Подземни съкровища в центъра на София

Или какво разкриха разкопките за метрото
18 мар 2010 09:51,
128
Подземни съкровища в центъра на София
Снимки: Dnes.bg

Строежът на втория лъч на софийското метро доведе до разкриването на нови факти от многолетната история на града.

Изненадващо, първите останки от миналото (гробове от периода на българското Възраждане) „лъснаха” буквално на сантиметри от асфалтовата настилка на столичния булевард Мария Луиза.

Извършваното в момента археологическо проучване по трасето на големия инфраструктурен проект е планирано и няма да стане причина за забавяне на пуска на метрото.

Още по темата

Въпреки многото строежи и изкопи, извършавани многократно и на голяма дълбочина, в самия център на столицата вече са разкрити останките от сгради и структури от три различни епохи.

В списъка на откритията са две средновековни църкви, два некропола (около тях), засечени са сгради от периода на късната античност (IV –VII в.) и антична улица, подобна на запазената частично в подлеза между Президентството и Министерски съвет.

Откритите в близост архитектурни детайли (част от колона, база и архитрав) говорят за наличието на представителна антична сграда или сгради в близост до извършваното проучване, което попада и в рамките на крепостните стени на Сердика.

Особен интерес представляват и пластовете от периода на Средновековието. Поради продължителността на живота в голям град като София често средновековните останки са разрушвани от по-късни сгради, изникнали на тяхно място.

И двете разкрити цъкви са запазени частично, разсечени от прокарания водопровод и колектор на кабели през 50-те години на миналия век, когато археологическите проучвания не са били обвързани с изграждането на подземната инфраструктура.

По тази причина изненадващо откритие се оказаха запазените стенописи и в двете църкви.

В първата по-малка църква (която вероятно датира от XIII – XIV в.) те още не са разкрити, заради трудния достъп и опасността да бъдат увредени от атмосферните влияния.

Вторият слой стенописи на втората, по-голяма църква, предизвика възхищението на специалисти, които го сравняват по качество и цветове със стенописите на Боянската църква.

Един от най-неотложните проблеми, чието разрешаване предстои е как и къде ще бъдат запазени стенописите, които е възможно да датират още от края на XII в.   

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
2
 
16
 
! Отговори
Георги преди 14 години
Да си знаем исорията трябва да бъде един от националните ни идеали. Трябва да знаем истината, цялата истина и само истината.
41
1
 
1
 
! Отговори
nikolai преди 14 години
do 29..100%4oveko az sam ot varna..i tova koeto napisa...- ironiqta ti strashno me zabavlqva...xaxax :-D
40
3
 
11
 
! Отговори
- преди 14 години
Ами факт е - София е гадна и ***,пълна с тълпи от къде ли не.Логично е,че след като е столица и като всеки голям град представлява мишена за външно приходящи, тя би трябвало да се развива паралелно с увеличаването на населението си.Защо например градове,които по население превишават населението на цяла България, нямат такива проблеми?Или там всички са кореняци??? Хайде стига с тия лаически обяснения щото наистина ще си помислим,че не само избивате комплекси ами и сте ментално увредени
39
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
ако това нещо се намери в Рим или Гърция веднага ще бъде заградено с надпис ИСТОРИЧЕСКА ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТ!!!
38
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
kakvo vi ima be tova e istoriqta na balgariq prosto losho mi stava kato vi 4uvam 4e stroeja 6te se spre. nali znaete iztoriqta za halite kolko mnogo razro6iha i platiha dostata4no na darjavata za da ne se raz4ue. da po4nat da dostroqt magistralite 4e se izlagame ne moje balgariq da nqma edna dovar6ena magistrala ne moje edni sarbi da napravqt magistrala za 2 godini a na6ite da se tutkat palna izlagaciq 6te stanem kato garcite no te si opraviha infrastrukturata a bg gola vodaNE SI PAZIM NE6TATA
37
7
 
16
 
! Отговори
simper idem преди 14 години
Римляните-храмове стадион,после старите Българи строили църкви ,но той шопа си знае МЕТРО .... Толкова сте жалки така наречените софиянци ... Отворете 10 снимки да видите София 1878 и после говорете кой е селянин и кой гражданин ! Не може на 99 % от прабабите да са Ви пасяли овцете и кравите по витоша и бусманци и останлите села около " столицата " а днес Вие - аристократи ... Жалка работа ! За това - София е най-грозната столица ,защото и малкото уникални неща от римляни и прабългари се рушат !
36
0
 
25
 
! Отговори
улицата преди 14 години
говори се, че античната улица която е била открита е по - хубава и с по - малко дупки от днешните софийски улици
35
2
 
8
 
! Отговори
случаен преди 14 години
Мирис на некъпано напористи и готови на всичко/ визирам облизване на части от тялото на шефа-предимно задни/ що не се приберете по родните места не милеете за София защото не я чувствате ваша
34
1
 
4
 
! Отговори
чоки преди 14 години
Поредното избиване на комплекси във форум :)))))))
33
3
 
8
 
! Отговори
с. преди 14 години
На кой точно му липсват първите 7 години!Извинявай ама не може да си изкарваш хляба в София,или да учиш или каквото правиш там и в същото време надълго и нашироко да обясняваш в форумите колко гадна,*** и не знам каква си била София и какви *** били софиянците!Нищо че основният принос за това състояние на нещата си ти и събратята ти пришълци!И накрая на някой като му писне и каже нещата направо се почват рев и сополи!Че софиянците били надути и не знам какво си!Айде стига!
32
0
 
6
 
! Отговори
тъпо кистерме преди 14 години
Йеее ... от Прованса vs София минаваме на Люлин vs Центъра ...КАКВА ПОРЕДНА ФОРУМНА ДРАМА!!!
31
2
 
2
 
! Отговори
с. преди 14 години
Напълно си прав!
30
3
 
7
 
! Отговори
Ь преди 14 години
Успокой се малко бе, човек. Мен лично изобщо не ме интересува откъде започва или къде свършава България. Интересува ме единствено тези, които превърнаха родния ми град в *** през последните 20 години или да се разкарат от тук или най- накрая да започнат да се държат прилично.
29
11
 
8
 
! Отговори
100% преди 14 години
Абсолютни ***! Никой не казва, че в Пловид няма древна цивилизация. Пловдив е много готин и симпатичен град. Пловдивчани обаче, са такива турбо селяни, първенюта и парцали (особено жените), че може би само Варненци ги бият :-D
28
0
 
7
 
! Отговори
manuelche преди 14 години
На мен лично - не, защото гледам да ходя предимно пеш. Трябва на града, защото ще облекчи кошмарните задръствания. Ето, хората от Люлин например вече се придвижват до центъра за има-няма 20-тина минути, не им трябва кола, а маршрутките се опразниха.
27
5
 
8
 
! Отговори
4567 преди 14 години
Защо си мислите че всички драпат за София! Всички си живеем по родните места, работим си и се опитваме да оцелеем с малките заплатки! Както всички българи! Това че някои се опитват да осигурят по-добър живот на децата си не е причина да обиждате! Липсват ви първите седем години!
26
8
 
6
 
! Отговори
с. преди 14 години
Като София не е център на Вселената що драпате с зъби и нокти да сте тука бе!?Стойте си по родните места и се отдавайте на местен патриотизъм колкото щете!Не стига че всичките тука ами и отворени го раздават!***!
25
1
 
4
 
! Отговори
Метрополитен преди 14 години
На теб спешно ли ти трябва метрото?
24
5
 
8
 
! Отговори
Браво ББ преди 14 години
Ай тоя Бибко, бе ! Копае за метро /с багера на Цецо/, а намира Атлантида :)
23
8
 
7
 
! Отговори
manuelche преди 14 години
Kaкво разкриха? Разкриха, че скоро метро няма да има.