Борисов осъди варварското "тричане" на кучета

Премиерът настоява за санкции за малтретирането им
Обновена: 8 мар 2011 16:35 | 8 мар 2011 16:34,
344
Борисов осъди варварското "тричане" на кучета
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Премиерът Бойко Борисов осъди варварския ритуал „тричане“ или „бесене“ на кучета, който се извършва в Странджанско, съобщиха от правителството.

Той обсъди с главния прокурор Борис Велчев възможностите да се прекрати подобно малтретиране на животни и настоя за санкции по Закона за защита на животните.

Главният прокурор изразил пълно разбиране по въпроса и ще възложи проверка по случая.

От правителството припомнят, че още в началото на управлението си са се обявили против насилието над животни като неприемливо в едно демократично общество, и предложиха инкриминиране на проявите на жестокост над тях.

Предложените от кабинета допълнения в Наказателния кодекс вече са приети на първо четене в Народното събрание.

Преди ден организации за защита на животните сигнализираха, че странджанският обичай "тричане" на кучета, който преди години предизвика огромно възмущение заради мъченията над животни, отново се възражда.

Още по темата
"Тричането" на кучета е много стара традиция в Странджа и се прави с цел прогонване на злите сили.

Кучето се връзва на примка, а въжето е усукано около два кола, поставени над местната река. След това кучето се върти, докато падне в реката или избяга.

Понякога, тъй като животните са в шок, губят координация и не могат да излязат сами от водата, така че се налага да се вадят.

През 2006 г. кметът на община Царево Петко Арнаудов забрани провеждането на обичая "тричане" в странджанското село Бродилово заради нехуманно отношение към животните.

Сега обаче той отново бил извършен в почивните дни, а видеоклип с обичая беше качен в интернет и предизвика гневни реакции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


344
Още по темата: кучетатричане
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
247
3
 
11
 
! Отговори
jeko преди 13 години
Аз пък осъждам вашата простащина, другарю Премиер...
246
7
 
9
 
! Отговори
Венелин преди 13 години
Бойчето оправи хората, та се захвана с кучетата...Гледах самия обичай - няма никакво бесене или измъчване. Кучето се завърта на една височина от около 2-2,5 метра и пада във водата. Според мен, не може да му навреди по никакъв начин.
245
6
 
6
 
! Отговори
аз преди 13 години
АМА СПЕЦИАЛНО ДО МАРТИН:Ехоооооо ти природозащитника-не се прави на това което не си.За едното нищо в България ще те осъдят ако нараниш животно ама ако случайно убиеш човек може и да ти се размине.Ако случайно гледаш куче то за теб то е ДОМАШЕН ЛЮБИМЕЦ,но за село това са работни животни които принадлежат на стопанина си.Той ги храни и обгрижва и той им е собственик.А направете глупостта вие гражданите да сторите нещо на тези хора ,ха сте видели мноооого свободни кучета(ама гладни )
244
2
 
17
 
! Отговори
Д-р Икономов преди 13 години
Г-н Борисов , кучетата са важни но сънародниците ви живеят по-зле и от тях.
243
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Хайде да видим сега. *** си купуват малолетни булки, и това не било педофилия и търговия с хора, а "културен обичай на малцинство". Ами нека да броят хората в Странджанско за малцинство, а 'тричането' за техен "културен обичай".П.П. Забележката не е само към настоящия премиер, а към всички управлявали досега от началото на 'прехода', допуснали търговията с малолетни момичета неофициално да съществува, че и да процъфтява.
242
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Като гледам коментарите ми става ясно защо сме в това положение. На Вуте като му е зле гледа да си го изкара на някой друг или на беззащитно животно. Изродски обичай и трябва да има наказани!!!!
241
5
 
6
 
! Отговори
BIG AL преди 13 години
Ей, помпиер , виж какво прави с цената на бензина , твоят приятел , правешкият вол и руски агент !!!Няма насищане руската мафия и нейните агенти *** в България ...международна пазарна ситуация и опасността от затруднения в доставките на суровина!!????Руските танкери плуват до Либия -и оттам идват до Бургас ..Мама ви руска ..Мама ви комунистическа и боковска и герберска и ***
240
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Най-после нещо умно да направи Боко. Сега едни солени глоби на селяните и кмета им. Да видим, че има закони в тази държава и те се спазват!А бедността и инфлацията нямат нищо с темата. Като се "бесят" кучетата народа няма да се оправи. Само показваме селския си манталитет пред Европа. В 21 век такива извратени традиции отдавна трябва да са изкоренени!!!
239
9
 
9
 
! Отговори
Атака преди 13 години
Може ли така да се излага Борисов!Защо не се изкаже за КОРИДАТА в Испания!Тук идеята е да се изкореняват българските традиции, а в големите градове пък правата на кучетата и *** да са по-големи от тези на бедния трудов българин!
238
6
 
0
 
! Отговори
Мартин преди 13 години
Рачо, айде само да не ми даваш оценка какъв съм, защото нито се гледаме очи в очи, нито се познаваме...
237
1
 
7
 
! Отговори
Петър преди 13 години
На мястото на кучетата да се тричат политиците последен Тиквата.
236
0
 
7
 
! Отговори
раЧО преди 13 години
МАРТИНЕ,ГОЛЯМ НАИВНИК СИ.БЪЛГАРИТЕ КОЙ ГИ СМЯТА ЗА ХОРА?КАКВИТО УПРАВЛЯВАЩИТЕ, ТАКЪВ И НАРОДА!!!!!!!!!! БОЙКООООООООООООООООО.
235
0
 
5
 
! Отговори
антиЕС преди 13 години
салимемед, нямате ,щото нямате спомен от езичеството си,а при нас са се съхранили някои езически ритуали и празници
234
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Номер 236,237,240 . а спри се де!Първите три пъти беше интересно......Всички насекоми ли мислиш да изредиш, да не си някакъв смахнат етимолог?
233
7
 
1
 
! Отговори
Мартин преди 13 години
до 241Това няма общо с темата! Не може единствения аргумент да ви е "ами ние обедняваме, затова ще си го изкарам на животните". Като искаш да коментираш политика, отиди да пишеш под друга статия. Иначе и аз не се кефя на правилтелството, но тука темата е друга...
232
2
 
8
 
! Отговори
капо преди 13 години
Като не им харесва на скапаните англичани, да си стоят на острова на по 50 гр. уиски за 10 паунда или да ходят на море в Австрия!
231
7
 
5
 
! Отговори
до АН преди 13 години
Отношението ти към животните те прави човек.Или животно....Има много спешни проблеми, ти кой си че да определяш кой е по спешен?Дечицата на сгазените от Йоско?Добре, ами раковоболните деца, те не са ли спешни?Ами гладуващите в Занзибар, ами бездомните, ами безработните....Тоест докъто не нахраним всички гладни и не оправим всички страдащи можем спокойно да си бесим кучета?
230
2
 
12
 
! Отговори
капо преди 13 години
Хората обедняват, инфлацията не пълзи, а скача нагоре, нещо, което бяхме забравили в последно време. Безработицата се увеличава, фермерите протестират, утре са наред жпейците, следват лекарите отново....ама важното е, че БОКО е "спасил" няколко помияра от бънджи-скокове, изпълнени с адреналин.Той питал ли ги е кучетата, дали им харесва или не? Ами ако всъщност, адски много се кефят на ритуала?
229
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Видях една мравка с откъснато краче ! Г-н главен прокурор, моля за пълно разследване на тази жестокост срещу животните !
228
5
 
5
 
! Отговори
салимемед преди 13 години
Такава варващина няма в нашите обичай.