България се оказа с най-високата смъртност в ЕС

Друга негативна тенденция e високият брой аборти сред малолетни
9 мар 2011 18:20,
101
България се оказа с най-високата смъртност в ЕС
Снимка: Булфото

България е с най-висока смъртност в Европейския съюз. Данните са от Националния статистически институт и "Евростат", като проучването обхваща периода от 2004 до 2009 г.

Смъртността у нас през този период е от 14 до 15 на 1000 души, при средната стойност за ЕС – 9,7 на 1000, като най-ниска е в Кипър и в Ирландия.

Най-засегнати от високата смъртност у нас са селата, където коефициентът на общата смъртност е 20,1 на 1000, а в градовете е 11,9 на хиляда.

Съществен проблем у нас е детската смъртност, при която се наблюдава тенденция към увеличаване. През 2004 г. е била 11,6 на 1000, а през 2009 г. спада на 9 на хиляда. От страните в ЕС най-висока е детската смъртност единствено в Румъния.

През последните години у нас нараства и броят на ражданията на непълнолетни (между 10-14 години) и малолетни (15-19 г.) майки. През 2004 г. непълнолетни момичета са родили 344 деца, а през 2009 г. – 464.

По показател "деца раждат деца" ни задминава единствено Румъния, но тя има над 25 милиона жители, а по
последни данни у нас населението е около 7 300 000. В другите държави от ЕС подобни раждани са под 100 за година.

Друга негативна тенденция в страната са високият брой аборти сред непълнолетни и малолетни. През 2007-2008 г. абортите сред малолетните са 150-200, а при непълнолетните – над 3000 годишно.

Според социолозите липсват и програми за насърчаване на раждаемостта у нас и подпомагането на млади семейства. В Румъния примерно младите семейства могат при много изгодни условия да закупят първо жилище с кредит от държавата.

В Швеция, при първо жилище младите семейства се възползват от лихва в размер на 1%.

От "Барометър България" обобщават, че са необходими дългосрочни законодателни мерки за преодоляване на негативните последствия от демографската картина у нас.
 

 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ами тези отвън защитават кучетата, че обичаите били жестоки, но никой не защитава хората, като виждат,че положението е жестоко. Ток,вода,парно, данъци, стоки, горива и да не изреждам нататък стават все по-труднодостижими за народа. Не е нормално при пенсия 160 лв., заплата 500 лв. за двустайна панелка парното да е 230 лв. Хората вече нямат сила да оцеляват и да чакат светлото бъдеще.
37
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
това се дължи на високият жизнен стандарт
36
1
 
23
 
! Отговори
ВОТ преди 13 години
ДА БЛАГОДАРИМ ЗА ТОВА НА БСП И ГЕРБ.БЛАГОДАРИМ ВИ.
35
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ние сме практически уникална комбинация, цивилизационен микс, смесица между относително високообразовани хора, съчетани с хора които не умеят да използват относителната свобода, която им бе натресена от обстоятелствата.Намаляващата раждаемост е естествена, доколкото разбирам от тези неща, никой не знае защо е естествена в образованите общества, но е факт, че е така. Аз, разбира се, съм далеч от това, да давам рецепти, но се чудя защо се случва това...Подозирам, че едва ли само аз недоумявам...
34
0
 
3
 
! Отговори
opala преди 13 години
izpusnah sa,4i mirishi na qica ni sa trai
33
0
 
7
 
! Отговори
журналЯст преди 13 години
"непълнолетни (между 10-14 години) и малолетни (15-19 г.) майки"Браво! Новинарски сайт със сбъркани основни дефиниции кой е непълнолетен и кой малолетен...Шедьоврите продължават - "най-висока е детската смъртност единствено в Румъния" ...
32
1
 
2
 
! Отговори
roki преди 13 години
razbira se che balgaria e favorit po smartnost vav sveta.ta nali gerb kove kovchega na balgarskiat narod veche 2 godini.pensionerite sa losh material, i ot tiah gerb niama nujda i gi prashta v grobishtata. celiat balgarski narod e podlojen na komandno dishane i e dokaran do raba na oceliavane.naroda ne jivee toi bavno umira stari,mladi edin sled drug ot glad,mizeria,bezrabotica ili po tochno ot genocid.gerb e grobokopachat na balgarskiat narod.i kak niama da sme parvi po smartnost v sveta elemen
31
0
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
ЗАЩО БЪЛГАРИЯ СЛЕД 89 ГОДИНА ДО ДЕН ДНЕШЕН...НЕ ИСКА И НЕ ИСКА ДА СЕ ОПРАВИ всички знаем защо нали? но сме озлобени и безсилни
30
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Държавата е в колапс !!!!!!!!!
29
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
В тази мизерия, глад, съкращения и тотална несигурност за утрешния ден хората се разболяват, а здравеопазването е тотално сринато. Правителството нехае за хората. През лошия тоталитаризъм беше пълно с болници и поликлиники в които работеха специалисти, а сега е пълно с лъскави частни клиники в които бедния българин няма как да попадне и съответно мре. Некадърността на всички правителства се вижда в стандарта на живот.
28
3
 
12
 
! Отговори
може и по-добре преди 13 години
Добре се справят червените фашисти!За сега водим само в Европа,след година може да сме на първо място и в световен мащаб!*** Червена чифутска ***!
27
1
 
37
 
! Отговори
stio преди 13 години
Това е резултат от водения геноцид към народа.
26
0
 
14
 
! Отговори
Нико преди 13 години
ООН спокойно може да излезе с декларация и да осъди геноцида в една уж европейска държава в 21. За 20 години 2 милиона души от където и да се погледне си е геноцид, не по-малко страшен от много други извършвани в миналото.
25
0
 
15
 
! Отговори
до NeMutluTurkumDiye преди 13 години
неграмотна ***,тука не става въпрос за глад.всички интелигентни нации са застаряващи,виж Япония,Германия,Франция,Испания,Италия...айде отивай в Турция да правиш по 20 чаавета
24
13
 
1
 
! Отговори
NeMutluTurkumDiyene преди 13 години
тази тенденция е зареди храната, глад в булгаристана не е като ТУРЦИЯ..гладни сте
23
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
с най-висока смъртност и с най-висока *** раждаемостслед 30 години ще бъдем гетото на Европа,столица ще бъде *** квартал на Ямбол,премиер отново ще бъде Тиквата,премиер Мирчо ***,външен министър цар Киро
22
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
а след Герб и всеселенско лидерство
21
1
 
16
 
! Отговори
Zhylaw преди 13 години
"Мръсни гадни ***"...Хубаво, но да дефинираш една паралелна цивилизация такава или онакава нищо само по себе си взето няма да реши.Всичко се корени в принципите на унаследената от едни по-добри времена политика за насърчаване на раждаемостта. Едни времена от друга епоха.Парите, които харчим като общество от своите данъци, отиват да стимулират етническата промяна на Територията. Щото то отдавна не е държава. Чичо Сам се грижи ;-)
20
0
 
11
 
! Отговори
8-ия ден преди 13 години
до 2-Слушател"А какъв е този показател през периода 2009-2011 г.?Не се знае, най-вероятно е класифицирана информация! "----------------Статистиката у нас работи с данни от с по три години назад - в края на тази ще има предварителни, но не ои окончателни данни - това е "модерна България" !За това на всички тези цифри, цитирани по-горе просто нямам вяра - те не са актуални, а и самия начин на "правене" на статискиката у нас е много ненадежден...Работя в такава област и знам как се прави статистически отчет да не говорим за здравеопазването, където нещата са толкова зле, че дори не можете да си го представите....Ето един извод, който не е разяснен :Най-засегнати от високата смъртност у нас са селата, където коефициентът на общата смъртност е 20,1 на 1000, а в градовете е 11,9 на хиляда.А защо е най-висок в селата ?Заради застаряващото население естествено, че там смъртността ще е по-висока от тази в градовете , където населението не е предимно от хора на възраст над 60 години...Статистика ? Просто не и вярвам и анализи на такава основа не могат да бъдат коректни...
19
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Как няма да раждат на 13 при положение, че правителството им дава детски и майчински. Как едно момиче може да си докарва триста лева на месец освен ако не е принудено да ражда. Ние ги стимулираме с детските и майчински а после им се сърдим че раждат. Трябва да стимулираме раждаемост само при жени, които имат поне средно образование, а така както е сега плащане на детски и майчински на калпак само увеличаваме гетата.