"Жалко, че не съм млад - да развея байрака на демокрацията" (видео)

Тодор Живков в последната си реч - на 9 септември 1989 година
10 ное 2008 10:57,
104

На тази дата преди 19 години след вътрешнопартиен преврат от власт беше свален генералният секретар на Българската комунистическа партия и председател на Държавния съвет на Народна република България Тодор Живков.

Тогава още не знаехме, че на 9.11.1989 г. е паднала Берлинската стена, която разделяше двете цивилизации в Европа - Западната и Източната.

Българските медии мълчаха за случващото се в ГДР, защото такава бе държавната политика.

А днес пишем тези неща, защото за много от младите хора те не са известни, а историята трябва да се познава и помни.

Осем дни по-късно, на 18 ноември, България излезе по улиците:

- Гласност! Свобода, демокрация, плурализъм,

- Нужна е гласност;

- Живкова преструвка - не. Демокрация, гласност, перестройка - да;

- Промяна - сега! Демокрация - днес! Гласност - веднага!

- Радиото и телевизията - независими.

Все лозунги от първия демократичен митинг у нас.

Роди се СДС, започна преходът от еднопартийно към демократично управление, от дирижирана към пазарна икономика.

Процесите тлееха години наред, а Тодор Живков сякаш предчувстваше това, което идва, и това, което му кроят.

9 септевмри 1989, два месеца преди да бъде свален.

 


 

Сега, 19 години по-късно, след мъчителен икономически и политически преход, България е член на НАТО и ЕС, а СИВ и СССР са отдавна в историята.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
1
 
0
 
! Отговори
потърпевш преди 15 години
УБИЕЦ,КРЪВОЖАДЕН ТИРАНИН, ЛЪЖЕЦ, ИЗМАМНИК, ИЗМЕННИК, ИЗЗЕДНИК, ***, ПОДЛЕЦ, ЛЪЖЕЦ, КРАДЛИВА СВРАКА, ***, СЕЛЕНДУР, ***, ТИРАНИН, ТЕРОРИСТ, ТЪРГОВЕЦ НА ХЕРОИН, БРАТОУБИЕЦ................ ОСТАНАХА ЛИ ДРУГИ ОЛИЦТВОРЕНИЯ ДА ГИ ИЗБРОЯ?ВСИЧКО ЩО Е ОЛИЦТВОРЕНИЕ НА ПОДЛОСТТА И НЕЧОВЕШКОТО БЕШЕ СЪБРАНО В ТЕБЕ-СЕГА ГОРИШ В ПЪКЪЛА- В АДА И НЯМАШ СПАСЕНИЕ И ИЗМЪКВАНЕ. ВЪЗМЕЗДИЕТО ЕДВА СЕГА СЕ ПОЛУЧИ-СЛЕД СМЪРТА ТИ.
62
1
 
0
 
! Отговори
А свободата,Санчо... преди 15 години
Вижте,аз съм живяла и в онова и в това,новото време.Бях ученичка , когато се смени режима.Лошото на българите е ,че или отричат до дупка , или величаят до дупка.А трябва да сме по - умерени , рафинирани и обективни.Медалът няма само едно лице.Малко бяха хубавите неща в стария соц.ред-дисциплина под страх от наказания, малка престъпност,привидно равенство/само привидно/ и ниска безработица.Всичко това обаче бе поддържано изкуствено чрез диктатура на една власт и чрез една мъртвородена планова икономика , която накрая на 80-те години изчерпа ресурсите си и се самоизяде.Минусите - толкова са много,че ако почна да ги изреждам,никой няма да прочете докрая поста ми.Ще спомена само един ,но може би най - големият - пълно потъпкване на човешките права , свободата на личността и инициативността.Не можехме да пътуваме никъде ,границите бяха затворени , имаше жестока цензура на информацията,за да останем невежи и откъснати от света и от истината.За тази свобода си струва да се изтърпят всички лишения на прехода , който така и не свършва , уви.Лошото е , че ние ,българите не сме дорасли за ценностите на едно истинско гражданско общество , интерпретираме както ни е изгодно закона,нямаме дисциплина , ставаме маргинали и все друг ни е виновен за това.А свободата , Санчо, е на върха на копието !Жал ми е само ,че целият ми съзнателен живот минава в преход.Както ,впрочем , и на всичките ми връстници от така нареченото изгубено Х-поколение...
61
1
 
0
 
! Отговори
... преди 15 години
от 33 ..ти ми кажи на коя дата се случва това нещо и ако случайно знаеш - тогава ще ти докажа че аз съм го правил....по колкото искаш начина
60
1
 
0
 
! Отговори
безпартиен преди 15 години
ами разбира се че е монтаж - няма да ти пуснат да гледаш цялата реч - сигурно е поне ДВА часа... отрязано е и събрано най-интересното. дали то е най-важното - друга тема. видеото е направено таковав каквото го виждаш за да илюстрира дадената тема.
59
1
 
0
 
! Отговори
мммм преди 15 години
Бил тъпо овчарче а?!? Всичко което казва... си е истина..;)
58
1
 
0
 
! Отговори
Кирил преди 15 години
100% монтаж! След всяка фраза следва нова поза на тялото, просто се загледайте.
57
1
 
0
 
! Отговори
do 49 преди 15 години
ti na kolko si godini?
56
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Жал ми е като ви чета коментарите. Даже си нямате и най-малка представа от духа на социализма обаче смело говорите. И онзи номер 33 дето е коментирал че е негово - ами да покаже и да докаже или да си мълчи. Предлагам да се забранят коментарите на децата под 22гМерси
55
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
почиваи в мир
54
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Na kolko si godini? Ima6 li 20 vyobste?
53
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
da jivee komunizma !!!
52
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Сега са в пъти по голями престъпници от преди. Както виждате Тодор Живков няма палати и хотели по морета и планини. Всичко е било държавно и се е строяло не за лично ползване, а за общо. Сега времето е демократично за мошениците и крадците. Вальо Топлото, Маргини, Митьо Очите това са силните на деня и те са в пъти по лоши от партийци и подобни.
51
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ако Тато бе с нещо виновен - то е че не подбра хората около себе си - окаозаха се всичките ***. Мазниха му се докато най-големия *** с белега ги подпря и се почустваха силни. токава показаха лицата си и разграбиха държавата - самите те и обкръженията им - та и сега
50
1
 
0
 
! Отговори
Аз преди 15 години
На днешния ден да си припомним и едно друго събитие от историята... На скромния паметен камък край Варна все още може да се прочете:"Владиславъ Ягелонскиполски и унгарски кралтук загина на 10.Х.1444заедно с християнското рицарствоза вяра и за свободата на България"Слава на героите!
49
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
e "живкова преструвка - не ...демократична преструвка. да да да " и луканов и младенов са си вече само 2 метра под земята и дали нещо остана от тия престъпници ...това е спасението в ..края на краищата
48
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
"Тогава ако имаше някакъв проблем и се оплачеш, винаги се решаваше." Как се решавал проблема бре балък, я стига говори глупости...чакаше се 15 години за лада, а на партийните секретари им даваха с предимство без ред...и на кого ще се оплачеш а? ако кажеш нещо против партийния секретар направо в Белене заминаваш...ти да не си бил партиен секретар ? затова ли го хвалиш социализма?
47
1
 
0
 
! Отговори
Debora преди 15 години
Balgarskite medii malchaha i za katastrofata v Chernobil...i za kakvo li ne oshte..! SKRIITE STATIATA I NE GI SPOMENAVAITE TEZI BOKLUCI...! Nikoga nqma da zabraviq , kogato biah na 8 godini v parvi klas, polovinata klas se razbolqhme, zashtoto prez mesec Dekemvri 1961 trqbvashe da posreshtnem drugaria jivkov pred panairni palati po beli bluzki. Sled 3 chasa chakane v stroi, pri minusovi temperaturi i prehvarchast sniag vidqhme samo kak pokrai nas profuchaha nqkolko golemi cherni koli s tamni stakla..Kak ne vi e sram da publikuvate tova tapo chuchulo s vechno "preizpalneni petiletki"??? Naroda beshe jertva! Ako vsichki bqhme izmrqli , sveta nqmashe da chue che izobshto sme jivqli!
46
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ид*иот, казах, че ме е срам от държавата! От бабите и дядовците си не се срамувам, макар че някои от тях са работили за 20 ст, надница в ТКЗС. Напротив, гордея се, че никой от тях не беше комунист. И никой никога не им е симпатизирал.
45
1
 
0
 
! Отговори
Дани преди 15 години
състояние, би било едно подобно на китайския капитализъм с компартия начело. Добре е, че не са му стигнали силите. И не го хулете- вината е във всеки един послушен, несвободен, оцеляват ...
44
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Може да те е срам от това да си Българин, но запомни, че Бай Тошо изкарваше в Русия ябълки и пилета и вкарваше петрол вместо тях.