Думите на Божидар Димитров звучат като политическа присъда

Реакцията на Валерия Фол на определението "шибан народ" за археолози
7 авг 2010 18:40,
173
Думите на Божидар Димитров звучат като политическа присъда
Валерия Фол. Снимка: БГНЕС

Определението „шибан народ” за археолозите от действащ министър звучи като политическа присъда, коментира водещият траколог Валерия Фол пред БГНЕС.

Фол нарече поведението на историка, в момента министър, „твърде неакадемично”.

Повод за изказването на Божидар Димитров стана скептичната реакция на археолози по повод откриването на мощите на свети Йоан Кръстител при разцкопки на остров Свети Иван край Созопол.

Още по темата

“Не може да се обиждат по този начин колеги, не е етично“, коментира Фол.

Тя разказа как познати й звънели по телефона, за да й кажат, че “траките са мутри“, както ги определи Божидар Димитров.

“Формирани сме като народ най-общо казано от три етноса – българи, славяни и траки. Наложил се е етнонимът на властващата българска аристокрация. В културната ни памет се съхраняват елементи от трите етноса, така че ако не уважаваме сами себе си, никой няма да ни зачита“, обясни тракологът.

“Разбирам еуфорията по мощите, но един народ да го характеризираш по този начин – това означава, че не си даваш сметка за много неща“, коментира тя.

Фол упрекна обществеността, че не е чула какво е казал самият откривател на мощите проф. Казимир Попконстантинов. Самият той се бил изказал доста предпазливо за откритието си.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още по темата: Божидар Димитров
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
3
 
! Отговори
Amenhotep преди 13 години
Дъщеря им е музикантка, ако не се лъжа....Казва се Александра.
22
6
 
8
 
! Отговори
Деведжиев преди 13 години
А, как да бъде наречен народ, който като чуе, че някоя фолк-фльорца, ще пее на градския (селския) площад, ще се изтрепе да хване по-преден ред, а когато става въпрос за нещо толкова уникално като това откритие, веднага се хвърля да оплюва, отрича и присмива?! А?
21
1
 
2
 
! Отговори
............ преди 13 години
Възможно е и да греша.Мисля,че дъщеря му е траколог
20
2
 
3
 
! Отговори
Гост от Варна преди 13 години
Ами аз какво ви обяснявах по-долу???И тогава така - и сега така, само че на днешно време сме по бързата процедура - кво ще прайм симпозиуми разни и т.н. Направо ги освещаваме мощите без даже и дядо ни Мексим да ги е помирисал и айде да привличаме поклонници че може и човешки щит срещу Бургас - Алексондропулис да изградим докато похачим бюджета за пътни отсечки по-скъпички от тези на царя и станишката и да пазарим АЕЦа в Белене със сърбите, като се застраховаме , че не била 4 ами 7 милиарда !!
19
3
 
2
 
! Отговори
цецко преди 13 години
А ето това сте вие меките китки! Пишете на шльокавица и се намирате кусури на другите!
18
5
 
12
 
! Отговори
ръца-пръца преди 13 години
Тия мощи колкото са на Йоан, толкова може и да са на Драган. Да не би да разполагат с ДНК материал от Йоан, че да знаят със 100% дали са негови кокаляците? Тихо, да не ме чуе Божо, щото веднага ще ме НАШИБА с шибучицата :))))
17
2
 
11
 
! Отговори
Деведжиев преди 13 години
Но поне завършихме училище грамотни, нали?
16
2
 
20
 
! Отговори
Amenhotep преди 13 години
Валерия Фол е съпругата на починалия проф. Фол (Бог да го прости, беше голям човек). А Валерия Фол е много достоен и свестен човек, както и брилянтен уччен и преподавател. Поздравявам я за правилните й и премерени думи към Божидар Димитров, който има навика да се изхвърля вербално.
15
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
etovaste vie bilgarite vzaimno 6tese izyadete,kato le6oyadi,vi6tese samo,davate pravo na ministir izbran ot vas dasi pozvolyava da kazva takiva izrazi. igo podkrepyate o6te.
14
2
 
4
 
! Отговори
................. преди 13 години
Дъщеря е на бившия министър Ал.Фол
13
8
 
11
 
! Отговори
цецко преди 13 години
Това са мощите на Йоан!!! Запомнете го! Набиите си го у главите! Чудите се от къде съм сигурен? Ми как, нали аз ги сложих там!
12
13
 
6
 
! Отговори
Александър Вол преди 13 години
Абе тая знае ли някой каква се пада на Александър Фол? Тоя Александър Фол беше министър на културата, образованието и науката по времето на бай Тошо и беше пуснал един особено гнусен и войнишки закон за всички учащи. За 3 неизвинени, намаляне на поведението с една единица, за 7 гонен от училище. Някакви супер строги Северно Корейски мерки беше наложил със закона си на училищата. Всички учащи тогава адски го мразехме :) И доказателство е, че още му помня името, макар и с лошо.А тази каква ли му е
11
7
 
10
 
! Отговори
John Paul преди 13 години
Абсолютно ясно, че тези мощи са на Йоан,толкова колкото и всички останали кокаляци разхвърляни из разни манастири и църкви по света. Просто плебса навремето (а и сега) се е нуждаел от някакво материално изражение на вярата, като икони и разни парчетии от трупове. Така, че наистина с основание можем да се възползваме от тази "находка".Вярно е и обаче че, където се е намесил дебелия комунистически профан всякаква нормална дискусия за историята автоматично приключва и се превръща във фарс.
10
3
 
8
 
! Отговори
sidi преди 13 години
Мисля,че всеки един от нас постарал се да вземе отношение по темата ,според начина на изложение на своите мисли, сам си определя мястото в обществото и се идентифицира.Едни одобряват гл.действащо лице,други ,като мен-не,защото ме обижда да има такъв служител в държавната администращия.Да не забравяме,че народа ги избира и дефакто всички горе са слуги на народа,не обратно.
9
9
 
10
 
! Отговори
Гост от Варна преди 13 години
Как разбраха чии са мощите???На сестри Белнейски/Бог да ги прости децата/още не се знае и матрияла и генетиките му там - пък бая години минаха, че и до стара Англия пращаха проби??? Тея кокалчета дето мязат на онея дето след Гергьвден или след някой курбан бабите заравят против уроки - за два дена ги охарактеризираха и ги опознаха и идентифицираха - Яко а!!!???Ето един предполагаем отговор:Когато група учени искат нещо от исторически предположения и от археологическа находка нещо /т.е. тяхната теза/да бъде фактологизирано - просто канят дузина професори дето си вярват на това дето го приказват, а ако намерят и някой друг академик - никак няма да бъде зле, после бър, бър , бър по медиите и те едни от други го преписват и : - Имаме ЕЖК - т.е. една жена каза. Долу горе е това - само че ще се похарчат и доста пари: за семинари и симпозиуми със съответната тема - Я за житието или битието на Йоан Кръстител - току виж някой изследовател ог Южна Африка или Занзибар, например, ни разкаже какво е прозрял изследвайки житията на разните му там апостоли и току виж се оказало, че гореспоменатия Йоан е ходил но бани в Созопол - Що пък там ами не в Хисаря или пък в Девня - ами просто - Божо е от Созопол. То пак като не ги намериха в Банкя - ама и за там има време!! Та да се върна на приказката:Та като нахранят някой чуждестранен професор, я унгарец или швед - дето въобще не му пука какво и къде говори след като не касае неговата държава и народ и така от предположение - става доказана история! Става ли??Та едно време професор Александър Фол измисли цяла наука - ТРАКОЛОГИЯ въпреки че 50 г. преди това никой не бе и чувал за траките - само тея дето са чели QUO VADIS на Хенрик Сенкевич - Ама сега е друго: квото копнем и все на тях /на траките горките/ го приписваме.Тези /новите от ГЕРБ/няма какво да правят и за да се самоидентифицират - Преместиха летоброенето - Божо Димитров - преди години, една еднодръвка лодка изкара от родното /неговото родно/ крайбрежие и я консервира и нарочи едва ли не за нещо като спасителната лодка от кораба на Ной или може би на някой друг участник във филмите за потопа. На днешно време - траки - кофти - те са на ***!!! - Айде пак към библията - А!! Що да не е Йоан Кръстител - Че тоя е кръстил самия Исус Христос - умил му е очите и го вкарал в правия път дет се вика - Ние от ГЕРБ /група електорат рабополепничеща на бойко - да не повтарям Станишката/ - Я да вземем да почнем малко история да вкараме в управлението, пък що не и мистицизъм и окултизъм и библеските персонажи ще са ни в подкрепа, че то дет се вика политика се прай с наука я?ТУЙ ПОНЕ ЩЕ ДА ОСТАНЕ СЛЕД БОКОВАТА ПАРТИЯ!!
8
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
щом гласуваш за такива хора, значи наистина си *** матреал
7
1
 
13
 
! Отговори
................ преди 13 години
Да уважаваме себе си ,за да ни уважават и другите.
6
3
 
16
 
! Отговори
другомислещ преди 13 години
Има подход към всичко,но тези думи изречени макар и само за археологичната гилдия ,са най-малко неумесни.Простао,ако се придържаме към култура на речта,това е недопустимо.
5
6
 
24
 
! Отговори
???? преди 13 години
Българино,ако самочувствие ти дават едни кокали,трябва да си доста угнетено човешко създание,без достойнство и гордост от това което си.
4
16
 
8
 
! Отговори
STARBUCKS-USA преди 13 години
Тая пък сега търси под вола теле............... !