Само ако можеха да говорят...

"Венецът на природата" е по-жесток, отколкото можем да си представим. Ще дойде ли ден, когато мъчителите на животни ще влизат в затвора?
19 мар 2009 19:15,
389
Само ако можеха да говорят...
Снимка: Булфото

Материалът съдържа потресаващи примери на жестокост към животни. Въпреки че част от текста не е подходящ за хора със слаби сърца и деца, редакцията на Dnes.bg вярва, че единственият начин тази нечовешка практика да бъде ограничена до минимум, е като се дава публичност на всички подобни случаи. 

“Всеки ден получаваме сигнали за случаи на грубо нарушаване на Закона за защита на животните в цялата страна и все по-често сигнали за използване на огнестрелно оръжие срещу животните.

В повечето случаи това остава безнаказано”, обяви на пресконференция днес Явор Гечев от Организацията за защита на животните „Четири лапи“.

“За съжаление, в България не е проблем човек да се снабди с огнестрелно оръжие и да го използва. Това се доказва напоследък не само с използването му срещу животни, а и срещу хора”, продължи той.

“И когато става въпрос за престъпления срещу животни, институциите за защитата им - Националната ветеринарно-медицинска служба и органите на МВР - остават безучастни.

Те отказват да изпълняват Закона за защита на животните дори и в случаи, когато става дума за използване на огнестрелно оръжие, което като проява би трябвало да се санкционира от МВР”, възмути се Явор Генчев.

Фондация „Четири лапи“ е ангажирана със Закона за защита на животните и изпълняването му. Хората там са изключително притеснени, че зачестяват случаите на малтретиране не само на бездомни, а и на домашни животни.

Законът за защита на животните от една страна е много добър като текст, но от друга - не се прилага и доказателство за това са стотиците ненаказани извращения с животни

Фондацията, съвместно с организацията "Град за отговорни хора", стартира кампания за въвеждане на промени в наказателния кодекс, които да класифицират особено жестокото отношение към животни (убийство, осакатяване, боеве с животни) като престъпления и за тях да се предвиждат освен големи санкции, и затвор.

„Вчера в парламента промените в Наказателния кодекс са били включени за разглеждане на второ четене“, заяви Надина Тошева, представител на организацията „Град за отговорни хора“.

Тя допълни, че в европейски страни като Великобритания такива закони са приети и действат още от 19 век и е крайно време да се приложат и у нас.

"Отдавна е доказана връзката между малтретирането на животни и насилието над хора", каза ветеринарят д-р Бобадова, като цитира световни проучвания, сочещи именно това.

Тя сподели, че в клиниката, в която работи, постоянно водят наранени по особено жесток начин животни.

Кадрите и видеоматериалите на малтретирани животни, които показа на пресконференцията, бяха потресаващи, а историите, които разказа - разтърсващи.

Пред очите й деца нападат бездомно куче, а после и клошар с дървени пръти. За забавление.

Видяхме снимки от нейната всекидневна практика:


- куче, залято с киселина. Спасено от ветеринарите.
- котарак, застрелян с арбалет – стрелата го е пронизала от хълбок до хълбок. Спасен от ветеринарите.
- котка, подпалена за забавление. Спасена от ветеринарите. Три дни е била в кома, сега е добре, но когато спи - пищи. Психическата травма е завинаги.
- снимки на бой с кучета. /По изоставени площадки и строежи в района на София редовно се организират боеве с коне и кучета, обясни д-р Бобадова/.

„Много често, ако кучето загуби в боя, главата му демонстративно се отсича на сцената. Боевете завършват с травми за животните, често водещи до смърт“, допълни тя.

- коте, което баща убил пред очите на детето си
- кадри на серийни убийства на котки в Русе (изкормени)
- куче, минало последователно през прегазване, пребиване от бой, осиновяване и после застрелване
- прострелян два пъти котарак. Остава инвалид.
- отвратително прерязани с въже гърла на кучета. Някои не оцеляват.

Д-р Бобадова не спести и потресаващия клип с мъж, който пребива до смърт коня си с дървен прът (конят е вързан късо, а мъжът го удря в главата, докато пада в предсмъртни гърчове).

Както и клиповете, заснети от вече станали известен с навиците си Евгени Андреев (Аспидов), който взема животни, обявени за осиновяване, за да храни змиите си с тях (боа удушвач, тигров питон и две силно отровни гърмящи змии).

Аспидов с наслада изчаква змията да инжектира отровата си и детайлно заснема ухапването и предсмъртните гърчове на жертвите.

Протяга ръка и бие закачлив чимбер на полумъртвото хамстерче, около което е обвита змията, тананика „Зайченцето бяло” на агонизиращото зайче...

След смъртта ръката му ритуално погалва главата на змията. После дере, разфасова и предлага храната на змиите.

Истинският му мотив не е просто да осигури евтина храна за екзотичните си любимци, а да изпита патологично удоволствие от мъчителната смърт на животинките.

Той описва екзекуциите си във форуми, публикува заснетите клипове в сайтове, хвали се, като не крие задоволството си от липсата на действащи закони, които да му попречат.

Ще излезе ли прав, че е недосегаем?, питат в сайта на организацията "Град за отговорни хора".

Интернет пространството се взривява от възмущението на хората. Сайтовете и клиповете започват да изчезват, а той - видимо стреснат, трие сам всичко публикувано.

Следва проверка на адреса му в софийското село Горни Лозен, но се окзава, че той вече не пребивава там и с това всичко приключва.

„Законът за защита на животните не работи“, заключи Явор Гечев.

„Дори след купищата жалби, няма нито един наказан по закона“.

Това, което очакват от „Четири лапи“, е до края на месеца на второ четене да бъдат гласувани промени в НК, които предвиждат затвор и по-високи глоби за убийство на животни по мъчителен начин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


389
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
299
0
 
0
 
! Отговори
haha преди 15 години
Е, 298, аз пък се забавлявам да чета хорската простотия ( :б у к а к е за Сретко
298
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Скъпи модераторе, 294 очевидно е болен и потенциален убиец, както може да се прочете по-долу.Афери, ашколсун, че му давате поле за изява вече толкова време.Той сигурно затова идва тука. Плюнки!!!
297
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Е. докато ги има такива като 294, няма за какво да се притесняваме. Той е един стълб на народната простотия и ще я поддържа! Браво на теб, да дръпнеш спусъка не се иска много акъл, избрал си си добро поприще. Друго какво да ти каже на теб човек, за съжаляване си ти. А, и ако не знаеш всичко на тоя свят се връща, утре кой знае кой тебе ще те срещне....
296
0
 
0
 
! Отговори
haha преди 15 години
Абе общо взето, който убива нещо друго, не от нужда а за развлечение си е п.е д.а лч.е нещастно. Това се отнася и за всички ловци до един.
295
0
 
0
 
! Отговори
haha преди 15 години
Тоо па ***...
294
0
 
0
 
! Отговори
Сретко преди 15 години
Ставам си аз един хубав зимен ден. Нямах нещо специално за вършене и си помислих дали да не ида на лов. И речено сторено заредих си глога и трагнах да се разхождам. Не бях минал и километър когато се натъкнах на удобна плячка. Леличка на преклонна възраст, с тенджера се дупеше пред една шахта. Веднага си помислих,че ще храни нещо безполезно и мръсно. Оказах се и прав, мършаво куче, което и се радваше като на родна майка, явно го хранеше редовно. Казах си ето и на мен късмета ми проработи и ще мога освен да си застрелям куче и да си спретна хубав скандал с куче-***-ядката. Заредих патрон в цевта, но изведнъж ме обзе колебание. Не знаех кое искам да застрелям повече, кучето или самата нея. Еднакво ги мразя, рекох си аз, защо ли дане си доставя двоен кеф. Прицелих се първо в главата на куче-***-ядката, но после се замислих че ако пръсна първо нейната глава кучето е бурзо и има възможност да избяга изплашено от изтрела. А да не говорим, че нямаше и да осъзнае какво е станало, защото то не само безполезно но и тъпо. Казах да точно така по-добре да застрелям първо него, за да мога да погледам няколко минути как куче-***-ядката, се суети около окървавения му труп. Така и направих, с точен премерен изтрел, равняващ се на изтрела на Мария Грозева, изпратих 9 милиметровия куршум право в главата на нежеланата твар. За жалост скимтене нямаше, можеше и по-ефектно да с еполучи помислих си аз, но уви. Започна да хленчи куче-***-ядката, а на мен ми стана едно такова хубаво отвътре бях успял да и отнема единственото удоволствие. Започна да прклина тя, да опява като професионална оплаквачка, да нарежда: "Джудженце", "Бубонче златно", на баба хилимихлюзченцето и други подобни имена, когато моето първоначално удоволствие усетих как изчезва, и се заменя с варварска агресия. Именно тези думи ме подтикнаха да, прекъсна с втори премерен изтрел хленченето на омразната куче-***-ядка. Така вече проснати едно до друго, двете тела на пръв поглед не се различаваха много едно от друго и се чудех кое беше тя кое то. Обърках се, след което се обърнах и си тръгнах разтоварен и удволетворен. Беше едно наистина хубаво начало на денят.
293
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Какво значи ние ще си ги трепем? Ами айде като сте много куражлии ходете трепете, ама пред децата ви и им обяснете за какво иде реч? Дайте им пример, как си съжителстват видовете. И най-накрая приберете се в мизерните си домове и се отдайте на посредствения си живот... жалка картинка наистина. За животните не знам, но вас ви съжалявам, защото сте имали избор дали да станете хора
292
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Така е, всичко около нас е отражение на деградацията, която е обхванала обществото. Когато станем по-добри и по-отговорни, и *** няма да се търкаля в краката ни и кучета няма да ни хапят. Да се замислят всички за това, хубаво се бистрят темите по форумите, но нищо не се прави, така че кой има право да се оплаква?!
291
0
 
0
 
! Отговори
отруден преди 15 години
не държавата пуска псетата по улиците а вие, и не тя ги изхраянва а вие, и заради вас се въдят толкова. иначе казано политиката по отношение на безпризорните "питомци" е отговорност на общината. те като не си вършат работата, ние ще си ги трепем както си знаем. а кат сте много умни айде от всички по 50лв. данък за приюти за псетата, щото това с пари става, а тия пари от вас идват!!!
290
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Проблемът не е в бездомните животни, а в самите нас. Безотговорна, самовлюбена, егоистична, изгнила отвътре нация! Вече чак не ми се коментира...защо вместо да се избиват кучета и котки, да се вземат мерки срещу тези, които ги изхвърлят на улицата и след това роптаят. Тези животни идват от някъде все пак.
289
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Първо предложението по този проблем трябва да дойде от държавата, ако не ти е ясно. Пари за приюти просто няма. Животните понякога са жестоки и то към хора - спор няма - нали са животни. Въпросът е нас, какво ни различава от тях? Уж разума... на кой нормален човек ще му дойде на акъла да прави такива извращения с животни... Проблема е в хората, къде се пуснахте по приюти и не знам си още какво... Погледнете каква *** има по улиците..
288
0
 
0
 
! Отговори
Илиян преди 15 години
А на всички "прродозащинтници", които имат наглостта да пишат тук, искам да кажа смао едно: Идете в някоя детска хиругия в София, където режат за опреден път корема на поредното дете, хванало кучешка теня, погледнете родилите му в очите, и им кажете, колко трябва да сме хуманни, така смело, както се изказвате тук! Значи според вас, нашите деца са безлична маса и заслужава да бъде хапана, наричана *** и какво ли не, но милите *** с пръчка не бива да се пипат, защото душа носят?? Еми съжалявам, но който разсъждава по тоя начин, за мен е един човешки ***.
287
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ти първо си помисли малко по-сриозно над твърденията си и тогава започвай да остроумничиш и даваш препоръчки на пищещите тук, А първото куче и ***, от които са тръгнали поколенията от къде е дошло според теб?!Пръкнало се е ей така просто, не че някой богоугоден мил човечец е решил, че не може да се грижи повече и си е изхвърлил животното на улицата?!И никой не е казал, че децата са безлична маса и заслужават бой с пръчки, но и кучетата не го заслужават!!!
286
0
 
0
 
! Отговори
ДО 284 преди 15 години
НЕ,НИЕ НАЙСТИНА СМЕ ДВЕ ОТДЕЛНИ ЛИЧНОСТИ...ТОЯ С КОЙТО СЕ УГОВАРЯТЕ ДА СЕ ВИДИТЕ,РАЗБИРАЙ СЕ С НЕГО...АЗ МЕРАЦИ ДА СЕ ВИЖДАМ С *** НЯМАМ!НЯМА КАКВО СМИСЛЕНО ДА СИ КАЖА С ТЕБ...ИМАШ ДВЕ МОЗЪЧНИ КЛЕТКИ, ДА ПАЗИШ РАВНОВЕСИЕ И ДА ХОДИШ ДО ТОАЛЕТНА...ТУК КОМЕНТИРАМЕ БЕЗДОМНИТЕ ***,ТИ МИ ГОВОРИШ ЗА САМО БОЙ...*** ТО ПРАЗНАТА ТИ ГЛАВА...КАКВО ДА РОДИ ОСВЕН ТОВА :D
285
0
 
0
 
! Отговори
ДО 277 преди 15 години
***,ТИ СИ ЕДНО ГОЛЯМО ШОПСКО НЕДУРАЗУМЕНИЕ! :DAМА ГОЛЯЯЯЯЯМО ТИ КАЗВАМ!
284
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
282 знам че си същата гнида и сто имена да си надраскаш. на татко ти антифриза че ти го заврем у гъзо. не ми се прави на мъж пред екрана мишко страхлива ами като искаш толкова да се видим дай да се видиме верно да ти покажем точно кво животно съм. доде има *** като тебе ше има и животни като мене. страхливи п утки дето немат 5лв да си обършат миризливия *** и щото пред хората са мишки си избиват комплекса на дзверчетата. нема да те бием *** че те потрошим не да та бием разбираш ли *** ? ти не заслужаваш да живееш.ае че не ми се пишурка по *** форуми, къде и кога в южния ?
283
0
 
0
 
! Отговори
Алекс преди 15 години
Хубаво, че сте социално загрижени. Обаче на мен не ми е работата да чета правилници, как една или друга служба трябва да си върши работата! Да си я чете службата. Да си обикалят по улиците и да си прибират кучетата.Освен тва, айде стига с тая глупост, че кучетата по улиците били изхвърлени от собствениците си. Тези чистокръвни *** са си смеска от други ***, родени по улиците и са резултат от годините безпроблено развъждане и "подкрепа" от състрадателни бабички.А на всички "прродозащинтници", които имат наглостта да пишат тук, искам да кажа смао едно: Идете в някоя детска хиругия в София, където режат за опреден път корема на поредното дете, хванало кучешка теня, погледнете родилите му в очите, и им кажете, колко трябва да сме хуманни, така смело, както се изказвате тук! Значи според вас, нашите деца са безлична маса и заслужава да бъде хапана, наричана *** и какво ли не, но милите *** с пръчка не бива да се пипат, защото душа носят?? Еми съжалявам, но който разсъждава по тоя начин, за мен е един човешки ***.
282
0
 
1
 
! Отговори
DO 152 преди 15 години
Вземи се гръмни най-добре бе!ШОПСКИ ***!!!Вземи чети малко...тук има стотици коментари и малко от тях толерират глутниците по улиците!И ЗНАЕШ ЛИ КОЕ Е НАЙ-ЛОШОТО,БАЩА МИ ПРАВИ АНТИФРИЗ!ТАКА ЧЕ МОГА ДА СЕ СДОБИЯ С КОЛИЧЕСТВО!И като ти чета поста...ти си по голямо животно и от животните бе!предлагам да те пуснем на някой глутница!толкова си безличен с тоя комерсиален коментар....щял да пребива...слез на земята НЕЩАСТНИКО!!!
281
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
pozdravqvam avtora na statiqta! dobre e, 4e davate glasnost na problema!
280
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Затвор и солени глоби за насилниците на животни!!! крачката от насилие към животно до насилие срещу човек е много малка - затова трябва подобни престъпници да си получат заслуженото.