Мистър "Панорама" вербувал агенти сред тв тружениците

През 90 г. Иван Гарелов настоял досието му да бъде унищожено
27 ное 2008 09:19,
62
Мистър "Панорама" вербувал агенти сред тв тружениците
Снимка: Булфото

Иван Гарелов, който дълги години беше водещ на публицистичното предаване "Панорама", е бил ръководител на резидентурата на бившата Държавна сигурност (ДС) в БНТ.

Екатерина Бончева, член на Комисията по досиетата, съобщи, че Гарелов, който е работил с псевдонима "Талев", е имал за задача да подбира агентите сред тв работниците.

"Интересна е системата, а не лицата", каза на няколко пъти Бончева пред БНТ.

Според нея при агентите на ДС съдбата е много различна.

През 1990 г. Гарелов изпратил писмо с искане да бъде заличен от всички картотеки, но в архивите на ДС са запазени общо пет агентурни сведения в две различни дела за него.

Медийният експерт Георги Лозанов пък даде за пример скандала между журналистите Георги Коритаров и Кеворк Кеворкян за тежките проблеми в българската журналистика.

Той не се съгласи с твърденията, че двамата (Коритаров и Кеворкян) са големи журналисти.

"Става въпрос за милиционерски подход. Журналистиката не е разпит, а диалог, а те точно това правеха - държаха се като хора, които разпитват", подчерта Лозанов.

Снощи Комисията по досиетата оповести имената на 37 души, заемали ръководни постове в БНТ, които са работили за бившата ДС.

Сред тях освен Иван Гарелов са имената и на Кеворк Кеворкян, Явор Цаков, Хачо Бояджиев, Нидал Алгафари, Александър Авджиев и др.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.