Хванаха месни продукти със соя

Тежки санкции за „Сами –М”, „Лалов и Вачев”, „Унимес” и „Кен”
Обновена: 13 окт 2010 21:43 | 13 окт 2010 19:27,
474
Хванаха месни продукти със соя
Снимка: Булфото

Ветеринари са хванали месни продукти със съдържание на соя в стандарта „Стара планина”, обяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.

Продуктите са карначе на фирма „Сами –М”, колбас „Майстор Цвятко” на фирма „Лалов и Вачев” ЕООД, кебапче на „Унимес” АД – Монтана и кренвирши на „Кен”.

Незабавно ще бъде отнет лицензът на четири месопреработвателни предприятия, които са произвели продукти „Стара планина” с наличието на соя. Тя е напълно забранена по стандарта.

Това обясни на извънредна пресконференция министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.

Той посочи, че три от фирмите, произвели продуктите със соя, са доста големи. Всички са членове на Асоциацията на месопреработвателите в България, като управителят на една от фирмите дори е в управителния съвет на асоциацията.

Найденов уточни, че освен отнемането на лицензите по стандарта "Стара планина", на фирмите ще им бъде наложена много тежка комплексна проверка за години назад.

Ще бъде подадена информация и към Национална агенция по приходите (НАП) дали около тях няма и други нередности.

Четирите проби на месни продукти са изследвани два пъти и са хванати в търговската мрежа, отбеляза Найденов.

Той допълни, че винаги е знаел, че рано или късно някой от производителите ще направи опит да наруши изискванията на стандарта „Стара планина”.

„Тежко им”, коментира министърът за хванатите в нарушение фирми. Найденов заяви, че санкциите спрямо тези фирми ще бъдат пример за всички останали, произвеждащи по утвърдения стандарт.

Органите на ДВСК в Стара Загора, Враца, Монтана и Перник ще понесат дори по-голяма отговорност, защото са допуснали тези продукти да достигнат до търговската мрежа. Министър Найденов каза, че са възможни и уволнения.

Проверките не са по сигнал, а следствие на рутинния контрол по места, посочи министърът. „Недопустимо е тези фирми да злоупотребяват с доверието на потребителя и да печелят на гърба му”, категоричен беше той.

От Асоциацията на месопреработвателите посочиха, че установената соя в продукти „Стара планина”, може да е част от смеси за подправка.

Председателят на Асоциацията на месопреработвателите в България Кирил Вътев каза, че е шокиран, тъй като фирмите производители на продуктите са много сериозни.

„Тъй като методът за изследване е качествен, а не количествен, моята надежда е, че има подправъчни смеси, в които присъства соя за балансиране на вкуса. Ако се окаже така, че това е такава соя, аз апелирам към министъра фирмите да не бъдат санкционирани”, каза Кирил Вътев.

Според него установените проби са удар по целия месопреработвателен бранш.

Земеделският министър Мирослав Найденов обаче бе категоричен, че използването на соя дори и в количество от 0,01% пак е забранено.

„Ние не търсим да доказваме колко е процентното съотношение на соя. Именно затова си има други продукти, в които соята се допуска и те не се произвеждат с логото „Стара планина”. За мен няма никакво значение дали е 1% соята или 0,1%. Фирмите са злоупотребили и ще си понесат отговорността”, заяви министър Найденов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


474
Още по темата: Стара планина
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
384
0
 
12
 
! Отговори
3е` преди 13 години
Преди време купувах готови печени пилета от известна верига магазини, но последния път, когато си купих и ядох имаше странен вкус на някакъв препарат. После повръщах много и бях много зле, на другия ден се оправих и след време разбрах, че ги киснат в някякви препарати преди да ги пекат, затова били толкова крехки, но този който ги е киснал явно не е спазил пропорцията. Яла съм и луканка, която мирише на препарати или лекарства, а и натуралния сок също бъка от консерванти.
383
1
 
18
 
! Отговори
Митра преди 13 години
Възмутена съм /меко казано/! Това е безобразие, безотговорност .... Как не ги е срам! Стига с алчността на БГ фирмите за сметка на бедния български народ! Ако не се спазват законите в тяхната строгост, "старата песен ще върви на нов глас". Жалко за българския народ, който за тези над 20 години загуби освен всичко друго като морални ценности, в които е възпитаван от векове, загуби и вярата си в доброто, благодарение на т.н. бизнесмени, според мен изпечени мошеници.
382
2
 
30
 
! Отговори
Сиси преди 13 години
Браво г-н министър!ей това се вика министър, който работи за народапоклон!
381
2
 
17
 
! Отговори
преди 13 години
Нашите производители правят измамите само за българския пазар, за навън всичко е по стандартите, защото там прошка няма. Никакви извинения и увъртания няма да ги върне на пазара, ако не спазват правилата, просто конкуренцията е голяма там, а тук не е. След известно време всичко тук ще утихне и ще почне по старому за съжаление.
380
1
 
17
 
! Отговори
282 преди 13 години
Аз кренвирши не ям от 5 години поне. Няма по-голяма гнус от тях... Вземайте месо от месарниците или цели пилета тия салами луканки и др. са пълни ***!
379
0
 
9
 
! Отговори
Joro преди 13 години
Преди повече от две години си купих опаковка с два броя "Лионска наденица" на "Кен". Беше отвратителна и миришеше на лекарства. Абсолютно негодна за ядене. От тогава не съм припарвал до продуктите на тази фирма. Крайно време е да бъде заведено и дело за умишлено тровене на хората.
378
1
 
29
 
! Отговори
Стоян преди 13 години
ЕДНО ГОЛЯМО БРАВО НА ТОЗИ МИНИСТЪР!
377
0
 
15
 
! Отговори
жу преди 13 години
Кренвиршите на КЕН, които са във вакуум опаковки и без изследвания се усещат колко са гумени и нямат месо.
376
1
 
14
 
! Отговори
Георги преди 13 години
От Асоциацията на месопреработвателите посочиха, че установената соя в продукти Стара планина, може да е част от смеси за подправка.Че какъв е процента на подправките като цяло че да има дори и 0,1% соя, те така 10% подправки могат да сложат. Щом е казано че не трябва да има соя , значи не трябва. А и нашите ветеринари едва ли могат да установят такъв малък процент , значи става дума за проценти.
375
0
 
16
 
! Отговори
eli преди 13 години
Абе , показно не показно - за храна става въпрос. Като са месили сойката сега да си носят последствоята. Ще им се извинявал министъра - а на нас кой ще се извини?***
374
0
 
10
 
! Отговори
Мето преди 13 години
Абе Тишко, ти глупав ли си или се правиш на глупав. Не разбра ли, че те сега само пробват дали има контрол. След два месеца, като започнат да слагат по 10% соя, какво ще кажеш - "Няма нищо к'во толкова. Само 10% - нищо няма да ви стане от толко малко соя, ами че тя даже е полезна."
373
3
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
е и.въведоха стандарт само за да ни вдигнат цената.преди 4 крен.струваха2.8 а сега 4 лева .да ни е честито и на нас ограбените и на печелбарите-скубарите.ние ще ядем *** а пък те ще си пълнят джобчетата
372
1
 
7
 
! Отговори
Hammer преди 13 години
Абе трябва като в щатите. Един или няколко човека да ги осъдят. Да платят няколко милиона на излъганите и ощетените. И държавата, ако успее да ги резне от някъде екстра! Ако не фалират през ум няма да им мине пак да лъжат пак. Ех, мечти:)
371
0
 
6
 
! Отговори
ЗИКО преди 13 години
Сетили се, виждал съм котешки глави обезглавени от фирма Червена Звезда преди години в Русе /1993г/ захвърляни на километър от въпросната фирма и от тогава не се доближавам до месни продукти- кой закри местните месокомбинати?
370
2
 
3
 
! Отговори
Men преди 13 години
Сялянин , но не просто селянин, а *** селянин си ти. Защото селянин - човек който живее на село може и да е грамотен , а и няма лошо да си живееш на село. Но ти си селянин в най-долния смисъл на тази дума
369
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Земи този лиценз
368
0
 
12
 
! Отговори
PSP преди 13 години
Така наречените "големи" фирми залагат само на самозаблудата, че са недосагаеми и могат да продават ла*ната си безнаказано! Сега ще бъдат едни оправдания, едни масирани реклмани кампании за стотици хиляди левове и други простотии... Надявам се българинът най-после да се е отърсил от невежстовото си и пренебрежително да подминава всички продукти на тези мошенически фирми!!! Желая и на 4-те скорошен фалит, защото го заслужават!
367
20
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Всичко е скалъпено!Големите фирми залагат отдавна на по-добро качество, отколкото на измекярски сметки с някакви мижави проценти соя. Поредният министър, който трябва да си замине заради некомпетентност и недоказани обвинения.
366
0
 
12
 
! Отговори
Мама преди 13 години
Министреееее и сиренето и сиренето...*** начин да проверим "узряло" сирене за втвърдители-плочка сирене /около 2 см. дебелина/, в чиния за 2 минути в микровълновата ако има от "подобрителите" трещи та се нетрае .Такива гърмежи и фоерверки не бях виждала,а резултата дойде още на втория опит:(Инъче браво за проверките, сега да си понесът последствията!
365
0
 
5
 
! Отговори
PSP преди 13 години
А относно вносните колбаси, естетствено е да предпочете тях и това вбесява до посиняване нарочените мошенически фирми! Не разсмивай с тъпотата си всички тук! Какво слагат великите родни производители в мършите си според теб? Месо и планински мерудии ли? :)))))))))))) Голям *** си!