Подземни съкровища в центъра на София

Или какво разкриха разкопките за метрото
18 мар 2010 09:51,
128
Подземни съкровища в центъра на София
Снимки: Dnes.bg

Строежът на втория лъч на софийското метро доведе до разкриването на нови факти от многолетната история на града.

Изненадващо, първите останки от миналото (гробове от периода на българското Възраждане) „лъснаха” буквално на сантиметри от асфалтовата настилка на столичния булевард Мария Луиза.

Извършваното в момента археологическо проучване по трасето на големия инфраструктурен проект е планирано и няма да стане причина за забавяне на пуска на метрото.

Още по темата

Въпреки многото строежи и изкопи, извършавани многократно и на голяма дълбочина, в самия център на столицата вече са разкрити останките от сгради и структури от три различни епохи.

В списъка на откритията са две средновековни църкви, два некропола (около тях), засечени са сгради от периода на късната античност (IV –VII в.) и антична улица, подобна на запазената частично в подлеза между Президентството и Министерски съвет.

Откритите в близост архитектурни детайли (част от колона, база и архитрав) говорят за наличието на представителна антична сграда или сгради в близост до извършваното проучване, което попада и в рамките на крепостните стени на Сердика.

Особен интерес представляват и пластовете от периода на Средновековието. Поради продължителността на живота в голям град като София често средновековните останки са разрушвани от по-късни сгради, изникнали на тяхно място.

И двете разкрити цъкви са запазени частично, разсечени от прокарания водопровод и колектор на кабели през 50-те години на миналия век, когато археологическите проучвания не са били обвързани с изграждането на подземната инфраструктура.

По тази причина изненадващо откритие се оказаха запазените стенописи и в двете църкви.

В първата по-малка църква (която вероятно датира от XIII – XIV в.) те още не са разкрити, заради трудния достъп и опасността да бъдат увредени от атмосферните влияния.

Вторият слой стенописи на втората, по-голяма църква, предизвика възхищението на специалисти, които го сравняват по качество и цветове със стенописите на Боянската църква.

Един от най-неотложните проблеми, чието разрешаване предстои е как и къде ще бъдат запазени стенописите, които е възможно да датират още от края на XII в.   

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Дядо Мразе, разходи се до разкопките на Древна Плиска и разгледай системата за подово отопление от 8-9 век, виж християнския храм, разгледай и музея - все строено от БЪЛГАРИ - по същото време Европа е живяла в крепости, сравними само с един дворец от Аспаруховите строежи. Та и още няколко века след това.Може и да ти е тъжно, но българите НЕ СА битували в шатри, шатрите са временен подслон при идването им, а те са се заели да построят дворците и крепостите още с идването си.
61
0
 
2
 
! Отговори
чоки преди 14 години
:) не съм тинейджър и иронията я схванах. Това беше допълнение към твоя коментар.
60
1
 
2
 
! Отговори
Георги преди 14 години
Препратката към Чичо Сам беше шега и закачка с американофилите. Да са живи и здрави!
59
0
 
2
 
! Отговори
Георги преди 14 години
Надявам се ,че не сте оная Чоки от фантастичния роман. Кан Крум е управлявал през Осми век и не му е пукало за църквите...
58
1
 
3
 
! Отговори
Дядо Мраз преди 14 години
Явно си тинейджър или и по-малък, за да не схванеш иронията.
57
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Америка не е била открита от нас, но индианците са си я открили и са живели доста хиляди години преди това. Ясна ми е мисълта ти, но начина ти на мислене е ... както и да е.
56
1
 
9
 
! Отговори
smith преди 14 години
Да се събори целия нов център и да се възстановят всички старинни храмове, улици и КОЛИЗЕУМА!!!
55
1
 
11
 
! Отговори
До 40 преди 14 години
Ама не е! Ние сме варвари.И в Ст.Загора ,където и да копнеш излиза история-римски стени,ротонди,улици,мозайки,останки от жилища.Но на никоя институция не и пука за историята.Важни са печалбите на стоителните предприемачи с благословията на Общината под мотото "След нас и потоп".
54
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Знаете ли колко им пука за тези цености кореняк софиянците от Люлин Младост Дружба Обеля и т.н.Дано да ги реставрират и запазат!
53
7
 
2
 
! Отговори
чоки преди 14 години
Всички подземни артефакти в центъра на софия са от римско и византийско време. Българите не са строили нищо, камо ли прабългарите. Който малко се интересува от история , ще знае че Сердика е завладяна от българите чак през Хвек (кан Крум). Тогава е овладяна и използвана съществуващата крепост. Най-многото което може да са направили българите е да са доизграждали или зографисвали съществуващи църкви.
52
1
 
7
 
! Отговори
Георги преди 14 години
Имаме ценности от траки,римляни даже и от прабългари.Плиска и Преслав не са строени от американците. Америка не е била още открита...
51
9
 
1
 
! Отговори
xaxaxa преди 14 години
за Бойко е важно метрото....на неог това му е мечтата да направо метро и цяла София да е в тунели...кога ли ще пропадне някоя сграда като знам как се строй сега...то не е като по бай Тошово да се строй и сградите да са здрави,новото стройтелство за 20-30 години и се съсипва всичко...да видим кой колко е българин и пази историята ни ;)
50
8
 
2
 
! Отговори
Дядо Мраз преди 14 години
"защото и малкото уникални неща от римляни и прабългари се рушат !" - "и прабългари"??? Какво става, ейййй. Що не казвате бе, и шатра (юрта) ли са открили бе. Цццц, ами някоя конска опашка не се ли намери бе?Абе момче изразявай се правилно, така и така сядаш да пишеш.
49
2
 
5
 
! Отговори
някой преди 14 години
ами като им дойде родата от село освен да ги повозат на метрото или да им покажат некоя чалга дискотека в Студентски град , друго не им предлагат.
48
0
 
1
 
! Отговори
Георги преди 14 години
Има "историци" с офицерски звания, които също като "македонските историчари" налагат насилствено своите схващания. Несъгласните...са принудени да мълчат.
47
2
 
12
 
! Отговори
АЗ преди 14 години
Който мрази София - да я напусне ! Историята на един народ е най-голямата ценност. Жалко е , че в момента за някои по - голяма важност е метрото.
46
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
kakvi gi dranka6 e.... ti ne6to mai si prql da misli6... kak moje da se izlaga6 taka... selqnin prost moje samo da kaje tova... ne moje NE MOJE prosto da ne si pazim istoriqta... nali tova prevli4a i horata ot drugi strani turisti... vij garciq vij rim... nie imame mnogo po hubavi ne6ta... no ne se reklamirame dobre... i vseki gleda da grabi vmesto da postroi i da napravi
45
1
 
2
 
! Отговори
чоки преди 14 години
Точно така е Георги. И в този ред на мисли - какво стана с гроба на Левски? Какво се потули от народа, какво го баламосаха?
44
3
 
11
 
! Отговори
do 46 преди 14 години
Ей заради такива като теб сме на това дередже!Марш на село в кръчмата!
43
29
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Абе *** *** и прости , строите метрото и махнете тая история.Историята хляб не дава но забавянето на метрото може да има тежки икономически последствия.Никои не мисли трезво в тая държава.