Защо се самоубиват тийнейджърите?

Деца правят опити да се самоубият, като водещата причина е страх от родителите от наказание или провал
16 окт 2007 14:30,
21
Защо се самоубиват тийнейджърите?
Тийнейджърите се самоубиват заради страх от родителите. Снимка: Булфото
Деца правят опити да се самоубият, като водещата причина е страх от родителите от наказание или провал. Това е установено след реализацията на варненския проект „Кризисна интервенция и превенция на агресивното поведение сред малолетни и непълнолетни извършили опит за самоубийство“.

Резултатите от вече приключващият в края на октомври проект бяха представени днес от председателя на фондация „Толерантност”, психологът Огнян Узунов. Проектът се финансира чрез общинската дирекция по младежки дейности и спорт, а идеята и реализацията е на фондация “Толерантност“.

Първоначално основната цел на проекта е била превенция и подкрепа на децата, направили опит да сложат край на живота си. След това обаче специалистите от фондацията са решили да помагат и на родители на малолетни или непълнолетни деца и двойки без брак, опитали да се самоубият. Проектът се осъществява в клиниката по токсикология във Военноморска болница във Варна.

От 1 юни досега 51 души направили опит за самоубийство са приети в отделението по токсикология към Военноморска болница. Сред тях 16 са деца и 23 родители на малолетни и непълнолетни. Останалите са семейни двойки, които няма деца или младежи до 20 години. Опитите за край на живота се пазят в тайна в семейството.

Това са обикновено по емоционални, раними и чувствителни хора, които трудно се адаптират към различните ситуации. Работата на специалистите от фондацията – експерт по психология и психиатрия, лекар-токсиколог, социален работник, доброволци и психиатър в сферата на противообществените прояви, е консултиране на лицата, направили опит за самоубийство и помагане да превъзмогнат депресията и болката си, заяви Огнян Узунов.

Той допълни, че в по тежките случаи, каквито са наблюдавани при две от деца е проведена и извънболнична психотерапевтична дейност. Узунов обясни основните мотиви водещи тийнейджърите към самоубийства.

На първо място той постави страхът на децата от наказанията и провал пред родителите. След това се нареждат социалното поражение чрез обиди и присмехи, както и отмъщение на родителите. Психиатърът и консултант по проекта д-р Яни Стефанов обясни, че опитът за самоубийство в детското-юношеската възраст е проблем във всички държави.

Пикът на самоубийствата е от 15 до 35 години, когато човек се развива и съзрява. Едва при 20% от случаите в токсикологията се наблюдават психична болест, при останалите 80 % се касае за проблеми е семейството, както и финансови затруднения, че няма да се справят с реалния живот. Водещи са депресивните мисли, които остават скрити за близките.

Д-р Стефанов обясни, че самоубийствената мисъл се заражда в рамките на около два часа. Затова е нужно и създаването на горещи телефони и кризисни центрове, които са идеи на фондацията, но засега остават неосъществени заради липсата на пари.

Според психологът в световен мащаб е установено, че 50 % от хората планиращи собствената си смърт, търсят помощ в специализирани центрове и чрез горещи телефони. Психиатърът обясни още, че опитите за самоубийствата са придружени с редовна употреба на алкохол, претърпяване на сексуално насилие или наркотична зависимост.

В случаите с децата попаднали във варненската токсикология не се касае за психически проблеми, което означава, че много от родителите не са готови да бъдат такива, каза д-р Стефанов, като подчерта, че опитите за поставяне на край на живота са вик за помощ. Най-често използваните средства за самоубийство са различни медикаменти.

Другият пик при планирането на собствената смърт е при над 60-годишните, само че те използват по твърди методи, обясни психиатърът. Стана ясно, че фондация “Толерантност” е в преговори за отпускане на средства от общинската дирекция по образование за разширяването и продължаването на проекта, който досега се е финансирал по перо младежки дейности и спорт.

В рамките на разширяването на проекта се предвижда съвместна работа с училищните психолози и съставянето на база данни за проблемните деца, както и денонощни дежурства на специалисти от фондацията в отделението по токсикологията във Военноморска болница и шоковата зала в Окръжна болница.

За първи път община, неправителствена организация и болнично заведение работят заедно по подобен проект. Д-р Стефанов заяви, че една от слабите страни на проекта е трудното осъществяване на връзка с направилите опити за самоубийство, след като напуснат клиниката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
Някой преди 13 години
Не знам , но често съм си мислел да се самоубия. Ако нямах страх от Бога щях да се самоубия. Толкова много обичах едно момиче , а тя се подигр с ме. Отблъсна любовта ми , излъга ме.
20
0
 
0
 
! Отговори
nqma zna4enie преди 14 години
ami az sam na 15 god i spored men nai pravenite opiti za samubistovo sa zaredi roditelite kakto az 6teh da napravq dnes te prosto neni razbirat osobeno moite koito daje ne se i interesuvat ot men
19
0
 
0
 
! Отговори
Petq преди 16 години
Ne be6e otdavna i az bqh v puberteta i moga da vi kaja za6to se samoubivat mladite mom4eta i momi4eta...Didi molq te neka da ne govorim gluposti!Tova 4e na 15 si imala seriozna vrazka kakvo 4ak tolkova dokazva?4e si porastnala?!Mne mislq, no tova si e moe mnenie.Ne vsi4ko opira do amfetkite i komputara.1vo imala sam priqteli koito vzimat amfetki i kogato nqma kak da si kupqt ne im e parvata misal "eh sq dali da ne se samoubiq?!?"2ro za6to da se samoubiva6 ako ne ti dadut da sedne6 pred komputara....izvinqvai no ima zali pod pat i nad pat!!!Vsi4ko opira do tova kolko silna li4nost si!Kakvito iproblemi da ti se stovarqt na glavata ako ima6 sili da prodalji6 napred i ne vijda6 vsi4ko samo v 4erno nqma da kaje6 "krai"... slabite sa tezi koito izbirat po-lesniq na4in...
18
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
Прочетете си коментарите и се вижте колко сте бездушни. Ако имате и тийнейджъри, не се чудете защо биха искали да се самоубият.
17
0
 
0
 
! Отговори
... преди 16 години
Моля те, малко по-леко с изказванията относно 'хлапетиите', които толкова ти бъркат в здравето. Щеше ли да реагираш по същия начин, ако в статията ставаше дума за зрели индивиди или може би застаряващи хора (които в интерес на истината са споменати)?Същите тези хлапетии се намират в тази безпътица заради решенията, които ние сме взели и продължаваме да взимаме. Не отричам ,че личността и характерът са водещи по отношения на избора, но какво се случва когато на където и да се обърнеш виждаш - заети и уморени родители/роднини, незаинтересовани учители, зли и завистливи приятели, пошли личности, които се налагат от обществото като модел на поведение (хайде да не се залъгваме - статиите за убийства, дрогиране и оргии на 'светските' личности се котират много повече от тези за елитните западни университети например) и едно сиво, начумерено и злостно общество в един още по-брутален и безмилостен свят? И това във възраст,когато не само,че не са наясно със себе си, но и се нуждаят от спокойствие и време,за да открият себе си...Самоубийството почти винаги е вик за помощ на ,очевидно, слаби хора, които се нуждаят от нея...те не клинчат, нито се правят на жертви, а викат безгласно...В случаите когато целта е просто да се прекрати жалкото съществуване - никой не се е отървал...Малко по-спокйно с генералните заключения...Every action has a consequence...Каквото се случва се случва, защото му е било позволено да се случи...
16
1
 
0
 
! Отговори
Добро момче ама турч преди 16 години
лигавщини са това, нищо друго! Който е решил да мре ще си умре и нищо не може да го спре, щом има твърдо намерение. Повода е без значение, важното е вътре в съответната личност и усещането за съществуване. А хлапетиите го нямат това!!! Те просто се правят на интересни и искат да привлекат вниманието и симулираното съжаление на околните. Освен това само човек със силен характер може да посегне на себе си, а слабите винаги намвират оправдание да продължат жалкото си съществуване, за да клинчат, да се оплакват и все някой друг да им е виновен. Такива не се самоубиват, а се представят за постоянни жертви на кого ли не и на какво ли не. Човешкият разум и самоуважението са вътре в нас и сами ги управляваме... пък и самоубийствата по целия свят са нещо толкова обикновено и ежедневно, че просто не си заслужава да се обръща внимание на това, още повече щом става дума за тийнейджъри, дето очакват всичко на готово! Вземете се в ръце и не мислете за простотии, хлапета разглезени! Стачката свърши, връщайте се в училище!
15
0
 
0
 
! Отговори
fabregas4 преди 16 години
nikoga ne biha mi zabravini roditelite na pravq neshto ili da imam nakazaniq i takiva prostotii i za tova sam porasnal taka i vinagi me podkrepqt kogato i da ne uspeq v nqkakva rabota :)
14
0
 
0
 
! Отговори
martin преди 16 години
i kfo i az sam na teenage ama ne mislq da se samoubivam nali mnogo stranno mi idva da se samoubiq osobeno pak za momiche ablosutni gluposti i minavali sa prez uma mi da se samoubiq no ne bih go napravil shtot ne sam tolkova smel :)
13
0
 
0
 
! Отговори
Диди преди 16 години
ми на 15 год. аз имах сериозна връзка която продължи 5 години :) така че едва ли съм била като днешните тинейджъри , неможа никой да ми спори 4е не съм права за това че прекаляват с наркотиците и емоциите , да не говориме че не ги интересува нищо ценно дай там компютъра , малко амфетки-щото са най евтини,некой младеж да им тупка сър4ицето и тва е , а да и някоя яка дискотечка и да ги снимат в тиллейт.ком ахахаххахаххаххаахх ТОВА Е ИСТИНАТА ! ;)
12
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
незнам защо но съм забелязал, че точно при момичетата в пубертета се пораждат мисли за самоубийство да не кажа 90% от момичетата в тази възраст поне 2 пъти са им минавали такива мисли и почти винаги е свързано с момче.. приятел и тн.. или че амма и тати са им се скарали или нщо такова наскоро четох за момче самоубило се защото са му забранили да си играе на компютъра... в странен свят живеем :)
11
0
 
0
 
! Отговори
kum n 3 преди 16 години
haresa mi..
10
0
 
1
 
! Отговори
none преди 16 години
Abe i po nashe vreme gi imashe tezi neshta i vinagi shte gi ima. Puberteta e nai emocionalno, psihologichno, hormonalno i kakvo li oshte ne -'no' zaredena vazrast kadeto nito edno ot tezi neshta e na pravia pat.Opit za samoubiistvo (N/B ne kazvam Samoubiistvoto) i to ne samo pri teenagerite e povik za vnimanie, tova e!
9
0
 
1
 
! Отговори
Flame преди 16 години
всичко не опира до родителите има деца с прекрасни родители които са готови на всичко заради рожбите си но все пак децата се самоубиват просто когато си тинейджър възприемаш всичко по др свой начин а това най-често е грешка защото мечтите ти бързо биват разбити и и най често падаш духом след поредния подобен случай вече се депресираш напълно губиш смисъла за живот ( в повечето случаи е за пълни глупости но все пак...)и ако никой не ти помогне правиш тази....крачка .За тинеиджърите (а и не само)един съвет преди да предприемете такова нещо огледайте се около себе си винаги има някой който да подаде ръка и да те разбере,да те изкара от дупката в която си.Всичко това го знам защото се водя тинейджър и горе долу съм го поизпитал надявам се че съм бил полезен ;)
8
0
 
0
 
! Отговори
,,, преди 16 години
Не мислиш ли, че съдиш прекалено прибързано? Това, че някой е на 15 години, не значи непременно, че не е разумен. Ти каква си била на 15? Много по-различна ли?
7
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Мили дечица първо споделете проблема с родителите си /ако е възможно/ има и SOS - телефони , ТЪРСЕТЕ ПОМОЩ ОТ ВСЕКИ ! Не така Вие сте прекрасни !
6
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Vsichko opira do semeistvoto. Kakvi roditeli sa dneshnite, kogato sa vasppitani da badat egoisti.
5
0
 
0
 
! Отговори
Диди преди 16 години
Никой не ти е казал пък на тебе точно че ВСИЧКО опира до наркотиците , но е една от главните причини тея дечица на по 15 години да се мислят за мн големи както и ти , не си мислете че като сте ревали и сте страдали за някой тийнейджър сте мн напред в живота!
4
0
 
0
 
! Отговори
edna "4ista&quo преди 16 години
vie deto komentirate,samislete se malko.ne samo teq koito zimat amfetki i se drogirat se samoubivat.Predi godini nai-dobrata mi priqtelka,koqto togava be6e na 15 i be6e otli4na u4eni4ka i sas strahotno darjanie se samooubi.i ne be6e za6to se "lo6o" momi4e,a prosto ima6e drygi problemi,koito ne moga da spodelq,ne te stanaha qsni sled smurtta i.Taka 4e ne vsi4ki koito iskat da se samoubiqt sa narkomani.Povqrvate mi,za momenta znam poe4e ot vas,vapreki vazrastta si.
3
1
 
0
 
! Отговори
nasko преди 16 години
Ако на някой наистина му се умира, ще умре другото е лигавщина!
2
1
 
0
 
! Отговори
Пустинна мишка преди 16 години
Ами как няма да се самоубиват бе, това тяхното живот ли е? Чалга, дрога, алкохол, незаинтересовани невротизирани родители, беднотия, безпътица, богаташи, простотия на всяка крачка... такъв живот за какво ти е? Пък и тва си е техния живот, квот си искат да правят с него!Добре че тая възраст съм я минал безпроблемно!