Хотелче или младши магистрат? По-добре само едното

Константин Пенчев: Съдебен ДАНС да преоцени назначенията
17 май 2010 21:00,
68
Хотелче или младши магистрат? По-добре само едното
"Стратегия за продължаване на реформата на съдебната система" бе представена на кръгла маса в НС. Снимка: БГНЕС

Връщане на доверието в съдебната власт и реформа, насочена към резултатите, които обществото очаква.

Това бяха най-често използваните думи при представянето на "Стратегията за продължаване на реформата на съдебната система в условията на пълноправно членство в ЕС”. При представянето на документа правосъдният министър Маргарита Попова очерта три важни приоритета - подобряването на управлението на съдебната система, качествено правораздаване и борба с корупцията вътре в системата.

„Искаме да отчитаме добри резултати, а не непрестанни структурни реформи“, изтъкна министър Попова.

По думите й са необходими всеобхватни и радикални реформи, част от които не могат да се случат без промени в Конституцията и в Закона за съдебната власт. Правосъдното министерство е приключило работата по Закона за съдебната власт, стана ясно от изказването на министър Попова.

Спешно трябва да се върне доверието в съдебната система

Според председателя на Върховния административен съд Константин Пенчев най-спешният въпрос, който стои пред съдебната власт, е как да се върне доверието на обществото в нея.

Той сравни съдебната система с банковата, като посочи, че ако един ден обществото загуби доверие в банките, те ще фалират и ще настъпи финансов срив, но ако се срине доверието в съдебната система, тогава фалира държавността.

Много е важно да се промени начинът на избор на административните ръководители в съдебната власт, смята Пенчев.

Той обаче отбеляза, че Висшият съдебен съвет почти е приключил с назначенията на ръководителите в системата, чиито мандати ще изтекат след 5 години. Според него това означава, че реформата ще започне след пет години.

„Кога ще започнем да връщаме доверието в съдебната власт? След 5 години ще е късно“, заяви Пенчев.

По думите му необходимо е да се направи една преоценка на кадрите в съдебната власт. „Аз не казвам това да го направи ДАНС, пази Боже. Ако трябва, да се направи "съдебен ДАНС" или Инспекторат“, призова Константин Пенчев.

„Аз не искам полицаи да ровят в досиетата на съдиите, но аз искам съдиите да бъдат чисти, не искам всеки ден пресата да ме занимава с някакви безобразия“, категоричен бе шефът на ВАС. По думите му необходимо е да се изгради система, при която да се проверяват моралните качества на магистратите, които се назначават в съдебната система.

Още по темата

„Ние правим конкурси, назначаваме младши магистрати и никой не се интересува дали този младши магистрат е толкова способен, дали си строи хотел и като строи хотел, дали не е по-добре да се занимава с тази богоугодна дейност, а не да бъде и магистрат“, смята Константин Пенчев.

Той визира случая с дъщерята на съдията от ВАС Николай Урумов – Деница Урумова, която е младши съдия в Благоевградския окръжен съд и за която стана известно, че строи хотел в Приморско, а терена получила като се регистрирала като крайно нуждаеща се жителка на общината.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

12Следваща »


68
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
5
 
! Отговори
ДЪБЛИН преди 14 години
Много е лесно след 30 години крадене,лъгане,строене на хотели,уреждане на наследниците си до 9-то коляно,трупане на милиони и сладък живот/докато народа се гърчеше под мутрафонското робство / така усърдно защитавано от тях-да кажеш и да искаш-ДОВЕРИЕТО ДА БЪДЕ ВЪРНАТО,ами поискайте и може да стане,то и без това този народ вече е зомбиран и с плитка памет.
63
0
 
2
 
! Отговори
b преди 14 години
А по времето на кой кмет на община Приморско се е случило получаването на земя? Да се проверят всички подобни сделки по време на управлението му и ще се види, че нито една не е с крайно нуждаещи се.Знам лично, от други "крайно нуждаещи се"!
62
0
 
9
 
! Отговори
.лола преди 14 години
след като е подала невярна декларация за имтно състояние има ли качествата да е въобще съдия
61
0
 
9
 
! Отговори
БЪЛГАРИН0359 преди 14 години
Абе тия на снимката не е ли ги срам!?! Уж са светила в правораздаването,а се покриват като стане дума за корумпирани техни подопечни..Зер вчера са ги спуснали с хеликоптер в системата на съдиите,и сега разбираш ли били учудени какви далавери се въртяли, "майкууууу", както казва Рачков...Не ги ли е срам,че аз съм юрист и вкарвам ЗАКОННИ капитали в България, на които ПЛАЩАМ надлежни ДАНЪЦИ като примерен гражданин,а те лапат и крият пари като за последно и плюят по правото?!? Позор, голям позор.
60
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Те не са крайно нуждаещи се ,а безкрайно нуждаещи се.Те нямат наяждане.
59
3
 
9
 
! Отговори
чвор преди 14 години
Големия проблем според мен, идва от факта че ние сме страната на бившите ченгета! Страната, в която сигурно 50% от адвокатите са бивши следователи, и дознатели, хора със съответните връзки в МВР! Разбира се че те ще се възползват от това! Отива следствения в полицията, и ченгето му казва "ще идеш при ей този адвокат", който съответно му е бивш колега. И така се тръгва по порочната верига!
58
0
 
10
 
! Отговори
Лазарова преди 14 години
Че не работи съдебната ни система, както трябва - не работи. За да се оправи следва да има някакъв механизъм, по който да се определя компетентността и справедливостта на съдията, прокурора, следователя и т.н. Като се жали едно дело в Страсбург и се спечели от жалбоподателя, да се търси отговорност от съдията. дА СЕ ЛИШАВА ОТ ПРАВО ДА РАБОТИ ПО СПЕЦИАЛНОСТТА ПРИМЕРНО ГОДИНА, ДВЕ, ТРИ... Когато злроупотреби с влияние или декларира невярно съдържание, наказанието да е същото.
57
2
 
2
 
! Отговори
чвор преди 14 години
Стотици са случаите при които човекът си вади сам делото, *** всичко, тича при адвоката при свършен факт, изпуснати срокове и пр. След това, когато делото естествено е загубено, бърза да разправя наляво и надясно, колко "некадърен" е въпросния адвокат! Наскоро един сакъв индивид, си беше прецакал делото да делба на имоти, след като го бе водил сам, пет години, по поредица статии "делбата е лесна", от наш ежедневник!
56
1
 
1
 
! Отговори
чвор преди 14 години
МУСТАФА,не те знам какъв си, на от постовете ти досега, си направих съответните заключения. Съветите ти, от практическа гледна точка са погрешни, и абсолютно ***. Но, от гледна точка на народопсихологията на българина, са обясними, и напълно естествени. Просто нашенеца е специалист по всичко, и за него е "нормално", да е "по-квалифициран" от който и да е професионалист, в която и да е област. Подозирам че си от този тип!
55
0
 
8
 
! Отговори
МУСТАФА преди 14 години
В Различни закони съществуват механизми за проверка на законосъобразността на съдебните актове ПО СЪЩЕСТВО. Те трябва да бъдат използвани и ако се установи, че съдия постановява актове, които пряко по същество противоречат на закона,съдята да си носи освен административна и наказателна отговорност. Съществува и едно старо Решение на пленума на ВС,което казва, че когато постановеното в съдебни актове пряко противоречи на материално правна норма,постановеното е нищожно,по смисъла на чл.26 и сл ЗЗД
54
0
 
3
 
! Отговори
бивш преди 14 години
Проблема е в това,че бивши партийни величия са в основаната на назначението на магистратите. Г-н Пенчев е един от тях. Не сме забравили,че като народен представител на НДВС бе "назначен" за ръководител на ВАС.Разчисти неудобните във Вас. Направи промени и назначи всички магистрати във Административните съдилище в страната.И защо бе нужно това.Те си знаят.Сега има административни съдии в провинцията ,които не знаят защо и какво работят.Нямат работа да си уплътнят работното време. ПАРТИЗАНЩИНА !
53
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
за адвокатите да не говорим - Лешояди.
52
0
 
8
 
! Отговори
неусъждан преди 14 години
Доверие в съдебната система? - НИКОГА. Колят и бесят и мислят че са недосегаеми. Да, ама не. И с какво заслужиха такива заплати, че и две отгоре за година. За дребни провинения години затвор, а за истинските престъпници -условни присъди или никакви. Що за правосъдие.
51
0
 
8
 
! Отговори
ДА, ЩЕМ И ОТНОВО преди 14 години
ВСИЧКИ ТИЯ ОТ СНИМКАТА СА МНОГО ДОБРИ НА ТЕОРИЯ И СЛАДКО ,СЛАДКО НАЙ-НАГЛО НИ ЛЪЖАТ . ТАЯ ОЧИЛАРКАТА ОТ ПЛЕВЕН ИТЯ ГОВОРИ УЖ УМНО ,НО ГЛЕДА И ТЯ ДА ЗАБЪРШЕ НЕЩО ЗА БЪДЕЩЕ ,ЧЕ НЕ НЕ СЕ ЗНАЕ ДОКОГА ЩЕ Е В ХАРЕМА НА БОЙКО -МУТРАТА. В БЪЛГАРИЯ ВИЛНЕЕ КРИВОРАЗДАВАТЕЛНА СИСТЕМДЕВИЗА НА ТИЯ БЕЗСРАМНИЦИ Е- НЕ ГЛЕДАЙТЕ КАКВО ПРАВИМ ,А СЛУШАИТЕ КАКВО ГОВОРИМ И КАК ВИ ЛЪЖЕМ
50
0
 
4
 
! Отговори
МУСТАФА преди 14 години
продължение:...........за да си адвокат не е необходимо да си специалист по право, тъй като, една известна част от адвокатите работят с конкретни съдии, които всичко сами си изработват, жалби, молби, възражения и т.н.т. Ако пък делото се падне на неочакван съдия, по "метода на разпределение на делата на случаен принцип" :) :) :), делото се прехвърля между адвокатите, срещу процент от материалния интерес.
49
0
 
5
 
! Отговори
Васко преди 14 години
Представям си какво би станало ако на всеки "крайно нуждаещ се " бъде дадено място да си построи хотел ... А представяте ли си щом съдя екрайно нуждаещ се , обикновения човек не би намерил дума да изрази нуждата си. Може би ще измислят за оправдание на такива безобразия степенуване. Напромер крайно нуждаещ се - по-крайно нуждаещ се . най-крайно нуждаещ се , ултра нуждаещ се и т.н.
48
0
 
4
 
! Отговори
МУСТАФА преди 14 години
Моят съвет към всички е, ако имате нужда от правен защитник, обърнете се към независим юрист, упражняващ дейност с регистрация по Закона за занаятите. За съжаление това е невъзможно за наказателни производства, тъй, като НПК изисква адвокат, т.е. член на някое търговско предприятие, наричащо себе си "адвокатура"
47
0
 
3
 
! Отговори
МУСТАФА преди 14 години
продължение:.......за да бъде инструктиран за това, как и каква правна конструкция да гради, при защитата на губещата страна. :) :) :) Ако адвоката не се съобрази с инструкцията се сезира по, някакъв повод "контролният съвет", "дисциплинарният съд" на адвокатурата и т.н.т. Наказаният адвокат има право да подаде жалба пред ВКС чрез същата адвокатура. Ако жалбата му въобще достигне до ВКС, насрочването на съд. производство, може да отнеме 1-2-3 години.
46
0
 
5
 
! Отговори
Магистър преди 14 години
Какгто е казал поета.......ноу уоман но край! перефразирано ... Ноу магистрат ноу хотелче..... Време е етичната комисия да се раздвижи МВР,. ВСС, МС, КУИППД и т.н. да си размърдат задниците !
45
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
моля,ако има поне един човек в БГ вярващ в справедливостта на българския съд и четящ тук да гласува с минус ,а който НЕ му вярва да гласува с плюс на написаното !!