Матурите – добри и лоши страни на външното оценяване

Заплатите на учителите няма да се увеличават
2 юли 2010 17:23,
38
Матурите – добри и лоши страни на външното оценяване
Снимка: БГНЕС

„Слабост на системата е, че радостно отчитаме как имаме външно оценяване, за което харчим много пари, но не сме превърнали анализа на резултатите от него в инструмент за подобряване на системата".

Това каза министърът на образованието Сергей Игнатов по време на дискусия за новия закон просветен закон. Според него до края на юли министерството ще е готово с анализ от тазгодишните резултати и ще е наясно с добрите и слабите страни на външното оценяване и налага ли се промяна.

Всички учебници от 1 до 12 клас ще бъдат пренаписани, каза още образователният министър. "Образователната ни система на теория се намира в миналия век!", добави той.

Според него процесът на пренаписване на учебниците ще отнеме поне 3-4 години. Идеята е да се даде повече свобода за мислене, а не за зубрене на информацията от децата и те да бъдат разтоварени.

Готвят се и промени в матурата след седми клас, като ще отпадне практиката за предварително задаване на тема, а тестът ще се съставя половин час преди самия изпит, за да се избегне изтичане на информация.

„На този етап не мога да обещая увеличаване на учителските заплати”. С тези думи министър Игнатов отговори на въпрос на Dnes.bg за повишение на заплатите на учителите.

„Родителите, които не пускат децата си на училище, ще плащат глоби до 2500 лева”. Това припомни образователният министър Сергей Игнатов в Пловдив.

Майките и бащите, които не могат да си позволят да платят глобата, ще полагат общественополезен труд, защото действията им ще се третират като престъпление, каза още министърът.

Още по темата

„Глобите ще са ефективни, ако са големи, иначе идеята ще се обезсмисли”. С тези думи директорът на Математическата гимназия в Пловдив Ивайло Старибратов коментира думите на Игнатов.

Образователният министър припомни, че училищните директори ще се явяват всяка година на атестация, защото сега има такива, които мислят, че действията им не се следят и могат да вършат неща безнаказано.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
0
 
! Отговори
даскал преди 13 години
Хайде стига нововъведения! Новото във всеки предмет и методиката му да идва от учителите. А нека бъде пределно ясно - без външно оценяване - обективно, честно, без подсказване е НЕОБХОДИМО! Както е необходима проверката за работа без договори! В противен случай училищата завишават оценките, за да оцеляват! Ако г-н министърът не разбере това, жалко. Външен контрпол, и то непрестанен, периоодичен. Иначе става като в оня виц - ние ги лъжем че работим, те ни лъжат, че ни плащат. За сметка на ?!
28
0
 
1
 
! Отговори
Жоро преди 13 години
Стартова заплата-450 лева. 12,1%лични осигурителни вноски-54,45 лева, Данък десятък/ Данък общ доход-10%/-39,56....Чиста сума за получаване-355,99 лева.Ето това е заплатата,която се предлага на млади учители.
27
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Като родител неразбирам, защо е необходимо по един предмет да има толкова много учебници.Толкова ли сме богати.Това затруднява преподавателите и децата.Нима 2 плюс 2 не е ли 4.Е отговорът май е ясен - всичко е пари приятелю.Вече сигурно се знае и кой ще пренапише всички досегашни учебници.
26
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Образованието наистина иска промяна.Светът около нашите деца се развива с такива бързи темпове,че ние щем не щем трябва да сме "в час".Програмите трябва да се развиват и да следват своя ход.Учителите трябва да се квалифицират,да се обучават от експерти,но не сегашните,които ходят единствено по проверки и броят учениците като"пилци".Експертите мисля,че трябва да обучават и свеждат новостите в образованието.
25
2
 
2
 
! Отговори
олга преди 13 години
Този министър е голям наивник. Външното оценяване е абсолютна пародия, учениците се скъсват да преписват.Толкова ли сме богати ,че даваме луди пари за нечий пореден експеримент?
24
3
 
2
 
! Отговори
мама сита преди 13 години
Някъде четох,че през 2015-2016 г. се пенсионират 65% от сегашните учители!Тогава може да си внесем такива от Румъния или от Турция!За какво разтоварване говори Игнатов,като още на 5 г.ще ги вкарва задължително в детските градини,които не достигат.Как ще се обучават децата,когато са по 33 - 36?Че учителите ги гледат само да не се изтрепят!За какво европейско ниво на образование говорим?Досега политиците реформираха здравеопазването,ред е на образованието!!!
23
2
 
1
 
! Отговори
Gab4o преди 13 години
А, сега прилагаме обратна психология. На мен ми е рано да се изказвам като адвокат, защото още го уча и няма да се правя на интересна. Ти си разбирача на всичко.
22
2
 
1
 
! Отговори
Gab4o преди 13 години
Прав си - имаш късмет, че се владея. Такива псевдо-психолози като теб, изучили психологията от сериали като Али МакБийл и Анатомията на Грей, ги знаем
21
2
 
3
 
! Отговори
Gab4o преди 13 години
До гея дето ми пише - не знам кой е по-интелигентен от мен и кой не, само че аз уча Икономика и Право, знам три западни езика и руски и работя. Няма да се меря с някой `засегнат`. Ако съдиш за нивото ми на интелигентност по коментара - той е написан с нерви, не по глупав начин! И имам всички основания да се нервя, защото нали виждам постоянно мамини дечица, преписали на матурите ми учат право или уредени такива. Но аз съм тъпата, да. Правилно
20
1
 
2
 
! Отговори
... преди 13 години
излишно е да обясняваш!
19
2
 
3
 
! Отговори
смук-смук преди 13 години
е, ядосвай се, какво да кажат тия дето две години са киснали в казармата? към написаното от тебе мога да добавя, че местата държавна поръчка в университетите за тази година са повече от броя на завършващите средно образование. т.е. - който иска да стане студент, трябва само да се запише.
18
3
 
0
 
! Отговори
Червената помия преди 13 години
За да не ме помисблиш пак за графоман, ще ти цитирам една случка, писана от наш писател: Вървят си няколко търговци през брод на река, по-нагоре от тях моми белят платно.Единия от тях подвикнал на другите-Ха познайте, коя мома от тия е луда? Една от момите го чула и се развикала-Ей като дойда там и те забухам с бухалката, ще видиш коя мома е луда!!! Един от вървящите търговци казал на първия, който питал-Ти за лудото не питай, то само се обажда!
17
1
 
2
 
! Отговори
учителка преди 13 години
Правописна грешка имаше и в самата матура по български език, но на това никой не обърна внимание.
16
0
 
6
 
! Отговори
Gab4o преди 13 години
Аз завърших когато нямаше матури и съм се скъсала от учене 4 години, за да имам успех да кандидатствам. После въвеждат матурите и лигльовците дришляви дето 4 години са спали и са се *** по тоалетните преписват, получават шестичките и влизат директно! Айде кажете ми колко е честно това! И после се оплакват от матурите! ***! Не знаете какво е труд! Поколение на чалгари, побойници, убийци и гейове!
15
2
 
16
 
! Отговори
Castor преди 13 години
1. Високи заплати и висок социален статус за учителите.2. Нови учебни програми и учебници, написани от учители, а не от хора, които не са влизали в час.3. По - строг вътрешен ред в училищата.4. Без "вечни" директори, защото повечето от тях са като башибозуци!5. Жестоки глоби и санкции за родители, които не се интересуват достатъчно от децата си. Повечето са такива на този етап!....и нещата ще се оправят!
14
0
 
5
 
! Отговори
де мео ипсо скрибо преди 13 години
колко пъти ще се пренаписват тия учебници бе? нонстоп се пренаписват учебници! кой плаща за това - ясно кой! не е ли време да им се потърси сметка как и защо се харчат толкова пари за елементари работи? редно е следното: пише се 1 (един) учебник и след това се използва задължително 10-15 години. иначе къде отиваме? да храним ***!!!
13
1
 
4
 
! Отговори
somebody преди 13 години
Не на теория, на практика образователната ни система се намира в миналия век!
12
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Съветвам всички учители да спрат да работят ефективно-така ще има вече съответствие между работа и заплата, поне като работят в 21 век, а им плащат като в 17 век, повече да не си слагат на сърце колко няма да знаят децата, много пък важно и без това това е държавна политика от 20 години!!!
11
1
 
10
 
! Отговори
tulski преди 13 години
Родителите, които не пускат децата си на училище, ще плащат глоби до 2500 лева.Много интересно това как ще стане ?!
10
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Образователният министър припомни, че училищните директори ще се явяват всяка година на атестация, защото сега има такива, които мислят, че действията им не се следят и могат да вършат неща безнаказано. EVALA,za6toto sega te kolq te besqt