ЮНЕСКО: Няма да вадим Стария Несебър

Незаконното строителство обаче щяло да бъде премахнато
Обновена: 2 дек 2010 11:46 | 2 дек 2010 11:40,
35
ЮНЕСКО: Няма да вадим Стария Несебър
Снимка: БГНЕС

„Изваждането на Стария Несебър от Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО не е на дневен ред, по-скоро може да се обсъжда включването му в Списъка на застрашените обекти“.

Това заяви Анна Сидоренко от експертната мисия на ЮНЕСКО, която направи оглед на състоянието на църквите и къщите паметници на културата в Стария Несебър.

Древният град бе заплашен от изваждане от списъка на ЮНЕСКО заради нерегламентирано застрояване и промяна на архитектурния облик.

„Изваждането на Несебър от списъка никога не е обсъждано, посочи от своя страна заместник-министърът на културата Тодор Чобанов.

По думите му най-важното заключение на експертите след мониторинга е, че няма необратими щети в Стария Несебър като световен паметник на културата.

Още по темата

Комисията на ЮНЕСКО за световното културно наследство ще вземе решение за Несебър през май, съобщи още Чобанов.

„Важното е, че българското общество има воля за справяне с проблема, която преди не е демонстрирана”, коментира той. Чобанов беше категоричен, че незаконно строителство в Несебър ще бъде премахнато.

Справка от ДНСК показва, че в момента има 50 заповеди за събаряне. Седем вече бяха изпълнени и беше премахнато незаконното строителство.

„По наши данни още около 8 съвсем скоро ще преминат на фазата премахване, за останалите е въпрос как съдебната власт си върши работата и колко бързо ще приключат обжалванията”, обясни зам.-министърът.

Експертите смятат, че проблемите могат да се решат само в тясно сътрудничество и единодействие на държавата, местните власти и гражданите на Несебър.

По думите на кмета на Несебър Николай Димитров за първи път има  диалог между институциите и местните граждани.

"Отделни хора, поддали се на емоциите,  говореха за изваждане на  Несебър от списъка на ЮНЕСКО. Иначе несебърци като цяло са разумни  хора и осъзнават значението на присъствието на града в списъка, емоциите вече отминаха", смята кметът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Абе това хотелче на 3 етажа в Несебър май е колкото останалите къщи на по 3 етажа! Май май всички сте в кюпа! хихи
12
0
 
11
 
! Отговори
Несебърка преди 13 години
Като ще събарят, да събарят на всички.
11
2
 
22
 
! Отговори
Несебърка преди 13 години
Всичките сте много компетентни..само да ви попитам след като има 3 хотела построени на пясъка(държавна собственост) на 1 линия в Слънчев бряг - "Оазис", "Дюн" и "Хевън", а в момента се строи 4-ти защо не се съборени, след като имаше заповед за събаряне???? Хотела на арх.Тихолов(доцент в УАСГ) в стария Несебър как е узаконен, след като и чертежите му са умишлено сгрешени, за да успее да си построи "хотелче" на 3-етажа..Просто несебърлий са възмутени, че за едни може, а за други не може.
10
0
 
9
 
! Отговори
Неанонимен преди 13 години
до 9:Дали наистина се издържат законно, силно се съмнявам. Постоянно чувам за масови проверки за т'ва, за он'ва, постоянно има масови нередности и оглушки. Българинът просто е специалист по дребните хитрости.Това е единствената причина да уважавам ГЕРБ. Само с яка полицейщина и драконови проверки и глоби биха научили дивака да се държи като европеец. Не е като да не можем да се държим нормално - масово го правят избягалите. Просто условията и системата го позволяват.
9
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ами да, другите хора са или на борсата или работят за макс 500лв, а в малките градове за под 300лв! Е, Несебърлии ли са глупавите? Ми не са хората! Кацнало е птичето и ще го скубят!
8
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
От каквото искат да се издържат, все ми е тая! Щом хората от цяла България могат да се издържат законно, и несебърлии ще могат...
7
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Безмилостно се посяга на построеното от СОБСТВЕНИЦИ в Несебър, буквално им бъркат в кесията и посягат на залъка им! А когато цели катуни обикалят да оглеждат около кое селце се обработва повече земя и се настаняват наблизо, с цел да живеят буквално на гърба на останалите по селата що-годе здрави и работоспособни старци,тези *** свърталища никой не ги бута! Заповядайте в СОФИЯ: На около 10 метра от западния калкан на ИСУЛ вече няколко години стои обитаван катун -мърси,смърди,но не го бутат!
6
19
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Имам въпрос - според вас от какво да се издържат несебърлии, ако не е от хотелиерство, ресторантьорство и търговия на дребно? Какво друго да правят? Те нямат друг избор, всъщност имат - да идат на борсата! Това ли да направят!? А това, че работят 4-5 месеца, а 7-8 почиват - ами имали са късмет да се родят на правилното място.....
5
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тоя Чобанов е такъв ***! Крадеца вика "дръжте крадеца"! Ох, не мога да спра да се хиля, макар че то си е за плач! А наивниците вярват ли вярват! Бута 5-10 сгради, всички го възхваляват, а той си върши мръсните сделки под сурдинка! Евала! Ашколсун! Дай на българина хляб и зрелища, пък после можеш да го натириш като овчица!
4
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Прости хора...Готови са дори да излязат от Юнеско, но си пазят незаконните сгради...
3
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
В Несебър са твърдо решени да премахнат кокетните, чисти, поддържани сгради и надстроени етажи,които собствениците са си построили, за да припечелят през летния сезон в град, в който има постоянна безработица. Или пък са го направили, за да задоволят жилищните нужди на порасналите си деца. Дори когато ни е тъжно и губим, законът трябва да се спазва, за да бъдем наистина европейци . НО! Кога най-после ще се събарят незаконните *** гета около големите градове, създадени от пришълци-крадци?!?!
2
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Хората от Несебър никога не са искали да излизат от Юнеско, те просто не виждат смисъл, защото всички пари отпускани от организацията отиват в джоба на местната власт! Медиите много гадно изкривиха проблемите на несебърлии! И всъщност пак се почва от грешната посока - да бяха санкционирали и махнали първо гащите от стените! Много по-просто и много по-ефективно! С оглед на сегашното състояние на стените на къщите, е по-добре да има 3ти етажи за да се вижда поне част от сградата! ;)
1
2
 
41
 
! Отговори
Багерите да дойдат! преди 13 години
Изринете незаконните бараки и сергии от Несебър! Освободете и плажовете! Багерите да влизат и в Банско, Пампорово, Боровец!