Досиетата на Радосвет и Кеворк: услужливо изтрити папки

Били "носители на информация от особена важност"
7 авг 2009 07:00,
83
Досиетата на Радосвет и Кеворк: услужливо изтрити папки
Помещенията на МВР с архивите и досиетата. Снимка: Булфото

 

Собственикът на Дарик радио Радосвет Радев е с унищожено досие.

Документите за неговата дейност са заличени още през 1990 година, съобщиха от Комисията по досиетата.

В заповед от това време пише:

"Посоченият агент е носител на оперативна информация от особена важност".

Още по темата

Преди четири дни Комисията по досиетата оповести Радев като агент на Шесто управление на Държавна сигурност с псевдоним Карак.

В понеделник пред Дарик радио Радосвет Радев коментира:

"За мен случаят е повече от ясен. Това беше неуспешен опит за вербуване, защото аз отказвах да давам информация за това, за което настояваха тогава службите, най-малкото заради това, че като достатъчно информирани хора, журналистите отпреди `88 година, знаеха какво се случва, а и заради невъзможността или неспособността на част от хората, които бяха вербувани, да изпълняват каквито и да било задачи".

В списъка за унищожаване на досиетата е и агент "Димитър" – Кеворк Кеворкян.

Сред другите, за които не се пазят документи, но са били сътрудници на ДС, са актьорът Николай Априлов, Тома Спространов, Владимир Береану и Владимир Танев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
1
 
! Отговори
Иван преди 12 години
Елате в Добрич да видите какво подариха на Радосвет.Изградиха се промишлени сгради с размера на половиния град,след което Радосвет ги е закупил/с какви пари?.Офицер от ДС Ташев беше на някаква работа в Метал Маяк,чиито бяха сградите.На Ташев съпругата бе журналистка в местния вестник.Умозаключенията ги оставям за вас.Сградите са на стойност стотици милиони.Част от тях ги разруши,други бяха продадени.Прокурора да се самосезира.
75
0
 
1
 
! Отговори
дъ биг сикрет преди 14 години
Трийсетгодишните през 89 вече са се кротнали за пенсия, двайсетгодишните от същото време са вече уморени и те и далеч с друг акъл, и така, бг поколенията кротко и отчаяно се извървяват в жертва на опазената тайна кой кой е и кой какъв е бил. И колко е крал. Едно е сигурно, без да е тайна: колкото повече ла.на е ял, толкова повече е крал. И обратно. А, а какво стана с повечето 50, 60, 70 и пр годишни от спомената велика дата 10 ноември? Без да се броят отсвирените със заглушители. А в 2089 кво?
74
0
 
1
 
! Отговори
И аз да рекна преди 14 години
Това радио винаги е било помиярско,ченгесарско и поръчково.Още като ги създадоха и почнаха беше повече от съмнително всичко,а тоя шестак рАдев си е ченге и човек на кумунягите.Много пари бяха откраднати от България през 80-те години и препирането продължава и днес на всички нива,вк.чрез гадните манипулирани медии,които владеят!
73
0
 
1
 
! Отговори
samoil преди 14 години
ako nikoi se o4udva 4e biv6ata vlast e zdravo promenene s novo lice...ili starata pesen na nov glas.....takiva xora kato bojkov...marginite..i drugi...te da ne sa se rodili prez 2000 godina..ne te sa izrasli v onaia vlast
72
0
 
1
 
! Отговори
lll преди 14 години
Тези хора са за концлагери
71
0
 
1
 
! Отговори
jksdfjk преди 14 години
Някой да не би да е изненадан - дарик си е частно държавна медия, как става това?Погазена са всякакви правила за конкуренция - държавата чрез своите монополи налива пари за реклама в дарик, от която никой няма нужда. примерно НОИ рекламира там! такава медия трябва да бъде затворена моментално или продадена на частен инвеститор, като парите отидат в държавата, а не в радосвет радев, защото тя му е направила медията
70
0
 
0
 
! Отговори
kunka преди 14 години
ахахаха разби ме с тези цифри, мен!
69
0
 
1
 
! Отговори
Жорко Сф преди 14 години
Хаха големия безнесмен Радев се оказа дребен доносник....... за мен и за много други хора Дарик умря !
68
0
 
2
 
! Отговори
BF преди 14 години
Преди 89 близо половин век от българските гори излизаха ятаци,партизани и какви ли не "борци против фашизъма и капитализъма". Сега 20 години по- късно още излизат ятаци,доносници,агенти на комунистическата Държавна сигурност, впили се във всички сфери на обществото и сеещи разруха,интриги и провали! Кондурджиите на Гешев и семействата им нямат чет и нямат край! Затова *** няма и бъдеще!
67
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Поредният мръс-ник,който се опитва да се оправдава,а не си признае,че е именно такъв.
66
0
 
0
 
! Отговори
Да преди 14 години
А пък 24rodopi.com е вирус.
65
0
 
0
 
! Отговори
уеи преди 14 години
Новата глупост: Вежди Рашидов настоява областният управител на Кърджали да бъде с турско име - 24rodopi.com
64
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен Статия преди 14 години
Ето я моята статия по въпроса в българия, разпокъсана в няколко коментари: 42, 43, 45, 49, 52, 54, 57, 58, 59, 60, 61
63
0
 
0
 
! Отговори
Боби преди 14 години
Не. Далеч съм от мисълта да визирам когото и да било. Просто изказах общо наблюденията си по темата :)
62
0
 
0
 
! Отговори
Аман от ченгета! преди 14 години
Припомням го много пъти, на никой не иска да чуе и да проумее: за пореден път стана ясно, че Бойко пожела да се отворят всички досиета не за да разберем истината, а за да ни се покаже, каквото те са решили да стане всеобщо достояние с едничката цел да не се разбере какво в досиетата е унищожено и какво изтрито. С други думи - да превърнат тези, които разсипаха стотици хиляди човешки съдби, в белокрили ангелчета.
61
0
 
0
 
! Отговори
Анонимн. Продлж. 6 преди 14 години
... отдавна да са му теглили куршума ченгетата. русия, братушките и сички тяхни привърженици и служители са убиеца на българските мечти за п-добър живот. Но и народа ни е *** затова и той също е виновен, че вярва на *** и на пульо кво казал, наместо да обикне истината и да разбере реалното полужение в страната. Спирам вече да пиша.
60
0
 
0
 
! Отговори
Анонимн. Продлж. 5 преди 14 години
Ние сме робски народ. И не турците ни поробиха, а братушките които ни освободиха от тях. Левски е бил казал една фраза: "Който ни освободи ще иска да ни пороби". Но тази реч не се е споменавала в обществото ни от 65 години насам, защото е забранена. Не срещу *** трябва да се изправим а срещу руснаците, защото те ни държат роби. Турците са изтикани от българската политика още през 1878. Господин доган не е двоена агент, той си е на ДС кадър. Ако ДС беше открила, че служи на Турция...
59
0
 
0
 
! Отговори
Анонимн Продлж. 4 преди 14 години
Друг е въпроса че комунистите няма да му позволят това да стане. Затова чичковците и лелките искат комунизъм. Защото са завистливци, гледат другите колко повече имат от тях. А те не могат да имат защото са некадърни.
58
0
 
0
 
! Отговори
Анонимн Продлж. 3 преди 14 години
...на. И това учителите със съзнание го възпитават в младежите. Осъзнато е, казано им е така да правят. И ето резултатите са на лице: Никакво бъдеще за страната с новото поколение. Дай им малко секс алкохол и няколко мола с кафенета вътре, и ги окради до шушка. До края на живота им. Защо толова мн българи искат комунизма отново? Защото българина обича комшията да няма повече от него да има като него равно на неговото нямане. А не ако съседа е напредничив, умен, с чисти бизнес идеи да иде напред
57
0
 
0
 
! Отговори
Анонимн Продължение преди 14 години
Страната ни е заприличала на лудница. Никъде не ще намериш здрав разум: ни в училища ни в медии ни в всекидневието. Учениците ги задължават да разсъждават по шаблон, иначе 2ка и аре поправителен. Не се толерират самостоятелните разсъждения а само учителските. И какви простаци има за учители на по 50 години са си още простаци, не се променят кадровите другари. От такова мислене новото поколение е подготвено да приема за истина това което му се казва от медията наготово без да премисли дали е исти