Митинг срещу митинг за Паметника на Съветската армия

Демонстрации "за" и "против" демонтирането на монумента
Обновена: 9 яну 2011 09:00 | 9 яну 2011 08:55,
1664
Митинг срещу митинг за Паметника на Съветската армия
Снимка: Булфото

Митинг и контра-митинг, съответно за демонтиране и за запазване на Паметника на Съветската армия, ще се състоят в столицата.

За 11.00 часа е обявена демонстрация с плакати на инициативен комитет, който иска паментикът да бъде демонтиран.

Младежкото обединение на БСП-София пък организира контра-проява половин час по-рано.

За инициативния комитет „За демонтирането на паметника на Съветската армия в София” монументът остава най-големият символ на комунистическата пропаганда.

Контра-митингът пък е срещу „поредния опит за затриване на българското културно наследство”.

Монументът в центъра на София, издигнат в средата на 50-те години на миналия век, е обект на естетически и идеологически спорове от две десетилетия.

За защитниците му той е символ на уважението към приноса на съветските войски към победата над Нацистка Германия.

Противниците му виждат в него само символ на насилственото налагане на комунистически режим в България.

През 1993 година Общинският съвет на София, доминиран тогава от СДС, взе решение за премахване на паметника, но по едни или други причини, то не може да бъде изпълнено.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1664
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
 
7
 
! Отговори
Голицин преди 13 години
София беше бобардирана от американци и англичани и с право САЩ направиха паметник на техните летци. Ние воювахме и през двете войни срещу демократичните сили и затова Чърчил ненавиждаше българите (овцекрадците от долния Дунав). Не Сталин и не Рузвелт и Чърчил победиха Хитлер, а безименния руския воник, който 4 гдини мръзна в окопите, пречупи гръбнака на фашисткия звяр и спаси Европа от фашизма. Даже след това да е изпратен в ГУЛАГ той си остава герой и заслужава не един паметник.
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А бе ти сигурен ли си, че си от днешно време?
4
 
6
 
! Отговори
Безпристрастния преди 13 години
А американския ботуш, дето окупира Западна Европа и вече 65 години не е мръднал от там? СССР изтегли всички войски от Източна Европа, кога ще сторят същото американците- на куково лято, те искат да завладеят света. Да ама не, кой ще ги спасява от Китай, пак ще се наложи тези "прости" мужици да спасяват света. Американеца не е войник, той е търговец (виж параграф 22), жертвите на САЩ през войната са по малко от загиналите в автомобилни катастрофи.
1
 
5
 
! Отговори
Борис III преди 13 години
Не си прав, гърците са искали до Стара планина, цяла Южна България без София и ако е зависело от Чърчил, са щели да я получат. Млолотов е казал "българите да са спокойни, нито педя земя няма да им бъде отнета". България е късметлия в тази война- започахме с победителите (благодарение на Борис) и завършихме с победителите (благодарение на Димитров) и си върнахме Южна Добруджа (благодарение на Хитлер и Сталин).Така че по кротко с първосигнални реакции и антибългарски внушения
6
 
3
 
! Отговори
НЯМА ПАМЕТНИК... преди 13 години
...НА БЪЛГАРСКИЯ ВОЙНИК!!!!!НЯМА ГО И ПАМЕТНИКА НА 6-ти ПОЛК....ТАМ Е, ндк-НА *** -Л.ЖИВКОВА!НЯМА БЪЛГАРСКИ ВОЙНИЦИ!ВИЕ СТЕ РУСКИ РОБИ ....И ЩЕ ЦЕЛУВАТЕ,*** НА ***!ПРАЗНУВАЙТЕ 3-МАРТ!!!
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Там е работата, че това е паметник на историята, КАКВАТО НЕ Е.И може да не се унищожава, а да се преработи за да е ясно, че посланието е променено според духа на епохата - имаше чудесен проект за изграждане на музей около паметника, и покриването му с свод.Така и чужденците няма да се чудят как така на най-централното място в София седи паметник на съветския ботуш, и самият паметник се запазва, и поколенията имат повод за размисъл.
0
 
3
 
! Отговори
любомир преди 13 години
А къде е паметника на българския войник в София?
2
 
3
 
! Отговори
един преди 13 години
народ, който не почита историята си такава каквато е, не е народ а пасмина. За мен унищожаването на паметници е безумие и поколенията след нас ще ни хулят. няма значение в по какъв повод е изграден, важно е да имаме история и тя да остане и за тези след нас. Спомнете си надписа на колоната във Велико Търново от хан Крум - и съграденото тук от мен ще остане........ и тогава решавайте дали трябва да се робува на моментни пориви като този!
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Всъщност въобще не ги е вълнувала териториалната цлост на България, а това тя да попадне в тяхната сфера на влияние. Което нямало да стане ако АНГЛИЙСКИТЕ, а не турските войски влезели по-рано.Ненужно обявяване на война на държава, която току-що е осъществила смяна на властта и се е обявила нова политическа позиция. Чисто и просто, колонизаторски ход на Сталин.
1
 
3
 
! Отговори
щирлиц преди 13 години
Уважаеми Администратори,какво толкова обидно и невярно написах-че няма паметник над х-л "Хемус",че американците са убивали наши летци скочили с парашут от поразените си самолети?Защо не премахвате цветисти изрази с преобладаващи благословии по адрес на майки и т.н.,задни и прочие части от човешкото тяло?Или това звучи по-благозвучно и културно?Не се страхувайте от истината, а от нецензурни и пълни с омраза изрази,за да има смисъл от този сайт.Приятен ден.
3
 
4
 
! Отговори
Дедо Гаджа преди 13 години
Не знам какво работиш, но като даскал -историк няма да те бива. Границите на България не са договорени в Париж, а са определени в Техеран и Ялта. Б-я загуби Беломорска Тракия, стана васал на СССР, зандан на милиони, гробница за стотици избити без съд и присъда достойни българи. Остава само да възхвалиш и "Народния съд" като висша форма на съдопроизводството в България.
6
 
4
 
! Отговори
Знайте! преди 13 години
Съветската армия влиза в България след обявяването на война на Царството. Война без един изстрел.Защо така спешно и демонстративно влизат? Отговор с повишена трудност за незнаещите, предубедени, надъхани "патриотчета": ЗА ДА НЕ НАВЛЕЗНАТ ТУРСКИ ВОЙСКИ. Някои у нас биха предпочели другия вариант.Правнучетата на Киряк Стефчов и Иванчо Хаджипенчович са всред нас. *** защити териториалната цялост на България при подписването на Парижкия мирен договор. Известно е, че гърчолята са искали Родопите.
5
 
4
 
! Отговори
Петков2 преди 13 години
Затова за тях този паметник е свещен - той олицетворява надеждата им, че ще продължат да управляват тази страна, като разчитат на Русия и ще могат да укриват успешно и занапред престъпленията на дедите си.Те много добре знаят, че демонтирането/събарянето на паметника ще повлече лавинообразен процес, който ще доведе до разобличаване на всички укрити досега престъпления на комунизма (което значи - на АБПФК)
4
 
5
 
! Отговори
Петков преди 13 години
Не бива да им се сърдим на "Че Гевара".Те си бранят интересите. Това са внуци, близки роднини и потомци на АБПФК(а също и на клиентелата им, вкл. ДС). Техните деди-убийци унищожиха 30000 българи само за месец - два.И това стана с подкрепата на Червената армия. А и не случайно са избрали името - "Че" Гевара е бил също патологичен убиец (обичал е да наблюдава екзекуциии и сам да умъртвява хора). И също е действал с подкрепата на СССР(КГБ и ГРУ)....Затова за тях този паметник е свещен - той олиц
1
 
4
 
! Отговори
Случаен преди 13 години
Свърши тая в Русия да изнасяме ***. Хората купуват, но качествена стока. А и като си такъв икономист, сподели какво произвеждаме, та да изнасяме за Русия?
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
до българката девето коляно.Значи продаваме на необятния руски пазар почивки на черноморието. Супер, е това беше отговора, дето исках да чуя.СДС не прекрати договорите, просто спря държавната поддръжка за неефективни производства и спряхме да изнасяме на половин цена.Частните фирми отдавна щяха да са на руския пазар, ако изгодата беше толкова голяма. Добре, че не съм наясно с икономиката. Сега отивам да занеса една червена роза на паметника, за да си останат децата ти и внуците българи.Успех
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Така е - докато чакаме друг да ни оправи, точно това ще ни се случва : "ще ни оправят". Едните чакаха руснаците, сега смятат че чакаме ЕС "да ни направи богати".Никой няма да ни направи богати, това си е наша собствена работа. Обаче с подмазване и умилкване няма да стане.Ако не знаем как да си пазим авторитета, ще ни газят. И ще ни втълпяват, видиш ли, че бъдещето ни зависи от нещо което е безвъзвратно в миналото.
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
до 1612, Аз не съм търговец, а българка до девето коляно и искам децата и внуците ми също да са българи и да живеят в България! Като не си наясно с икономиката не пиши глупости в интернет. Най-големият пазар е Руския. Най-много почиващи по Черноморието има от Русия. Предприятията ни фалираха, защото СДС прекрати договорите им с Русия и остави хората без работа! Сега плюете Бат`Бойко, че иска да ги възстанови. А как да се справи с безработицата!
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Аз не го продавам ... ти го продаваш. Съгласен си един символ на поругаването на собствената ни политика да стърчи в парка, заради икономическа полза, сам си го написал.в какво са вярвали бащите ти, не мога да коментирам.В какво вярвам аз няма нищо общо с тази тема.Колкото до паметника, не ми трябват журналисти за да го забележа, и да знам, че не му е там мястото.
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
до 1613, Защо смяташ, че продаваш достойнството си. Та нима бащите ни не вярваха в комунизма! Той беше хубава утопия! Ти в какво вярваш сега, че ЕС ще ни направи богати! ГЛУПОСТИ! Това е втори Съветски съюз и може да се окаже по-лош от предишния. И тази заблуда ще отмине! Гледайте реално на нещата. Човек трябва да има в какво да вярва- Бог, комунизъм, демокрация, равенство! Политиците много добре умеят да използват това!