КЗК погва 6 големи търговски вериги

Обвиняват супермаркетите в картелно споразумение
Обновена: 8 фев 2011 21:47 | 8 фев 2011 21:45,
76
КЗК погва 6 големи търговски вериги
Снимка: Булфото

Шест големи търговски вериги у нас нерегламентирано са координирали търговската и маркетинговата си политика. Това съобщиха от Комисията за защита на конкуренцията.

От КЗК предявяват на веригите твърдение за извършено нарушение. Компаниите „Метро Кеш енд Кери”, „Билла“, „Кауфланд“, „ХИТ“, „Максима“и „Пикадили” прилагали общи механизми за координиране на търговската политика на пазара за доставка на стоки и на маркетинговата политика при осъществяването на промоции.

КЗК установи, че търговските вериги непряко са обменяли чувствителна информация относно доставни цени, договорени с едни и същи доставчици, както и относно маркетинговите стратегии на конкурентите.

Координирали са действията си, като са прилагали вертикални споразумения за определяне равнища на доставни цени и отстъпки, както и на размера на таксите за достъп до търговските площи.

Търговските вериги са използвали и механизми за координация на маркетинговата си политика при осъществяването на промоции чрез ограничаване свободата на доставчиците.

Определението не подлежи на обжалване. В срок от 60 дни страните имат право да предявят писмени възражения, както и да бъдат изслушани в открито заседание.

След обсъждане на възраженията, предложенията и писмените доказателства КЗК ще се произнесе по съществото на спора.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
1
 
8
 
! Отговори
РЕДОВЕН ЛИДЛ КЛИЕНТ преди 13 години
ДО 17 Защо сравнявате цените на "Лидл" в България с другите държави? Ето например в Австрия почти всички стоки в "ЛИДЛ" са с 1евро или повече по-скъпи от тези в Германия.
46
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До 52 а когато се продават полски шоколади с немски адрес ,какво е ???/А когато има консерви произведени бог знае от какъв фасул и къде пакетирано какво е А когато не си информиран ,не е заблуда а само липса на информация
45
1
 
20
 
! Отговори
Софиянец преди 13 години
В Пикадили и Билла е най скъпо,в Лидл и Карфур е най евтино,не ходете в Пикадили,сръбската мафия си изпра парите чрез тях преди 2 години,като ги купи и сега пак ги продават,алчни до мозъка на костите си.
44
3
 
6
 
! Отговори
Велко преди 13 години
Вземете да прочетете някой закон, преди да пишете глупости: когато стоката е от ЕС няма нужда да се пише производител, когато има указан адрес на този, който предлага стоката. Адрес се пише в случай, че производетеля можа да бъде заблуден, например ако си се продават френски кроасани, а те са направени в Полша, то това трябва да бъде указано задължително на опаковката.За животинските продукти: всеки има ветеринарен номер с абревиатурата на страната, в която е произведен и произхода е ясен.
43
1
 
16
 
! Отговори
Machiavelli преди 13 години
До 49Да не говорим за моцарелата и подобни продукти, който в Италия или Германия в супермаркета са по някакви центове, в Бг са по 2-3 лева. Същото и за соковете. Гледам в Бг некви фешън сокчета, маркови уж, щото ги дават по твто, по 3-4 лева, пълен абсурд, тука са центове.
42
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
дО 33 дДА НЕ СИ НЕГРАМОТЕН ,ВИЖ КАКВО ПИШЕ ПРЕДИ ДА СЕ ПРАВИШ НА КОЛЧО СЛЕПЕЦА Дръжки пише ,ако е турско или българско има надписи ,но на НАД половината стока има АДМИНИСТРАТИВЕН АДРЕС НА ПРЕДСТАВИТЕЛСТВОТО НА ЛИДЛ ТОВА НЕ Е ДЪРЖАВА ПРОИЗВОДИТЕЛ ,БЕ КУПУВАЧА
41
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До 45 ,Какво пише ,че е произведено за ЛИДЛ с Равно пиле Елин Пелин и до тук .Като намериш държава и фирма къде е произведено тогава се обади.Лидл този номер го правят навсякъде .Аз съм в Италия .по консервите им и по много други неща има само немския адрес на фирмата .А за цените Кафе в Италия 4 евро кг --в БГ + 200-300%Риба тон / маркова / цена 7-8 евро за кг в БГ + 200-300%Кексове / панетон/ италиански 3-5 евро в Италия +200-300% в БГ Вино , 1-50-до 3 евро В И-я в БГ +200-300%
40
5
 
5
 
! Отговори
зезез преди 13 години
БГ производителите като имат проблем със западните вериги да си изберат български партньор - например "Фантастико". Но на кривата ракета, Космосът й пречи. Хората пазаруват там, където им е най-евтино, така е в нормалните страни.
39
6
 
2
 
! Отговори
Бат` Васко преди 13 години
До 45. Пише се "кУпувал" бе ***. Като идеш в магазина да не би да казваш "Искам да со кОпя еди какво си"
38
3
 
1
 
! Отговори
евразия преди 13 години
купувал, не кактоо съм писал копувал... пиша с краката си
37
4
 
1
 
! Отговори
evrazia преди 13 години
17. в лидл пише на етикетите къде са произведени!тези които са полски и немски пише, на българските непише...пише точно това за което коментираш. Явно си копувал само българска стока от там , затова така се чудиш..
36
1
 
13
 
! Отговори
0 преди 13 години
Ако не бяха влезли международни вериги за търговия на дребно, цените щяха да са още по-високи. Преди няколко години, когато нямаше Лидл, Карфур и други, кой повиши в пъти цената на олиото, точно когато повечето българи купуваха да си приготвят зимнина?
35
1
 
1
 
! Отговори
Stef преди 13 години
До 34Лека си проспал последните един, два века.
34
1
 
10
 
! Отговори
Х преди 13 години
27, крайния потребител може би ще има полза, ама родните производители не. Ние не сме научени да предпочитаме българското и качественото.Веригата печели докато ние си мислим, че сме на голямата далавера с "кисело мляко" за 0,09 лв/кофичката. Айде, не!
33
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До 25И всичко става без знанието на задграничните шефове?Аре, бе! "Бизнесът" не му пука, че мишките в България плащат и си мълчат!
32
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Пазарна" икономика като понятие не съществува в никой учебник по икономика!!! И всяка една икономика се регулира, мой човек! Дори на "запад" учат презряната "икономика и политика", ако не си чул, по нашему - политикономика! Аче тука някой си развява парцала безнаказано - е, до време ще е!
31
1
 
4
 
! Отговори
Христо преди 13 години
Ами много просто-внасят го от там с новозакупени червени на цвят SCANIA-и , a от скоро имат и MAN-ове
30
3
 
6
 
! Отговори
Българин преди 13 години
Това се отнася и за БГ работодателите, впрочем! Никой не се отказва от кокала, в това число и немци, французи и т.н. Ако може и гащите ще ти смъкнат...А Метро откак е на пазара е абсолютно незаконен - на някой някога да са му издавали касова бележка? И това е с благословията на нашите крадци...
29
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Наште родни "производители" - мафиоти се бяха събрали скоро с министри да се жалват, че не могат да си надуват цените както си искат и големите вериги им пречели.Та умуваха какво да направи правителството, за да им попречи - и ето резултата: измислиха това!Но ...ние виждаме нашите мошеници, че правят КАРТЕЛНО СПОРАЗУМЕНИЕ с брашното и др неща, което е незаконно! но кой го е грижа за законност у нас? - тук се слагат чадъри над мафиотските организации
28
3
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
до 31 ви...криза ли? няма такова нещо и изобщо не е имало...това са измислици на хората с пари ...да плащат по малко а прибират повече..но нали няма държава няма и кой да ги защити