Големият брой на раждания с цезарово сечение тревожи лекари и майки

По неофициални данни, ражданията по оперативен път са достигнали 40% у нас през 2008 г.
16 май 2009 11:38,
141
Големият брой на раждания с цезарово сечение тревожи лекари и майки
Снимка: БГНЕС

"Главоломно нарастващият брой цезарови сечения в българските АГ болници става повод за дискусии и тревога сред професионалните среди и майките. Секциото е коремна операция и като такава, тя носи редица рискове и усложнения за майката и бебето."

Това споделиха видни български АГ специалисти на конференцията „Секциото – необходимо и спорно”, организирана от сдружение „Естествено”.

По неофициални данни, ражданията чрез цезарово сечение са достигнали 40% у нас през 2008 г.

„Този процент е необосновано висок. Причините за главоломния ръст на секциото са комплексни – медицински, социални, психологически, културни. И все пак, извършването на цезарово сечение по немедицински индикации е неоправдано”, сподели проф. Атанас Кацулов, АГ специалист с 60-годишен стаж в областта и лектор на конференцията.

„Една от целите на нашето сдружение е да променим нагласите в обществото по отношение на естествения процес на раждане и да популяризираме активното раждане. Считаме, че всяка жена има право на избор кой е най-добрият начин да роди своето бебе и ние предоставяме информация за ползите от естественото раждане”, каза лидерът на сдружението Олга Дукат.

Форумът даде повод да се заговори и за възможността за нормално раждане след предишно цезарово сечение.

„В зависимост от сериозността на индикациите за първо цезарово сечение и ако те не са налице при следваща бременност, е напълно възможно и дори желателно раждането да се извърши по нормален път”, потвърдиха АГ специалисти.

Докторите и майките се обединиха около твърдението, че е нужно да се подобри комуникацията между лекари и пациенти, като по-добрата информираност на жените ще им помогне да избегнат страха от раждането и ще освободи лекарите от цялата отговорност по вземане на решенията.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
до №19 преди 15 години
Раждането боли и така е било от както свят светува.И мен ме болеше,но не съм искала епидурална анестезия,въпреки че съм лекарка и никой нямаше да ми откаже.Слушах обаче какво казва акушер-гинекологът ми.А колкото до обидните ти квалификации,единствената ми утеха е че скоро в България няма да има лекари и такива като теб ще трябва сами да се израждат.
19
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
До 14. Да те информирам, че да си лекар не е хоби, а професия. Труда е висококвалифициран, с висок риск и не допуска никакви грешки! Затова би трябвало да бъде добре заплатен, за да не те оставят да пукнеш за 100 лева!Да ти го кажа с други думи, защото явно не ме разбра:- та значи, ти като си вършиш работата, да ровиш по кофите за болкук, ако направиш грешката, да пропуснеш нещо ценно, следващия ***, може да ти поправи грешката напълно. При лекарската професия, това е невъзможно. Пак ти давам пример, за да разбереш:- ако някой например ти отпори *** и лекаря сбърка и не ти го зашие как си требе, ... ще ходиш с отпорен !!!
18
0
 
0
 
! Отговори
sema преди 15 години
болката я изтърпях и я забравих.но унизителното отношение не успях да забравя.
17
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
И все пак, извършването на цезарово сечение по немедицински индикации е неоправдано, сподели проф. Атанас Кацулов, АГ специалист с 60-годишен стаж в областта и лектор на конференцията. Що си не е*е майката тоя.Жените в България ще се насочат към нормално раждане,когато лекарите започнат да се отнасят с тях човешки и със състрадание и грижа в процеса на раждането,а не като към уличници ,отбили се в родилното да изтърсят *** си.И когато медицината предлага епидурална упойка за безболезнено нормално раждане.Във времето,в което живеем жената не е длъжна да търпи нечовешки страдания за продължаване на рода.И унизително отношение също.Освен това се съмнявам,че в някоя болница жената има право на избор.Неотдавна едно медицинско лице,при това жена,с надменна и победоносна физиономия заяви,че за сега в България само лекарите определят как да протече раждането.А на горецитирания дядка мога да кажа,че отдавна трябва да е свършило времето от 60 годишната му практика,когато жените раздат като на полето,ама сред бели престилки...Нещастници...
16
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Раждала съм и по двата начина-разликата е огромна в полза на нормалното раждане
15
0
 
0
 
! Отговори
сема преди 15 години
господ ни е създал да раждаме по естесвен начин,ако няма противопоказания за това,разбира се.
14
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
за бебето е по-добре естествено раждане. За майката е по-добре секциото. Въпрос на приоритет, кое е по-важно за майката-нейния живот или този на бебето.
13
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Тоя професор много смел,защото е мъж,няма да му се налага.Иначе ги знаем мъжете какви са герои,припадат на 1 татуировка да не говорим за нещо по-сериозно.Риска при цезаровото сечение идва единствено от некадърните и подкупни лекари в България,които моге да те оставят да пукнеш за 100 лева.А иначе естественото раждане е в пъти по опасно и за майката и за детето.
12
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
За нормално раждане "благодарните" родители оставят 200 лв. За секцио по-желание се плаща 2000 лв.
11
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Това е показател, не за друго, а колко е комерсиализирано вече здравеопазването у нас!
10
0
 
0
 
! Отговори
бременна преди 15 години
В момента карат майките да раждат секцио, защото лекарите могат да планират деня си. На никой не му се чака нормално раждане, което може да продължи часове... Наистина има жени, които предпочитат секцио, но в повечето случаи лекарите ги натискат в процеса на раждане под предлог че имат малък вътрешен таз или има увита пъпна връв ... Не казвам, че не е възможно да се случи, но при положение, че от близо 20 мои приятелки и познати, които родиха на скоро 19 са секцио ... нещо куца ...
9
0
 
1
 
! Отговори
float преди 15 години
жената остава тясна :)
8
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
не си чел достатъчно книжки!
7
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
не,не създава такива условия.
6
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
раждането на детето под упойка създава условия да стане наркоман по-късно
5
0
 
0
 
! Отговори
koj4o преди 15 години
повечето жени нямат топки...изкукала работа
4
0
 
0
 
! Отговори
tan4etonet преди 15 години
"....и ще освободи лекарите от цялата отговорност по вземане на решенията." Че те и сега са освободени от всякаква отговорност...И не да гледат отговорността,а да си повишат знанията и да си модернизират апаратурата ! Че тая работа само с напъване не става !!!...
3
0
 
0
 
! Отговори
няма значение преди 15 години
от 2000-5000лв. излиза едно такова раждане...как лекарите ще се откажат от тези пари....
2
0
 
0
 
! Отговори
сема преди 15 години
за лекарите е доходоносно(няма да го подмина все пак),за майките уж по-безболезнено.всичко опира в крайна сметка до финанси и кураж.welcome to the real world baby:)
1
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
А защо лекарите не убеждават майките за опасностите и риска, който съпровожда такова раждане? Всички лигли сега искат да не усетят родилния процес. Някаква мания е обхванала младите майки, които на всичко отгоре стават все по презрели за майки:) Направо не знам докъде ще доведе човечеството това антиприродно явление....