Защо да обичат България?

Take it easy! - това лого би ли подхождало на страната ни
Обновена: 11 мар 2011 11:30 | 10 мар 2011 20:00,
216
Защо да обичат България?
Снимка: Булфото

Българите са нацията, която оценява най-ниско собствения си живот, твърдят социолози. Може ли страна с неудовлетворени граждани да има добра репутация? Отговорът е "не" - защото добър имидж се изгражда отвътре навън, пише в анализ Дойче веле.

Сравнявайки се с Европа, България изглежда като едно мрачно и неприветливо място - без “нормални” институции, без нормални заплати, говори се дори за липса на нормални ценности.

Затова и всички образи, с които през последните години страната представя себе си навън, са всъщност образи от нейното минало, които се опитват да скрият настоящето й.

Кристо, море, хубаво вино, българска роза… България не е нищо от това за света. Страната си остава бяло петно на картата на Европа. Какъв е всъщност проблемът с образа на България? И какъв тип образ би бил ефективен?

Изкривеният образ

Още по темата
8 дек 2010 14:19
114

Отговор на тези въпроси дадоха преди няколко години 80 български организации и експерти в областта на политиката, бизнеса, културата, туризма, образованието и рекламата.

Техният проект “Запазена марка България” бе първият опит да се предложи стратегия за нов имидж на България пред света.

"България не страда от липса на образи, а от систематичен астигматизъм, от изкривено вглеждане в някакъв спретнат свят, който най-често е минал", уточнява пред изданието днес доц. Райна Гаврилова, една от авторките на първата стратегия за нов имидж на България.

"Не може за България да се разказва само покрай тракийското съкровище, а да се пропуска съвременността, която европеецът вижда, когато дойде тук. В 21 век този проект е утопичен", категорична е Гаврилова.

"Дори един ден в страна, в която има само минало, та било то и най-живописното, оставя след себе си единствено миризмата на нафталин в спомените. Кой би искал да отиде на такова място", пита риторично Гаврилова.

Наденица с боб

Страна, в която в един и същи ресторант сервират домашна наденица с боб и турнедо “Росини”, в която Бистришките баби пеят с хип-хоп групи, в която в един и същ двор са паркирани Опел и магарешка каруца, е еклектична, но истинска и любопитна.

”Запазената марка България” е в нейната противоречивост", обобщава Гаврилова.

Затова България се нуждае от нова стратегия за нейния образ, която диалогизира и със стереотипите, и с експеримента. И убеждава, че е място, където всеки може да се чувства комфортно.

Take it easy!

Take it easy! - това лого би подхождало на България. То съвпада с политическото желание на страната да бъде “остров на стабилност” на Балканите.

“Споко” днес в България е и всекидневен начин да кажеш, че тук животът е ценност. С такова лого българинът може да се обърне към чужденеца на неговия език като към приятел и да му каже: "Чувствам се добре в моята страна, заповядай, за да се почувстваш добре и ти".

Засега обаче единственото сравнително ново послание за България е, че тя е вече част от голямото европейско семейство.

Проблемът на това послание е, че не става ясно какво точно от актуалното й състояние прави страната част от Европа и света, завършва материала си Дойче веле.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
2
 
2
 
! Отговори
boza преди 13 години
Che za kakvo da ni obichat----oste ot granicata razbirat za kakvo stava duma(primer :kpp Kalotina---kato hvanesh putja za Sofia i otljavo i otdjasno mrusotija do shija,vlizash v Sofia -i ot ljavo i ot djasno garazhcheta -magazincheta(vsichki vidove auspusi,gumi, i kakvi li ne idiotstini),otnovo mrusotija navsjakade, eeee vikat si horata ,kakvato im stolicata ,takava i stranata
50
6
 
13
 
! Отговори
Жоро преди 13 години
Спрете с омразата, бе хора. Тя не е градивна. Спрете да мразите съседите си, съседните нации, "западняци" и руснаци. Ние не живеем чак толкова зле. Всичко лошо ни е втълпено от политиците и медиите. Целодневно ни заливат с афери, убити, кражби и т.н. Навсякъде ги има тези неща, просто тук ги представят сякаш само при нас се случва. И в Париж е мръсно и в Прага и в Ню Йорк... не само в София, Варна или Смолян. Втълпяват ни ниско самочувствие, което хората възприемат толкова лесно, че чак е тъжно.
49
3
 
9
 
! Отговори
Марк преди 13 години
Е това се вижда и от хеликоптер, че българите не обичат живото си и че са най-черногледите в Европа!Ама да ви кажа аз даже и втова виждам нещо положително! И ще ви кажа какво:Скоро прочетох статистика, според която в Бг е най-нисък процента на несполучливите бизнес начинания!) Причината е именно в този песимизъм - т.е българина дейсвително мери 7 пъти преди да се захване с нещо!В същата статистика си спомням, че в Австралия напр. 50% от бизнес начинанията се проваляли именно поради оптимизма
48
0
 
1
 
! Отговори
преводач преди 13 години
защо ме изтрихте? това беше буквален превод! :(
47
1
 
5
 
! Отговори
ppp преди 13 години
Много неграмотно изказване. Ако си учил малко английски ще знаеш, какво значи TAKE IT EASY. А не да си го превеждаш като google translator.
46
2
 
0
 
! Отговори
Кримена Н ЗАГОРЕ преди 13 години
ААААА ИЛИ ПЛАЩА НАРОДА ХАРИЧ НА ВОЛЯ....
45
2
 
3
 
! Отговори
ицо преди 13 години
take it easy = не се тревожа ...не се вълнувам.:)
44
2
 
3
 
! Отговори
до 33 и 34 преди 13 години
Защо се представяш за един човек...смешно е..плащат ти,нали да ръсиш простотии.
43
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А аз обичам България!В трудни години сме ,но ще се справим.Когато не викаме неволята ,а сами запретнем ръкави,ще се получи.Няма да се даваме!България ще пребъде!
42
0
 
1
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 13 години
Кременчук,прът или...сарак;важното е какво има нанизано на него.За българкатасъщо съм съгласен.Що не ми проведеш един езиков...курс,аз азбуката я...знам;даже на времето в техникума,си писах с едно немкинче от ГДР.
41
6
 
10
 
! Отговори
ЛОГОТО Е .... преди 13 години
...СТАР ТУРСКИ "***", С ЧЕРВЕНО ЗНАМЕ И РОЗА НА НЕГО!!! НА ГЕРБА-----ТРИ УЛИЧНИ ПОМИЯРА!ТОВА Е ОЛИЦЕТВОРЕНИЕТО, НА ПОСТ-КОМУНИСТИЧЕСКА БЪЛГАРИЯ.
40
2
 
6
 
! Отговори
до 21 преди 13 години
Take it easy означава карая я леко.....
39
2
 
4
 
! Отговори
кримена НОВА ЗАГОРЕ преди 13 години
38
1
 
3
 
! Отговори
Протест преди 13 години
Перфектното Алиби- КАДАФИ....Симеон Дянков е нашият Кадафи....само го интересува какво ще кажат Барозо и Уорлик .....исбирателите кучета ги яли....спрете да зареждате
37
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Защо да обичат България?"Много добър въпрос. Де да можеше да му се даде и смислен отговор.
36
9
 
7
 
! Отговори
До бгтурчин преди 13 години
Отивай в Анадола, там няма злоба.Много ще те любят и уважават там.
35
2
 
4
 
! Отговори
юае преди 13 години
Тъпо, тъпо, тъпо. Като всичко написано в дойче веле! dw-world.de/dw/article/0,,14902408,00.html?maca=bul-standard_feed-bul-619-xml
34
2
 
16
 
! Отговори
бгтурчин преди 13 години
В тая държава има много злоба затуй е на това дередже.
33
1
 
8
 
! Отговори
Масажиста на уши преди 13 години
Тричим, скубим, ръбим и все такива неща...Мотото на всичкото български индиянец: Да масажираме ушите на вождовете...
32
3
 
1
 
! Отговори
Кримена Нова ЗАГОРА преди 13 години