На свобода сме като всички останали българи!

Медиците отбелязаха третата годишнина от завръщането си от Либия
23 юли 2010 17:23, Красимир Ангелов
86
На свобода сме като всички останали българи!
Снимка: БГНЕС

“На свобода се чувстваме като всички останали българи. Три години са малко време, за да се възстановим напълно, но вървим по правилния път”.

Това обяви медицинската сестра Снежана Димитрова, една от шестте български медици, които бяха осъдени на смърт в Либия.

Всъбота, на 24 юли, се навършват три години от завръщането на Кристияна Вълчева, Нася Ненова, Валентина Сиропуло, Валя Червеняшка, Снежана Димитрова, д-р Здравко Георгиев и Ашраф ал-Хаджудж в България.

Годишнината от тяхното освобождаване и завръщане на борда на френски президентски самолет бе отпразнувано по традиция в резиденцията на посланика на Франция. На срещата не присъстваха единствено Нася Ненова и Ашраф ал-Хаджудж.

“Новините по телевизиите у нас са много лоши, искам най-после да чуя нещо хубаво”, заяви медицинската сестра Валентина Сиропуло.

Тя, както и повечето от останалите й колеги, отново са се завърнали към професията си.

Снежана Димитрова работи в кардиологична болница в София, Валя Червеняшка е в болницата в Бяла Слатина, Кристияна Вълчева и Нася Ненова са завършили курс за терапевти, а Здравко Георгиев е назначен в администрацията на НЗОК.

Медиците съобщиха, че наскоро са били уведомени от Софийската районна прокуратура за прекратяването на делото срещу техните мъчители.

"Не са открили пълните им имена и не могат да ги призоват редовно", уточни Кристияна Вълчева.

Тя бе категорична, че самите медици знаят имената на хората, които са ги насилвали по време на следствието в Либия.

Българските медици бяха арестувани в Бенгази на 9 февруари 1999 г. и прекараха в затворите в Либия над 8 години.

Още по темата

Кристияна Вълчева, Нася Ненова, Валентина Сиропуло, Валя Червеняшка, Снежана Димитрова и д-р Здравко Георгиев, заедно с палестинския студент по медицина Ашраф ал-Хаджудж, бяха обвинени през 2000 г. в умишлено причиняване на епидемия от СПИН с цел дестабилизация на джамахирията.

На 6 май 2004 г. медицинските сестри и Ашраф бяха осъдени на смърт чрез разстрел.

През 2006 г. присъдите им бяха потвърдени от Апелативния съд, а на 11 юли 2007 г. - окончателно потвърдени от Върховния съд.

В крайна сметка на 17 юли 2007г. смъртните присъди на българите бяха заменени с доживотен затвор от Висшия съдебен съвет на Либия.

Българите бяха освободени с посредничеството на Франция и тогавашната първа дама Сесилия Саркози.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
франция в лицето на френския президент може би има частни интереси ,маскирани под мевдународно покровителство и посредничество ,като финансов източник.не само че защитава в случая доказани убийци,ами с това си осигурява алиби за участие в сделката с либийските задължения.колко ли са смъкнали посредниците.а и господин и госпожа саркози си финансираха по този начин развода.уж от морални подбуди.балгодетели на човечеството.в момента има голям скандал около саркози,като получател на милиони от соб
39
6
 
16
 
! Отговори
кфо преди 13 години
Заради тези пандизчийки се похарчиха толкова милиарди,че сега нямаше никой да мисли за 3,5милиарда дефицит,нито щеше да се чуди откъде да се вземат милиони за туй или онуй.Вместо да си понесат заслуженото наказание за гдето са почернили толкова много фамилии,те ги изкараха едва ли е ангели и страдалци,а Първанов само затова че ги освободи,след доказана вина,както освободи и ставински,който уби невинно момче и осакати за цял живот момиче,както се освобовдават разни трафиканти на човешки ресурси
38
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Kato gledam kakvi sme,si mislq,saslujavame si vsi4ko: mizerniq jivot,i pojarnikarq,i hamstera predi nego,i 4algata,i mutrite....vsi4ko. Nie sme primitivni,zlobni i neobrazovani varvari! (daje nqma i da se izvinqvam za latinicata,parcali)
37
0
 
3
 
! Отговори
НЯКОИ преди 13 години
Някои много лично премат нещата.Нервите са лош саветник.
36
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Пожелавам ти от все сърдце да се окажеш на тяхното място.Или дано да имаш деца и на тях да им се случи.
35
8
 
4
 
! Отговори
vida преди 13 години
Gospod da e s tjh i da im pomaga. Te si znajt kakvo sa prejiveli.Sramota e balgarite da sa protiv tjh.Da sa jivi i zdravi.
34
5
 
14
 
! Отговори
бб преди 13 години
боли ме дедовия за старите чанти лапали либийските вувузели,пък и пари им дадоха и апартаменти,даже и палестинския навлек празнува,разцепили са им гъзищата пък се радват че поне са им платили,***
33
4
 
18
 
! Отговори
За сведение преди 13 години
За сведение тия от снимката никой не ги е изпращал зорлен в Либия а се.а утишли та дори с връзки да да...
32
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Гледай моя да не е по добър от твоя и да не се наложи да плащаш за обида на цяла нация застанала зад тези хора от снимката .А като гледам какво си написал за хора преживели подобен ужас ,адвокат си виждал само на картинка.
31
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Що на кафе ли ще ме каниш.Или ............
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Дано ншкои ден на теб да ти се наложи да се плащат подобни данъци ,*** може ли да си толкова кух
29
3
 
8
 
! Отговори
za6to преди 13 години
До всички плюещи в този сайт''освобождаване и завръщане на борда на френски президентски самолет бе отпразнувано по традиция в резиденцията на посланика на Франция.'' Дали Франция ще се ангажира с освобождаване на ДЕТЕУБИЙЦИ??? Франция, която има толкова много дълбоки и трайни икономически интереси в Либия? И кой беше там и видя как се''***, продаваха дрога и алкохол, заразяваха със СПИН срещу заплащане''? то бива мърсотия, бива, ама...На никого не пожелавам да изпита това което са изпитали
28
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Гледай ти да не се задавиш
27
9
 
5
 
! Отговори
възмутен преди 13 години
До: безимотен (номер 35)Заслужават да ядат и пият хиляди пъти повече от теб, а ти тепърва трябва да доказваш дали си заслужил коричка хляб да не умреш от глад!!!
26
5
 
6
 
! Отговори
безимотен преди 13 години
не се наядоха,не се напиха
25
5
 
8
 
! Отговори
срам преди 13 години
До: номер 23Засрами се!!!!!! Заслужаваш теб да те изпратят в Либия да живееш там - жалко че си гражданин на Европейския Съюз - утре срещу подобаваща сума пари и недвижими имоти ще се съгласиш да взривиш някоя сграда и да убиваш невинни хора - само защото Аллах така е заповядал - не ти е мястото в Европа!
24
8
 
14
 
! Отговори
мейс преди 13 години
да са живи, здрави и да забравят ужаса им пожелавам. Както и да не обръщат внимание на хорската злоба българска, за която нямам обяснение.
23
11
 
6
 
! Отговори
възмутен преди 13 години
До: OpsaАбе какви са тия глупости бе??? Завистливи, алчни българи - стига сте гледали в паницата на другия!!! Когато стане въпрос за "турското робство" всички рипате като заклани кокошки, че какво сте видели вие от турците че така се зъбите и ръмжите като подивели кучета??? А когато трябва да приемем наши сънародници които наистина са преживели кошмара и ужаса от една чужда и изостанала държава - почвате да им завиждате!!! За какво???
22
6
 
9
 
! Отговори
---- преди 13 години
тея са чалгаджии
21
4
 
6
 
! Отговори
BG преди 13 години
Да додат на пеят на село на площада.