КАТ: Вдигаме глобите – няма да сме рай за нарушителите

Двойно ще скочат санкциите за превишена скорост
30 сеп 2010 07:37,
296
КАТ: Вдигаме глобите – няма да сме рай за нарушителите
Снимка: Булфото

Глобите в България са едни от най-ниските в Европа. Добре е да бъдат вдигнати, за да не стане България дестинация за шофьори, които идват тук, за да вършат нарушения, каза Алекси Стратиев, зам.-шеф на Охранителна полиция, пише Труд.

За превишена скорост глобите ще скочат двойно, предвижда готов проект за промени в Закона за движение по пътищата. За превишение до 10 км/ч над разрешените санкцията от 10 лв. ще стане 20 лв. За превишение над 50 км/ч вместо досегашните 250 лв. нарушителите ще плащат 450 лв. плюс 50 лв. за всеки 5 км/ч отгоре.

Например, ако се мине покрай знак за ограничение 40 км/ч със 100 км/ч, санкцията ще е 550 лв. Сумата, която се плаща за същото нарушение в Гърция и Румъния, е трикратно по-висока.

“От година и половина в ЕС е подготвен проект на директива. Един от проблемите в нея е по кое законодателство да се санкционират нарушителите. Например колко трябва да плати румънски гражданин, заснет от радар в България и получил съобщение в родината си”, поясни Стратиев.

Катаджии от цяла България пристигат в София. В петък от 16 до 18 ч по столичните улиците ще излязат едновременно 27 патрула вместо обичайните 12. Пътните ченгета, освен да глобяват, ще имат за задача да отпушват кръстовищата. Два екипа ще бъдат пратени при тапата край село Драгичево.

Спецакцията е част от състезанието “Пътен полицай на 2010 година”. То ще приключи в събота след надпревара с патрулки и мотори на столичния площад “Александър Батенберг”.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


296
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
276
0
 
0
 
! Отговори
27 години съм шофьор преди 13 години
Поздравявам катаджиите от В.Търново с песента "Ила *** цуни...." за тяхната "съвестна" работа на изхода за Варна. Особено са "съвестни" само към простосмъртни собственици, шофиращи с огромната скорост 70км/ч вечер след 22.00 . Пусията им е на стотина метра преди знака за край на населеното място. Формално те спазват закона. Морално - това е липса на морал.Защото както казах си подбират клиентелата в участък извън града. А може би и знакът нарочно е поставен чак там.
275
0
 
4
 
! Отговори
syarov преди 13 години
Абе Вие дето се мислите за богове и карате по нашите "пътища", все едно карате по първокласен път в някоя развита страна, не мислите ли че сте сериозна опасност за обикновения потребител, който няма пари за много мощна кола, но пък си е дал последните пари за да има добри спирачки и чисто нови гуми, за да може да спре при положение, че му изкачате с бясна скорост и изпреварвате в непосредствена близост срещу него?По вашата логика, ако караш с 90 си много по-опасен, ако караш със 160 км????
274
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Самото съществуване на зн.40 е НАГЪЛ РЕКЕТ...този знак е от времето когато баща ми е карал гърбавата запорожка...знаете ли каква й е спирачната система-метални въжета,или т.н.жила...като кородира и не се подмени,или не е опънато-спираш като Флинстоун...сега с нея приравняват шедьоври като поръчково AMG...и защо ЗА БОГА,никой не се замисля,че МАКСИМАЛНА скорост трябва да е тази,с която може да кара НАЙ-ДОБРАТА кола,а не Муньото с трошката,дето няма 2 еднакви гуми.Е,тогава вече кажете:НЕСЪОБРАЗЕНА
273
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До: 275А не.. сгреши. Според пълнолунието и магнитните бури тогава ги вдигат. :):)Сега мина по НоваТв онзи дедо който нищо не каза, но пък държи да са солени глобите дори и да си с 10км отгоре. Абе с една дума .. трябва да издържаме мафиотите от КАТ. Страшен PR си правят и от утре и кубинките да им лижем като ни спрат.Да се изселваме от тази мафиотска държава. Тежко утре на всички в София - колко ли ще съберат от глоби.
272
1
 
4
 
! Отговори
Red John преди 13 години
Предлагам следните санкции за нарушителите:Причиняване на леко ПТП - 100 тояги на голоПричиняване на тежко ПТП - публично обесване на билбордПричиняване на ПТП с повече от една жертви - заливане с киселина(шоу по Нова Телевизия вместо тъпия Биг Брадър)Убийство на дете - 20 години всяка вечер изнасилване от банда анадолски ***(без вазелин)Всички останали нарушения - без глоби.
271
0
 
0
 
! Отговори
anim преди 13 години
не е въпроса глобата да е 10000 лева, ако катаджиите са корумпирани и взимат подкупи вместо да налагат глобите, няма да има файда и 1000 000 да я направят тая глоба..
270
0
 
0
 
! Отговори
до 277 преди 13 години
*** елементарния тип си, честно. "Без книжка няма как да идеш на работа"... Нямам думи просто........Иначе за затвора съм съгласен. Ако хвърлят утрепките на пътя по затворите, може и да се научат на култура зад волана...
269
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Направо в затвора да ни вкарват за 3-4 месеца и да мирясат. И без това без книжка няма кво да правиш няма как да идеш на работа ,а и от каде ще вземеш пари за тия глоби...
268
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ха сега напиши нещо и за гръцките пътища, заплати и т.н.:)))))))))))
267
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Абе глобите не ги ли дига Народното събрание:))))) Май нещо съм пропуснал в развитиета на държавата:) Вече и КАТ вдига глобите:)
266
0
 
2
 
! Отговори
Келеш преди 13 години
Ей Стратиев ***.
265
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
От кат първо да вземат да спрат да се крият,като мишоци.В една Румъния никъде не видях полиция по храстите,а все на видно място...
264
1
 
5
 
! Отговори
Monti преди 13 години
превишение до 10 км/ч - > 20 лв.Мааму стара, значи сега ще почнат да издребняват и за 4-5 км/ч отгоре. От моя опит досега ограничението + 10 никога не са ми правили проблем.
263
0
 
4
 
! Отговори
ddt преди 13 години
V samoto nachalo казах ,че първо следва да се увеличат заплатите и след като вземеме малко въздух поетапно и глобите ! С най - ниските заплати в ЕС = най-ниски глоби в Ес !?!? Какво искат тия *** да излезе народа и да ги заклещим пак в народното събрание ли ??????
262
0
 
6
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 13 години
Абе тия от КАТ като ли че са от друга държава...Спират и по магистралите! На "Хемус" най-редовно. Жалки нещастници са поданиците на тая държава....
261
1
 
5
 
! Отговори
ХХХХ преди 13 години
до ddtМа ти 5000 евро ли получаваш заплата та слагаш глобите на Гърците? Ако да нека да важат за теб само.
260
5
 
1
 
! Отговори
ddt преди 13 години
Eto i gruckite globi : Нарушение на скоростта до 20 км - 40 евро.Нарушение на скоростта над 20 км - 100 евро.Нарушение на скоростта над 30 км - 350 евро и вземат книжката за 60 дни.Алкохол от 0,5 до 0,8 гр/литър - 200 евро.Алкохол от 0,8 до 1,1 - 700 евро и книжката за 90 дни.Алкохол повече от 1,1 - 1200 евро, вземат книжката за 180 дни и затвор поне 2 месеца.Повторно нарушение алкохол повече от 1,1 - 2000 евро, 5 години книжката и затвор поне 6 месеца.Неизползване на предпазен колан или
259
0
 
8
 
! Отговори
Реалист преди 13 години
Има интересен факт - преди години, когато се караха едни доста по-различни возила - жигулита, москвичи, трабанти и т.н., разрешената скорост в населено място беше 60 км/час, а сега, когато колите са доста по-модерни и с по-голями възможности за спиране, максимално разрешената скорост е 50 км/час, при това, навсякъде са наслагали значи за по 40 км/час. Ние напред ли вървим или назад към каруците?
258
1
 
8
 
! Отговори
Реалист преди 13 години
На практика в България е невъзможно да се шофира в точно съотвествие с Закона за движение по пътищата, колкото и да се старае човек да го спазва, а и закона е така написан, че стане ли нещо винаги ти си виновен - карал си с несъобразена скорост, нищо че скороста ти примерно е била 1-2 км/час и пак си се потрошил на поредната дупка.
257
0
 
6
 
! Отговори
Реалист преди 13 години
Какъв смислен коментар може да очакваме от този дето няма кола, към "онези *** дето карали като бесни". Ами че той изобщо не мисли трезво, злобата, че няма кола го е овладяла напълно! Това са и хората, които най-често подкрепят дивотиите на КАТ.