Моловете ни станаха едноетажни магазини

Причината – търговците не издържат на непосилните наеми
27 юни 2010 08:21,
188
Моловете ни станаха едноетажни магазини
Снимка: Булфото

Голяма част от българските молове станаха едноетажни. Причината – търговците не могат да издържат на непосилните наеми и напускат. Липсата на клиенти е другата причина за масовите фалити на магазинчета.

90% от търговските центрове в Пловдив останаха с работещи магазини само на първия етаж. На пръсти се броят търговските обекти, които все още „дишат” на вторите етажи. Третите и четвърти етажи пък просто са опустели.

И с просто око се вижда, че бизнесът на собствениците на магазини в търговските центрове просто не върви.

Много собственици на магазинчета вече са освободили персонала си и сами са заели местата зад щанда.

„Синът ми отиде да зареди малко стока и сега аз съм на неговото място за час-два”, сподели пред Dnes.bg Иванка Петрова, която е майка на търговец в магазин в един от моловете на Пловдив.


Жената казва, че доскоро са имали продавач, но вече не могат да си позволят да му плащат заплата.

В същото време почти няма втори етаж на търговски център, на който да не ни посрещат табели „Дава се под наем”.

Търговците са категорични, че за да се напълнят отново помещенията, трябва да паднат наемите.

Собствениците обаче се оправдават, че дори и на ниски цени, наематели пак няма.

За сравнение през 2007 година за магазин от 50 квадрата се намирали мераклии да плащат наем поне от 500 лева, а сега и при наем за същото помещение от 100 лева никой и не пита за обекта.


„Когато клиентите видят, че по-голямата част от етажа е празен, просто се връщат обратно. Така лека полека и последните ентусиасти от втория етаж се предават”, споделят търговци от Пловдив.

Те молят купувачите да съберат сили и да изкачат стълбите до втория етаж, за да подкрепят малкото останали търговци на пазара.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Всички така мислят. Но това не им пречи да се възмущават от голите синури в БГ. И как нямало една педя необработена земя на запад от Ниш, и как сеели съвсем до магистралата, а тук виреели само тръни. Никой не копа с мотика поне от 50 г., отдавна има модерно сел- стопанство, трактори и капково напояване. Ама някой трябва да вложи пари в него и да го изчака да стане. Колко по-лесно е мол - дигаш, продаваш или взимаш наеми, и си возиш *** на яхта. Нац-отговорен бизнес няма, само пърдели-перачи.
122
0
 
23
 
! Отговори
една българка преди 13 години
Това с фалита на моловете много ордавна го очаквах,дори се чудех на акъла нА тези,които продължаваха и все още продължават да ги строят.В МОЛ или в който и да е друг магазин се влиза,когато човек се връща от работа или си е взел заплатата.В държава в която н яма икономика,а има хиляда безработни,за какви молове говорим за какви 5 левА?Смешници,на всяка улица поне на 5 магазина висят табели,че се дават под наем или ако има работещи магазини те са с големи табели за разпродажба на стоката им.;(((
121
1
 
31
 
! Отговори
патриот преди 13 години
хахаха, ами то само с търговийка не става бе другари.......и производство трябва.
120
0
 
1
 
! Отговори
хммм преди 13 години
До чучулигаЗащо канарчета?Слонове,крокодили...))))
119
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ami to samo magazini se pravqt,koi da kupuva-bokluci ima navsqkade
118
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Навсякъде по света парите идват след като създадеш качествен продукт,който се търси.Тука парите идват преди да си създал каквото и да е.А щом имаш пари за какво ти е да правиш изобщо нещо?Освен да си ги харчиш за разкош или най-много за някоя и друга сграда(мол).
117
2
 
10
 
! Отговори
Имаш избор преди 13 години
Човеко мотиката е последното средство за изкарване на хляб в БГ. Преди него се нарежда даже банков обир....
116
1
 
5
 
! Отговори
Чучулига преди 13 години
Ще отглеждат канарчета в тях.....
115
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Като гледам яко копаш.
114
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ако си изкарал много пари,лесно и без да се потиш,за какъв дявол ти е да се занимаваш с производства.Все неща които искат някакво знание и хич не са лесни.Естествено е, че ще се излежаваш в палата си и ще си караш скъпия джип.Ти пари нали си имаш,кво те боли за останалите.
113
0
 
6
 
! Отговори
хммм преди 13 години
Не знам още за фалирал МОЛ,ама какво ли ще ги правят сградите,ако вървят така нещата?
112
3
 
14
 
! Отговори
lol преди 13 години
калпава ни е мафията , разликата с мафиите по света е , че нашата влага парите само в молове ,строителство ,коли къщи , вместо в качествено производство , зелена енергия , магистрали , инфо технологии. Парите от наркотици , нелегален внос(цигари алкохол) и *** не са малко , но не се използват както трябва , явно трябва да мине малко повечко време и нашата мафия да поумнее.Аз по се надявам на нея отколкото държавата да сътвори нещо.
111
2
 
3
 
! Отговори
dancho82 преди 13 години
abe ni6to be!!Nali za poreden pat prestapnicite izpolzvaha prostiq balgarski narod da si izperat milionite!!Hodete o6te po molovete 6tom ste prosti i 6toto drugite pravqt taka!!
110
1
 
9
 
! Отговори
Алчен инвеститор преди 13 години
Аз смятам да построя още молове и да вдигна цените със 183%.
109
5
 
14
 
! Отговори
Ездача преди 13 години
Моловете трябва да фалират до един, както и фирмите, които се помещават там. Първо трябва да започне производство на реални стоки, да се оправи жизнения стандарт на хората и тогаа всички ще видят, че моловете са пълно извращение за простаци. Радвам се, че тези алчнои мастодонти сега гризат дървото. Нямат приходи, а банките, които са кредитирали строежите на молове не чакат... Нещата отиват към затваряне.
108
1
 
23
 
! Отговори
ел преди 13 години
Няма страшно, и на Запад е така - големите производства отдавна са изнесени в Турция, Китай и къде ли не,защото са мръсни. Работи лека промишленост, услуги, туризъм, хай текове и СЕЛСКО СТОПАНСТВО.Европа може да храни половината свят.Ей тва не разбират нашите "бизнесмени". Имаме чудесни условия за градинарство, може да залеем Изт.Европа с домати и краставици, ама.... иска копане.Ей тука е слаб българина - в копането.Ще мине време, след още 10-тина год. глад и това ще се разбере. Надявам се, де
107
2
 
16
 
! Отговори
Бачкатор преди 13 години
Само с алъшвериш не става трябва и работа....Но като гледам на младите как им се работииииии.....
106
1
 
29
 
! Отговори
безплатен бизнесплан преди 13 години
Тия МОЛове са готови цехове - само по един комин и да почват да произвеждат,да шият, подземните паркинги - автосервизи. Персонал - съкратена държавна и министерска администрация предварително минала обучение че трябва да работиш за да взимаш заплата. И ще се оправи всичко. Бързо.
105
1
 
15
 
! Отговори
Курти преди 13 години
Чета си тук и си мисля следното: има едни игри в който за да ти е ок положението копаеш,строиш,купуваш-продаваш и тнт че се чудя сега как в държава в която всичко е администрация ще бъде добре. Ами драги ми сънародници няма да стане и след 100 години,колкото и да ни се иска.Не можеш да теглиш заеми постоянно от ЕС, от богати държави и тнт после кой ще ги връща и как.И като слушам как щели да строят пътища и се чудя до къде ще водят те - до заводи,до големи МОЛ-ове, до големи курорти, до къде?
104
4
 
11
 
! Отговори
харабийко преди 13 години
Тук останахме само тъпанарите. *** сме като *** и тези от чуждестранните инвеститори, които корупцията, алчността и некадърността на държавната администрация не успее да изгони си тръгват, защото не могат да намерят квалифицирана работна ръка.