България се превърна в държава на невежеството

Млади учени излизат на протест в София, заради орязан бюджет
Обновена: 13 окт 2010 07:55 | 13 окт 2010 07:55,
117
България се превърна в държава на невежеството
Снимка: БГНЕС

Млади учени организират протестно шествие  под надслов „2011 г. - Бюджетът на невежеството". Те се обявяват против водената от правителството политика в сферата на образованието и науката.

Младите учени смятат, че от държава на духа, България се е превърнала в държава на невежеството.

Протестното шествие ще започне в 11 часа от градинката на паметника на "Св. Климент Охридски", ще премине през пл. "Народно събрание", бул. "Цар Освободител", пл. Независимост - Министерски съвет, Министерство на образованието и обратно по бул. "Цар Освободител", ул. „Г.С. Раковски", Министерство на финансите до градинката на паметника на Св. Кл. Охридски.

Младите хора смятат, че действията на образователното министерство са довели до хаос в сферата и ощетяват учените.

Те ще протестират, защото средствата за образование и наука падат на 3.3% от БВП.
За сравнение 3,5% процента е границата, под която се намират само най-изостаналите страни от Азия, Африка и Латинска Америка. През 2009 г. процентът за наука и образование от БВП беше 4,2%, аргументират се учените.

„Ако той се беше запазил същия и тази година, това щеше да доведе по-малко пари в сектора, но поне щеше да бъде разбираемо на фона на кризата. Когато обаче, освен свитият бюджет се променя и процентът, това говори за неразбиране и целенасочена убиваща науката ни държавна политика“, категорични са младите учени.

Още по темата

Според тях свиването на субсидията е толкова голямо, че даже при масови съкращения няма да има достатъчно средства за поддържане дори само на инфраструктурата и нормално месечно възнаграждение на останалите.

„А България е на последните места в Европа по брой учени на 1000 души население“, отчитат още младите учени.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още по темата: протестмлади учени
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Надявам се да не бъда разбран погрешно, ама в нашата малка държавичка има близо 60 /ШЕСТДЕСЕТ !!!/ университета ! 80 % от тях подготвят специалисти "по НИЩО", които получават дипломи заради това че 4 или 5 години са се явявали да си заверят студентската книжка. И всичкото това с тлъста държавна субсидия, за сметка на данъкоплатеца.Сектора на образованието трябва да се реформира- СПЕШНО. Когато това се направи, вероятно дори редуцираните средства ще стигнат за всичко и на всички.
98
1
 
3
 
! Отговори
Пенсионер преди 13 години
IQ200!Коефициентът ти клони към нулата!Пенсионерите в България са учили и са били възпитавани в по-други времена-затова са десетки,стотици пъти по-умни от теб."Обречената ***" създадохме това,което днес разни нискочели нагло плюскат!Тези с бентлитата, беемветата и хамърите,с прогимназиите покрай язовири и в защитени територии са враговете ти, IQ0! Утре и ти ще станеш пенсионер, но за разлика от мен, не си отработил и не си отгладувал пенсията си!Но с тази злоба може и да не не се пенсионираш!
97
5
 
0
 
! Отговори
IQ200 преди 13 години
и ще ставате все по малък и все по *** народ от пенсионери и генобоклук докато не измрете през 2040 -2060 , тази земя е безценна вие я обезобразихте затова сте поръчани , премерени , обречени ***..... тогава ние ще се върнем на чисто!
96
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
wie kato se obizdate kato tapanari vzaimno, za6to ne organizirate edin orkestar ot tapanari, za da ima polza pone ot vas? ha?
95
1
 
2
 
! Отговори
manka преди 13 години
Веселието на беззаконниците е кратковременно, и радостта на лицемереца мигновена.....(Йов 20:5) - правете си изводи от тези свещени думи!!!!!!!!!!"Няма знание без вяра и няма вяра без знание"-св.Климент Александрийски
94
1
 
7
 
! Отговори
шоп преди 13 години
Кфо се питате па вие!!! Най-лесно се управляват и манипулират неуки и прости хора! Това искат тия! *** народ! Искат неграмотни и хора без позиция!
93
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Първо си оправи правописните и стилистичните грешки, и тогава критикувай другите, че не са си дали парите за глупости.
92
1
 
1
 
! Отговори
Мъдовски преди 13 години
Има много вярно! Чета постингите и установявам, че те пъкат от ортографичните грешки. Мнозина явно използват "фонетичната" клавиатура, което ми показва че са самоуки и ли не са пожелали да посетят сериозен курс за ползване на програмите на Майкрософт.
91
7
 
1
 
! Отговори
ми така е преди 13 години
Да си учен е призвание,а не кариера!Или го можеш,или не!Лишете "учените"от постовете им,и много бързо нещата ще дойдат на място!Останалото е говорилня!
90
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ако се дадат пари за университетите, те трябва да се вземат от някъде. А не трябва да се взимат от МВР, защото тук е Булгариш! Българина само от бой разбира! Това е голата истина
89
4
 
6
 
! Отговори
ТЪПОТАТА НА НАРОДА преди 13 години
Е ДЪРЖАВНА ПОЛИТИКА ОТ ВРЕМЕТО НА "СОЦА"!ИЗОБЩО НЕ ВИ ТРЯБВА НАУКА И КУЛТУРА!В ПИЕНЕТО ,ЧАЛГАТА И *** Е ИСТИНАТА !КОЙТО ИСКА ДА БАЧКА----ЗАПЛАТА ОТ 300-400 МУ Е НАПЪЛНО ДОСТАТЪЧНА!
88
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
do 98,taka stavat kato pove4eto y4eni ako si izgybqt diplomite,ne mogat da dokajat 4e sa takiva,
87
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Очевидно е, че на България не и трябват високообразовани и интелигентни хора - след като каратист/пожарникар стана министър-председател, а учител по физкултира - министър на вътрешните работи, очевидно образованието и интелекта не са от значение. Важно е да си ***, упорит и безочлив
86
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Нали си наясно, че между висшист и учен има огромна разлика? Аз също имам висше образование, работя по специалността си, но не се смятам за учен.
85
10
 
1
 
! Отговори
kak stavat tia ne6ta преди 13 години
``А България е на последните места в Европа по брой учени на 1000 души население, отчитат още младите учени. ``Do kolkoto si spomnqm skoro 4etox nekade 4e po vishe obrazovanie BG,sme na 2 mqsto v sveta po glava na naselenieto ,pak y4enite ne6to izostavat,izglejda na6ite tam stydenti xodqt samo da si jivyrkat,i da praskat na mama i tate $.ako e samo za staistika,i da si mislime 4e imame y4eni ,po dobre da sme be3 takiva
84
3
 
3
 
! Отговори
NVM преди 13 години
"страна та " няма нужда от високо образовани специалисти така ли? Или всички да завършват средни училища и толкова???? А за това, че министрите ни си говорят глупости и образОванието няма да им помогне. Ти преброи ли колко Унита има в Швейцария?
83
9
 
6
 
! Отговори
БАНски човек преди 13 години
Реформа в БАН и Университетите трябваше да се направи още преди 20 години. Там е пълно с невежи мижитурки и бивши комунистически ***. Затова избягаха младите учени. Дано сега нещо се промени. Аз подкрепям с две ръце.
82
1
 
3
 
! Отговори
хах..... преди 13 години
Същите, тези на, които преподавате, ако те не струват, значи и вие не струвате много добра реклама си направихте няма що.
81
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"министър на образУванието" - Наистина, страна та има нужда от образОвание, само че то се получава преди да се стигне до университета!
80
4
 
5
 
! Отговори
NVM преди 13 години
Като чета някой от коментарите и чак не вярвам че има хора с толкова малко разум. n++ Университети има не само в Българиа. Вчера по новините слушам министъра на образуванието ми обяснява че България била колкото Швейцария а те имали само 8 университета. Ако не беше министър щях да преглътна че не е особенно подготвен но когато е министър на образуванието и да приказва глупости вече е трагично:4icu.org/ch/universities-switzerland.htm изброени са по градове да ги преброи ако може