"Държавата гние, проблемът сте вие"

Студентите тръгнаха с "Оставка" и "Мила Родино", разотидоха се миролюбиво и тихо
19 дек 2008 17:05, Красимир Ангелов
204
"Държавата гние, проблемът сте вие"
Снимка: Булфото

Протестът в снимки

“Мишките от парламента избягаха, но ние няма да избягаме”, зовяха разгневени студенти пред празната сграда на Народното събрание.

Плакати “Държавата гние, проблемът сте вие”, “Писна ни”, “Сигурност и бъдеще в България”, “Колко още трябва да умрат, за да ни чуете” заляха площада пред Парламента.

Над 1000 студенти и еколози и още десетки граждани се включиха в гражданския протест, стоейки в проливния дъжд, изсипал се над София.

“Ние сме тук, а те къде са? След като са във ваканция, остава на първия им работен ден – 14 януари, да ги обсaдим отново и този път да ги изритаме от там”, крещяха протестиращи.

Те запазиха минута мълчание в памет на убития техен колега Стоян Балтов, която завърши с всеобщо изпълнение на националния химн.

“Младите хора са умни и виждат. Аз бях два пъти в Студентски град при своите деца – един път при големия син, втори път при Стоян. Разберете хора, там е мизерия”, проплака майката на убития Стоян, докато студенти внасяха декларацията си в деловодството на Народното събрание.

А в нея се настоява за държава без корупция, за изготвянето в 30-дневен срок на законопроект за студентските градчета, а и незабавно преустановяване на реституцията и приватизацията в тях.

“Младите хора считат, че не закон за студентските градчета е най-важното да се прави сега, а прилагането на действащите нормативни документи", обади се председателят на парламента Георги Пирински и допълни, че има достатъчно законодателни норми, които трябва да се изпълняват.

"Почуствахме, че има разбиране към нашите проблеми, държавните институции са съгласни с нас, но не очакваме само срещи и дискусии, а действия час по-скоро“, надигна глас един от организаторите на протеста Кънчо Драгнев.

А иначе протестът тръгна в 11 часа от спортната зала “Христо Ботев”, присъедини се и голяма група студенти от Пловдив.

“Държавата нехае за всички свои студенти, не само за тези в София”, отбелязаха младите хора от града под тепетата.

Минаха покрай сградата на УНСС, Техническия университет, Биологическия факултет, УАСГ и Софийския университет, скандирайки “Елате с нас, протестът е за вас” и “Колеги, стига апатия, стига амнезия”.

На няколко пъти пяха националния химн, което предизвика бурни овации от минувачите и усмивките им, в знак на съпричастност.

Дойдоха, скандираха и около 16 часа започнаха да напускат площада, насочиха се към сградата на Софийския университет, където да обсъдят бъдещите си действия, а и да изпият по един чай.

Протестът в снимки

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


204
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
Дядо Петър преди 15 години
че Пирински (Зайков) искал студентите "да се обединят" в една организация.Разбира се, под крилото на партията-кърмилница. За да може по-лесно да ви контролира и насочва в "правилната" посока.Момчета, насреща си имате 120-годишна терористична организация.А таткото на Зайков е бил изгонен от Америка около войната като руски шпионин.Така че внимавайте. И кураж!
22
0
 
0
 
! Отговори
biv6 student преди 15 години
Бях на протеста днес, макар че не съм студент. Хиляди хора се събират един по един, за това реших да дам своя принос. Трябва да се покажем единни, както те единно си гласуват ваканции, премии и закони за собствена изгода. Следващият път, студенти или не - присъединете се!
21
0
 
0
 
! Отговори
tan4etonet преди 15 години
БРАВО КАЗВАМ И АЗ !!!
20
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
кой дава месец почивка, как така депутатите от днес до 14-ти януари ще са в коледни отпуски?това е цял месец, не че ако са в парламента ще свършат повече работа но този месец едно че неработят ами им го платиха двойно.защо не са като частника - отиваш на работа зимаш пари за деня, неотиваш -сори, няма болнични няма отпуски.
19
0
 
0
 
! Отговори
Желев преди 15 години
Точно това е мисълта ми.Когато стачкуваха лекарите-оплюхме ги,животновъди - също,полицаи,миньори.Всички.Не се ли организираме и да сме всеки ден пред МС , няма да стане.А иначе , всички сме на един хал.Българи,***,турци.Слави прзоваваше да не се гласува,но снощи подви опашка.Аз смятам,че греши.Трябва да гласуваме , а ако е по-рано,по-добре.
18
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Не бяхме много, но не ни спря нито студа, нито дъжда, нито нихилизма на управляващите. Бяхме заедно! Показахме, че го можем. Като за начало е добре! Един голям поклон пред всички присъсващи, защото няма по-велико чувство от това няколко хиляди да паднат на колене в знак на съпричастност и след това да се изправят, пейки българския химн!
17
0
 
0
 
! Отговори
tan4etonet преди 15 години
"...Почувствахме,че има разбиране към нашите проблеми,държавните институции са съгласни с нас...- надигна глас един от организаторите на протеста Кънчо Драгнев...! По-скоро"надигна глас един от ДЕЗОРГАНИЗАТОРИТЕ ".....!!! Следващия път, студентите да внимават кого си избират за организатор,че иначе все ще я караме на "нежни революции" !
16
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
11. - 17:18 -От: АнонименА дали за Студентският град не отговаря Бат Бойко????????---Не бе, Костов отговаря, той е виновен !!!!
15
0
 
0
 
! Отговори
georgi преди 15 години
koga mili sanarodnici 6te vdignem glava , i da izhvarlim tezi negodnici ot parlament i narodno sabranie deto ve4e 18 godini se gavrqt s nas pitam se dokoga
14
0
 
0
 
! Отговори
Bulgarin ot Germania преди 15 години
Nali taka pishe na Narodnoto Sabranie ?Da se u4im ot tozi lozung !
13
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
с *** нож заслужават да ги коля особено депутатите-***!!! с *** брадва да им се режат крадливите ръце , живи да се одерат и да им се сипе сол на раните после може да се разчекнат няколко от 4 трактора други да бъдат обесени на червата си по сфетофарите и т.н. никаква милост за тях само изтънчена средновековна жестокост!!!
12
0
 
0
 
! Отговори
bivsh student ot Ger преди 15 години
Vse pak pokazaha GRAZDANSKO SAZNANIE !USPEH !
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
А дали за Студентският град не отговаря Бат Бойко????????
10
0
 
0
 
! Отговори
Deja преди 15 години
До скоро бях студентка-сега при първа възможност ще се присъединя-- не може цялата държава да протестира, а те да излизат ваканция-никаква почивка за тях!
9
0
 
0
 
! Отговори
Doni преди 15 години
Казваш че така няма да постигнат нищо...а как ще? На българите това ние проблема, никой нищо не го интерисува, не може и дума да става за гражданско общество, ако някой се надигне,всичко го смачкват. Поне сега някой гласно каза, че не е доволен от тази страна...аз съм за тези протести. Само така може да ни чуят.БРАВО
8
0
 
0
 
! Отговори
z преди 15 години
Да са живи и здрави всички!
7
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Т Ъ П И Я станишев нали е наясно че тази вечер в новините по света ще показват протестите.
6
0
 
0
 
! Отговори
XAOC преди 15 години
Az sashto sam bil na mnogo takiva protesti... Grupichka hora se sabirat, vikat 2-3 chasa i si otivat. Pravitelstvata se smeniat, fizionomiite - ne. Kostov, Sofianski, Dogan i BSP sa ve4ni. Az pone gi pomnia ot mnogo godini che sa vse v parlamenta. Vsi4ki mitingi sa zakonni. Nujen e ne miting a BUNT. NEZAKONEN. S u4astieto na policiata na stranata na naroda, za da niama nikoi na stranata na upravlliavashtite. I da ne se delim na studenti, transportni rabotnici, fermeri, miniori, u4iteli, lekari i t.n. Vsi4ki sme edno - izmacheniat Bulgarski narod.
5
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
valk ot agne se nepla6ine6te mirni protesti krav iska da se lee
4
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Поздравления за студентите!