Пенсиите ще скочат, когато излезем от дeфицита

Според социалния министър пенсията трябва да е гарантирана
Обновена: 4 ное 2010 10:42 | 4 ное 2010 10:40,
55
Пенсиите ще скочат, когато излезем от дeфицита
Снимка: БГНЕС

"Трябва да има архивно стопанство – всички тези скандали за доказването на трудов стаж налагат архивното стопанство, за да се докажат годините, когато изчезне някой работодател".

Това каза министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов по bTV за пенсионната реформа.

Според него това, което се предлага като реформи, е един устойчив модел през следващите 25 г. "Ние заварихме над 2 млрд. лв. дефицит във Фонда за пенсиите и един неработещ модел", обоснова се Младенов.

По думите му през 2017 г. дефицитът ще е нула и ще започне натрупване във фонда. Увеличаването на всички пенсии ще стане само когато излезем от дефицита, увери Младенов.

Социалният министър обясни, че това е една устойчива система, която се прави за следващите 20 г. "В цяла Европа, навсякъде се укрепва държавното обществено осигуряване – основната пенсия, която получава човек и след това се надгражда с частните пенсионни фондове", обясни още министърът на труда.

По думите му е много опасно, ако има само капиталови сметки и няма държавно обществено осигуряване.

Още по темата

"Аз преди години бях в Аржентина и Чили, където моделът беше такъв, че основната пенсия се получаваше не от общественото осигуряване, а от частните фондове, без да се гарантира от държавата това – тотална икономическа криза", разказа Тотю Младенов.

Човек трябва да има една гарантирана пенсия и всичко друго нататък да е надграждане на тази пенсия – това е правилната политика, категоричен е социалният министър.

Тези, които са се осигурявали върху по-малки доходи, ще получат по-малки пенсии и обратното, обясни той.

Трябва да се учим и от грешките, които сме допускали преди години, смята Младенов, като припомни, че политиците през последните години непрекъснато са променяли параметрите.

"Доходите първо трябва да растат и след това пенсиите, а не обратното – няма логика да е обратното, защото тогава се получават дефицитите", заключи Тотю Младенов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
4
 
! Отговори
наблюдател преди 13 години
тоест никога или както казваха в квартала чакай от нарисувано прасе сланина да ядеш
49
0
 
3
 
! Отговори
Бай тошо преди 13 години
Божее, Боже !И това доживях. Глупост връз глупост
48
0
 
2
 
! Отговори
dedo преди 13 години
Има вариант пенсионерите да намалеят и на по-малко пенсионери да раздадат по повече пари. Иначе няма да се притеснявате: България расте, но не старее.
47
0
 
2
 
! Отговори
аи преди 13 години
Къде са коментарите
46
0
 
3
 
! Отговори
EE преди 13 години
ATE BE
45
0
 
3
 
! Отговори
ikonomist преди 13 години
Просто от милиционер-трудно се става икономист
44
0
 
5
 
! Отговори
Chiko преди 13 години
Тия гербави комунисти мислят за 2012, едва ли ще изкарат до пролетта с некомпетентното си управление. Не остана област, която да не разсипаха. Интересно е какво направиха повече от станишевци
43
0
 
5
 
! Отговори
социалист преди 13 години
За разлика от социалистите, които вдигнаха запалати и пенсии /500-700 лв таван, факт/ и бяха оплюти, *** от герб ни омайват с милиционерските си сводки. Приказката ония окрадоха всичко- свършва другари комунисти.
42
0
 
7
 
! Отговори
Пенсионерка преди 13 години
За 30 години учителски стаж получих 176 лв пенсия,за толкова ме е осигурява ла държавата-сега слугувам в Гърция
41
0
 
4
 
! Отговори
Sin преди 13 години
Гербавите комунисти и *** им атакисти просто нямат представа откъде и какво да започнат. За какво увеличение говорят ***-дайте на хората това, върху което са се осигурявали, премахнете тавана на пенсиите което е чиста дискриминация за да се осигуряват хората върху реалните си доходи. Аман от комунистическа демагогия
40
0
 
5
 
! Отговори
НОИ преди 13 години
"Надежда всяка тука оставете!"Нали знаете къде го пише това?Толкоз за пенсиите!:(
39
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
пенсиите ще скочат на куково лято
38
0
 
4
 
! Отговори
Истината преди 13 години
Нападетел, Главната причина беше друга точно както си го написал, но беше. Сега вече демографската катастрофа сама предизвиква повечето негативни неща в България.
37
0
 
4
 
! Отговори
OX преди 13 години
DRAJTE SE BRATIA PENSIONERI! OT 01.01.2018 GOD. STE IMA UVELICHENIE NA PENSIITE... STE IZTARPIM OSTE MALKO
36
2
 
6
 
! Отговори
Баце преди 13 години
Абе пич, толкова ли си неграмотен, че не знаеш как се пише с малки букви и как се отделят думите? Ама то като си герболетка си носиш товара или по скоро липсата на това горе в главата?
35
0
 
6
 
! Отговори
Баце преди 13 години
Тоест на кукуво лято и както казва Цецко може би?
34
3
 
2
 
! Отговори
а не така преди 13 години
ХЕ Е ТАКА ДРУГАРю,ЗАЩОТО ЩЕ ИМАШ ВЪЗМОЖНОСТ ДА СЕ ОСВЕДОМИЩ,КОИ ОКРАДЕ БЪЛГАРИЯ И ТОВА НЕ Е БОИКОБОРИСОВ,НИТО ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВИМАИ МАЛКО ТЪРПЕНИЕ И ЩЕ ВИДИШ,КАКВО СА ПРАВИЛИ ТРИМАТА ОТ ЗАПАСА И ЧЕТВЪРТИЯ ОТ А Б В
33
0
 
4
 
! Отговори
PETAR преди 13 години
DOKATO STE NA VLST NI6TO NQMA DA SKO4I DRAGI TOTIO ZA6TOTO NA VAS VSE NQKOI VI E VINOVEN AKO NE STANI6EV PREZIDENTA ZA6TOTO STE NEGADARNI DO BEZOBRAZIE
32
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
За кого говори министъра: "тия които са се осигурявали на голяма заплата,ще получават голяма пенсия, тия които са се осигурявали на по-малка заплата по-малка пенсия"В НБ по-голямата част от работещите се осигуряват от работодатели на минимални заплати и на 4 часов раб.ден и не зависи от тях "на каква заплата ще се осигуряват".И какви са тия приказки за 2025 г и т.н.Това никак не ме топли.Аз до тогава...
31
0
 
8
 
! Отговори
Нападател преди 13 години
До истината. Демографската криза е факт, но главаната причина е друга. тя е икономическият срив през последните 20 г., липсата на работни места и мизерните заплати. това доведе до емигриране на 1 млн. души, които работят и попълват пенсионните фондове на страните от Западна Европа и Северна Америка. Другата главна причина е многократното намаляване на осигурителните вноски от бизнеса, което му позволи да си купува луксозни автомобили, яхти и луксозни стоки.