"Жалко, че не съм млад - да развея байрака на демокрацията" (видео)

Тодор Живков в последната си реч - на 9 септември 1989 година
10 ное 2008 10:57,
104

На тази дата преди 19 години след вътрешнопартиен преврат от власт беше свален генералният секретар на Българската комунистическа партия и председател на Държавния съвет на Народна република България Тодор Живков.

Тогава още не знаехме, че на 9.11.1989 г. е паднала Берлинската стена, която разделяше двете цивилизации в Европа - Западната и Източната.

Българските медии мълчаха за случващото се в ГДР, защото такава бе държавната политика.

А днес пишем тези неща, защото за много от младите хора те не са известни, а историята трябва да се познава и помни.

Осем дни по-късно, на 18 ноември, България излезе по улиците:

- Гласност! Свобода, демокрация, плурализъм,

- Нужна е гласност;

- Живкова преструвка - не. Демокрация, гласност, перестройка - да;

- Промяна - сега! Демокрация - днес! Гласност - веднага!

- Радиото и телевизията - независими.

Все лозунги от първия демократичен митинг у нас.

Роди се СДС, започна преходът от еднопартийно към демократично управление, от дирижирана към пазарна икономика.

Процесите тлееха години наред, а Тодор Живков сякаш предчувстваше това, което идва, и това, което му кроят.

9 септевмри 1989, два месеца преди да бъде свален.

 


 

Сега, 19 години по-късно, след мъчителен икономически и политически преход, България е член на НАТО и ЕС, а СИВ и СССР са отдавна в историята.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
1
 
0
 
! Отговори
Lele kolko e o4vidno преди 15 години
Lele kolko e o4vidno, 4e zapisa e montiran.....sega da ne go izkarat i svetech....aaaaaaaaaaaaa?ai R.I.P na to6eto i na komunizma..
42
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Тоз ако беше сега жив щяхме да сме като СОМАЛИЯ . Некадърен съветска ***
41
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Тогава ако имаше някакъв проблем и се оплачеш, винаги се решаваше. Даже и партийци вкарваха по затворите, ако са бръкнали в меда. От генерал да се оплачеш и на него му се стъжваше. Сега е башибозуштина. Всеки граби, бие, убива и отговорността обикновено се търси от жертвите. Нямаше тогава черен пазар за органи. Нямаше толкова проблеми. На някого да не са му обрали апартамента сега? Колко хора има "загинали" при неуспешни операции? На колко ли хора са "объркани" партидите в общината? Колко българска плът се изнесе на запад? На колко хора им стигат парите за текущи разноски, че и на море да отидат? Изобщо живеем в една помия, в която всеки гледа как да ти го завре заднишката. Имаше една епиграмка на Радой Ралин: "Човек за човека е брат. Разбра ли бе гад?". Вече това време отдавна отмина, но останаха само лошите спомени от него, защото някой прилежно се "потруди" това да стане. Всички политици, които "не бяха" партийци станаха опозиция. А всичките, които наистина не бяха такива, бяха отлюспени в името на политическата линия, която трябваше да се спазва. Да си спомним изказването на Костов, в което се наблягаше на думата биквидация. Е, господин Костов, икономиката ни наистина "бележи връх" по времето на вашето управление, както и в последващите. Закриването на работни места беше наистина доста доходно, но за кого? Разпродаване на "фалиралите" заводи също донесе доста приходи, но на кого? Бездействието на МВР и правораздавателната система донесе доходи, но на кого? Не съм партиец и не обичам комунистите, но това което се направи след падането режима на Тодор Живков беше дрането на един народ в името на собствените облаги на група хора, които нямаха скруполи как ще стане това (включително и комунистите). От запад идваха пари за съсипването на това или онова производство, които пълнеха джобовете на вече позатлъстелите ни политици. Данъчното бреме, което ни наложиха унищожи и най- малката възможност за измъкването ни от блатото на мизерията. Бюджетните излишъци се ползват за почивка на избрани от някого хора по санаториуми и курорти, вместо да се обърне внимание на социалния статус на хората. Просто е толкова недалновидна политиката на всички, които са в парламента, че чак граничи с престъпление. (може спокойно да се каже, че е такова)!
40
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Чак сега ли започна да те е срам че си се родил в България? Сигурно те е срам и от баба ти щото е от село...
39
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Това са реплики от едно и също изказване, а не от различни години.Нищо в смисъла не е променено.
38
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Боже, сега вече ме е срам, че съм се родил в такава държава. Може ли такъв да е стоял 3 десетилетия начело на стадото... Да пропагандираш едно нещо цял живот, да вкарваш хора по затворите в името на социализма и накрая да се изправиш и да заявиш гордо, че "социализъма е недоносче"... това не знам какво е... Само дето не каза "аз колко пъти ви казвах досега".
37
1
 
0
 
! Отговори
mmdaaa преди 15 години
nema6e 4algi,nikoi ne puska6e muzika sled 22h,4iste6e se pred blokovete,ima6e red,da ima6e,ta v toia red na misli,razbrah,4e takav narod se upravliava s DIKTATURA,tova e ,ane s anarhia,deto i vikat za po ugodno demokrazia
36
1
 
0
 
! Отговори
Istina преди 15 години
Не се чуди, че са ти откраднали нагласения материал. Предполагам, че на всеки един му е ясно, че това са променени извадки от различни години от съществуването на Тошко. Но пък е интересно. Само се чудя, че някой се изказват доста неподготвени и не разбират, че това е майтап.
35
1
 
0
 
! Отговори
DEUS преди 15 години
Ето това е персонифицирания идеал на българина за политик и държавник- ***, полуграмотен, но за сметка на това пък голЕм тарикат и да надушва откъде духа вятъра. С две думи огледало на собственото му общество и душа. Не се стряскайте българи идва ново подобрено копие на този селянин.
34
1
 
0
 
! Отговори
Istinata преди 15 години
Много хора се оплакват сега, но каквото беше преди не го пожелавам на никого никога повече. Свободата е едно от малкото неща без които човек наистина не може да живее.
33
1
 
0
 
! Отговори
,,, преди 15 години
Това негово изказване не е на 9 ти септември 1989 първо, второ това е монтирано от отделни негови реплики и е променен контекста на думите му. Казвам го напълно убеден в думите си, защото аз съм монтирал това нещо по този начин, а как е попаднало тук - направо не ми е понятно ...
32
1
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 15 години
предлагам на всички мишоци които наричат себе си политици да изгледат и изучат всичко което е казал Тодор Живков на този пленум и вместо да се срамуват и отричат от него да му занесат цветя на гроба защото както виждам не могат да му стъпнат на малкия пръст особено другаря Станишев а иначе го изкараха едва ли не ***
31
1
 
0
 
! Отговори
Miti преди 15 години
vie ludi li ste - kakvo ste sednali da go izkarvate Zhivkov dalnoviden i prozorliv - kogato za edin vic otivahte na gibel v Belene, za edno otsustvie ot manifestaciqta ostavahte bez obrazovanie i za edno po-krivo izkazvane pred krvartalniq vi bieha po raionnite ne beshe tolkova dobur "bai Tosho" a? Sega go gledate - takuv edin mil, vuzrasten, mudur i zasmqn, no si go predstavete tozi gospodin kak podpisva smurtni prisudi, kak unishtojava edna hubava strana taka che i moite i vashite vnuci i pravnuci nqma da mogat da se opravqt!!!Ne zaradi Stanishev, ne zaradi Kostov ili Videnov, a zaradi 45-te godini zastoi i teror, v koqto Bulgariq beshe popadnala. Zaradi komunizmut, kojto se opita i do golqma stepen unishtoji vsichko hubavo i normalno v bulgarina - i kato mantalitet i kato samosuznanie. Dopuskaneto na neshto takova ne moje da se prosti na nikoi "golqm" i "dalnoviden" politik, a nai-malko na Todor Zhivkov. Tozi chovek e pochernil ne malko semeistva, taka che nai-malkoto koeto moje da se napravi e da ne mu se otdava kakvato i da e chest. Ne zabravqite vse pak, che predi da pojelae da razvee bairqka na demokraciqta, bai vi Tosho e bil pod suvsem drugi znamena...
30
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Никога не съм бил против Тодор Живков. Може да не е бил много умен, но не е работил за себе си.Виновни за сегашното положение са хората, които го свалиха. Те направиха този ход, за да заграбят колкото могат и да разрушат държавата.Всички милиардери и милионери в България към настоящия момент, са били хора на превратаджиите. Раздадоха им пачките без да искат да им ги връщат, а сега те се тупат в гърдите, че са тръгнали от нищото и са натрупали тези богатства със своите качества и умения.
29
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
vigte 4e ne4ete ni6to i govori po smisleno ot dne6nite liketa
28
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Viarno, 4e e bil mnogo dalnoviden, no az seriozno se sqmniavam, 4e e iskal da napravi takiva globalni promeni. Moze bi sqshto e iskal v poslednia moment da se izkara refomator i po tozi na4in da "spasi kozata"
27
1
 
0
 
! Отговори
Хаджи Генчо преди 15 години
Луканов, Младенов и сие просто са знаели, че сега е моментът да вземат властта и са се облекли в подходящите "реформаторски" одежди. Но всъщност въобще не са имали нужният капацитет и виждане за реформа.Кокалът, кокалът е бил важен....
26
1
 
0
 
! Отговори
Хаджи Генчо преди 15 години
Луканов, Младенов и сие просто са знаели, че сега е моментът да вземат властта и са се облекли в подходящите "реформаторски" одежди. Но всъщност въобще не са имали нужният капацитет и виждане за реформа.Кокалът, кокалът е бил важен....
25
1
 
0
 
! Отговори
Камен преди 15 години
... ако можех само да изразя мълчанието и изненадата с думи... Дожаля ми за човечеца... Че и за нас - още повече...
24
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Spomniam si, 4e Mladenov mi stana mnogo simpati4en. Moze bi zashtoto svali nesvaliaemiat T. Zivkov. Posle kato kaza onazi fraza za tankovete i az biah ubeden, 4e tova e montaz. Taka i ne napraviha ekspertiza na zapisa...