Браним грозданката пред Брюксел

Казаните в селата са "местният парламент", рече Найденов
23 фев 2011 14:00,
72
Браним грозданката пред Брюксел
Ще убеждаваме Брюксел, че традиционно правим и пием ракия. Снимка: Булфото

Правителството ще поиска от Брюксел да признае гроздовата ракия за традиционна българска спиртна напитка.

Кабинетът одобри доклада на земеделския министър за традиционния характер на българска спиртна напитка „гроздова ракия”. 

Документите трябва да убедят Брюксел, че българите традиционно приготвят и пият ракия.

Признаването на гроздовата ракия за традиционна българска спиртна напитка ще даде право на правителството да й налага намалена акцизна ставка, което ще понижи и крайната цена на продукта и ще има положителен икономически ефект, посочват от правителството.

Изчисленията сочат, че така литър ракия може да поевтинее с около 2-3 лева.

Министърът на земеделието Мирослав Найденов коментира, че  няма да е лесно да убедим Брюксел, но това ще бъде национална кауза. Той самият призна, че е почитател на огнената течност,.

"Българинът е правил, прави и ще продължи да прави ракия, това е част от нашия бит и според него - хубава част, а казаните на селата са "местният парламент", посочи Найденов.

В документацията, с която ще убеждаваме Европа,  има материали, проследяващи историята на производството на ракия у нас, технологиите и спецификата на продукта.

Те доказват, че гроздовата ракия е традиционна, автентична и характерна за България напитка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още по темата: Брюкселгроздова ракия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И все пак ми е чудно защо в кофички и казани като си има на чисто и готово!Относно лимона - посади си. Но трябва и как се казваше ... да го облагородиш за да "ражда" лимончета. Пак баба ми(оная с лехите и найлона) имаше два огромни над 2 метра в саксии. Гледаше ги заради хубавия външен вид и аромата, но все пак раждаха и лимончета от време не време по някое време. :)))
50
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
То май само това ни остана да пием от сутринта ,че да забравим проблемита-хахахаа
49
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
аз пък смятам (като завърша основния ремонт у нас) да си садя на балкона основните подправки - магданоз, копър, може и някоя люта чушка. Освен това съм набелязал едно лимонено дръвче - миналата година това на тъста роди 8 лимона - най-хубавите, които съм ял. Тъстът си го гледаше в кухнята.
48
0
 
3
 
! Отговори
до 47 преди 13 години
Ми аз за какво ти говоря бе? Под това покривало навън кое ще топли разсада при минусовите температури? Баба ти го е сяла март месец края сигурно. Аз ти говоря за ранно производство.
47
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Абе кви кофички, едно време баба ми правеше разсада в едни лехи и отгоре с найлоново покривало....
46
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А топлото е в стаите които отопляваш. Сега му е времето да посадиш семената за разсада впрочем. Иначе като купуваш домати и пипер от магазина как да знаеш затова?)))
45
0
 
6
 
! Отговори
до 44 преди 13 години
миличък, миличка, ти май от небето падаш или никога не си била на село да знаеш как се отглежда разсад там.ОМГ, вие сте баси задръстените гражданчета. Понятие си нямате как се отглежда разсад в домашни условия, нали? Навън в парник ли ще го гледаш този разсад и ще го топлиш денонощно с кварцови лампи? Има и такъв вариант, аколко ток ще платиш? Идея си нямаш май за какво ти говоря. Ми точно така е човече- посяват се семена в кофички или други съдини и стоят на топло.
44
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"кофичките с разсад по перваза на прозорците в стаите" :OМилият/милата ти! Къде ли живееш? Жал ми е за теб! У моа град нЕма такава селяния! :D
43
1
 
3
 
! Отговори
до 42 преди 13 години
Искаш да кажеш, че кофичките с разсад по перваза на прозорците в стаите са по-красива гледка от един меден казан, който даже не е в дома ти? Що се правиш на луд?!)))
42
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ти видял ли си *** да се занимава със земеделие? *** е с казаните, а ние уж големи българи, а направо с ***! Не ми сравнявай отглеждането на домати и чушки с мизерните казани и простаци с потекли лиги!
41
1
 
2
 
! Отговори
до 34 преди 13 години
По твоята логика и отглеждането на разсад в домовете на село е ***, защото е грозно някакви чашки със семена да се набиват на очи.
40
2
 
0
 
! Отговори
пушката преди 13 години
Да не ми пипат ракията, че те тогава вече ще стрелям!!! Наканил съм се на това правителство и ако не си свършат работата ще се ядосам!
39
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Браво на министъра,наздраве!
38
0
 
1
 
! Отговори
Сиганин преди 13 години
От тоя бакър що пара ще се изкара.
37
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
НЕ! Аз съм "то"!
36
1
 
5
 
! Отговори
до 34 преди 13 години
А ти си Мъж или Жена във форума, само когато си пуснеш идиотското мнение!)))
35
0
 
4
 
! Отговори
ina,t преди 13 години
Браво министре и КЪСМЕТ в Брюксел!!! Ако трябва да помагаме казвай да тръгваме за Брюксел. :) НАЗДРАВЕ....
34
19
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Представям си колко пропаднал трябва да си за да вариш ракия! Баси *** нация сме! И това ни било национален символ! Казани и ***, народ дето решава проблемите си само на чашка и само тогава е МЪЖ!
33
3
 
3
 
! Отговори
съсел обича Моцарт преди 13 години
Точно това ни трябва - евтина ракия, за да пием повече и да мислим по-малко.
32
1
 
9
 
! Отговори
до Акцизова преди 13 години
Пий си како *** купешки, но знай че винаги ще има хора в България да произвеждат домашна ракия от грозде. Аз живея в град, но имам мои брачеди на по 30 години, които живеят в малки градчета където си купуват готов материал-грозде и си варят ракия. Така че не дей дрънка глупости. Моля те! Не е задължително да гледаш лозе за да имаш домашна ракия и вино.)