Насилието сред младите - породено от дискриминация

Такива са данните от проучване сред ученици на възраст 15-19 години
14 май 2010 12:18,
91
Насилието сред младите - породено от дискриминация
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Насилието сред младите е породено от дискриминацията в училищата. Това сочат данни от проучване на гражданско сдружение “Право на избор” (ГСПИ).

Проучването е част от проекта “Дискриминацията е слабост” и обхваща 24 столични училища.

Анкетирани са над 1700 ученици на възраст от 15 до 19 години, защото те са сред най-уязвимата група и от двете странаи - и на дискриминиращите, и на дискриминираните, отбелязаха от сдружението.

“Видяхме, че учениците все повече се делят на групи въз основа на личното имущество, общественото положение на родителите и т.н.“, коментира Асен Кръстев, член от екипа, осъществил проучването, като добави, че сред най-популярните случаи на дискриминация са тези на базата на раса.

Данните сочат, че една трета от юношите са толерантни към съучениците си, като са заявили, че нямат нищо против децата от други националности, но не биха били приятели с тях.

Това е проява на така наречената “привидна толерантност", която реално съществува в обществото, обясни Асен Кръстев.

Той даде и друг пример за привидна толерантност - архитектурната среда в училищата. Рампите за инвалиди там стигат едва до първия етаж, така децата на инвалидни колички нямат достъп до занятията си на по-горните етажи. Кръстев каза, че това е направено така, заради секциите за гласуване, а не за децата.

Друга цел на проекта е да информира младежите по въпроси, свързани със социалната дискриминацията, допълниха от организацията, както и младежите да разберат колко важно е да споделят болките си в това отношение. Защото самата дискриминация поражда насилие, а то води до насилие в отговор.

Идеята за проекта „Дискриминацията е слабост“ е възникнала вследствие на нарастващия брой жалби и дискриминационни казуси в България.

Въпреки членството ни в ЕС, младите хора нямат достатъчно информация относно законовите разпоредби, защитаващи правата на хората и равното им третиране, независимо от техния пол, раса, народност, етническа принадлежност, гражданство, произход, религия, образование, убеждения, увреждане, възраст, сексуална ориентация и т.н., смятат от ГСПИ.

Дезинформацията на младежта и липсата на специализирани обучения за превенция на всички форми на дискриминация е нарастващ негативен социален проблем, отбелязаха те.

Информационната кампания „Дискриминацията е слабост“ ще се проведе в продължение на 6 месеца в 24 столични училища и ще обхване 15-19-годишните.

Сред основните теми на кампанията и дискусията са социалната дискриминация и постигане на по-висока степен на толерантност, развиване на европейска самоличност сред младежите, които да бъдат ангажирани в борбата с дискриминацията във всичките й форми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
1
 
1
 
! Отговори
Селски акъл преди 13 години
Интересно изследване на поредните платени гъзолизачи.. Откога расовите белези и принадлежности към дадена етническа група са дискриминиращи обстоятелства ?! + това никога няма всичко да е уеднаквено, понеже това е против природните закони. Еми няма да стане. Имаше само 1 опит да се избели човек - Майкъл Джексън ама той умря, иначе и той и *** са педофили, ****аси и черни. Друго общо - няма държава управлявана от черни която да е добре, като минем през Африка и стигнем до България..
74
0
 
1
 
! Отговори
мирчо от ловеч преди 13 години
напълно подкрепям това-ниската раждаемост намалява учениците и училищата буквално трябва да им се молят да идват за да не бъдат закрити-от там идва и никвата дисциплина-как да изключат някого при тая ситуация-нито децата са станали по-лоши,нито учителите по-некадърни-просто конкуренцията е никва и летвата пада...
73
0
 
1
 
! Отговори
Гацко преди 13 години
Мразим дискриминацията и *** ! Тея не са се къпали никога, миришат на пор, с мръсните дрехи и сплъстените коси и гледа как да ти бръкне в джоба и не може да говори а аз да го харесвам така ли ! Трепа го и си заминавам !
72
0
 
1
 
! Отговори
ANTI преди 13 години
Gluposti na turkaleta,agresiqta po u4olistata sustestvuva po edna edinstvena pri4ina,LIPSATA NA DISCIPLINA VUZPITANIE OT STRANA NA RODITELITE.............OSTANALOTO E PROSTO TEORIQ.Kolkoto i puti da sum bil tormozen v u4iliste osnovata nikoga ne e bila rasova,agresorite vinagi sa bili GUZAR3ETA sinove na mam i tati s TITANI4NA lipsa na zadruzki i vuzpitanie,NE PISETE NEBIVALICI.
71
0
 
3
 
! Отговори
anglia преди 13 години
Повечето от англичаните са расисти виждам го всеки ден как се отнасят към техните индийци,пакистанци,араби и друга *** която населява тази страна...В България всички сме прекалено толерантни сравнение с англичаните ...
70
1
 
3
 
! Отговори
мирчо от ловеч преди 13 години
така е,градски-и аз това се опитвам да им кажа-че трябва да сме единни-без значение на религиозни и политически убеждения-само тогава сме силни и вървим напред-най-важното е българския дух-ако той е жив във сърцето на някого-зн че той е мой брат,без значение на нищо друго,а що се отнася за тези,които не смятат България за своя родина и не я харесват-те са свободни да я напуснат,когато искат и ние не можем да сме толерантни към тях...
69
1
 
2
 
! Отговори
мирчо от ловеч преди 13 години
така е прав си,но мисля че всички ше се съгласят че *** имат повече права и от нас днешно време и в новата ни история никой не си е помислял да им ги ограничава-колко по-толерантни да бъдем,пък и в статията акцентът е че децата не искали да дружат с ***-ми нормално-ти на твойто дете кво би му казал-върви татковото си играй в махалата-не те ли побиват тръпки от това-всеки иска да си предпази дацата-за българина те са най-важнотоа се вижда и че те самите знаят как да се пазят(слава богу
68
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
защо твърдите, че сега има дискриминация, а преди не е било така? никога хората не са били равни и няма да бъдат, едни са умни-други не, едни са хубави-други не. преди 10.11. също се деляха на деца от семейства на отговорни другари и не, деца с възможности защото родителите са работили в чужбина и не, деца на заможни и не, столичани срещу провинция, но всички етноси не обичаха и не обичат *** и трудно приемат или не приемат другите етноси.
67
2
 
6
 
! Отговори
люляк преди 13 години
абе еи толерантните ще ни окупират .. а вие сте толерантни .. добре 4е пра дядовците ви не бяха като вас и се бориха за да сте свободни вие .. сега плюете на патриотизма понеже сте модерни 4алгари рапери емота и подобни американофили и пак се плюете едни други тези групи4ки ... хаха колко жалко нали .... разпилявате се уж за да сте свободни а всъщност сте още по поробени ... и докат не осъзнаете 4е само НА РОД ОВ принцип може да ма4каме до тогаз ще сте само фенове на някво западно или исто4но
66
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Дискриминация-мн. дискриминации, ж. Ограничаване на правата или лишаване от права на група граждани по някакъв признак."Да дискриминираш,не означава да мразиш,защото мразейки вредиш и пречиш само на себе си,а както виждаш в тълкованието,е да лишаваш някого от гражданските му права,което е съвсем различно нещо!!!Промянат към по-добро,ще е промяна и в живота на българина...все трябва отнякъде да се започне,нали???защо не като станем малко по-толеранти....:)
65
5
 
7
 
! Отговори
мирчо от ловеч преди 13 години
виж сега дискриминация е да мразиш някого и да му желаеш злото,само защото не е като теб,но да стоиш на страна от хора които знаеш,че е твърде вероятно да ти навредят е инстинкт за самосъхранение-и аз съм давал стотинки на гладни ***-хора сме все пак-ама това не значи че тряа да ги любим :)))))))))
64
15
 
6
 
! Отговори
отвратена преди 13 години
Против дискриминацията съм - долу дискреминацията. Всички Бог ни прибира на едно и също място когато времето ни настъпи. Нека е ЛЮБОВ, Земята е за всички живи същества.........НЕКА СЕ ОБИЧАМЕ.........!!!!!!!!!!!
63
0
 
3
 
! Отговори
мирчо от ловеч преди 13 години
защо си мислиш че като си роден християнин си по-българин от тях-просто дедите ти са имали повече късмет-вече няма османска империя и тия рани дето ни е остаила трябва да ги лекуваме-тези хора не се различават от нас-дори аз познавам такива,които са ходили в туция и са останали шокирани-викат:как може да сме един народ с тези-от разтояние се познава кой е изселник и кой турчин-само като го погледнеш-'не може лъвчето да мисли,че майка му е кокошка'..пък и в русия има 7млн волжки българи мюсюлмани
62
1
 
7
 
! Отговори
мирчо от ловеч преди 13 години
човек чети историята-кви турци-повечето даже турски не знаят-даже още празнуват гергьовден,в някое 'турко' село ако напраят разкопки на гробищата кръстове излизат-ти турци виждал ли си-тея няат нищо общо с анадолците-знанието е наща сила а заблудите,предразсъдъците и страха са оръжията на турция-анкара иска точно това-да сме разделени и слаби и въз основа на това 'турско' малцинство да се намесва във наще вътрешни работи-ама вече има интернет-свободния достъп до инфо е най-гол и ужас...
61
0
 
2
 
! Отговори
бт преди 13 години
"Въпреки членството ни в ЕС" ... защото в другите Европейски държави няма НИКАКВА дискриминация - особено към тези като нас от Източна Европа,нали?
60
4
 
13
 
! Отговори
Националист преди 13 години
Съединението прави Силата - Да, но съединението на българите, а не на българи с турци, ***, араби, китайци, виетнамци, пакистанци, *** и т.н
59
4
 
4
 
! Отговори
мирчо от ловеч преди 13 години
'съединението прави силата'-а разделението-кефа на падишаха...
58
2
 
0
 
! Отговори
мирчо от ловеч преди 13 години
тъй кат глеам май и твойта не е
57
2
 
2
 
! Отговори
mjh преди 13 години
"а с нащо отношение трабва да им покажем коя наистина е тяхната родина... "- нали това и правиме.показваме им, че тяхната родина не е .... България.
56
3
 
4
 
! Отговори
Васил преди 13 години
до:българин -остави тези работи комунисти и тнт. има само България всички тези разделения ни прецакват аз съм роден през ''комунизма'' видях и ''демокрацията'' и инфлация сега световна криза и само война ми остана за да се затвори кръгът злобим се тука а истината е че трябва да запалим държавата като гърците огънят прочиства и всеки без значение какъв е ако мисли и работи срещу благото на България да бъде разстрелван и погребван като куче без съд няма друг начин и всички го знаете