Кабинетът отсече: Пенсионните фондове се национализират

Това е кражба, възмутиха се работодателите
Обновена: 25 окт 2010 15:11 | 25 окт 2010 15:10,
326
Кабинетът отсече: Пенсионните фондове се национализират
Снимка: БГНЕС

Правителството не се отказа от идеята професионалните пенсионни фондове да спрат да съществуват от 1 януари догодина, а активите им да се прехвърлят в общ новосъздаден фонд "Ранна пенсия", независимо от острата реакция на бизнеса.

Социалният министър Тотю Младенов и управителят на НОИ Христина Митрева представиха окончателните предложения за промени в Кодекса за социално осигуряване на съвместна пресконференция.

От 2015 г. започва с шест месеца на година да нараства необходимата възраст за пенсиониране на работещите при първа и втора категория труд.
Възрастта ще нараства до достигане на 55 години за жените и 58 години за мъжете при първа категория и 60 години за жените и 62 години за мъжете, работещи във втора категория.

От първи януари 2011 г. осигурителните вноски на работещите при тези категории ще се привеждат по сметката на новосъздаден фонд към НОИ "Ранно пенсиониране" – 12 процента за първа категория и 7 процента за втора категория труд.

Работодателите обаче се обявиха категорично против "национализацията" на професионалните фондове и ранното пенсиониране у нас.

Председателят на БСК Божидар Данев посочи, че намерението за прехвърляне на средствата противоречи на конституцията заради посегателство върху частна собственост.

„Нарушава се и правото на наследяване, тъй като наследниците на работниците, които са имали лични партиди, няма да могат да получат събраните вноски“, смята бизнесменът.

Работодателите попитаха дали прехвърлянето на средства от девет фонда в един социален фонд не представлява отчуждаване за държавни нужди и засегнатите не трябва ли да бъдат обезщетени.

Около 230 хил. работещи са сключили договори с професионални фондове и има опасност те да потърсят нарушените си права.

„Това дори не е национализация, а е кражба, защото няма обезщетение за засегнатите“, коментираха работодателските организации.

Според тях вече имало срив на капиталовите пазари, след като беше обявена идеята за закриване не професионалните пенсионни фондове. 

Другите предложения на правителството предвиждат от 2015 г. да започне да нараства необходимият осигурителен стаж за пенсиониране в общата категория труд – с по четири месеца на година, като целта е до 2024 г. да достигне 37 години за жените и 40 години за мъжете.

Още по темата

 
Заради злоупотребите се увеличава от 12 на 18 месеца периодът, от който се изчислява обезщетението за майчинство и безработица.

Окончателните предложения за промени в Кодекса за социално осигуряване ще бъдат разгледани утре на Надзорен съвет на НОИ, в сряда – на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество и след това в Министерския съвет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


326
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
275
0
 
2
 
! Отговори
Отлично преди 13 години
Мислех, че се коментира точно това решение на правителството, което се отнася за национализирането на допълнителните пенсионни фондове. А относно управлението на правителството като цяло, изобщо не го одобрявам, но когато имат добро попадение, трябва да бъдем коректни. Друг е въпросът, че утре могат да запеят друга песен. Хайде, приятна вечер!
274
1
 
2
 
! Отговори
Отличен плюс преди 13 години
Драги ми Отличен, нещо не ти е ясно. Към 31 юли т.г. дефицитът в НОИ беше 300 млн.лв. НОИ се кредитира от фискалният резерв , който Тотювци наследиха. Няма откъде другаде. Но този резерв не може да бъде по-малък от 4,7 млрд.лв. В същото време дефицита в държавният бюджет е повече от 2 млрд.лв. Увеличението на местните данъци, за старите автомобили, за лукс жилища, акцизи и т.н. няма да помогнат. Да му мисли Алексей Петров. Бостанът е напълно ошушкан.Бъди жив и здрав Отличнико.
273
1
 
3
 
! Отговори
баф мааму преди 13 години
Абе момче,България все от комунисти се е управлявала ,разликата ечеповечето от глупави,алчни и нрадливи-предимно през последните 20 години,това е истинското. Второ никога не е имало синдикати-истински.Тези са си държавни чиновници и слушкат а се дърпат за театрото да става.От какво се издържат и живеят в раскош и в нъщи и на работа-нима от члегския внос?ДА ПОМИСЛЕТЕ ! ТОВА ВСИЧКОТО БЪЛГАРСКО СОЦИАЛНО ЧУДО ИСКА ДОБРИ ДОХОДИ ЗА ДА СЛУШКАТ И ОТ КЪДЕ И АКО НЕ ДАДАТ КЪДЕ ЩЕ ИДАТ УПРАВЛЯВАЩИТЕ ? Е?
272
2
 
5
 
! Отговори
Отличен преди 13 години
Драга, Диана, нещо не сте разбрала. С тази национализация държавата, в лицето на НОИ, гарантира, че хората ще си получат парите, а няма да изчезнат в джобовете на незнайно кой. Т.е. НОИ ще си изплаща такива пенсии, каквито хората са си заработили чрез вноските.
271
1
 
3
 
! Отговори
outsider преди 13 години
Бойко Борисов е бивш член на БКП, а има хора, които считат, че бивш *** и бивш комунист няма. Така че не се учудвайте, че започва да прави национализация. А Дянков ще вкара и тези пари в държавния бюджет и ще понамали бюджетния дефицит. Представям си какви самохвалства и оптимизъм ни чакат след това от него. А пък може и Мудис (като им платят) да ни качи рейтинга.
270
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ТЕЧО 180ЛВ НА МЕСЕЦ ПО 38 ГОДИНИ СА 82080ЛВ ЗА ТЕЗИ 38 ГОДИНИ С ЛИХВИТЕ ОТИВАТ НАД 100000
269
2
 
5
 
! Отговори
Mutra преди 13 години
Samo taka toja pros narod trjabva da se strize .Ne sme evropeici ei,tapo ,ov4o stado ......
268
1
 
7
 
! Отговори
Отличен преди 13 години
Сега трябва със закон да задължат работодателите да внасят всички осигуровки на работниците си и всичко ще си дойде на мястото. Така постъпленията в НОИ ще се увеличат в пъти, защото малко ще са хората, които ще се съгласяват да работят без осигуровки. Който е сериозен стабилен работодател ще остане на пазара, който не може - да фалира. Но това догодина.
267
0
 
1
 
! Отговори
Диана преди 13 години
Мнението не е ,за да го носиш в джоба си...ако нямаш какво да кажеш замълчи.
266
3
 
5
 
! Отговори
Заблудени преди 13 години
Много ми е Х за какво спорите толкова,като абсолютно нищо не зависи от вас,ама нищо,нищичко и никой няма да ви пита за мнението ви а и никой не го интересува!
265
0
 
0
 
! Отговори
267 преди 13 години
И къде да видя да защитавам комунистите?
264
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не ви ли писна да защитавате комунистите бре,хем виждате какви безобразия са извършвали и пак...
263
1
 
3
 
! Отговори
G7 преди 13 години
Samo da vi kaja 4e predi 3 meseca v Kanada pristigna 1 semeistvo na okolo 27 god,i po4ti vednaga si kupiha kasta v nai -barovskija kvartal na grada cenata na kojato e bliso 1 milion dolara,horata ne rabotjat nisto ,lno mama i tate v Bg dosta sa okrali,ta takiva oligofreni zapo4naha da idvat tuk ,mnogo kradene na taja Bulgarija ei,mnogo kradene a vie si mrankaite po forumite ,te si vi derat li derat,aide sas zdrave...
262
1
 
5
 
! Отговори
Диана преди 13 години
Не са внасяни от държавата ...една част от работодателя една част от работника.
261
3
 
9
 
! Отговори
до 266 преди 13 години
Какво му е отличното бе? Как ще са внасяни парите от държавата, като ти ги удържат лично от теб и от работодателя, кое предприятие с 1ва категория труд е държавно, освен Козлодуй?На Ушев и Шапкарев вноските са за сметка на държавата, ама познай дали държавата като техен работодател е създала някакъв фонд - к*рец батка, сега взеха да издишат, ще приберат паричките от миньори, моряци, тежки производства, за да има пенсиика за Ушев и Шапкарев, а докато на другите вдигат възрастта на Ушев и Шапкарев не я пипат... Отлично, само че отлично порно, докато шепа заблудени герберчета пляскат... нищо утре тези пари ще свършат, тогава герберчетата пак ще пляскат ама с дупе.. лошото че и ние покрай тях...
260
7
 
7
 
! Отговори
Отличен преди 13 години
Много добро решение. Това са си едни чисти пирамиди. А парите в тях пак са внасяни от държавата. Законът, с който бяха създадени е дискриминационен на възрастов принцип /относно родени преди и след 1960г./, но не се намери кой да сезира Конституционния съд. Добре, че не им разрешиха да инвестират парите както си искат, иначе отдавна да ги няма и тези, които са останали.
259
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
За каквото и да са ме глобявали си подписвам актовете и фишовете без да споря и си ги плащам! Не знам защо мислиш че един човек със 15 год стаж в 200 000 град взема много повече от Ушев! Колега със средно. и 15г. стаж, и взема 550 лв, ако на Ушев му е кофти със 700 - ами ние да се гръмнем... Аз съм маш. инженер с две специалности и трудно докарвам над 1000, докато офицери в МВР има със ВИФ, дето вземат 1200 както ти казваш.. Ако живеят в малък град (30-50 000 жители) те са олигарси, не бедни!
258
0
 
5
 
! Отговори
ИСКАМ СМЕТКАТА преди 13 години
Добре ,Аз съм работил 1-ва категория и работя 2-ра категория,но в дебата никой не включва ЕКСТРА категория труд,това е ПОЛИЦИЯТА - пенсионери на 45години.Питам тези кутраци имат ли спестени и преведени пари в някакъв ФОНД,или така си маат ***.
257
2
 
3
 
! Отговори
ТЕ40 преди 13 години
Никой не може да ти гарантира старините . Осиг. доход 500-600 лв. вноска за 180 месечно по 35 години за двеста лева месечно пенсия за 10 години . Чакай някой намазан да ти гласува 13 та пенсия и се радвай на подаяние...... Не управляват хората /държавниците/ те само "преразпределят" ........ иначе са щедри на обещания..............
256
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не, не можеш, ще можещ когато се пенсионираш официално. Ако доживееш ...