Поръчано и платено: Оплюй го във форумите!

Заражда се нова мръсна професия: критик в интернет
Обновена: 6 ное 2010 10:08 | 6 ное 2010 10:03,
402
Поръчано и платено: Оплюй го във форумите!
Снимка: БГНЕС

Що е то "професионалист в оплюването"? Tова е най-новата професия - дори и в България. Въпросният "критик" броди по цял ден из интернет, за да излива омразните си коментари срещу противниците на онези, които му плащат. Така започва материалът на радио Дойче веле, озаглавен „Оплюване по поръчка“.

Професионалният критик в интернет броди из онлайн-изданията на вестниците, из блогове и форуми от всякакъв вид. Работата му е удобна: професионалистът в оплюването може да работи и от вкъщи по пижама.

Влад Урсулеан от Букурещ например бомбардираше интернет-пространството с обидни коментари по адрес на двамата най-силни кандидати за президентския пост в Румъния по време на предизборната кампания през 2009 година. 

Поръчител беше партията на третия кандидат. Онова, което тогава никой не знаеше, е, че младият мъж е журналист и всъщност прави това заради журналистическо разследване.

"Всеки ден получавах по e-mail списък с 30-40 линка към статии в различни онлайн-издания и към цял куп блогове и форуми. Към тях се прибавяше и списък с "посланията", които трябваше да публикувам като коментари под статиите. Например, че Траян Бъсеску е виновен за лошата ситуация в страната или че съперникът му на изборите Мирча Джоана е престъпник. Тоест, ставаше дума за директни нападки срещу кандидатите" - споделя журналистът пред радио Дойче веле.

Журналистът намира поръчителите си чрез Фейсбуук. С помощта на фиктивни акаунти той става член на групата на либералите и бързо е вербуван за сътрудник. 

В България критиката в интернет също може да донесе пари, обяснява социалният антрополог Харалан Александров пред Дойче веле.

Действително има усещане, че определени постинги са ясно мотивирани от партийна принадлежност. Така че самото обвинение в това, че си платен форумец, е част от това агресивно говорене, което обезценява и атакува гледната точка на другия. В този смисъл българските форуми са едно много нецивилизовано място, отбелязва Александров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


402
Още по темата: оплюване по поръчка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
341
2
 
0
 
! Отговори
bg преди 13 години
I vuv foruma na Ataka ima plateni hazarski i poganski pluhove,koito plujat s/u bulgarskite nacionalni interesi i s/u Rusia.
340
2
 
1
 
! Отговори
ягодка преди 13 години
А така дойдохме на думата...Лек ден и усмивки от мен!
339
2
 
3
 
! Отговори
бул преди 13 години
Ние все сме така. Залудо плюеме,а хората са го превърнали в професия.
338
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ууууууууууууу ще плюваме ще плюваме
337
4
 
3
 
! Отговори
Govedarka преди 13 години
Kostov e vinoven! :D:D
336
2
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
журналистите в българия не са журналисти а драскачи.ние хората сме си едни обикновени и не искаме да се съобразяваме с тяхното мнение .можем да си плюем който си искаме.поне това право ни оставете
335
6
 
8
 
! Отговори
Онанимен преди 13 години
хахах :) глупава статия ...като не харесвам Бойко ... какво? Професионално ли го оплювам или непрофесионално?
334
2
 
5
 
! Отговори
кандидат плювач преди 13 години
Искам и аз да работя като професионалист в оплюването.
333
3
 
3
 
! Отговори
мале мале преди 13 години
ау егати гнусната дейност.и тези пари които вземаш от това, ги ядеш!?
332
2
 
2
 
! Отговори
до 366 преди 13 години
момиче и аз мисля че само иска да те ...според мен си още малка а той иска само да те използва
331
4
 
1
 
! Отговори
4ovekobugarin 2010 преди 13 години
Vseki ima pravo da si kaje bolkata ili mnenieto po aktualen vpros.Derzajte bratq bolgari,vse nqkoy 6te si vrje ga6tite ,za da ne mu se vijdat sramotiite!
330
5
 
2
 
! Отговори
gero1 преди 13 години
haide-haide,vsi4kata media raboti za b.b.sega pakmoje i niakoi da go oplioe
329
4
 
3
 
! Отговори
читател преди 13 години
И не забелязваме, че румънският журналист си е свършил работата, разследвал е кой колко и на кого и за какво плаща, за разлика от нас, "великите" всезнайковци, отворковци и лайнометци,нали?Как го беше казал класика- Не сме народ, а ......
328
5
 
1
 
! Отговори
Хра4ко преди 13 години
ПУ ПУ ПУ ПУ
327
4
 
2
 
! Отговори
БКП преди 13 години
Можеш да плюеш за нас. Няма да ти плащаме но ще станеш почетен партиен член. Може и орден "Стара планиа" да получиш ако си много амбициран и напредваш в кариерата. Пък може и политик да станеш. Те в крайна сметка това вършат. Плюят се едни други и крадът. Ако те бива вярвам че ще успееш(ако имаш връзки).
326
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Искам и аз да работя като ПРОФЕСИОНАЛЕН ОПЛЮВАЧ. То и сега оплювам, ама никой не ми плаща.
325
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ааа, освен на Костов, вярваме и на Хампарцумян!!!!
324
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Повечето оплювачи са от бившите агенти - имат рутина, страхуват се от миналото си и не търпят чуждо мнение. Обикновенно обвиняват хората, че били червени, комунисти или братушколизци. Очаква се да обявят и Иван Вазов за червен, защото той гениЯлно римува братушки с крушки.
323
8
 
5
 
! Отговори
Глупости !!! преди 13 години
Не, бе мой :) Просто образованите хора вярват най-много на Костов, а и се дразнят от постоянното мрънкане в стил "Костов е виновен ! " :)
322
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"А в тоя сайт има и едни дето са вербувани от Костов ..."Точно така, ще ги преброим колко са по минусите, които ще ти сложат :)))