България се оказа с най-високата смъртност в ЕС

Друга негативна тенденция e високият брой аборти сред малолетни
9 мар 2011 18:20,
101
България се оказа с най-високата смъртност в ЕС
Снимка: Булфото

България е с най-висока смъртност в Европейския съюз. Данните са от Националния статистически институт и "Евростат", като проучването обхваща периода от 2004 до 2009 г.

Смъртността у нас през този период е от 14 до 15 на 1000 души, при средната стойност за ЕС – 9,7 на 1000, като най-ниска е в Кипър и в Ирландия.

Най-засегнати от високата смъртност у нас са селата, където коефициентът на общата смъртност е 20,1 на 1000, а в градовете е 11,9 на хиляда.

Съществен проблем у нас е детската смъртност, при която се наблюдава тенденция към увеличаване. През 2004 г. е била 11,6 на 1000, а през 2009 г. спада на 9 на хиляда. От страните в ЕС най-висока е детската смъртност единствено в Румъния.

През последните години у нас нараства и броят на ражданията на непълнолетни (между 10-14 години) и малолетни (15-19 г.) майки. През 2004 г. непълнолетни момичета са родили 344 деца, а през 2009 г. – 464.

По показател "деца раждат деца" ни задминава единствено Румъния, но тя има над 25 милиона жители, а по
последни данни у нас населението е около 7 300 000. В другите държави от ЕС подобни раждани са под 100 за година.

Друга негативна тенденция в страната са високият брой аборти сред непълнолетни и малолетни. През 2007-2008 г. абортите сред малолетните са 150-200, а при непълнолетните – над 3000 годишно.

Според социолозите липсват и програми за насърчаване на раждаемостта у нас и подпомагането на млади семейства. В Румъния примерно младите семейства могат при много изгодни условия да закупят първо жилище с кредит от държавата.

В Швеция, при първо жилище младите семейства се възползват от лихва в размер на 1%.

От "Барометър България" обобщават, че са необходими дългосрочни законодателни мерки за преодоляване на негативните последствия от демографската картина у нас.
 

 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
3
 
16
 
! Отговори
Мазохист преди 13 години
Уважаеми демократи, защо преди 22-23 години нямаше проблеми с ***, безработицата беше нещо непознато, ток, вода, парно, градски транспорт и лекарства бяха жълти стотинки ( колкотто да не е без нищо). Селата процъвтяваха.Медицинска помощ и образование безплатни. Да не говорим за успехите в спорта. Нямало било банани, това било проблемът. Сега като има, какво, голям праз. Че ни прекараха и то яко, това е истината, ама нали сме инат, не си признаваме,народ от мазохисти.
77
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Оптималният брой на населението за страна като България е 4 - 5,5 млн. души. Изкуственото раздуване на населението върху толкова малка територия води до глад, мизерия и *** - и генетическо и морално.
76
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Рамадане, тя страната ни и досега е имала *** президенти. Затова сме на този хал. Ти какво очакваш да стане след 20 години с новия президент? Колкото повече нарастват ***, толкова повече се самообричат на мизерия и глад.
75
3
 
3
 
! Отговори
тиквата преди 13 години
Тиквата е продукт на ГМО инжeнерите на ДС-БКП. развойните звена са ДПС-НДСВ-СДС-ГЕРБ.Още от разбиването на държавата се цели -Унищожаването на промишлеността и единението на нацията което се постига УНИКАЛНО ДОБРЕ.Следва още една сценка-идването на арабски капитали и най- вече на близките на ББ от ДПС.освен ПРОТЕСТИ с КАМЪНИ И ДЪРВЕ НИЩО ДРУГО НЯМА ДА СТАНЕ !!!
74
6
 
7
 
! Отговори
Рамадан преди 13 години
Данните от преброяването скоро ще излязат. Три основни етноса - българи, турци, роми.Ще обявят Ромите за около 15 %, но реално са двойно или повече от това, масово са записани като българи и турци, едните се българеят другите турчеят. Добрата новина е, че благодарение на тях тази държава е все още над 7 мил. Ако не бяха те, при 1 дете средно на семейство и най-високата смъртност в Европа досега страната щеше да е около 5 мил.Харесва ви или не до 20 години страната ще има ***-президент.
73
3
 
7
 
! Отговори
Българин преди 13 години
За повечето или почти всички от тези неща пряка или косвена, по-малка или по-голяма вина имат ***. Тези *** започват да дрискат чаавета от 12-13 годишни и макар че се плодят като мухи, поради гнусният си начин на живот и природната си непълноценност, *** млади. Също и детската смъртност, нека не забравяме колко често *** захвърлят чаавето в някоя кофа или направо го издрискват в ***.Добавете и трагичното здравеопазване и картинката става ясна... макар че *** нека ***
72
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Прираста на българите е по-голям, отколкото на ***. Това е истината, останалото са манипулации, които се пускат, за да се създава етническо напрежение.
71
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
От страните в ЕС най-висока е детската смъртност единствено в Румъния.--------------- Уат дъ фак... Дис из а нонсенс.
70
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Колкото по-червени, толкова по-умрели.
69
1
 
7
 
! Отговори
KOM6IATA преди 13 години
( do: RAN UT )Arkada6 , prav si , samo s pisane ni6to ne stava , triabva praktika. No mnogo jalko , 4e Vie Bulgarite ne si tarsite pravata si , ne se borite za pravata si. MOJE BI TAKOVO NE6TO NIAMA VAV VA6ATA HARAKTERISTIKA , MOJE BI STE STRAHLIV NAROD. GARTSITE izlizat 4esto po ulitsite , za pravata si , za po dobar jivot.FRANTSUZITE sa6to.EGIPTIANITEBAHREINTSITELIBIITSITE... vsi4kite izlizat po ulitsite i buntuvat.a Vie Bulgarite , ot 20 godini ni6to ne pravite. Jalko , no e istina!
68
0
 
15
 
! Отговори
Х преди 13 години
Смъртността следва простотията. Простотията расте, смъртността я следва. При това простотията не е обязателно свързана с образованост. Опростачването превзема масово нови територии. Никаква грижа за собственото и на околните, здраве. Цигари, алкохол, наркотици, тлъстини, липса на профилактика, безразборен секс, ***, а не нормална храна, бедност, изграждаме *** от основния образователен курс, липса на елементарни хигиенни навици, а и условия. Че, каква ще е смъртността при това положение!
67
0
 
12
 
! Отговори
Zhylaw преди 13 години
Съжалявам, ако ставам досаден, но вече се опитах да кажа - преброяването няма да покаже истинското положение на нещата. Има си други причини, поради които се финансират такива мероприятия, но сред тях не фигурира желанието да бъде доведено до знанието на плебса истинското състояние на обществото.
66
3
 
8
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 13 години
А това е само началото :))) Още един мандат на Тиквата и ще сме на първо място по смъртност не само в ЕС ами в целия свят :)))
65
0
 
16
 
! Отговори
USA преди 13 години
BALGARIA SI YA OBICHAM KATO RODINA, ULICATA NA KOYATO SAM SE RODIL, UCHILISHTETO V KOETO SAM UCHIL, PRIYATELITE....... NENAVIJDAM DARJAVATA "BALGARIA" I ZATOVA NYAMA DA SE VARNA!!!!
64
1
 
4
 
! Отговори
Мъшкури(Веселин) преди 13 години
59 не говори глупости.*** сме над 600 000 като се има впредвид ,че много от нас са мюсулмани и практиката е да се пишат турци( има разбира се и тавива дето се пишат българи) туците може и да се увеличат.*** сме единсвени разбиващ се етнос в България с прират.ФАКТ !
63
0
 
12
 
! Отговори
БоСимеонов преди 13 години
В България бавно се разцепва в две реалности. Едната е гъсто населени райони с псевдо цивилизация, крастава хигиена и варварство, в която са на власт *** и под опеката на властта. Другата реалност са отцепените райони, в които хората са все още хора, но от които държавата е абдикирала и заклеймила като изоставащи. Там няма здравеопазване, няма инвестиции.
62
1
 
9
 
! Отговори
burgazliikata преди 13 години
Ami normalno e:NAI BEDNATA EVROPEISKA DARJAVA = NAI VISOKA SMARTNOST
61
3
 
18
 
! Отговори
RAN UT преди 13 години
АМИ ПИШЕТЕ, НО НИЩО НЕ СТАВА С ДУМИ ТУКА-ТРЯБВА БУНТОВЕ НАВСЯКЪДЕ-ЩОТО СМЕ ЖИВИ МЪРТЪВЦИ!АМА НИЕ СМЕ РОБИ И СИ ТРАЕМ-С ПИСАНЕ НЕ СТАВА ТАЯ!БУНТ ,ТРЕПАНЕ НА ВЪРХУШКАТА И НАРОДНО УПРАВЛЕНИЕ -ВТОРИ ДЕВЕТИ СЕПТЕМВРИ 2011Г.9.09.2011-- УРА ДРУГАРИ НАПРЕД СРЕЩУ МРУСНАТА ВЛАСТ ДЕТО НИ ПОГУБВА ВСЕКИ БОЖИ ДЕН!ПОБЕДА!
60
1
 
6
 
! Отговори
aaaa преди 13 години
Всички горепосо4ени данни са с покачващи се стоиностти единствено и само заради *** . Затова и Румъния ни изпреварва по тези показатели - там *** са повече .
59
5
 
2
 
! Отговори
сдфсдф преди 13 години
АнонименВ България има половин милион *** и 400 000 турци. Ще видиш като излезнат резултатите от преброяването. Чистката е над турците - за 10 години са намаляли почти двойно. Нали са отоманци и големи гъзари - нека живеят в мизерия и да бягат икономически.