Децата трябва да се научат да разпознават своите емоции

Родителите им пък трябва повече да се вглеждат в тях
19 авг 2010 15:36,
22
Децата трябва да се научат да разпознават своите емоции
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Децата трябва да се научат да разпознават своите емоции. Това е ключът към намаляване на агресията сред тинейджърите, заяви психологът Катя Кръстанова, координатор на проекта на фондация „Асоциация Анимус“ за консултиране на проблеми деца и юноши.

Тя представи резултатите от приключващия в края на месеца проект, като посочи, че голям брой от случаите, консултирани в рамките на проекта са насочвани от отделите за закрила на детето.

„Става дума за деца с опит за самоубийство, деструктивно поведение или агресивно поведение по отношение на родители и съученици“, обясни Кръстанова.

Сред проблемите на по-малките деца са страх от ходене на училище, проблеми с концентрацията или деца с хиперактивно поведение.

Основен проблем сред родителите пък е неспособността да разберат какво се случва с децата им.

Резултатите след консултациите при децата са снижаване на напрежението и намаляване на агресивното поведение.

Родителите от своя страна осъзнават, че не са единствените с подобни проблеми и започват да разбират какво се случва с детето им.

Още по темата

Целта на проекта „Комплексна програма от грижи за деца и юноши в риск” е да се подпомогнат с консултации и терапия децата и юношите с агресивно и деструктивно поведение, за да преодолеят проблемите си.

Проектът е финансиран от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и с подкрепата на Столична община.

В рамките на проекта в Центъра за възстановяване, консултиране и психотерапия са работили 9 подпрограми за помощ и ориентиране към конкретната проблематика при децата и юношите.

350 деца и семейства са получили помощ и подкрепа от специалистите на фондацията, 115 души пък са били консултирани по имейл.

Общо 88 педагогически съветници от столичните училища са преминали обучение за разпознаване на насилието при децата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още по темата: Деца в риск
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
4
 
! Отговори
ТВ преди 13 години
Тц, не може да се каже. Учителите по професия трябва да обучават децата, не да ги възпитават. Там въпросът е точно с брашното и триците.
19
2
 
2
 
! Отговори
Да преди 13 години
Ама по същия начин може да се каже, че скапаните учители все с родителите се оправдават, разбираш ли? Съгласна съм, че ролята на семейството е огромна, но този процес не е едностранен, нали? Разберете, че докато топката се прехвърля, децата няма да се оправят, а ще става все по-зле! Да, вярно е че сме царе на оправданията, когато не искаме/не можем да си свършим работата, и затова не е лошо преди да я почнем да намерим причини да я свършим добре. После оправдания много, но всички сме губещи...
18
0
 
4
 
! Отговори
Оф, айде бегай преди 13 години
А кой/коя по дяволите си ти, та да определяш кои деца са болни, че и на правенето си присъствал/а?! Никой не те кара да се намесваш, още повече, щом не умееш дори да пишеш на кирилица! А ако "нямаш нерви", има лечебни заведения, в които ще ти решат проблема, или поне ще опитат, понеже ако си от вечно мрънкащите, недоволни от всичко и вечно недооценени учители, нещата са почти безвъзвратно загубени за теб.
17
0
 
4
 
! Отговори
ТВ преди 13 години
По телевизията дават и ситкоми, а сред най-популярните игри са и тези за "Супер Марио" - това да е довело до деца-комедианти, скачащи по костенурки и гъби?Скапаните родители все с телевизията и мрежата се оправдават.
16
4
 
5
 
! Отговори
off stiga wee преди 13 години
pak me karate da se namesvam KOI PO DQVOLITE IMA NERVI DA VUZPITAVA BOLNI DECA PRAVENI OT SLU4AINA STOIKA MEJDU IZVRATENI TATKO I MAMA ;d ;d
15
0
 
4
 
! Отговори
Педагог преди 13 години
До !?!?Ако съдя по вашето изказване-наистина за хора като Вас,възпитанието,че и образованието си е отишло преди 40 години!!!
14
0
 
3
 
! Отговори
lo6o e преди 13 години
kato mina pokrai grupi4ka ot tineijari do 16-17 godini me zqpat taka zlobno sqka6 sam im izql hlqba i to samo za6toto si minavam skromno i sum suvsem normalen 4ovek, a kato se naprava na zloben i lud ne mi obru6tat vnimanie ... durjavata ni e edna ogromna ludnica koqto ne si zima hap4etata redovno
13
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Родителите се опитват да прехвърлят отговорноста за възпитанието върху учителите...Но първи винаги е родителският пример според мен.След това идват учителите които смятам че също би трябвало да се постараят да доразвият доброто у възпитаниците си.
12
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Вярвам, че децата са отражение на родителите си. Училището и соц. среда са важен фактор в изграждането на личността, но основата е в семейството.
11
6
 
5
 
! Отговори
!?!?! преди 13 години
Ще ги ВЪЗПИТАВАТЕ! Като си измислихте наука "предучилищна педагогика" и учебни програми за детски градини ДА ГИ СОЦИАЛИЗИРАТЕ, при това вече задължително - ще ги ВЪЗПИТАВАТЕ! Дадат го на 1,5-2 годинки на ясла, родители - ваши ВЪЗПИТАНИЦИ и т горкото вижда семейство от 6 до 8 вечер! Не реви! Домашното възпитание е заминало по дяволите още преди 40 години !
10
0
 
6
 
! Отговори
от 1 преди 13 години
То брашното нали си има родители. Или - роди го, храни го, пък друг да го възпитава.
9
0
 
6
 
! Отговори
Shark преди 13 години
Да ама обикновено родителите си мислят че дават бяло брашно, а не трици. И обикновено това са тези, които ти дават тъкмо трици. И мислят че техните деца са най-умни. Та те им втълпяват това още от раждането им, че са нещо повече от другите. И когато такова дете отиде в училище и вижда че не е нещо по-различно го избива на агресия.
8
0
 
2
 
! Отговори
Shark преди 13 години
Ами за това говоря. Аз лично присъствах на тази родителска среща. Бях направо изумена.
7
1
 
19
 
! Отговори
Педагог преди 13 години
Добре споменахте училището!Един "родител" тази година ми се изрепчи,че трябвало аз да възпитам детето му.Дал съм ти брашно-искам от него да опечеш хляба-рече важно Таткото!Отговорих му:Ако си ме дал бяло брашно-готово,ама ти си ми дал ТРИЦИ,какъв хляб очакваш!!!
6
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А защо живеят в агресивна среда? Защото няма пари! Печалбата погуби всичко.......
5
0
 
5
 
! Отговори
От 1 преди 13 години
Точно това дете си е вършило каквото си иска, защото и родителят му си е вършил каквото си иска - примерът с идването в училище. Така ли се решават проблеми между деца.
4
0
 
8
 
! Отговори
роко преди 13 години
Само преди два дни,едно такова дете,на 19 години,след като помля с бухалка баща пред хлапето му,отиде да извика ТАТКО СИ и аверчетата си,че да натупат и майките и дечицата !!!Колкото и да се е пънкало училището да възпита тоя ***-не е успяло!Простакът си е останал ***-като татко си!!!
3
0
 
9
 
! Отговори
Shark преди 13 години
Вярно е това за агресивната среда. Но за какъв пример от родителите говорим като в класа на сина ми преди няколко години един баща защити синчето си, което вършеше каквото си искаше, за малко не осакати друго дете. За какъв пример говорим, та родителите всъщност учат децата на агресия. Ами то ние се държим агресивно, погледнете кокво става по улиците, какви ругани се сипят от колите, а в почето от тях има и деца.
2
4
 
6
 
! Отговори
Цецо преди 13 години
Напълно съм съгласен, а ще допълня само, че децата гледат и телевизия, отрано сърфират из нета, откъдето постоянно биват заливани с информация за насилие и агресия, да не говорим за компютърните игри. С една дума, притеснен съм за младите...
1
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Децата живеят в агресивна среда. Лош пример полуват в самите им семейства - от родителите, които се карат, ругаят, бият. Не се ли разбра огромната роля на примера от родителите.