Царската фамилия остава без двореца в Кричим

Пловдивският апелативен съд потвърди решението на окръжния съд
11 мар 2011 17:00,
137
Царската фамилия остава без двореца в Кричим
Снимка: Булфото

Пловдивският апелативен съд потвърди решението на Окръжния съд, с което беше отхвърлен искът на Симеон Сакскобургготски и Мария-Луиза Хробок срещу държавата.

Dnes.bg припомня, че фамилията претендираше да им бъде възстановена собствеността и да влязат във владение на бившия дворец "Кричим" и на ниви от 371,5 декара.

Съдът е приел, че решение № 12/1998 г. на Конституционния съд, с което е обявен за противоконституционен Законът за обявяване за държавна собственост имотите на семействата на бившите царе Фердинанд и Борис и на техните наследници през 1947 година, няма реституционно действие.

По този начин решението на Конституционния съд не може да възстанови пряко права на собственост на ищците, обясни говорителят на съда Марияна Кирезиева.

Прието е също, че Интендантството на Н. В. Царя е държавно юридическо лице  от типа на учрежденията, създадено по разпоредителната система от държавния глава.

Още по темата

Интендантството има права да придобива имущество, което по своя характер е държавно и е създадено с цел нормалното осигуряване на монархическата институция.

Така ясно е разграничена възможността да се придобиват права лично за Царя и да се придобиват права за самото Интендантство като държавна институция, призвана да обслужва монарха, постановиха магистратите.

Според съда дворецът „Кричим" не е имот, придобиван от името на Царя, лично за него, в качеството му на частен субект.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд в едномесечен срок.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
2
 
19
 
! Отговори
SAW преди 13 години
Апостоле, Апостолеее, за какво се жертва-какво стана..."чиста и свята република" ли?!?! На тая *** цар да казваме...*** и обирджията нагъл
50
2
 
15
 
! Отговори
аз преди 13 години
Не разбрахте ли , че този е с кочияшки произход а не с царски. По делата ще ги познаете.
49
1
 
19
 
! Отговори
Денис преди 13 години
Тоя па цар ли е къв е да не слухти из България ами да си събира багажа и да изчезва там от където е дошъл, *** не се награбиха всеки иска да ***
48
3
 
9
 
! Отговори
да преди 13 години
Добре,трябва да има справедливост.Ядосани сме на царо,че ни излъга.Но ходилили сте в Кричим?Аз ходих тва лято ми отвън стените на въпросния ,,дворец,, се събарят.Пиша дворец в кавички щото тва не е никакъв дворец,а една руина за която държава и по точно НСО не могат да се грижат.Поисках да влезя-не можело.И що?Нали тва тука заплатата на гарда от НСО и т.н се издържат от моите данъци.Ми тва са фактите.Държавата не може да се грижи за собствените си граждани,камо ли за имуществото си.ФАКТ!
47
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
vse 4yjdenci ni rakovodat zatova sme na tozi hays
46
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А къде е короната на баба му ,имате ли си представа колко струва ,не Кричим ,а Златни пясъци ще купиш с нея Цял народ е събирал пари за направата и .И навярно е където са и ордените на дядо му .
45
25
 
6
 
! Отговори
галактика преди 13 години
Знаех каква ще бъде реакцита към моя коментар, но въпреки това го написах ----- Царят ни предложи ДА РАБОТИМ ВСИЧКИ ЗАЕДНО ---- Никой не пожела да бъде така ---- Да живее Царя
44
10
 
3
 
! Отговори
www преди 13 години
НЕ ГО ЗАКАЧАЙТЕ ГОРКИЯ
43
3
 
5
 
! Отговори
Симо преди 13 години
Аз мислим, че тук нема нужда да се търси нещо дето нема да се намери, а требве малко по позитивно да се гледа на моите имоти и мислим то се вижда, но мислим дето имате некакви проблеми с чиповете и не сте позитивни, а то е жалко, защото аз съм тук да работя за България!
42
1
 
10
 
! Отговори
до 25 преди 13 години
До галактика . Мони , стига драска по форумите. Марш в пандиза !!!!
41
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
naroda mre ot zametresenia a tozi se bori za ka6ti
40
0
 
23
 
! Отговори
Гацо преди 13 години
След като се доказва че дворецът не е негов което е факт . Същото важи и за другите дворци като царска бистрица и враня . Не е ли редно тази фамилия и по-конкретно Симо Метата да бъде даден под съд за хилядите измами и посичането на хиляди хектари българска гора ? След като бъде осъден за измама трябва да бъде обявено по всички световни медии това може да се яви един малък плюс за борбата с корупцията да е лъч в тъмнината .
39
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Като му видя мазната комарджийска мутра на този *** направо ми се иска да отида до едното място ! А като се сетя колко леваци се писаха монархисти и му лизаха дъртия *** толкова здраво, че още устите им миришат на *** ! Ама българите сме си *** и винаги ще се намери някой да ни напълни !
38
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Как,аз да търся имущество от собственият си народ,не никога такова нещо от мене няма да се види!!!!........с едно мощно гласуване ме подкрепете на изборите и аз ще ви оправя за 800 дни.....!!! Гаден,***,долен пияница и комарджия!!!
37
2
 
3
 
! Отговори
iliqn преди 13 години
bravo pene samo taka sit komunis nema se im e malko na tiq *** 4erveni fa6izoidni oligofreni
36
0
 
20
 
! Отговори
шимба-2 преди 13 години
ако не беше лаком *** имаше шанс за нещо по-добро.кво да го правиш!
35
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Хайде сега да му вземат и двореца във Враня и да го направят на парк. Във всички къде-къде по-големи монархии в Европа дворците са туристическа атракция. Само ние тука, най-изпрошлавяната псевдомонархия си ги пазим. Щото дедо цар е много голем тарикат и си кисне в тях да се прави на важен.Пълно порно е с тоя "цар", пълно!
34
0
 
32
 
! Отговори
видов ден преди 13 години
мръсен ненаситен комарджия...
33
1
 
18
 
! Отговори
ПЕНЕ преди 13 години
Къде е сега Гоце с 65 кв. м. апартамент? Къде е бедния Станишев? Къде ми е ан*лната девственост?
32
0
 
18
 
! Отговори
NEMO преди 13 години
25 Ти си се побъркал.По лицемерен и гаден човек няма той НЕ е Българин.Видяхме го колко струва 'премиер на хората които го избрали'.И наи голямото предателство спрямо Българите беше закона за детските надбавки и определянето на граница на доходи кои може да получава и кои неможе.Направи тека че работещите хора да не получават детски защото винаги са над минимома определен в закона.