Моловете ни станаха едноетажни магазини

Причината – търговците не издържат на непосилните наеми
27 юни 2010 08:21,
188
Моловете ни станаха едноетажни магазини
Снимка: Булфото

Голяма част от българските молове станаха едноетажни. Причината – търговците не могат да издържат на непосилните наеми и напускат. Липсата на клиенти е другата причина за масовите фалити на магазинчета.

90% от търговските центрове в Пловдив останаха с работещи магазини само на първия етаж. На пръсти се броят търговските обекти, които все още „дишат” на вторите етажи. Третите и четвърти етажи пък просто са опустели.

И с просто око се вижда, че бизнесът на собствениците на магазини в търговските центрове просто не върви.

Много собственици на магазинчета вече са освободили персонала си и сами са заели местата зад щанда.

„Синът ми отиде да зареди малко стока и сега аз съм на неговото място за час-два”, сподели пред Dnes.bg Иванка Петрова, която е майка на търговец в магазин в един от моловете на Пловдив.


Жената казва, че доскоро са имали продавач, но вече не могат да си позволят да му плащат заплата.

В същото време почти няма втори етаж на търговски център, на който да не ни посрещат табели „Дава се под наем”.

Търговците са категорични, че за да се напълнят отново помещенията, трябва да паднат наемите.

Собствениците обаче се оправдават, че дори и на ниски цени, наематели пак няма.

За сравнение през 2007 година за магазин от 50 квадрата се намирали мераклии да плащат наем поне от 500 лева, а сега и при наем за същото помещение от 100 лева никой и не пита за обекта.


„Когато клиентите видят, че по-голямата част от етажа е празен, просто се връщат обратно. Така лека полека и последните ентусиасти от втория етаж се предават”, споделят търговци от Пловдив.

Те молят купувачите да съберат сили и да изкачат стълбите до втория етаж, за да подкрепят малкото останали търговци на пазара.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
3
 
15
 
! Отговори
Васко преди 13 години
НЕ ни и трябват молове , као ме питате. Построяването им и търговията вътре "дърпат" икономиката назад , защото единственото нещо което произтича от съществуването им е изнасянето на капитали извън страната. Така че - Beat It ...
102
1
 
27
 
! Отговори
Х преди 13 години
Лозето не ще молитва, иска мотика. Помните кой го е казал.Така и сега. Благоденствието не иска само молове, иска производство.Иска високи технологии, иновации, модерно земеделие, а не такова ориентирано към прибиране на пари по линия на ЕС, бизнес среда поощряваща производството, желязна дисциплина. Къде виждате и наченка на нещо от изброеното? То само с крадене, митници, търговийка, корупция на всички нива не става. Просто ще закрием държавата. Виждам, че усилено се работи в това направление.
101
4
 
15
 
! Отговори
хах преди 13 години
За производство трябва не само пари за инвестиция като сгради, машини и пътища. Трябват технологии, а те са МНОГО скъпи. Затова се искат инвестиции - защото хората вече правят нещо някъде и могат да научат и нас. Можеш ли да направиш завод за процесори - не. Защото нито технологиите от Правец ще използваш, нито инженерите от ТУ София могат да започнат от нулата. Затова се искат западни специалисти. И стига с тоя кумунизъм - малко от построеното тогава е конкурентно сега, да не кажа нищо.
100
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Едрите бизнесмени" не строят заводи, защото за там се иска малко повече акъл - трябват специалисти, инженери, мениджъри и работници в зависимост от работата. Много по-лесно е като паднат 500-600 хиляди лева да се инвестира в нов мол, който ще стои празен, защото просто е ПРЕТРУПАНО с молове!
99
1
 
22
 
! Отговори
Ицак преди 13 години
Добрият търговец е преди всичко добър посредник - свързва хората заедно. Купува на разумна цена и производителя/вносителя е доволен, продава на разумна цена - купувачите са доволни. Продаването в мол е като да продаваш каквото и да е друго - дали е коли, дрехи, *** - докато не се *** с клиентите си те ще се връщат и ще са доволни. Това не разбраха "търговците" ни , обаче как да да им обясниш, според повечето все по-велики от тях няма.
98
6
 
16
 
! Отговори
ябълка преди 13 години
Само така, да фалира тая търгашка нация. Същата мързелива *** като гърците. Всяко куцо, сакато и мързеливо стана търгаш. Обаче няма едно производство, което да е построено след 10 ноември. Всичко с което се бием в гърдите сега, за заводи построени през комунизма. ФАЛИРАЙ мързелив народе!
97
0
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
То да бяха само МОЛЛОВЕТЕ ами колко лъскави сгради се построиха за офиси, за магазини и за какво ли нне ама освен банкови офиси май друго няма - висят обявите им че се дават ПОД НАЕМ ама нема кой да ги наеме - що пара, що чудо се е пръснало в тяхното стоителство,обзавеждане че хазната щеше да препълни и сега нямаше да гладуваме и студуваме сума ти бедняци а и от умрелите ни половинки шяха да ни дадат по някой лев от пенсиите им.
96
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Защото вече плановете са готови, строежи са почнали и обезщетенията ако не ги построят са много, много повече от загубите след това... Даже икономически неизгодно трябва да се построи.
95
5
 
24
 
! Отговори
хах преди 13 години
Добре де прекалявате вече. В София (поне 1.5 млн жители) има 4 мола. CCS, Sofia Mall, Cerdika, Carrefour. Другото или е малко и по-скоро търговски център или е на майната си до Метро. Така че не са един до друг моловете.Защо в Европа е по-евтино. Там хората изкарват МНОГО повече пари. По 7-8 пъти повече. Те отиват и купуват. Ние ходим, мерим, чудим се, дали да дадем 20 лева отгоре щото е по-хубаво или да ги спестим и да вземем по-грозното. Зимата има пари за 3-4 дрехи и лято така. Тва е.
94
4
 
4
 
! Отговори
85 преди 13 години
Изобщо не мисля, че държавата трябва да дава начален капитал на някого, за да произвежда пластмасови купички. За такива производства има хора с достатъчно капитал. Сложното е не да започнеш производство, а да намериш пазар. После ще плачеш, че държавата не ти е намерила купувачи за купичките. А после и че не ти е избърсала Д-то...
93
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Как така наемите са високи не мога да разбера след като преди време са били по 500лв. а сега по малко и от 100 за около 50кв.
92
1
 
12
 
! Отговори
КауБойко преди 13 години
Ако държавата имаше някаква политика мисля, че щеше да отпуска на граждани и организации заеми с ниски лихви (нещо от порядъка на 2-3 процента) само и само да направят едно цехче или някакво по-просто производство. Сега ако искаш да направиш нещо трябва да вземеш заем с адските лихви. Еми няма да стане.
91
6
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
България е в окаяно състояние !!! Това правителство на Бойко е най-слабото след жан-виденовото....Всичко идва от него и чадъра, който са разперили над банките.....Бизнеса масово фалира,а банките в България процъфтяват...ха ха ха....Как става така, а ??!! "Някои" така яко си пълнят гушите в момента,та чак не е за вярване !!!!
90
3
 
12
 
! Отговори
КауБойко преди 13 години
85 стига с тази тройна коалиция бе. Бойко достатъчно я натяква всеки ден по новините и то по няколко пъти. Тройната коалиция си беше за тройната коалиция. Да не би възхваления Бойко да построи нещо? В пустиня ли живеем та да внасяме елементарни неща като яйца и месо. Толкова ли сме *** та да не можем едни тенджери и купички да прозиведем та трябва да ги внасяме от Турция и Китай. Държавата трябва да стимулира хората, да им помогне с начален капитал за да започнат някакво производство
89
1
 
14
 
! Отговори
Даола преди 13 години
Скоро и моловете в София ще опустеят. Те са повече място за разходки в дъждовните и студени дни. ЦУМ е повече от 1/3 празен вече.По асансьорите на MALL -а на Цариградско шосе си играят младежи - нагоре-надолу.Хипермаркетите в моловете вдигнаха цените и там няма клиенти. В Carrefour на многоройните каси няма и по един купувач.
88
0
 
24
 
! Отговори
ЕЕее СТИГА ДЕ преди 13 години
Хората не им остава време заради СПА центровете.На глава от населението се падат по 2 СПА центъра, сега и МОЛове. Не ни стига времето вече за моловете
87
0
 
8
 
! Отговори
x преди 13 години
Пари перат хората, затова...
86
2
 
12
 
! Отговори
Криста преди 13 години
Сигурно ще ги взривяват като Мавзолея,той поне беше историческа реликва.
85
1
 
13
 
! Отговори
Петков преди 13 години
до аа - 84 - Не след някоя и друга година. Те вече стоят празни. Интересното е друго - защо продължават да се строят и откриват нови молове? Тжова не мога да си обясня.
84
2
 
74
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Алчни сте бе,много сте алчни !! Алчност, стигаща до извращение ! Чака ви фалит всичките ....от най-дребния търговец до всеки псевдобаровец търговец на едро...Кризата едва сега започва !!! Смъквайте цените на стоките, услугите и наемите,ако искате да оцелеете ! Банките и те да смъкват лихвите,мамичката им....От тях идват повечето беди за българския бизнес !!!!