Митинг срещу митинг за Паметника на Съветската армия

Демонстрации "за" и "против" демонтирането на монумента
Обновена: 9 яну 2011 09:00 | 9 яну 2011 08:55,
1664
Митинг срещу митинг за Паметника на Съветската армия
Снимка: Булфото

Митинг и контра-митинг, съответно за демонтиране и за запазване на Паметника на Съветската армия, ще се състоят в столицата.

За 11.00 часа е обявена демонстрация с плакати на инициативен комитет, който иска паментикът да бъде демонтиран.

Младежкото обединение на БСП-София пък организира контра-проява половин час по-рано.

За инициативния комитет „За демонтирането на паметника на Съветската армия в София” монументът остава най-големият символ на комунистическата пропаганда.

Контра-митингът пък е срещу „поредния опит за затриване на българското културно наследство”.

Монументът в центъра на София, издигнат в средата на 50-те години на миналия век, е обект на естетически и идеологически спорове от две десетилетия.

За защитниците му той е символ на уважението към приноса на съветските войски към победата над Нацистка Германия.

Противниците му виждат в него само символ на насилственото налагане на комунистически режим в България.

През 1993 година Общинският съвет на София, доминиран тогава от СДС, взе решение за премахване на паметника, но по едни или други причини, то не може да бъде изпълнено.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1664
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
... сами си признават, че нито един руски войник не е загинал, докато са ни "освобождавали".Това не е паметник на мъртвите, даже не е паметник на руския войн ... това е монумент на съветската армия - не съвкупност от хора, а политически инструмент.Нямам нищо против там да има паметник на войниците, руски, български, всякакви, загинали за наше добро, жертвали тяхното настояще заради нашето бъдеще.
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Най-накрая прочетох едно умно мнение! Не закачайте мъртвите! За тях или само хубаво, или нищо! Това не е само поверие! Хората които са убити по нашите земи са вярвали в бъдещето! Не хулете тяхното верую, времената и нравите непрекъснато се менят!
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
до 1609Значи да продължаваме да си преглъщаме и да продаваме достойнството си, защото имало икономическа полза ...Ти бтлгарин ли си въобще?
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
до 1609Били ми казал, каква точно стока продаваш в Русия? Някакви проценти и статистики? Това, че купуваме от руснаците, не значи, че им продаваме ... ако и да искаме.
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тъпата ми глава осъзнава, че необятния руски пазар никога не е бил отворен за некачествената ни стока. И че Путин въобще не се вълнува от какви фетиши стърчат насред столицата ни, и никаква икономическа полза не зависи от този паметник. Намери някого друг да плашиш с Матушка Русс.Ако руснаците могат да ни загробят с доживотни договори за газ и аец, въобще няма да им пука за тоя камънак в парка.Те поне знаят какво са направили с собствените си герои от войната след края и.
9
 
3
 
! Отговори
шопа преди 13 години
Мене ако питате,тоа паметник требе да се тури на местото на *** у Сиршник.Те там му е местото!Гоце има да си го глееееееда,...па и да прпикава около него!Па и цело село мое му помага.
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Много добре го осъзнаваме, но ти осъзнай с тъпата си глава, че ако съборим паметника може да загубим икономическата полза от Русия! Матушка Русс е необятен пазар за нашата некачествена стока, която никой няма да купи в ЕС. В Русия имя газ и петрол, оръжие по-модерно от това на САЩ, по-дисциплинирана армия. Не подценявайте Русия! Тя е сама срещу целия свят, но никой не смее да я нападне!
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Обичта и братсвото между народите е мит, винаги е ставало дума за империалистически интереси.Не ни трябват нито съветски, нито американски паметници, имаме НАШИ жертви дали живота си за НАШИ каузи.Искаме паметници на собствената си история!
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Другари, осъзнайте се. Паметникът не е на руската армия, която ни е "освобождавала" от турците, а на Съветската, която е дошла за да не ни хрумне да заявим собственото си мнение след войната.А и от турско хубаво са ни освободили, но добре че са били другите Европейски държави, то след "освобождаването" сме станали отделна страна. Който иска, нека прочете какво са правили същите тези освободители 3-4 години преди това в Литва и Полша. Да пита някой поляк дали би кръстил някой булевард на Гурко.
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
В грешка си. Не съм русофоб, а съветофоб. Руски паметник, докторския паметник, Цар освободител и много други не ми пречат, обаче този комунистически фалос насред софия ми пречи.Въобще не смятам, че това ми е наследство, по-скоро *** оставен от наематели, които даже не съм искал.
4
 
5
 
! Отговори
я преди 13 години
време е някоий да почисти след *** стига сме им гледали фетишите
0
 
1
 
! Отговори
чапай петков преди 13 години
давайте да правим коментарите 2000 и да си лягаме
5
 
7
 
! Отговори
Панайот Волов преди 13 години
Много страни си пазят доста голяма част от комунистическото наследство и дори развиват туризъм от това. Ние обаче се връщаме някой друг век назад и започваме да се делим отново на русофили и русофоби.
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Какво ще спечелите като го бутнете не ми е ясно. Освен някой да ви е платил.
5
 
5
 
! Отговори
за 1598 преди 13 години
Те, ***, Господ не ще да ги чуе и се молят на различен бог.........онази мумия на червения площад
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
а от толкова воюване имал ли е време да си свари самогон или е карал на български одеколон откраднат от някоя богата градска госпожа?
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Въпрос: Коя е държавата на Балканите с най-голям търговски стокообмен с Русия, нееднократно прокламирана като нов стратегически партньор, приятел, братска прегръдка и целувка?Отговор: Турция.Русия и Турция заедно работят за отдалечаването на България от ЕС. Нито Русия нито Турция са желани или ще бъдат приети в Европа. България е не само руския, но и турския троянски кон в ЕС. Турски фирми строят българските магистрали, а Русия строи газопроводи и АЕЦ. Големи обекти, излаз на европейския пазар
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Това с проклятието Цеца *** ли ти го каза? А я кажи какво е проклятието за взривяване на църкви (с хора в тях), разрушаване на манастири, арестуване на хора, които искат да влязат в църква на Великден? Или това не важи?
3
 
5
 
! Отговори
Щатен калъф 1 брой преди 13 години
Паметника не ни е виновен. Виновни са онез които го построиха...........там е ключа от палатката, господа офицери, дами и вся ........
3
 
5
 
! Отговори
странно преди 13 години
по соц време са строени голяма част от сградите в София, АЕЦ-а, магистралата.. айде и тях да бутнем? и изобщо защо трябва да се дават пари за бутане на нещо, когато държавата е пред фалит? дайте ги тия пари за пътища болници училища..