаното поколение , тях подготвяха да управляват социалистическа България но вече няма как, те не можаха да направят пари по време на прехода и сега работят за батковците комсомолци. Едно цяло поколение бе пропиляно, но те са последните в които има някакви ценности и е време наистина те да са на власт. Но без пара не става няма кой да ги подпре защото знае ,че ще издухат всички. надявам се с течение на времето да не им се промият мозъците , защото тези които иджат одоло не стават за нищо те израстнаха по време на прехода и могат да са само послушен електорат.
20
0
 
0
 
! Отговори
САМО ТАКА БАТЕ БОЙКО преди 15 години
САМО ТАКА БАТЕ БОЙКО....Ще ни оправи..аз съм за ГЕРБ!!!
19
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Тоя пък номер 16 ... радвай се на имотите си, бъди жив и здрав и помагай на бедните хора господин реститут ... нищо против тебе ... Само не ни убеждавай да гласуваме за любимия ти Костов, господин реститут, защото го знаем що за стока е, пък и на тебе вече ти върнаха имотите, повече няма откъде макар :)да ти се иска
18
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
vie kato otidete v ofisa, purvo s narkotici li po4vate denq i posle pi6ete statiite mai??!!
17
0
 
0
 
! Отговори
spass преди 15 години
ГЕРБ обаче не е проект, който допада на тази нова прослойка", посочи социологът???КОЙ ПЪК ГО ТВЪРДИ ТОВА???
16
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Реститути има в цял свят, драги, ти кво искаш да е все "НАРКОП", "Битов комбинат" и ТКЗС ли, ***!
15
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Не съм за Костов, ама е дестеки пъти по-предпочитан от мен пред ГЕРБ. Лошото е, че не знам за кой съм..това е проблемът
14
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ти явно не помниш управлението на Костов или баща ти не ти е разказвал. Вълкът козината си мени но....., знаеш я тази поговорка. А колкото до средната класа - докато живеем в бандитска страна на провален капитализъм където подкупа и кражбата са основни средства за успех няма да има никаква класа. Ще има класа на потребителите на ненужни вещи с излишъка от крадени пари, класа на слугите им които се надяват да влязат в по-горната класа и класа на измамените
13
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ще гласуваш за Костов, защото Костов ти върна имоти, които сега даваш под наем и си щракаш с пръсти. Само че гласувайки за Костов ти даваш гласа си на Доган и Станишев, просто защото Костов НИКОГА ВЕЧЕ няма да влезе в парламента. Та ... това е истината господин реститут.
12
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
А бе Живко, а бе Георгиев, коя е тази средна класа бе - децата на бившите партийни другари, които се изучиха на запад и работят във фирмите дето татковците им ченгета работеха - т.е. бившите външно-търговски дружества. Естествено, че ще вземат тях, няма да вземат сина ми, който има две висши, но за жалост се изучи в България и за да има джобни работи освен на държавна работа, още на три места - няма събота, няма неделя. И той е на 30 г., но не е детенце на партийни другари.
11
0
 
0
 
! Отговори
клоун преди 15 години
да лижете *** му най-добре можете
10
0
 
0
 
! Отговори
галфон със саксофон преди 15 години
в тази прослойка, макар да не съм се формирал преди две-три години и не съм залитал по НДСВ. Костов е единствения за когото бих гласувал. 18-20 на сто от активното население означава 9-10% от цялото население и това е проблем. затова е пълно с ***, популисти и комунисти.
9
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Абе 1-вия "пич" ... ти за глупави ли ни имаш бе ... ? Ще гласуваш за Костов, защото Костов ти върна имоти, които сега даваш под наем и си щракаш с пръсти. Само че гласувайки за Костов ти даваш гласа си на Доган и Станишев, просто защото Костов НИКОГА ВЕЧЕ няма да влезе в парламента. Та ... това е истината господин реститут.
8
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Аз пък за Атака, съм го Костов *** ***, които приватизира всичко държавно в страната !