Мюсюлманките искат да се снимат забулени за паспорт

Мюфтии предлагат промени в правилника за новите документи
29 юни 2010 13:45,
980
Мюсюлманките искат да се снимат забулени за паспорт
Снимка: Булфото

На новите документи за самоличност да се разреши на жените мюсюлманки да се фотографират, без да се показва част от косата.

За това настояват от Районното мюфтийство в Смолян в молба до Областната дирекция на МВР, съобщи районният мюфтия Неджми Дъбов.

Според мюфтии от региона изискванията за снимките с биометрични данни противоречат на ислямския канон, че жената мюсюлманка не бива да открива на показ други части на тялото си освен лицето и ръцете до китките.

В дирекцията са постъпили писма с такива искания от мюфтийството в Смолян и от мюсюлманското настоятелство в Мадан, потвърди комисар Кирил Хаджихристев, директор на ОДМВР.

Според него исканията на мюсюлманските духовни водачи не могат да бъдат изпълнени, тъй като съгласно правилника за издаване на личните документи на снимките трябва да са видими лицето, ушите и поне 1 см от косата.

Спазвайки тези изисквания, при фотографирането на забулени жени трябва да се вдига частично забрадката, за да открият ушите и част от косата, обясняват от полицията.

От Районното мюфтийство твърдят, че мюсюлманки от региона постоянно звънят с питания дали да нарушат религиозното предписание и да се снимат по изискванията за биометричните данни.

Представители на мюсюлманското настоятелство в Смолян ще отправят исканията си към парламента, за да се променят самите текстове в правилника.

"Това не противоречи на българското законодателство и може да бъде разрешено, може да се направи подобен компромис", твърди Неджми Дъбов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


980
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
717
3
 
6
 
! Отговори
онзи преди 13 години
аз пък искам дупето да ми е в паспорта.не си давам лицето
716
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
как определяш кой е християнин? тази религия се разви до философия за живота,без да се меси пряко в делата на хората
715
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
имам един колега от Кърджали,незнам дали е истина,но той ми каза,че българският език там е рядкост,затова избягал
714
2
 
2
 
! Отговори
18 1 81 преди 13 години
На това не се казва християнство и това означава че ти не си християнин. Аз го казах за християните.
713
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
V KARDJALI NQMA BALGARI, IMA POMACI HRISTIQNI I MYUSLYUMANI, I TURCI. A TOQ VALENTIN SAS SIGURNOST E MELEZ
712
2
 
0
 
! Отговори
ne преди 13 години
ne sa zabuleni jenena s1m tam i tak1v zakon tam nqma
711
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
разликата е там,че аз имам свободата да избирам как да живея без някой ходжа,в моят случей поп,да ми казва как да го правя...
710
5
 
4
 
! Отговори
KARDJALIEC преди 13 години
HA SIKTIR BE SME6NIK :))) SEGA VSI4KI 6E TI POVQRVQT 4E V GRADA JIVEQT SAMO BALGARI :)) MEJDU DRUGOTO SAM V ISTANBUL. MEJDU DRUGOTO VIE TAM PO MAGAZINITE I PAZARA SE RADVATE 4E IDVA LQTO I 4E IZSELNICITE KAT DOYDAT HAR4AT QKO PARI I ZA PRO4UTITE VI JENKI RAZBIRASE :))
709
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Глупости, ще се снимат със забрадки! А като дават снимките в българското консулство само задниците дето не им се виждат! Значи турските граджанки може да се снимат без фереджета когато става въпрос за европейски визи, а българските мюсюлмани са повече от тях и не могат да се снимат! Аре тази простотия да я пращат в евро комисиите да видят кво ще им отгововорят на чист европейски кратак и ясен бюроговор!
708
8
 
3
 
! Отговори
18 1 81 преди 13 години
В началното на християнството и за християните е било забранено да ядат свинско, било е забранено на жените да си показват косите но после въпреки забраните християните започнали да ядат свинско, жените започнали да си показват косите. По късно вече започнали да казват че забраните ги няма в християнството. Днес вече християните мислят че който не яде свинско не е християнин. Бог да ви прости...
707
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
да,така трябва! със забрадка,манта и мотика на гърба,после да покопа тютюна докато мъжът и се прави на строител по морето
706
0
 
0
 
! Отговори
.KJ.K.. преди 13 години
TOIFO
705
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Днес бг, защо не пишете за обесеното куче, защо не пуснахте тази поредна извергщина, а търсите сензации и оповестявате винаги, когато куче нападнало еди кой си????
704
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Абе то се видя че всъщност мъжете им настояват за това. А и не знам за мюсюлманска страна където властите да се съобразяват с желанията на християните.
703
1
 
7
 
! Отговори
много грозен преди 13 години
аз искамм да ме снимат с противогаз щото съм по-красив с него
702
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Прости хора проста държава! За това Турция не я приемат в Европа, защото не е спазила дори и минималните изисквания към официалните документи валидни за ЕС. Та тъй като сме членка на европа трябва ли ние да нарушаваме приетите норми заради прищевките на този или онзи?
701
1
 
0
 
! Отговори
дфжд преди 13 години
ддд
700
1
 
4
 
! Отговори
бираджия преди 13 години
мен може ли да ме снимате ама на тъмно-каменица- ще се видим на по тъмно
699
3
 
3
 
! Отговори
valentin преди 13 години
Kak1v K1drjaliec si be ***!??Koi znae ot koe selo si!???Az s1m ot Kj !!!
698
5
 
10
 
! Отговори
РРР преди 13 години
Най-големите терористи са мюсолманите. Никой няма да разреши в една европейска България на фесовете женорята да се снимат увити в чаршафи. Та нали най-често жени използват за самоубийствени атентати. В Швейцария забраниха строежите на джамий. В Франция забраниха да се ходи по улиците забулени... Все едно аз с скиорската ми шапка да се снимам за паспорт а жена ми с ушанката. Като не им изнася да се махат от България! Ние сме православни! Ама никой неще да ги приеме нашите. Викат им *** в Турция