"Държавата гние, проблемът сте вие"

Студентите тръгнаха с "Оставка" и "Мила Родино", разотидоха се миролюбиво и тихо
19 дек 2008 17:05, Красимир Ангелов
204
"Държавата гние, проблемът сте вие"
Снимка: Булфото

Протестът в снимки

“Мишките от парламента избягаха, но ние няма да избягаме”, зовяха разгневени студенти пред празната сграда на Народното събрание.

Плакати “Държавата гние, проблемът сте вие”, “Писна ни”, “Сигурност и бъдеще в България”, “Колко още трябва да умрат, за да ни чуете” заляха площада пред Парламента.

Над 1000 студенти и еколози и още десетки граждани се включиха в гражданския протест, стоейки в проливния дъжд, изсипал се над София.

“Ние сме тук, а те къде са? След като са във ваканция, остава на първия им работен ден – 14 януари, да ги обсaдим отново и този път да ги изритаме от там”, крещяха протестиращи.

Те запазиха минута мълчание в памет на убития техен колега Стоян Балтов, която завърши с всеобщо изпълнение на националния химн.

“Младите хора са умни и виждат. Аз бях два пъти в Студентски град при своите деца – един път при големия син, втори път при Стоян. Разберете хора, там е мизерия”, проплака майката на убития Стоян, докато студенти внасяха декларацията си в деловодството на Народното събрание.

А в нея се настоява за държава без корупция, за изготвянето в 30-дневен срок на законопроект за студентските градчета, а и незабавно преустановяване на реституцията и приватизацията в тях.

“Младите хора считат, че не закон за студентските градчета е най-важното да се прави сега, а прилагането на действащите нормативни документи", обади се председателят на парламента Георги Пирински и допълни, че има достатъчно законодателни норми, които трябва да се изпълняват.

"Почуствахме, че има разбиране към нашите проблеми, държавните институции са съгласни с нас, но не очакваме само срещи и дискусии, а действия час по-скоро“, надигна глас един от организаторите на протеста Кънчо Драгнев.

А иначе протестът тръгна в 11 часа от спортната зала “Христо Ботев”, присъедини се и голяма група студенти от Пловдив.

“Държавата нехае за всички свои студенти, не само за тези в София”, отбелязаха младите хора от града под тепетата.

Минаха покрай сградата на УНСС, Техническия университет, Биологическия факултет, УАСГ и Софийския университет, скандирайки “Елате с нас, протестът е за вас” и “Колеги, стига апатия, стига амнезия”.

На няколко пъти пяха националния химн, което предизвика бурни овации от минувачите и усмивките им, в знак на съпричастност.

Дойдоха, скандираха и около 16 часа започнаха да напускат площада, насочиха се към сградата на Софийския университет, където да обсъдят бъдещите си действия, а и да изпият по един чай.

Протестът в снимки

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


204
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
0
 
! Отговори
kyky преди 15 години
що? щот не ви харесва истината ли?сори батка, ама като сте се изправили напред с лъжите си трябва да сте готови да чуете истината....още веднъж питам - кажете едно искане, което са отправили протестиращите, което е от компененцията на народното събрание, а не е от компетенцията на кмета на софия и на подчинения му кмет на студенски град.толкова.....и си обърши пяната от усните, ставаш за смях
42
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Бързо взимай хапчетата #38-психо и гаси комп-а, че идват санитарите с подлогата.
41
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Хубавото на протеста е че всички бяхме единни - до мен бяха приятели на Стоян, зад мен - хора от някоя си футболна фракция, до мен майки, желаещи да имат деца. Имаше земеделци, природо-защтници, ученици, студенти, пенсионери...Бяхме там - НАРОДЪТ, чиито интереси трябва да защитава правителството.
40
0
 
0
 
! Отговори
КРАЕН РАДИКАЛ преди 15 години
Трябва да бъде създадено ново народно движение от патриоти и улицата да издигне своите водачи. Всички партии са *** без изключение, всички са ***, които управляваха от 1989 г. до сега. АТАКА и ГЕРБ са абсолютно същите - те са креатури и създадени от управляващата клика, за да избъжат за пореден път балъците и така да се въртив винаги в омагьосан кръг. ХОРАТА ОТ УЛИЦАТА ТРЯБВА ДА ОСНОВАТ ПАРТИЯ, ЗАЩОТО ВСИЧКИ ДОСЕГАШНИ - ПАРЛАМЕНТАРНИ И ИЗВЪНПАРЛАМЕНТАРНИ - СА ДОЛНИ ЛЪЖЦИ.
39
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Студенти моля ви се не ставайте като Кошлуков. И той на времето протестираше пред народното събрание и водеше студентите.
38
0
 
0
 
! Отговори
kyky преди 15 години
ще ми каже ли някой кое от исканията, дет ги връчиха студентите на парламента, НЕ СЕ ОТНАСЯ ДО КМЕТА?всички, ама абсолютно всички касаят единственно и само КМЕТЯ НА СОФИЯ и не виждам и една причина, освен малоумието бойкоборисово да се пращат студунтите в парламента....а *** на :) важното е да има снимки и бойко да си гледа физиономията по телевизията.....е писна ми....
37
0
 
0
 
! Отговори
Студентка преди 15 години
Толкова са заблудени тези студенти, че няма къде. Какви мутри ги подгониха точно сега, като убийците на Стоян са негови колеги? Главният заподозрян е момче, учещо от НБУ?
36
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
разбира се голямото шоу ще е на 14.01 сега беше само генерална репетиция!
35
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Сегашните студенти вероятно не помнят стачката на студентите от 1990 и 1991. Хайде разпитайте вашите родители как беше.
34
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
АМИ КАК ЗА КОЙ-ТО СЕ ВИДЯ КОЙ ГО Е ЕНЯ ЗА БЪЛГАРИЯ! ПАРТИЯ СЪСТАВЕНА ОТ НОВО ПОКОЛЕНИЕ БЪЛГАРИ-МОЖЕ СТУДЕНТИ ДА НАПРАВЯТ ПАРТИЯ-МАЛКО ЛИ СМЕ В БЪЛГАРИЯ,ВСИЧКИ ИМАТ СЕМЕЙСТВА! ПОЗНАЙТЕ КОЙ ЩЕ СПЕЧЕЛИ С ТАКАВА ПОДКРЕПА!! ДА НАПРАВИМ ПАРТИЯ!!!!!!!!!
33
0
 
0
 
! Отговори
Злобомир преди 15 години
Дълго се чудех има ли смисъл да коментирам, но може би този път ще има истинска промяна... Затова и смисъл има.1. Този протест, според мен, е съвсем естествен. Който твърди, че е гавра с паметта на Стоян и е опит да се използва за политически цели, да си спомни думите на неговата майка, които й бяха "простени" толкова "великодушно". Гавра беше това, което стана със Стоян, с живота на един млад и интелигентен човек. Всяко действие след това, което цели отстраняване на предпоставките, довели до "инцидента" (мутри > дискотеки > пране на пари > депутати), е правилно и основателно! Това е и единственият начин, колкото и зле да звучи, смъртта му да не е напълно безсмислена.2. Няма червени и сини, има използвачи и нагаждачи. Против всички тях трябва да се протестира, докато не се предадат! По същия начин, абсурдно е разни провокатори да разделят студентите на провинциалисти и софианци. Няма значение къде си се родил, важно е как си възпитан! Дали за мутра, дали за престъпник, дали за достоен гражданин на България.3. Няма значение кой е виновен за организацията в СГ в момента, това вече е лов на вещици. Има значение кой трябва да промени нещата, и това да се изиска! Не е вярно, че без дискотеки студентите ще се напиват и правят сбивания по общежития, не и с контрол и охрана. А като има контрол и охрана, манталитетът се променя от само себе си, за добро! Всяка истинска държава има университетстки район или градче, и за това ли да сме изключение? Дори какво пречи на алкохолните напитки да има предупредителен надпис, подобно на цигарите?4. Пак малко за морала на студентите, ами той е такъв, защото такива ги искат мутрите и управляващите. Верижката се затваря... А ние искаме ли мутрите и управляващите? Този протест отговаря с "НЕ"!5. Защо студентите си празнуваха на 08.12 - за другите не знам, аз не съм празнувал. И без тази случка, състоянието на нашата страна и общество не ме настройват празнично. За трагедията разбрах чак на 11.12, от позната в Скайп. Оттогава досега следя и подкрепям протестите според силите си. А министърът защо нищо не спомена? Ето конкретен пример защо рибата се вмирисва и чисти откъм главата.6. МНОГО Е ВАЖНО ДА НЕ СЕ ОТКАЗВАМЕ, независимо колко дълго депутатите се крият от нас. Медиите, вярвам, все още не са докрай покварени, особено чуждите. Няма смисъл да се троши и руши. Достатъчно е държавата да спре отново, както когато си отиде др. Виденов.7. Подозирам, че ако протестът продължи дълго, ще се опитат да ни "заглушат", включително да дезорганизират комуникацията. Можете да използвате ДЦ++ хъба ми, tcd.zapto.org:411 Копие на хъба се намира в няколко хоста извън България, в случай че някой дойде на гости.8. Не се лъжете да разводнявате темата, аз се постарах да пиша стегнато, без да обиждам никого.
32
0
 
0
 
! Отговори
Drago преди 15 години
Haide da napravim internet sait kadeto da koordinirame deistviata si!!! O6te ot sega se znae: NA 14.01 6TE PROTESTIRAME PAK!
31
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Младежи времето е ваше!Само не допускайте упадъчните младежи от червена генерация във вашите редици.
30
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Само с БРАВО не става, ходи там и бъди съпричастен така само с БРАВОТО ше си останем.
29
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Чудото е че все още има България при такива гнусни и продажни политици.
28
0
 
0
 
! Отговори
samishlenik преди 15 години
Za sekundi se svarzvash s mnogo hora i obmenjate informacija.Da go izpolzvame da se organizirame pove4e hora i po-dobre !Ne e kakto v na4aloto na 90-te.
27
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
19ти,прав си ама донякъде.Точно за сегашните *** няма как да се галсува.Трябват ни НОВИ хора.Не знам откаде ще ги намерим ама трябва.За нито един от сегашните не бих гласувал-особено за пожарникаря.Трябват и нови закони-например за по-самостоятелно управление на общините(тогава ще се поизпразни София) и право да се привикеат народните избранници и отстранявани(за определен срок) ако се налага.Не е само да свалим правителството и после нищо.
26
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
БРАВО! Това трябва да е всеки ден докато не падне правителството, но всички трябва да сме съпричасни и да бъдем там сред тълпата от стачкуващите, трябва да бъдем единни за да постигнем резултата които чакаме отдавна, то не се издържа повече, НЕКА СЕ ПРСЪЕДИНИМ ВСИЧКИ ЗАЕДНО И ЩЕ УСПЕЕМ.
25
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Следващия път като ходите на среща с Прински-Зайков носете моркови.
24
0
 
0
 
! Отговори
солидарен преди 15 години
По Коледа стават чудеса...О,чудо,ела!!!Заради нас и нашите деца,о чудо ЕЛА!!!