"Антиспекула" ще наказва, но с бюрокрация

При необосновано високи цени фирмите ще дават само обяснения
Обновена: 9 мар 2011 14:55 | 9 мар 2011 14:54,
184
"Антиспекула" ще наказва, но с бюрокрация
Покачването на цените било в световен мащаб, заяви Найденов. Снимка: Булфото

Правителството реши експертна работна група да осъществява мониторинг на цените на хранителните продукти по цялата верига производител–преработвател–търговец.

Начело на новосъздаденото звено "Антиспекула" ще бъде министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. Работната група ще докладва периодично пред премиера и МС.

Найденов посочи, че е решено да се създаде сайт, чрез който да се проследява ценообразуването.

"Ако някой е решил да сложи 300% надценка, ние няма да го накажем, но ще покажем как се формира цената, ще публикуваме информацията на сайта и ще оставим потребителя да реши дали да купи продукта", разясни министърът и добави:

"Няма да излизаме от рамките на пазарната икономика и от рамките на лоялната конкуренция", зарече се Найденов.

В експертната работна група ще има представители на Министерството на финансите, на Министерството на икономиката, МВР, КЗП, Агенцията по безопасност на храните, неправителствени организации.

При констатирани деформации и отклонения от нормалните нива на формиране на цените експертната работна група ще иска обяснения, добави министърът.

Още по темата

Такава била практиката и в някои европейски страни, като например Франция и Испания.

Във връзка с вчерашните по думите на министъра "упражнения на СДС и БСП" Найденов заяви, че ръстът на цените на храните не е явление само в България, а в световен мащаб.

Той прогнозира дори, че проблемът ще продължи да се задълбочава заради увеличаващото се население на Земята.

"Всички питаха вие какво правихте и държавата реши да направи или поне да покаже на хората как се формират цените, да ориентира потребителя и търговеца. Все искат от държавата нещо да направи. Държавата прави това и го показва", отсече Найденов. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Щели да показват цените "по веригата" ... Т.е. нищо не им пречи да си сложат някакви техни си цени /каквито си решат/, които да "ориентират" хората ;) А сетете се сега дали няма директно да регулират цени /похватът е психологически, щото някак не върви да е "планов" ;) /
95
2
 
15
 
! Отговори
ГРОБ за ГЕРБ преди 13 години
Точете калъчките,смазвайте цевите....скоро *** ще виснат по дървета и стълбове!!!
94
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
94 - Браво на Волен! Дори той е разбрал, че в ГЕРБ са по-луди:)
93
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Умирам от смях, гербаджиите само и само да оправдаят Фалшивите си Идоли ще ни изкарат, че 1 кг сирене се прави от 20 кг мляко - нещастни *** !!!
92
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Този министър, ако е пожарникар ще иде за запали нещо за да имитира дейност. Действията са му долу-горе такива, като министър на земеделието и храните.
91
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
90 - И аз на това му се смях, но човечето е "компетентно"! Някои хора правят сирене от 3 литра мляко:)
90
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
УРА ДРУГАРИ, СКОРО БОКО И ЦУЦКО ЩЕ СЕ ОТИДАТ, недо-ВОЛЕН смъква пподкрепата си за бойко, ИДВА ВРЕМЕТО НА БСП, ще крадем до пълното унищожение и разграбване на държавата България!Долу България, Да живее БСП!
89
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Правителството на ГЕРБ работи за олигарсите и срещу народа.Това са ФАКТИТЕ.Иначе на приказките на Бойко и Миро сме се наслушали, но файда никаква.
88
0
 
11
 
! Отговори
- преди 13 години
Ще наказват с бюрокрация, само че не спекулантите, а данъкоплатците, които ще трябва да финансират още една ненужна комисия с нулев КПД.
87
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Къде сте бе, герберасти смотани. Ха, сега пак обвинете, че са комунисти хората, които не харестват некадърниците, които си избрахте и които ще ни загробят. Българинът никога не е бил толкова беден, смазан и незащитен.Н И К О Г А !
86
1
 
5
 
! Отговори
До № 60 преди 13 години
Изкупната цена на КРАВЕТО мляко е около 40-60 ст. за литър. Разходната норма е около 7 л. мляко за 1 кг. сирене (по старите рецепти на БДС се включва и процент козе мляко). Т.е., само изходната суровина струва между 2,80 и 4,20 лв. Цена над 10 лв. наистина е кожОдерство и безСкрупулност, но под 6 лв. просто не е сирене. Ако търсиш картелно споразумение, по-добре погледни захарта, олиото, горивата.
85
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
88 - Я! Дори и лудият ли се е осъзнал какво е ГЕРБ:) Е ! Има шанс за БГ:)
84
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
УРА ДРУГАРИ, СКОРО БОКО И ЦУЦКО ЩЕ СЕ ОТИДАТ, недо-ВОЛЕН смъква пподкрепата си за бойко, ИДВА ВРЕМЕТО НА БСП!!!
83
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
С наблюдения не става!
82
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Защо ли действията на това правителство ме връщат назад в годините ,когато в репортажи от Китай (по времето на Мао) показваха цели камиони с избити врабчета , мухи и скакалци.Тогава китайците имаха лозунг "Във всяка къща вагрянка" , сега се случва нещо от рода на "За всяка лупост на управляващите - Комисия"
81
0
 
10
 
! Отговори
ХХL преди 13 години
МОЛЯ ОБЯСНЕТЕ: КАКВА ДРУГА ДЕЙНОСТ ЩЕ ИЗВЪРШВА ТОЗИ" ОРГАН", ОСВЕН ДА НАБЛЮДАВА КАК ЦЕНИТЕ РАСТАТ /ТОВА НИЕ , ПРОСТОЛЮДИЕТО НАЙ-ДОБРЕ СИ ГО УСЕЩАМЕ/ И ДА ЛАПАТ ГРЕШНИ НАРОДНИ ПАРИ ЗА ЗАПЛАТИ?
80
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Баси, *** до ***. Няма ли кой да обясни на пишман министрите за какво за избрани и какво се очаква от тях. Този набюдава цени, Цвъки станал говорител на МВР и кръстник на акции, а премиерът се занимава с тричене на кучета. Руският октопод бавно ни души, а държавата е на автопилот и 'спасение не дебне от никъде'.
79
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А какво става, ако се окаже, че абсолютно всички по веригата "производител-магазин", работят на загуба? :) Щото като си представя, че всеки втори в БГ е в сивия сектор, т.е. укрива данъци, за да свали крайна цена и да е конкурентоспособен, не виждам как би могло да се окаже изобщо, че някой е на печалба :)
78
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Лошото е, че и аз ще плащам заради нещастниците, които ги избраха.
77
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Уж правим нещо, ама то е само за пред хората. Иначе всичко ще си е по старому, ако не и по-зле.