След Сирни Заговезни до Великден – само на зелено

Риба се разрешава само два пъти до Възкресение Христово
Обновена: 7 мар 2011 10:32 | 7 мар 2011 10:32,
33
След Сирни Заговезни до Великден – само на зелено
До Великден постещите ще забравят за месото и ще наблегнат на фасула. Снимка: Булфото

От понеделник започват Великденски пости – най-дългите и най-важните в годината.

Постът е посветен на страданията на Христос, който сам ни завещал примера, като постил 40 дни в пустинята. Той се извършва за очистване на телата и душите, с него християните се подготвят за посрещнат достойно Възкресение Христово.

След Сирни Заговезни до Великден са забранени всякакви животински храни. По време на Великденските пости се консумира само растителна храна. В сряда и петък е забранено олиото, а вино може да се пие само в събота и неделя.

На Благовещение – 25 март – и на Цветница – неделята преди Великден – се разрешава риба. Според православната традиция постът е най-строг през първата и последната седмица, особено през Страстната седмица и на Разпети петък, когато не се яде нищо, дори не се пие вода.

Още по темата
6 мар 2011 08:01
95

През останалото време обаче можем да ядем октоподи, раци, стриди и охлюви, тъй като безгръбначните животни се считат за постна храна.

Строгият пост не се препоръчва за болни, за малки деца, за възрастни хора, за бременни жени и кърмачки. Венчавки не се разрешават от Сирни Заговезни до 26 април, вторник от Светлата седмица. 

Освен да се откаже от определени храни, човек трябва да се раздели и с лошите мисли и дела. От гледна точка на здравето пък временното въздържание от животински белтъци влияе благотворно върху организма.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още по темата: Великденпост
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
3
 
! Отговори
!!!!!!!!!!! преди 13 години
Както и да се чете Библията,тия пости са си чиста попска измислица!!!
30
1
 
4
 
! Отговори
Един Българин преди 13 години
Никой не ви задължава да постите, никой не ви задължава да вярвате. Всеки има собствен прочит на библията и прави каквото намери за добре. Хубаво е , обаче когато правим нещо да е в някакви рамки (да не лъжем, да не убиваме както пише в библията). Тези рамки дали ще се вземат от по малко съвременния закон, науката и/или от библията няма значение. Научно е доказано че си претоварваме организмите с преяждане със свинско. Вярно вкусно е,но не е задължително всеки ден да ядем по 10 пържоли.
29
2
 
3
 
! Отговори
asdfjh преди 13 години
6e va takowam w warwa6tite, to 6to praznici i gluposti, ne znam w kakwo da wqrwam we4e towa sa golemi prostotii
28
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
i az she go karam na zeleno,samo che drugotop.s. bog sushto e pushil marihuana,taka che traite nevernici
27
1
 
4
 
! Отговори
Honorik преди 13 години
Кога отстраниш изсред себе си ярема, престанеш да дигаш пръст и да говориш оскърбително и отдадеш на гладния душата си и нахраниш душата на страдалеца, - тогава твоята светлина ще изгрее в тъмнината, и мракът ти ще бъде като пладне; и Господ ще ти бъде винаги водач, и във време на суша ще насища душата ти и ще угои костите ти, и ти ще бъдеш като напоена с вода градина и като извор, чиито води никога не пресекват./край-който иска нека прочете цялата 58 гл./
26
1
 
4
 
! Отговори
Honorik преди 13 години
раздели хляба си с гладните, и скитниците сиромаси заведи у дома си; видиш ли гол, - облечи го, и от еднокръвния си не се крий.Тогава твоята светлина ще се яви като зора, и твоето изцеление скоро ще процъфти, и твоята правда ще тръгне пред тебе, и слава Господня ще те придружава.Тогава ти ще позовеш - и Господ ще чуе, ще извикаш - и Той ще каже: ето Ме!/следва/
25
1
 
3
 
! Отговори
Honorik преди 13 години
Ето, вие постите за караници и разпри и за да биете с дръзка ръка другите; вие не постите в това време тъй, че гласът ви да бъде чут във висинето.Такъв ли е постът, който съм Аз избрал, - денят, в който човек изнурява душата си, когато навежда глава като тръст и под себе си постила вретище и пепел? Това ли ще наречеш пост и ден,Господу угоден?Ето поста, който избрах: разкъсай оковите на неправдата, развържи връзките на ярема, и угнетените пусни на свобода и всеки ярем разкъсай;/следва/
24
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
В България всеки си мисли, че е е хванал Господ за шлифера и затова е пълно с безверни ***, които оставят на мутри и правителство да си прави каквото иска...
23
1
 
4
 
! Отговори
Honorik преди 13 години
Вижте Исаия-58 гл.Ето част от написаното там:Викай високо, не се въздържай; дигни гласа си като тръба, и посочи на народа Ми беззаконието му, и на дома Иаковов - греховете му.Те всеки ден Ме търсят и искат да знаят Моите пътища като народ, който уж постъпва праведно и не оставя законите на своя Бог; те искат от Мене праведен съд, желаят да се приближат към Бога:"защо ние постим, а Ти не видиш? смиряваме душите си, а Ти не знаеш?" - Ето, в деня, когато постите,вие изпълнявате своята воля!/следва/
22
1
 
9
 
! Отговори
Бо преди 13 години
Да се хванем за зелено братя, пролет пукна - ние не!
21
6
 
9
 
! Отговори
гнад преди 13 години
до 21Хайде обади се друг "инакомислещ" вярващ не в приказката за Иисус Христос, а в приказката на Zeitgeist и как науката ще ни спаси ака Комунизъм reloaded :D.Технологиите са прекрасно нещо, но имат лошото качество да всяват такава увереност на модерния човек, че видиш ли, се мисли за Господ. Хората са доста крехки същества ако погледнем голямата картина - вселената.
20
7
 
10
 
! Отговори
pissed off преди 13 години
Хахахаха много е яко как фанатиците се обиждат на "евангелисти","християни","католици","протестанти".......и то използвайки компютри!!!!Ама вие сте не само много ***,ами и адски нагли да защитавате изключително вредната за човечеството институция,наречена църква.Но вие сте прекалено слабоумни да проумеете,че ако всички хора вярваха на глупостите на църквата сега щяхме да драскаме по животински кожи и каменни плочки,живеещи в колиби.Осъзнайте се ...вече е 2011 година,стига сте тровили с глупости
19
4
 
5
 
! Отговори
гнад преди 13 години
до 10"Много минуси нито един отговор. Така правят сляпо вярващите. :))) "каза промития мозък на евангелиста, на когото на сбирките му пеят, колко е велик и специален (само след като направи още едно дарение). Чистата сектантска пропаганда е много по-лоша и опасна от отживели традиции като пости."В този храм служи поп Кръстю Тотев Никифоров, живял: 1838-1881 г., борец за църковни, национални и социални свободи. Светлата му памет бе помрачавана 120 години."
18
5
 
6
 
! Отговори
Helzo преди 13 години
Хи - хи отсега почвам само салати.... към печеното пиленце.Не ве сериозно, такива глупости са вредни.Някой ще ми казва какво да ям и какво да не ям.Той какъв ми е? Абсолютно никакъв и не може копче да ми каже.
17
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"През останалото време обаче можем да ядем октоподи, раци, стриди и охлюви, тъй като безгръбначните животни се считат за постна храна."Точно така,като няма хляб яжте пасти!СМЕХ......по Боковски.
16
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
останалото време обаче можем да ядем октоподи, раци, стриди и охлюви, тъй като безгръбначните животни се считат за постна храна.=====ама ,правилно ! като няма хляб,ще ядем пасти ! ...............хората нямат пари за скумрия от 6 лв.,те стриди и октоподи ни препоръчат ?
15
3
 
6
 
! Отговори
От 10 преди 13 години
Много минуси нито един отговор. Така правят сляпо вярващите. :)))
14
4
 
15
 
! Отговори
Тони преди 13 години
Зеленото го харесвам само когато шумоли между пръстите ми.
13
4
 
13
 
! Отговори
Exjoy преди 13 години
Леки и спасителни пости на всички!
12
1
 
3
 
! Отговори
12 преди 13 години
*да се въздържаш от всичкО, не от всички, механична грешка.