Мрежата тясна за наш'та душа е*

Какво се случи? Какво предстои? Читателите на Dnes.bg коментират протеста
21 яну 2009 16:33, Екип на Dnes.bg
48
Мрежата тясна за наш'та душа е*
Снимка: Dnes.bg

В България освен газова криза януари развихри и криза на протестите.

Родното недоволство измести фокуса от ледената зима и замръзналите радиатори и се раздели на две вълни.

Едната реално се събра пред парламента на 14 януари. И бе разпръсната безцеремонно след заповед на софийския кмет Бойко Борисов за незабавно прекъсване на протеста.

Вялото присъствие в следващите дни на площада пред Народното събрание задуши и малкото неукрепнал ентусиазъм на шепата дръзнали да отстояват исканията си докрай.

Другата вълна се събра в Мрежата, където всъщност бе организиран протестът.

Какви са настроенията за днешния протест?

Хората пак се разделиха на две части: такива, които и днес не губят вяра и са на площада, и други – които не виждат смисъл нито в протестите, нито в държавата.

Ето и малка извадка от коментарите в Dnes.bg:

(От: boristodorov56):

Обединени блогъри за наша България

 Ние, група блогъри от различни градове в България, се обединяваме около каузата на протестиращите групи в страната ни. Ние заставаме с имената си зад следните искания:

 - Настояваме институциите да поемат политическата отговорност за масовите побоища в София. Ако министър Михаил Миков и членовете на правителството имат съвест, очакваме оставките им.

- Настояваме за незабавни мерки срещу тоталната корупция, която разяжда страната ни и влошава живота на българите. Настояваме за прозрачност.

- Настояваме за спешни и категорични мерки по въпроса с образователната и здравната реформа в България.

- Настояваме институциите да започнат да отговарят за действията си пред гражданите на България. Настояваме за пряко гражданско участие и контрол при вземането на важни решения.

Ще ви чакаме на протестите! Доведете и приятели!


 (От: Анонимен):

Невероятна декларация! С две ръце подкрепям написаното - Велико народно събрание, нова конституция, двукамарен парламент, силно гражданско общество, правителство, подчинено на интересите на народа, край на депутатските имунитети и привилегии, по-малък брой депутати, мандатност в съдебната система за всички длъжности, мажоритарни системи, адекватни данъци и санкции!

Ако всичко се направи, на никой няма да му се иска да протестира, защото ще знае, че държавата работи и всичко зависи от него самия, т.е. да ходи на работа и да живее спокойно и достойно със семейството си, а не само да се чувства като роб.

(От: Някой):

Аман от "протестиращи"!!!

(От: В. Б):

Българино, за нищо не ставаш, ако е за някоя глупост, тук щяха да се изпишат 4.5 страници... Ние заслужено си носим кръста, ако е в друга държава, досега нещата да се бяха оправили.


(От: Анонимен):

Държавата се изчерпа, какво протестирате? Няма смисъл. Корупцията е толкова масово явление, че никой няма пръста да си мръдне да я потуши. Не може никой да гласува затвор против себе си. Спасявайте си кожите поединично в чужбина, по-умните вече го сториха. Както са казали – всички за един, всеки за себе си.

(От: червената мухоморка):

Да гласуваме значи! Ми добре! За ГОЛЯМОТО ЗЛО, Доган и БСП ДА НЕ ГЛАСУВАМЕ! Правилно! А за кой? Ами за по-малкото ЗЛО! А кое е това по-малко зло? Мълчание! Трябва, значи, сам да се сетиш! Сигурно това са ДРУГИТЕ!? И кои са те? Ами ГЕРБ, нали така... Хм, ГЕРБ значи! Оня деполитизирания кмет, дето... Други? Ми Атака! Ония с хапчетата и 4 км!Други? Ковачки! Аха! Яне Янев! Тъй! Ами има земеделци, таквоз... Тях ги махни! Други!!! ВМРО! Мооооооля? Ми остава СДС! И ДСБ, естествено! ДСБ!?!?!? Костов ли бе, човек? Ами да, той Костов е ГОЛЯМ ПОЛИТИК, има опит, знае как се управлява, той... Чакай, чакай, за Костов ли е цялата работа, че нещо не вдявам!? Значи, преоблякъл се Алия, огледал се - пак в тия! Мерси! Предпочитам да почакам! И без това в чакането ИМАМЕ ОПИТ! :(

(От: Astarot):

С цялото ми уважение към хората, които жертват време, средства, а и здравето си, тези протести са напълно безсмислени и безцелни. Всички искаме да се махне това правителство, което е безпрецедентно корумпирано дори за България. Нагледахме се на толкова наглости последните 4 години, че направо претръпнахме. Пример е Р.Овч. който досега трябваше да излежава 3 последователни присъди, а вместо това все още е депутат и участва в какви ли не комисии. Ако имаше истинско гражданско общество, още тогава щеше да има хора обсаждащи парламента, а след това и съдебните зали, оказващи натиск, мръсната дърта комунистическа свиня, да е някъде, където околният свят се вижда през решетки. Вместо това, обратно на всякаква логика, един проблем на прогниващото ни общество и възпитание, се превърна в политически. А именно пияни младежи убиха друг пиян младеж. Кого точно шокира това, не знам.
Тъжната истина е, че дори по някакво чудо парламента и кабинета да подадат моментално оставки и да се свикат предсрочни избори, БЪЛГАРИЯ НЯМА АЛТЕРНАТИВА. По-голямата част от политиците са корумпирани и зависими от сивата икономика, а тези които не са, бързо биват асимилирани от масата. И в крайна сметка сме в същото блато. Така е било през всичките тези 20 години. Актьорите се менят, сериалът и сценаристите остават същите. Така и ще си остане, докато народът не вникне в сърцевината на проблемите и в това, че решенията на проблемите тръгват от нас, а не от 240 тикви в една сграда. И тук е трудният момент за българина. Да измислиш нещо креативно, а не деструктивно. Всеки вика и пише "Да избием този и онзи...", а никой не казва "Защо не решим този проблем по следния начин...". И ако тези студенти, които са бъдещето на България в политически, икономически и какъвто и да е аспект, прекарат времето си в намиране на решения на проблемите, вместо диви кючеци в общежитията, може би тази държава има някакъв шанс.


(От: Някойси):

Отново да сте живи и здрави всички, а ако нищо не стане, защото на площада сме малко, не искам после да чувам оплаквания от вас!

----------------------------------------- 

*Манастирът тесен за мойта душа е...

(Из стихотворението "Левски" на Иван Вазов от цикъла "Епопея на забравените")

Протестът

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
амин
26
0
 
0
 
! Отговори
ceco преди 15 години
Dokazatelstvo che trqbva silovo da si reshavame problemite, t.e. damlatime otgovornite za polojenieto ni e irakli.Tam horata legnaha pred traktorite za da zashtitqt prirodata.Drug nachin nqma osven da im pokajem, che ne tyrpim pomiqri da ni ebavat.Trqbva da gi namlatime vednyj i da se svyrshi prosto za da znaqtche ne moje da se ebavat veche.Vsqko pokolenie trqbva da se bori za svobodata si.
25
0
 
0
 
! Отговори
Изнервен софиянец преди 15 години
Явно си наследник на баба Ванга.Как можа да ме оприличиш на недоучените ченгета?!Това е най-голямата обида за мен!Нито сега,нито по татово време не съм ги обичал,защото са готованковци на народната софра и от тях няма никаква полза.Жалко само,че са т.н."необходимото зло",за да възпират вандалите по улиците.Още повече ги намразих сега,защото с простия си акъл се подведоха по акъла на колегата си-пожарникар Бойко Борисов и решиха и те да се включат в изнудването. Аз съм учител и мога да ти кажа,че досега единствено това правителство направи нещо за нас и продължава да прави.И запомни добре думите ми - ако БСП и ГЕРБ не направят коалиция след изборите през лятото,не само че няма да има увеличение на заплатите и пенсиите,а ще стане мнго по-лошо ! Тази криза ще ни върне години назад,ако се съчетае с някаква виртуална коалиция между ГЕРБ и другите десни партии.Това , разбира се , е малко вероятно,защото те няма да минат 4% граница.
24
0
 
0
 
! Отговори
Todor Todorov преди 15 години
Три неща са ясни:ПЪРВО - Затънали сме до шията в .ВТОРО - Отчаянието е пълно, на всички им се иска да извикат но нямат глас и не виждат смисъл.ТРЕТО - Решението: Най накрая някой да откачи да хване гората и да ги изтрепе всичките.ВИНОВНИТЕ ТРЯБВА ДА БЪДАТ НАКАЗАНИ!
23
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Haide na protesta 4e e got. Very nice, kakto kazvat...
22
0
 
0
 
! Отговори
Мони преди 15 години
За да се разплете почти 20-годишна мрежа от корупция и престъпления трябва силна АТАКА.
21
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
to4no taka, 4algata 6te opravi bulgaria!! Neka da slojim azis za prezident, a vsi4ki 4alga pevci i pevici za ministri i da gi zaduljim da davat po 20% ot pe4albite za durjavata, i 6e stanem po-mogu6ti ot celia zapad!!!
20
0
 
0
 
! Отговори
до 17 преди 15 години
а бе изнервен след изборите ще ти намалят заплатата що то няма да си нужен и после пак в к.ене.фа .Ама като ськратят ченгета като теб ? Кво прайим кажи мииии.Доста ченгета сьм виждал ськратени повярваи ми на мутрите твойте бивши колеги, писачи в интернет не им трябват
19
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
сега е ясно че и на изборите ще ви изльжат много .Те са много добри манипулатори а ви е сте много прости ОВЦЕ колкото по прости толкова по добре сьс 500 платени манипулатора ще доят стадото прооосто винаги
18
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
що не идете да пишете нещо и за МОЛ-а на Фидел Беев в Пазарджик,оставете хората да си протестират,па си гледай във вашта *** бе мазни нерези
17
0
 
0
 
! Отговори
Изнервен софиянец преди 15 години
и чалгаджии няма ли най-сетне да проумеят,че изкусните демагози от ДСБ,СДС,ГЕРБ и копмания ги манипулират с голи обещания / освен парите,които им дават/. Същото беше и когато Кошлуков организира и оглави студентския протест,но студентите не получиха нищо от правителството на СДС . Облажиха се само водачите - напр.Кошлуков го изпратиха в САЩ за 4 години да учи политология. Скоро обаче като се върна в България разбра демагогията и алчността на Иван Костов и кохортата му и ги напусна.Както виждате,след като се пребоядиса от тъмно синьо в жълто и после стана таралеж,сега е бита карта отвсякъде! А той беше по татово време в затвора,т.е.,биографията му предполага бляскава кариера в сините редици.Направете си изводите сами какво бъдеще Ви очаква с тези клакьорски изпълнения.Най-добре е да отидете и да си учите уроците / нали сте в сесия/,че най-сетне гражданите на столицата да спрат да Ви псуват заради неудобството,което им създавате! Писна ни вече с Вашите простотии и ялови изпълнения! Накрая пак лявоцентристите ще спечелят изборите,защото при криза хората избират ляво управление. Нали можете да четете-проучете как се е развивало обществото досега.Вижте и в западните държави как е.
16
0
 
0
 
! Отговори
izbiratelche преди 15 години
границите ги няма вече, за какво да се боря, бях на първия протест и видях точно какво се случи. Промяна ще има при щастливо стечение на обстоятелствата след смяната на две поколения поне - примерно 50 години. Не смятам да чакам, колкото и да ми е мъчно. Успех на оставащите в България. Аз заминавам за Испания, за да не гледам как и децата ми протестират срещу същите партии срещу които протестирах аз. Успех!
15
0
 
0
 
! Отговори
dido преди 15 години
еи ако мога да ви хвана всичките да ви удрям главите с стената спрямо първото искане стига сте гледали само София навсякъде има побоища
14
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
са отявлени червени кхмери,що се не скриете по дупките си бе мизерници,ама вие си знаете защо,щото сте намазали келепирче и сга като виждате края ревете като вдовица за грздей,много се кефя като си помисля как ще ви боли *** долна *** нещастна
13
0
 
0
 
! Отговори
Земеделец преди 15 години
Гледам тук какви ли не коментари ама някой замисля ли се кво пише на правителстовото точно над входа му ? Ми..НЕ!Еми много ясно нормално хората да са малко нормално е всеки да си казва ''Абе ще ходя ! Що да ходя като ще ме бият че мога и работата си да загубя!?!''Еми това ще е положението докато не разберем , че ''Съединението прави силата'' драги ми ! Докато не се усетите , че когато сме много сме силни и ще ме извинявате но шепа деморализирани , корумпирани и безхаберни депутати мислещи само за своите *** се крият в коларите на парламента не могат да се опрат на целия народ ! Време е хората които се въртят горе вече да слязат още от бай Тошо те не са оставяли властта време е да се направи една чистка да бъдат осъдени ........но ще стане едвааа когато осъзнаем думите над входа на парламента благодаря !
12
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Държавата ни в момента е на автопилот, аз това разбирам от цялата работа, не знам за вас!
11
0
 
0
 
! Отговори
PROTESTANT преди 15 години
Bahti mizerniq protest ! ZA6TO TRQBVA6E DA NI IZGONITE VSI4KI KOITO BQHME DOSHLI DA SVALIME EDNO PRAVITELSTVO S TYPITE, PROSTA6KITE VI PESNI ?!? Prodajnici MRYSNI ! ! ! PO-ZLE STE OT 4ERVENATA SGAN VYTRE V KO4INATA !
10
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
щракам си със пръсти
9
0
 
0
 
! Отговори
мамата преди 15 години
най-жалко, ама наистина от чалга поколението нищо не можем да очакваме, освен да щракат с пръсти. и някой умишлено ни докара до тук - изтъпял, озверен и безпардонен народ. и медиите продължават да "възпитават" в тоя дух. жална ни майка!
8
0
 
0
 
! Отговори
Rosen преди 15 години
... се разделиха и те на 2 части - такива, които мълчат и такива, които пишат глупости. Аз никак не съм загубил вяра, ама на протест няма да отида. Защото протестът не е решение. Защото на протест излизат онези, които не виждат решение.