Хванаха месни продукти със соя

Тежки санкции за „Сами –М”, „Лалов и Вачев”, „Унимес” и „Кен”
Обновена: 13 окт 2010 21:43 | 13 окт 2010 19:27,
474
Хванаха месни продукти със соя
Снимка: Булфото

Ветеринари са хванали месни продукти със съдържание на соя в стандарта „Стара планина”, обяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.

Продуктите са карначе на фирма „Сами –М”, колбас „Майстор Цвятко” на фирма „Лалов и Вачев” ЕООД, кебапче на „Унимес” АД – Монтана и кренвирши на „Кен”.

Незабавно ще бъде отнет лицензът на четири месопреработвателни предприятия, които са произвели продукти „Стара планина” с наличието на соя. Тя е напълно забранена по стандарта.

Това обясни на извънредна пресконференция министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.

Той посочи, че три от фирмите, произвели продуктите със соя, са доста големи. Всички са членове на Асоциацията на месопреработвателите в България, като управителят на една от фирмите дори е в управителния съвет на асоциацията.

Найденов уточни, че освен отнемането на лицензите по стандарта "Стара планина", на фирмите ще им бъде наложена много тежка комплексна проверка за години назад.

Ще бъде подадена информация и към Национална агенция по приходите (НАП) дали около тях няма и други нередности.

Четирите проби на месни продукти са изследвани два пъти и са хванати в търговската мрежа, отбеляза Найденов.

Той допълни, че винаги е знаел, че рано или късно някой от производителите ще направи опит да наруши изискванията на стандарта „Стара планина”.

„Тежко им”, коментира министърът за хванатите в нарушение фирми. Найденов заяви, че санкциите спрямо тези фирми ще бъдат пример за всички останали, произвеждащи по утвърдения стандарт.

Органите на ДВСК в Стара Загора, Враца, Монтана и Перник ще понесат дори по-голяма отговорност, защото са допуснали тези продукти да достигнат до търговската мрежа. Министър Найденов каза, че са възможни и уволнения.

Проверките не са по сигнал, а следствие на рутинния контрол по места, посочи министърът. „Недопустимо е тези фирми да злоупотребяват с доверието на потребителя и да печелят на гърба му”, категоричен беше той.

От Асоциацията на месопреработвателите посочиха, че установената соя в продукти „Стара планина”, може да е част от смеси за подправка.

Председателят на Асоциацията на месопреработвателите в България Кирил Вътев каза, че е шокиран, тъй като фирмите производители на продуктите са много сериозни.

„Тъй като методът за изследване е качествен, а не количествен, моята надежда е, че има подправъчни смеси, в които присъства соя за балансиране на вкуса. Ако се окаже така, че това е такава соя, аз апелирам към министъра фирмите да не бъдат санкционирани”, каза Кирил Вътев.

Според него установените проби са удар по целия месопреработвателен бранш.

Земеделският министър Мирослав Найденов обаче бе категоричен, че използването на соя дори и в количество от 0,01% пак е забранено.

„Ние не търсим да доказваме колко е процентното съотношение на соя. Именно затова си има други продукти, в които соята се допуска и те не се произвеждат с логото „Стара планина”. За мен няма никакво значение дали е 1% соята или 0,1%. Фирмите са злоупотребили и ще си понесат отговорността”, заяви министър Найденов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


474
Още по темата: Стара планина
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
404
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Във връзка с изявлението на Министъра на земеделието относно регистрирано наличие на соеви протеини в продукти КЕН Стара планина:Фирма КЕН АД еднозначно и категорично заявява, че не използва соеви протеини в производството си, както в своите продукти под марка "Стара планина" така и във всички продукти с марка КЕН.Изнесените твърдения не отговарят на истината и поради увреждането на репутацията ни настояваме контролните проби да бъдат изследвани в сертифицирани Европейски лаборатории. ken.bg
403
0
 
0
 
! Отговори
Ина преди 13 години
купих продукт със стандарт " Стара Планина " ,но се оказа че не е това което очаквах ...загубиха ми доверието .незнам къде да го занеса да го изследват.в него има повече мазнени отколкото месо
402
0
 
5
 
! Отговори
stan преди 13 години
Сами М, Лалов и Вачев, Унимес и Кен. Не знам дали ще ги накажат както трябва, но сега трябва и ние да си свършим гражданското задължение- НЕ купувайте продуктите на тези производители, имам предвид ЦЯЛАТА продукция.
401
0
 
0
 
! Отговори
човек преди 13 години
имам впредвид 400 кг.
400
0
 
0
 
! Отговори
човек преди 13 години
със соя и соеви продукти се хранят почти 2 милиарда души , значе проблема не е в нея . колкото до " така нареченият стандарт стара планина " , ясно ли ви е , че се използва замразено месо внос от аржентина , ирландия и др. знаете , че размразени месни продукти трябва да преминат термична обработка ,защото е опасно повторно замразяване .сметнете от 500 000 крави , които дават по теле на година при средно 40 кг.живо тегло колко месо се произвежда извадете износа и сметнете кг.колбаси произведени
399
0
 
6
 
! Отговори
Владко преди 13 години
По данни за световното производство на соя 81% от нея е генномодифициран хибрид на фирма Монсанто с имплантиран протеин на хербецида Раундъп. Това се прави с цел само соята да остане при напръскване с хербецида, а всичко останало измира. Протеинът на Монсанто влиза заедно със соята в храната и оттам предизвиква канцерогенни ефекти. Как мислите, щом 81% от соята в света е ГМО, дали в БГ ядем от другите 19%? И не трябваше ли на храните със съдържание на ГМО над 0.9% да има надпис?
398
7
 
5
 
! Отговори
1234 преди 13 години
С това "стара планина" просто намериха вратичка законно да вдигат цените. Гневна и ядосана съм от безсилие. Някой да е забелязал след влизането на новия стандарт какво се случи с цените? До небето, а навярно всичко си е със старато съдържание.
397
0
 
3
 
! Отговори
voodoo преди 13 години
прав си,но поне никой на сила не може да те накара да пазаруваш от тез ***.аз салами не консумирам.липсват ми но ако искам соя си я купувам в пакетче печена.
396
0
 
7
 
! Отговори
Боклуци преди 13 години
Този народ си заслужава съдбата !!! В тази държава живеят 70% *** които не ги *** въобще за държавата....само ревът, че са зле и как някой трябвало да дойде да ги оправи ! Кой ще ти помогне, ако ти сам не си помогнеш !Пълно е само с чубани гледащи лошо, хвърлящи си *** навсякъде и то без да срамуват ! Като му направиш забележка и те гледа като *** и се чуди и си вика ти *** ли си, че му правиш забележка!Такъв живот заслужаваме с тези ЧУБАНИ!И тези хора имат високо мнение за себе си !
395
1
 
3
 
! Отговори
Боклуци преди 13 години
Този народ си заслужава съдбата !!! В тази държава живеят 70% *** които не ги *** въобще за държавата....само ревът, че са зле и как някой трябвало да дойде да ги оправи ! Кой ще ти помогне, ако ти сам не си помогнеш !Пълно е само с чубани гледащи лошо, хвърлящи си *** навсякъде и то без да срамуват ! Като му направиш забележка и те гледа като *** и се чуди и си вика ти *** ли си, че му правиш забележка!Такъв живот заслужаваме с тези ЧУБАНИ!И тези хора имат високо мнение за себе си !
394
1
 
6
 
! Отговори
inc преди 13 години
Щом "стара планина" продуктите тъпчат със соя ... смятайте какво е състоянието на останалите им продукти. От днес тези фирмички ме загубиха като клиент.Искам да изтеглят от пазара всичките си така наречени продукти и повече да не припарват до щандовете за месо.
393
2
 
8
 
! Отговори
voodoo преди 13 години
Сами М,Майстор Цвятко, Лалов и Вачев ЕООД,Унимес АД Монтана,Кен-това са печелбарите който ни тровят и лъжат.не е нужно да чакаме министъра да ги наказва.можем да ги накажем единственно ние,как,ами много просто не купувайте брата *** на тези производители.също и магазините не зареждайте *** на тези простаци.и този *** Вътев соя за балансиране на вкуса.ейййй мазен гей Вътев ти съвсем ни взе за канарчета.става въпрос за салами със стойност 2-3 лв.да се продават на цена 8-9лв.или едни *** като Вътев и компания да печелат на нашия гръб.ание да плащаме месо и да ядем соя.наказания трябва да има и за Асоциацията на сояпреработвателите в БГ с агронома Вътев.
392
0
 
10
 
! Отговори
Един Българин преди 13 години
Никаква соя нетрябва да има. "Подправка" разправяйте на баба си! Има си норми, закони и правила. Който не ги спазва - проверки, големи глоби и затвор, г-н Найденов!!! Само така ще се оправим!
391
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Драги ми,и натуралното месо у нас -е отрова.Няма вече нищо чисто за консумация,не разбрали.
390
1
 
7
 
! Отговори
Люб преди 13 години
Е чак пък поклон! Това му е работата и трябва да я върши. За това сме го избрали, за това му се и плаща. Просто всички трябва да са такива. Поздравление - ок, но не мисля, че трябва да съм благодарна и да се покланям на някой, който просто добре си е свършил работата. :)
389
1
 
22
 
! Отговори
djon преди 13 години
отнемане на лиценза и доживотна забрана за производство на колбаси само така ще ими възмездие
388
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
това,че месото ви мирише на лекарства няма нищо общо.животните се тъпчат с антибиотици докато ги отглеждат,месец преди да бъдат убити антибиотиците трябва да бъдат спрени.някои месопреработватели просто не го правят и вкуса си остава в месото,и в урината ни...
387
0
 
5
 
! Отговори
32и преди 13 години
Затова е по-добре да си купи човек 200-300 грама прясно месо, ама да го види, че е месо, зеленчуци и плодове. Саламите са отрова за организма.
386
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Храната ,водата,напитките които се продават-ВСИЧКО Е ОТРОВНО .У нас няма да има никога честни и почтени търговци,защото всичко е само бърза и лесна печалба.Здравето на хората-кучета го яли.И нека после тоя *** Дянковеца да говори простотии,за това че имало много болни у нас.Еми ще има още повече даже.
385
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ами че Сами бяха доста престижна фирма с традиции.Вярвах им ,но сега вече -не.Всички са измамници и всичко е *** което ядем и пием ,затова ще има бум на всякакви болести.