Защо да обичат България?

Take it easy! - това лого би ли подхождало на страната ни
Обновена: 11 мар 2011 11:30 | 10 мар 2011 20:00,
216
Защо да обичат България?
Снимка: Булфото

Българите са нацията, която оценява най-ниско собствения си живот, твърдят социолози. Може ли страна с неудовлетворени граждани да има добра репутация? Отговорът е "не" - защото добър имидж се изгражда отвътре навън, пише в анализ Дойче веле.

Сравнявайки се с Европа, България изглежда като едно мрачно и неприветливо място - без “нормални” институции, без нормални заплати, говори се дори за липса на нормални ценности.

Затова и всички образи, с които през последните години страната представя себе си навън, са всъщност образи от нейното минало, които се опитват да скрият настоящето й.

Кристо, море, хубаво вино, българска роза… България не е нищо от това за света. Страната си остава бяло петно на картата на Европа. Какъв е всъщност проблемът с образа на България? И какъв тип образ би бил ефективен?

Изкривеният образ

Още по темата
8 дек 2010 14:19
114

Отговор на тези въпроси дадоха преди няколко години 80 български организации и експерти в областта на политиката, бизнеса, културата, туризма, образованието и рекламата.

Техният проект “Запазена марка България” бе първият опит да се предложи стратегия за нов имидж на България пред света.

"България не страда от липса на образи, а от систематичен астигматизъм, от изкривено вглеждане в някакъв спретнат свят, който най-често е минал", уточнява пред изданието днес доц. Райна Гаврилова, една от авторките на първата стратегия за нов имидж на България.

"Не може за България да се разказва само покрай тракийското съкровище, а да се пропуска съвременността, която европеецът вижда, когато дойде тук. В 21 век този проект е утопичен", категорична е Гаврилова.

"Дори един ден в страна, в която има само минало, та било то и най-живописното, оставя след себе си единствено миризмата на нафталин в спомените. Кой би искал да отиде на такова място", пита риторично Гаврилова.

Наденица с боб

Страна, в която в един и същи ресторант сервират домашна наденица с боб и турнедо “Росини”, в която Бистришките баби пеят с хип-хоп групи, в която в един и същ двор са паркирани Опел и магарешка каруца, е еклектична, но истинска и любопитна.

”Запазената марка България” е в нейната противоречивост", обобщава Гаврилова.

Затова България се нуждае от нова стратегия за нейния образ, която диалогизира и със стереотипите, и с експеримента. И убеждава, че е място, където всеки може да се чувства комфортно.

Take it easy!

Take it easy! - това лого би подхождало на България. То съвпада с политическото желание на страната да бъде “остров на стабилност” на Балканите.

“Споко” днес в България е и всекидневен начин да кажеш, че тук животът е ценност. С такова лого българинът може да се обърне към чужденеца на неговия език като към приятел и да му каже: "Чувствам се добре в моята страна, заповядай, за да се почувстваш добре и ти".

Засега обаче единственото сравнително ново послание за България е, че тя е вече част от голямото европейско семейство.

Проблемът на това послание е, че не става ясно какво точно от актуалното й състояние прави страната част от Европа и света, завършва материала си Дойче веле.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
3
 
24
 
! Отговори
Омекотител преди 13 години
Не се залъгвайте, ще е по-трудно да ПОПРАВИМ имиджа си пред другите бели народи! Не е вярно, че в Европа не знаят за нас! Лошото е, че думата "българин" за повечето европейци навява асоциации за подла, нецивилизована и обикновено *** ***, която се опитва да бръкне в джоба им и директно, и индиректно!!! *** после доказвай, че нямаш сестра. А прехваленият чуждестранен турист е или социално слаб и неплащач, или алкохолно деграде, дошло на евтина пиячка и ***! За какво говорим...
30
0
 
3
 
! Отговори
СПАСЕН преди 13 години
МИ ЕТО ГО, ЧЕРНО НА БЯЛО ТУК, ПО-ГОЛЯМО ДОКАЗАТЕЛСТВО НА МАТЕРИАЛА ОТ НОМЕР 21 НЯМА !!!
29
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Take it easy! пасва идеално! Аз бих гласувал за това!
28
2
 
18
 
! Отговори
гурбетчия преди 13 години
Много точно и вярно казано ! Но мисля,че тук пак ще се изкажат хора,които нямат база за сравнение,които дори и да са били в чужбина са работили нелегално и не са усетили привилегиите на легално живеещите в Европа! Много жалко за хората живеещи в България,които нямат избор!Вече е много късно,и да дойдат трудно биха си намерили работа!България от ден на ден увяхва , поне това са моите впечатления от последното ми идване в родината!
27
0
 
24
 
! Отговори
Споминал се преди 13 години
Преди малко повече от 21 години се изкефих на "свалянето" на Живков, мислейки си, че и на наш'та улица изгрява слънце. Оказа се, че съм се кефил напразно. От улицата останаха само тръни и бъзовина. Слънцето не било светло, а тъмно. Близките ми измряха в новото луканово- димитрово-берово-костово- царско и т.н. иго. Останах само аз. Приживе споминал се да проклинам този свят и себе си, че се кефих на "новите" комунисти...
26
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
28Идиотче, take it easy е идиом. = да не ти пука.
25
2
 
8
 
! Отговори
Aleksis (Atina) преди 13 години
BULGARIA: navsiakade mafia , sme6ni zaplati , mnogo dupki po pati6tata , prostitutki , mrasni gradove , politsai ru6vet4ii , pojarnikar polititsi ..... . . LUDA DARJAVA!
24
1
 
1
 
! Отговори
bg преди 13 години
abe Go6e, tova ne e tvoqta ku6ta, tova e RAQ
23
0
 
2
 
! Отговори
niknay преди 13 години
до : ПОТ Много си *** бе Саше.
22
0
 
0
 
! Отговори
киро преди 13 години
21
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тази Райна Гаврилова, не може да е нормална!
20
0
 
9
 
! Отговори
до 14 преди 13 години
А,бе не разбрахте ли,че това същество е момче от Хасково живее и работи в Стара Загора в бар някакъв и не е добре с акъла,бута масло.
19
8
 
9
 
! Отговори
the dreame true преди 13 години
Take it easyТова лого е АСУРДНОТоест-ВЗЕМИ Я ЛЕСНО- тоест един чужденец може да си помисли че може да вземе една българка лесноЩо за глупост е това ЛОГО,толкова ли са прости че да не може да направят едно лого
18
1
 
11
 
! Отговори
niknay преди 13 години
до :KRIMENA ST ZAGНе пиши на шлйокавица, в български форум се пише на кирилица.
17
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
фгхфг
16
2
 
4
 
! Отговори
ves666 преди 13 години
mnogo dobra statia i smimka s kolibata i bati boiko shte i vzeme danak ,*** ti i ciganiata kvi tyristi dokato kacnat i sa obrani vav vazduga ot g-n bulgaro.
15
10
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
за 2 години герб бутна на догана *** барбекюто, само това направи. Даже не го бутнаха те. А сега пак гласувайте за тях, безхаберници смотани..
14
4
 
13
 
! Отговори
ПОТ преди 13 години
Тази статия е плод на доц. Райна Гаврилова.Разбирам я ,това е начин да си купува хляба,но това е прекалено тъпо.Но това прилича на Порнография.В този дух мога да каже че на последния и мъж на *това*има хемероиди докато са правили с,,с.Това се нарича интелектуалена ***.
13
6
 
1
 
! Отговори
кримена от нова заг преди 13 години
аз като сервирах в офшор организирах -ПЕТИНГ ,ГОЛДЪН РЕЙН,БУКАКЕ,СУЙНГ.....моят приятел полмиговкарай го уважавам щото е кръжочник и после забавя да го вади.докато гъбася....успех .забравих FISTING -ръкоделие.......
12
2
 
23
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 13 години
На снимката е моята къща в Кривунделово.И на другите два прозореца съм опънал пръти с наденица.В избата имам 100 литра сливова и 100 литра гроздова,виното е отлежало и бутилирано.Имам и каче със солена сланина и два бута.Трушията е....разнообразна;от царска,до....нашенска.Камината ми е бая голяма и оборудвана с всички такъми и пособия за качествена работа,като пространството пред нея бе аранжирано по...бонзай. Ей това видя репортера от ...дойчланд и заобича Кривунделово;пардон,България.