"Антиспекула" ще наказва, но с бюрокрация

При необосновано високи цени фирмите ще дават само обяснения
Обновена: 9 мар 2011 14:55 | 9 мар 2011 14:54,
184
"Антиспекула" ще наказва, но с бюрокрация
Покачването на цените било в световен мащаб, заяви Найденов. Снимка: Булфото

Правителството реши експертна работна група да осъществява мониторинг на цените на хранителните продукти по цялата верига производител–преработвател–търговец.

Начело на новосъздаденото звено "Антиспекула" ще бъде министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. Работната група ще докладва периодично пред премиера и МС.

Найденов посочи, че е решено да се създаде сайт, чрез който да се проследява ценообразуването.

"Ако някой е решил да сложи 300% надценка, ние няма да го накажем, но ще покажем как се формира цената, ще публикуваме информацията на сайта и ще оставим потребителя да реши дали да купи продукта", разясни министърът и добави:

"Няма да излизаме от рамките на пазарната икономика и от рамките на лоялната конкуренция", зарече се Найденов.

В експертната работна група ще има представители на Министерството на финансите, на Министерството на икономиката, МВР, КЗП, Агенцията по безопасност на храните, неправителствени организации.

При констатирани деформации и отклонения от нормалните нива на формиране на цените експертната работна група ще иска обяснения, добави министърът.

Още по темата

Такава била практиката и в някои европейски страни, като например Франция и Испания.

Във връзка с вчерашните по думите на министъра "упражнения на СДС и БСП" Найденов заяви, че ръстът на цените на храните не е явление само в България, а в световен мащаб.

Той прогнозира дори, че проблемът ще продължи да се задълбочава заради увеличаващото се население на Земята.

"Всички питаха вие какво правихте и държавата реши да направи или поне да покаже на хората как се формират цените, да ориентира потребителя и търговеца. Все искат от държавата нещо да направи. Държавата прави това и го показва", отсече Найденов. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ама и Ветеринарят си го бива в лакардиите. Бетер Цецко Физкултурата. Много плямпат, все дейност имитират и накрая - едно голямо НИЩО! Господа министрите, да вземат да си седнат на задниците и да започват да работят, а не да се занимават с рязане на ленти, създаване на комисии и непремерени медийни изяви. А ако не могат - нека освободят местата си и там да се настанят хора, които могат и ще свършат работа!
115
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Така като гледам има две възможности за да се достигне то тази статия. 1. Хората са наистина толква глупави, че да се вържат на тези измишльотини и ГЕРБ знаейки добре каква пасмина ги е избрала са уцелили в десетката със създаването на този наблюдаващ съвет или там както го наричат. или 2. ГЕРБ са получили някакъв колективен мозъчен удар и са останали да виреят на костен мозък и това са няквакви неконтролируеми гърчове.
114
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не само, че не става с наблюдение, ами аз питам, какво като установят 100% печалба, ще му я вземат ли, ще му отнемат бизнеса ли.......Глупости. Парите се леят като водата, по най малкото съпротивление. Задайте си въпроса, защо на тези цени не ги изнасят.......защото няма кой да им купи стоката. Ненормално е при 500лв заплата, 1кг суджук или пъстърма да ти е 40-50лв, 10% от дохода ти. Ами ако спрем покупки на хранителни стоки за 3 дена, или 5, а защо не и за седмица......... дали ще ни чуят! Май да, и то много ясно ще ни чуят
113
1
 
4
 
! Отговори
До 97 преди 13 години
Не знам къде точно видя връзка между технологията за производство на сирене и ГЕРБ. Много бъркаш, даже не съм гласувал за тях, защото ми бяха ясни преди да вземат властта, а не като мнозинството тук, което до вчера викаше "Да живее!", а днес крещи "Долу!". Казвам, че 1 кг. краве сирене се прави от 7 л. мляко, защото правя сирене, т.е., от личен опит, а не защото съм го прочел от некомпетентен журналист. 1 кг. сирене можеш да направиш от 3 л. ОВЧЕ мляко, но там и цената на млякото е друга.
112
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
114 - Прин;ипният човек не борави произволно с числа, а държи да е точен:)
111
1
 
8
 
! Отговори
ник преди 13 години
започна да ми прилича на "за бога братя,не купувайте" '
110
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Кво се хванехте за тия 3-5-7-20 кг сирене, от които се прави 1 л мляко???Толкова ли е важно това, човекът ви говореше по принцип.Акцентът беше друг.Или по стар герберо-комунистически обичай пак се опитвате да измествате темата и да браните името на любимите ви некадъриници.
109
0
 
6
 
! Отговори
крадци преди 13 години
стандарче и пачки
108
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
109 - *** ти си умен?:)
107
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Все едно, че не знаем, например банките, на каква цена привличат ресурс и каква лихва начисляват по кредитите си и какво? А и Миро кога завърши икономика, за да борави с различните категории себестойности? Това дали пък не е създаване на благоприятна среда за развитие на бизнеса в страната? Съвсем за маймуни ни взеха!
106
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
107 - Няма да те разберат! Те сега доят във Фейсбук и оттам си правят сиренето:) Не им трябва животни:) Сега са на високи технологии:)
105
5
 
0
 
! Отговори
ot 94 преди 13 години
Хахахах как паднахте в капана, *** платени червенотиквеници. Ахахахахах, колко сте проЗти!
104
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И като разбера, че някой ми продава една стока с 300% надценка, но нямам от къде другаде да си я купя, какво точно? Миро ли ще ми я продаде само със 100% надценка? Пълно малоумие и упревленска немощ!
103
2
 
11
 
! Отговори
Комунист преди 13 години
"През 1988 г. у нас е имало 650 хил. крави, 10 200 биволици, 5.370 млн. овце майки, отчита статистиката. В последните десет години множество ликвидатори, фуражни кризи, суши и прочее бедствия принудиха селските стопани да изколят стотици животни. През 1997 г. кравите у нас са 358 хил., биволиците - 7000, два милиона са овцете майки." колко е било гадно при социализма,налиии?
102
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
97Не! Един килограм сирене не се прави от 20 литра мляко, а от 7:)
101
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
това ли е главният наблюдател на България - Мирослав Найденов
100
0
 
6
 
! Отговори
ник преди 13 години
какво ме топли как се формира цената щом не намеря съответната стока на тази изчислена цена,а за търговците е ясно-слагат надценка докато стоката се продава
99
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Явно на българинът си му харесва да го управляват ***.
98
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Коментарът ми е нецензурен и обиден за Миро, "експертите" му, както и за идиотията му по въпроса. А, и на сите гербави .... таковата .... поздрав!
97
2
 
7
 
! Отговори
До 70 преди 13 години
Не знам дали си наясно, но уверичените банкови влогове не са добра вест. Това означава, че никой в нищо не инвестира. Увеличаването на влоговете не показва забогатяване на населението, а показва, че заможната част от хората предпочита да държи парите си при по-ниска печалба, но на по-сигурно. Това обикновено води до задълбочаване на кризата. Целта на правителството следва да е да създаде предпоставки за изкарване на парите от банките и инвестиране в производство.