Еврообразование с африканско финансиране

Студенти и преподаватели от СУ на протест в София
Обновена: 1 ное 2010 15:48 | 1 ное 2010 12:50,
82
Еврообразование с африканско финансиране
Снимка: БГНЕС

"Тревожим се, защото африканско финансиране по думите на самия министър на образованието не може да осигури европейско образование на нашите деца".

Това каза ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. Иван Илчев на протеста на преподаватели и студенти в Деня на народните будители против предвидените от кабинета средства за висше образование за следващата година.

"Подготвяме млади хора на европейско ниво, но обричаме мнозина да търсят приложение на получените тук знания извън родината си", коментира ректорът.

"Тревожим се, защото премиерът призовава образованието да почака, докато строи магистрали, но те не са пясък, бетон и асфалт. В основата им са вградени знанията на проектанти, геодезисти, химици, икономисти, биолози, еколози, археолози, юристи. Това са все хора, които готвим в българските висши училища", посочи още Илчев.

Академичната общност на СУ настоява правителството да включи в бюджета за 2011 г. средства за висше образование и наука, отговарящи на европейските стандарти.

От Алма матер искат още адекватна държавна субсидия за издръжката на студент и правителството да разработи национален план за развитие на висшето образование, науката и технологиите.

"Нашият спор не е за пари. Нашият спор е за приоритета на държавата и за дела, отделян за наука и висше образование в този бюджет. Нека пицата да бъде една, но да се знае за кого са големите парчета", подчерта още той.

Проф. Илчев коментира и идеята на просветния министър, след като бъде съкратена част от администрацията, на половин щат да бъдат назначавани студенти и по този начин да се пестят пари.

"Това е възможно, само че понякога някои идеи са като в книгата на Иля Илф и Евгений Петров „Златният телец“, в която героят казва: Идеи наши, бензин ваш! Така че идеи много, но те трябва да се съобразят със съответната законодателна база в България", смята ректорът.

По-реалистична му се струва идеята за нулеви години за редки специалности.

"Това ще позволи да се запазят кадрите, още повече че доста от преподавателите, които водят занятия по тези специалности, по закон имат право на една година отпуск от университета, през която да вършат своята научна работа, и ще се завърнат с нова книга или курс от лекции. Но тук става въпрос за 15-20 души и не решава нищо от въпросите на големите университети", посочи проф. Илчев.

"Самият министър Игнатов каза, че нивото на финансирането на образованието у нас отива под нивото в някои африкански държави, с което съвсем не искам да обидя Африка. В Африка има и държави, които се развиват много бързо и успешно и това са държавите, които залагат на образованието", смята още той.

От СУ са решени да продължат с протестите, ако няма развитие по техните искания.

"Трябват ни минимум 50% увеличение на държавната субсидия, за да може да постигнем някакво приемливо ниво на образованието", изчисли ректорът.

"Преди няколко дни се върнах от Турция, където бях на световен конгрес на университетите. Турски колеги също се оплакаха от криза. Казаха, че тази година на университета им са отпуснати само 16% повече пари в сравнение с миналата, а тогава пък са били отпуснати 18% повече в сравнение с предходната. Това означава близо 35% увеличение за две години. Извинявам се, че го казвам, но с подобна пресметлива мисъл Турция ще ни погълне и младите образовани турци ще карат хубави коли по нашите магистрали", заключи професорът. 

Междувременно студенти от СУ,  НАТФИЗ, Музикалната академия, Художествената академия и БАН се събраха на друг протест пред парламента. Тe представиха министрите Симеон Дянков и Сергей Игнатов като тиква и кратунка.
Студентите присъдиха на Дянков диплома за антибудител на годината. Образователният министър Сергей Игнатов пък получава диплома за приспивател на републиката, защото „приспал“ студентите и учените с разтърсващите си реформи. Протестиращите скандираха „Оставка“ и „Убийци на култура”. 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още по темата: протестобразование
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
0
 
0
 
! Отговори
qvndzggc преди 12 години
77
1
 
1
 
! Отговори
ddd преди 13 години
Абе стига с това образование бе,те парите не те правят по-умен,ами давайте да си оправим пътищата,че си потрошихме колите с тия подобия на пътища. А някой беше казал: България почва,където свършва асфалта на европа........
76
0
 
1
 
! Отговори
а1 преди 13 години
ако стават за нещо - да им даваме колкото пари имаме . А сега една истинска картина - мой съсед професор / Професор / държи в къщи и си изхвърля *** с кофа, направена от тенекия за сирене. представете си как вони , как вони и той,От 10 год е една и съща кофа поне да я беше сменил. Какви преподаватели , и *** за зеле не става от тях. не могат 10 стотинки да изкарат в частния сектор.....грешка могат ако попросят на някое кръстовище
75
0
 
0
 
! Отговори
мда преди 13 години
Нямам време да чета всички коментари. Във Финландия - страната с най-добро образование - правителството е казало - колкото пари се дарят за всяко учебно заведение - държавата ще даде от бюджета на съответното учебно заведение два пъти по толкова. Е? Така се прави.
74
0
 
0
 
! Отговори
Ivan преди 13 години
Za "fizkulturnicite" s golemi shkembaci ima , za cveta na naciqta nqma.Shibana durjava - avtora na toq citat se znae.
73
0
 
2
 
! Отговори
edno lice Cece преди 13 години
u4i za fizkulturnik i stani MVRistza kwo tie phizika chimia,matematica, literatura, pravo medicina, arhitectura, muzika, teatralo izkustwo, ekonomikauci za fizkulturnik i vratat na raia se otvaria pylna s mafioti, prestypnici i banditi na4elo s edno lice Cece
72
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Трябва да се премахне термина "държавна поръчка". Всеки да си плаща за каквото иска и да си носи отговорностите. За какво ми е да образовам някой полуинтелигентен тип, дето после не може и работа да си намери по специалността? И да оставят някакви стипендии за най-най-надарените. За останалите - бачкане.
71
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
За какво са ни университети?Ние си имаме гербери, виф, шопинг молове и сме членове на нато и ес.
70
0
 
4
 
! Отговори
Асистент преди 13 години
Докато не се направи една истинса атестация на научните работници по европейски критерии или поне да се вземат предвид препоръките от миналите вече атестации на БАН (колко станаха на брой?!) нищо няма да се промени даже и да се увеличи финансирането. Факт е, че има работещи групи и хора във всички факултети, но е факт и че те не са повече от 20% от всички, останалите са мъртви души. И още нещо,никой не прави разлика между хуманитарни и природни специалности, а това е ВАЖНО !
69
0
 
8
 
! Отговори
Totenkopf преди 13 години
Всички студенти от СУ и НХА могат да се прехвърлят в Спортната академия, където е открита нова, много перспективна специалност за бързо бягащи консултанти
68
4
 
6
 
! Отговори
КЪДЕ е ИСТИНАТА преди 13 години
Това е признание за Лекарите които ни лекуват и инженерите които строят и ремонтират.Сравнено със световните стандарти висшето образование в БГ е на ниво 8клас.
67
1
 
5
 
! Отговори
NeGodNik преди 13 години
"Когато в нашите университети започне да се преподава не по преведени учебници, а по измислени " - ето поредната глупост на невежите "измислени" учебници няма никуде по света! Това е знанието, натрупано от човечеството през столетията! Ама като стигнахме дотам за наука и висше образование да се правят обсъждания на махленско ниво, трябва да слушаме глупостите на "загубилите времето си да учат".Учете се от Бат'си Бойко и Цецко!Ас съм със средно едва завърших сега съм консултант за еврофондове
66
1
 
3
 
! Отговори
N преди 13 години
Образованието отдавна в България е африканско и като база и като модели на обучение, като управление/полу-феодално 3-4 души в частни и 20-30 души в държавни университети определят какво да се развива и какво не/ и не би трябвало да бъде финансирано нито в частни, нито в държавни университети. Хубаво би било парите да се насочат към обучение на българските студенти в западни университети, където ще получат адекватна подготовка.
65
2
 
3
 
! Отговори
Ей преди 13 години
На СУ е необходимо европейско финансиране за да осигури африканско образование на нашите деца. Истината е, че и финансирането на НАСА няма да им помогне. Г-н професор, за да докажете, че не съм прав, на предстоящия протест носете плакати със средно годишните оценки на завършилите СУ, през последните 20 години.
64
0
 
10
 
! Отговори
но комент преди 13 години
В музея на образованието в Златоград с изумление установих какви хубави учебници са се печатали на български в цариград още преди Освобождението.Без да имат държава, нашите прадеди са изградили училища, издавали са учебници, пращали са студенти по най-добрите университети в Европа.Какво правим ние днес, и до какво падение сме стинла днес.Срамота!
63
0
 
0
 
! Отговори
До посерко преди 13 години
По-добре да беше станал физкултурник
62
0
 
2
 
! Отговори
но комент преди 13 години
трябва да помним,как се е родила българия , за да не допуснем да загине.А българия не се е родила на 3.03.1878г., родила се е много години преди това- с образование , култура и духовност- от "Историята" на Пайсии, през училищата , читалищата , вестниците и книгите, издавани на български.загине ли духът, тялото остава една обречена черупка, а държава без дух е една територия, която всеки може да завладее.
61
10
 
4
 
! Отговори
Посерко преди 13 години
Оф, АлмаМатер да не се изказва, че тоя университет е спрел преди 30 години. Жалко, че си загубих 4 години там.
60
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Остави БАН настрана. Имат заслуги поне за едно, и то много големи. БАН е държава в държавата. Ако не е БАН да сме изчезнали отдавна като 16 по ред.
59
2
 
5
 
! Отговори
преподавател преди 13 години
пич, за без пари толкова. Когато с един учебник човек може да си купи нова кола (както е по-света) тогава ще пишем напълно оригинални учебници. Баста!