Повече от половината зъболекари бойкотират НЗОК

Не работят с касата заради скромния пакет, който тя покрива
9 фев 2011 15:25,
42
Повече от половината зъболекари бойкотират НЗОК
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Повече от половината зъболекари у нас не работят с Националната здравноосигурителна каса каса. Това съобщи председателят на сдружението на българските зъболекари Мария Джорова.

В момента над 3000 от близо 7500 зъболекари нямат сключен договор с НЗОК, а според Джорова тази тенденция ще се увеличава.

Причината според сдружението е, че касата покрива много малък пакет стоматологични услуги, а освен това той не е променян от над 10 години, а цената е увеличена спрямо инфлационния индекс.

Пакетът за възрастни включва преглед, две пломби и едно вадене на зъб. Децата имат право на безплатен преглед, вадене на временен и на постоянен зъб с упойка и лечение на пулпит.

Голяма част от възрастните нямат нужда от този пакет, а от протезиране, коментира Мария Джорова.

От сдружението са на мнение, че е необходимо НЗОК да покрива по-голям пакет от стоматологични услуги и изтъкнаха, че средствата в касата са от здравноосигурителни вноски.

Днес, за 12-а поредна година, сдружението връчи приза „Зъболекар на годината“ по повод професионалния си празник. Тазгодишният носител е стоматологът Ивайло Симеонов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още по темата: НЗОКзъболекар
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
0
 
! Отговори
ДЕНТИВА преди 12 години
стоматолог в София
43
0
 
0
 
! Отговори
dani преди 13 години
За 20 гонини безконтролно практикуване в Българив от тази гилдия от 7500 са останали на много 75 стоматолози- лекари, всички останали са търговци ***
42
3
 
2
 
! Отговори
не е за вярване преди 13 години
Моля, ако има стоматолог, който да е извършил некачествена услуга и да си го е признал пред пациента, да каже поне от кой град е. Имам три похабени зъба един до друг, от двама стоматолози и трябваше да бъдат извадени. Наложи се мост от 5 зъба. Отново двама не успяха, но единият сам се отказа и ми върна парите.Накрая попаднах на истински специалист и мостът стои от 2002г. Ако има закон и пациентите си търсят правата,некадърниците сами ще отпаднат от системата
41
2
 
3
 
! Отговори
.., преди 13 години
БЛАГОДАРЯ-то ИМ е малко, на тези ШМАТКИ, коитопродължават да се борят в BG!!
40
3
 
5
 
! Отговори
.., преди 13 години
Алоо! Форумците...и други... от BG!! Всички, които хвърляте лава по стоматолозите, зъботехниците (ако правите разлика) ...и докторите... ... Ходете да си вадите зъби и да си правите ченета... и пр. в ЕВропа,отвъд Шенген!!! Чакайте НЗОК да ви ги плати!!! ...л****ри!!! ....И ще чакам да прочета коментарите тогава. ... Прошляци!!!.......................
39
4
 
4
 
! Отговори
з-з-з-з-ззззз преди 13 години
Точно така ми е страшно от тях, както от снимката горе - не знаеш като ти бръкне в устата колко пари ще ти поиска после...
38
2
 
7
 
! Отговори
до35 преди 13 години
и кво като са плащали данъци, искаш някой да седи и да ти работи ангария ли
37
0
 
7
 
! Отговори
D-r преди 13 години
Никъде не твърдя, че само моите родители са плащали данъци. Дори не виждам връзката с темата ни на разговор. От 2000-ната година не съм на заплата - каквото изкарам за месеца, с това издържам себе си и семейството си. Пенсионните фондове отдавна са празни. Обществена тайна е, че пенсиите се изплащат от сегашните работещи.
36
0
 
6
 
! Отговори
POCEH преди 13 години
абе ***, аз като ви казвам, че ори вас няма угодия, ми се сърдите, ми че те са си инвестирали и са си направили частни кабинети, работят си както искат и при цени каквито искат, нали много отворковци викаха и лекарите да излезнат на частно, ми ето ви го частното здравеопазване, да ви е честито
35
6
 
3
 
! Отговори
Човек плащащ си здра преди 13 години
Само Вашите родители ли са плащали данъци? А пенсиите от какво си получават, дано са живи и здрави ? Моите родители и те са плащали данъци. Да не се окаже че те са плащали даже по-високи данъци? А моите здравни осигуровки? Не мислиш ли че те (в по-голямата си част отиват за заплатата Ви) ? Защото до сега не съм влизал в болница. Ами ако влеза.........??????????
34
4
 
5
 
! Отговори
Dokotor преди 13 години
Обучението по стоматология в чужбина е наистина много скъпо - едно от най-скъпите професионални образования. Право пропорционално на това са скъпи и "услугите" там. Ако една керамична корона в България е 200 или 300 лева, то там е над $1200. А моето "безплатно" образование в България дойде от данъците на майка ми и баща ми. Сравнението между медицина и стоматология ... оставям го без коментар. Само един абсолютен лаик, който не е отварял такива учебници, може да го направи...
33
5
 
1
 
! Отговори
Човек плащащ си здра преди 13 години
Докторе доктореее...... Страх ме е да се разболея защото може да попадна на някой >лекар< като Вас и с Вашите разбирания. Обърнете внимание и на пост 32.
32
7
 
5
 
! Отговори
до 29 преди 13 години
Докторе , а защо не споделиш колко струва залягането над учебниците за стоматолог или лекар в чужбина ? И колко струва в България и кой ти го плаща?И не се хвали колко си учил, защото разликата между хуманитарната медицина и стоматологията с нейните пет заболявания на кръст е доста голяма в полза на първите.
31
0
 
7
 
! Отговори
Случаен преди 13 години
Изобщо не ми пука за "касата". Ходя от 15 години на зъболекар частно. Супер си ми е зъбарката. Златни ръце има. Не я сменям за нищо на света.
30
3
 
8
 
! Отговори
слушайте преди 13 години
не се изяждайте взаимно!Държавицата е виновна,защото не поема разходите по лечението-къде са ни здравните осигуровки,или може би зъбите не са съставна част от тялото,та затова трябва да си плащаме.А колкото до кредитите ,които сте теглили,ние може да не сме лекари и зъболекари ама и ние деца гледаме и се бориме с живота и теглим кредити!
29
2
 
5
 
! Отговори
Doktor преди 13 години
Ами в такъв случай - защо не споделите с аудиторията какъв е социалния статус на лекарите в нормалните държави - сравнен с този на "нормалните професии". Колко време се учи там, колко струва обучението. И не на последно място - какви са цените в клиниките и кабинетите?
28
5
 
5
 
! Отговори
MP42 преди 13 години
Уважаеми Dok,аз съм тази която работи в болница и на която всички приятели са лекари много добре знам колко Ви е трудно..Аз също съм учила Медициина и то не в България..
27
5
 
11
 
! Отговори
Анелия преди 13 години
Аз се извинявам предварително, ако засегна някой чувствителен на тема даване на пари за здраве, не съм зъболекар, но и аз съм учила толкова /6 години/.Според мен цените са приемливи, дори ниски в сравнение със средните в ЕВРОПА. На запад без допълнителна осигуровка е доста трудно да се лекуват зъби. Зъболекарите били обърнали всичко на пари - ами те затова са учили - за да изкарват пари. Вие какво очаквате?
26
1
 
11
 
! Отговори
Dok преди 13 години
Сега започваш ли да добиваш някаква смътна представа за личността ми (събирателната за почти всички колеги)?За разлика от такива като вас, които си уплътяват работното време, пишейки по форуми, решаване на кръстословици, клюкарстване и задяване на колежките - в очакване на края на "работния" ден.
25
3
 
16
 
! Отговори
Dok преди 13 години
А кой съм аз ли..? Аз съм този, който учеше и залягаше над учебниците, когато съучениците ми бяха по дискотеки и барове. Учеше прилежно и беше приет с бал, по-висок от този на момичетата (колегите знаят за какво иде реч). Този, който след 6-те години в ***, работеше и ходеше на курсове за специалност още 3 години. Този, който тегли 60 000 лева кредит, за да направи кабинет и който сега изплаща.